El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
ERC proposa rebaixar les penes per la malversació sense lucre
  • CA

ERC ha presentat una esmena per reformar el delicte de malversació i proposa penes de sis mesos a tres anys, a més d’una suspensió d’un a quatre anys, per als casos de malversació sense ànim de lucre, un delicte que ha servit per condemnar els presos polítics per l’organització de l’1-O. Desenes d’alts càrrecs i empresaris que estan pendents de judici es podrien beneficiar del nou redactat, ja que en cap dels casos s’ha pogut demostrar enriquiment personal pel seu paper en l’organització del referèndum del 2017. Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull, Dolors Bassa o Carles Puigdemont també se’n podrien beneficiar, segons la portaveu d’ERC, Marta Vilalta, que assegura que l’objectiu és “deixar menys marge interpretatiu a la justícia i aquells que volen perseguir-nos”.

Els republicans consideren que les esmenes “quirúrgiques” que ha presentat evitaran que l’estat espanyol “torni a utilitzar el delicte de malversació de forma arbitrària per perseguir el moviment independentista, i a la vegada, evitar, també, que la reforma pugui ser utilitzada per rebaixar penes en casos de corrupció”, una de les condicions que havia posat la Moncloa per estudiar la reforma. D’aquesta manera, ERC dona per fet que la modificació plantejada en el cas de la malversació es torna al “model previ a la reforma executada pel Partit Popular el 2015 per perseguir el moviment independentista”.

Oriol Junqueras i Gabriel Rufián en la presentació de Rufián com el candidat municipal a les pròximes eleccions de Santa Coloma de Gramenet / ACN
Oriol Junqueras i Gabriel Rufián en la presentació de Rufián com el candidat municipal / ACN

El govern espanyol diu que ha d’estudiar les esmenes d’ERC

El govern espanyol no ha reaccionat a la proposta d’ERC i manté que l’única vermella és que la reforma no beneficiï polítics condemnats per corrupció. El president del grup parlamentari de Podem al Congrés, Jaume Asens, ha explicat que el seu partit comparteix la “música” de les esmenes d’ERC i ha avançat que no presentaran esmenes pròpies per reformar la malversació. Asens considera interessant acotar els conceptes de violència i intimidació perquè els jutges no ho puguin fer servir de manera arbitrària.

Després de la reforma del 2015, el delicte de malversació no fa cap diferència entre la corrupció i la malversació de fons públics sense ànim de lucre. Actualment les penes són de 2 a 6 anys de presó i una inhabilitació de 6 a 10 anys. Aquestes penes es mantindrien en els casos de corrupció.

Matisos al delicte de desordres públics per protegir el dret de manifestació

Pel que fa al delicte de desordres públics recollit a l’article 557 del Codi Penal, els republicans aposten per un nou redactat, més concret, que matisa que les alteracions de l’ordre i la pau pública han d’anar acompanyats “d’actes de violència causant lesions a persones o produint danys a les propietats” i elimina el concepte de “intimidació”. Fins ara el delicte contempla penes de sis mesos a tres anys –que es mantindrien– en cas “d’actes de violència sobre les persones o les coses”, però sense concretar què impliquen aquests fets. L’objectiu, segons ERC, és evitar la “criminalització dels drets de reunió i manifestació”. També proposa que les ocupacions d’edificis només puguin considerar-se desordres públics quan hi hagi “un perill per la vida o l’integrat física de les persones”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Vos passarem pel damunt a desembre 09, 2022 | 10:38
    Vos passarem pel damunt desembre 09, 2022 | 10:38
    La principal ambició del govern d’ERC ara mateix és derrotar-nos amb l’ajuda de l’Estat. I això, ens agradi o no, ens obliga a nosaltres a fer tot el possible per derrotar-los a ells.
    • Icona del comentari de: Independentista a desembre 09, 2022 | 14:57
      Independentista desembre 09, 2022 | 14:57
      Completament d'acord.
  2. Icona del comentari de: Nso a desembre 09, 2022 | 15:22
    Nso desembre 09, 2022 | 15:22
    La traïció ja l’heu fet. Per què creieu que ara el psoe dels gal perdrà 1 minut a escoltar els vostres plors? Sou els tontos útils, ja no podeu estar més agenollats. O potser sí, la vostra covardia és llegendària.
  3. Icona del comentari de: Obol a desembre 09, 2022 | 20:52
    Obol desembre 09, 2022 | 20:52
    Sou el putu govern de Vichy. Ho pagareu.
  4. Icona del comentari de: Independence Process a desembre 09, 2022 | 21:22
    Independence Process desembre 09, 2022 | 21:22
    Cal dir que com és obvi no és el mateix corrupció descrita com el fet d'apropiar-se diners públics, que fer despeses exagerades o incorrectes de fons públics en partides pressupostades. Ara bé, a l'estat espanyol fins el 2015 hi havia aquesta classificació penal o com es digui, com a la resta de països de tradició democràtica, fou el PP que ho canvià i ho "classificà" tot pel broc gros com a "corrupció". L'origen és la consulta del 14 de novembre del 2014, tot i que el nostre govern es curà en salut i procurà no fer despeses importants per a evitar que la (in)justícia espanyola intentés escometre'ls amb aquesta "acusació" de "malversació", els perseguí tot i que els ordinadors utilitzats, segurament la despesa més gran, foren després distribuïts a escoles. La (in)justícia espanyola no aconseguí l'objectiu de perseguir i condemnar amb grans penes el delicte de "corrupció" al President Mas i a les conselleres Rigau i Ortega. Així l'any 2015 el PP canvia i barrejà la corrupció amb el mal ús de fons públics en previsió que ho pogués aplicar per combatre l'independentisme català. Així per a fer el referèndum del 2017 el Govern procurà de nou que no hi haguessin despeses que poguessin ésser "considerares" corrupció per Espanya. Així les urnes, les paperetes, la sala de premsa etc no foren pagats amb fons públics i les despeses foren mínimes. Amb tot la justícia lawfare espanyola se les empescar per acusar i jutjar els nostres elegits com a "malversadors" per això és important que en la legislació espanyola la "corrupció" torni a ésser "tractada" com abans del 2015. Per una altra banda la fiscalia i la policia espanyoles varen trobar corrupció en la feina de la Conselleria d'Exteriors en tasques que sempre havien fet i que fins i tot fan en altres comunitats espanyoles. Per això des d'ací vull de nou denunciar el lawfare de la justícia espanyola i tota la persecució política, mala praxi judicial i prevaricació que han utilitzat des d'Espanya, a banda dels atestats i informes tacito falsos, investigacions prospectives, espionatge il·legal, infiltracions, delators etc
  5. Icona del comentari de: Junqueras un GFP D'ESPAÑA.ERC.155 a desembre 10, 2022 | 06:17
    Junqueras un GFP D'ESPAÑA.ERC.155 desembre 10, 2022 | 06:17
    Junqueras o Catalunya lliure. Erc es puta españa es puta junqueras
    • Icona del comentari de: Groc a desembre 10, 2022 | 10:11
      Groc desembre 10, 2022 | 10:11
      La puta españa et governara fins que els bos politics JxC,CUP, ANC, CdR etc. sigun capaços de fer l'ndependencia (aquets sols no la faran mai) Els tarats que tan sols saven insulta ,no fareu res de bo per Catalunya Os comporteu com els clasic MACHO ALFA ESPAÑOL
  6. Icona del comentari de: Fet a propòsit per permetre empresonar Puigdemont a desembre 10, 2022 | 11:32
    Fet a propòsit per permetre empresonar Puigdemont desembre 10, 2022 | 11:32
    Sembla que ERC ha fet una proposta per tal que Puigdemont,si torna, sigui empresonat (oi que Junqueras va ser empresonat, doncs Puigdemont, també; a més se'l treuen de sobre), ja els està bé que hi quedin les paraules com intimidació a l'ordre públic i, demanen de sis mesos a tres anys per la malversació sense benefici personal... ui si torna Puicgdemont li posaran tres any i no ens fotarà nosa; amb dos anys se'n podria escapar!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa