El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La crispació de la dreta al carrer marca el debat d’investidura de Sánchez

El debat d’investidura del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, començarà aquest dimecres al migdia al Congrés dels Diputats amb un discurs sense límit de temps en què el president espanyol en funcions i candidat a la reelecció demanarà la confiança de la cambra i exposarà el seu programa de govern. Posteriorment, es preveu que la sessió s’interrompi fins a la tarda, quan tots els grups podran intervenir durant trenta minuts, de major a menor representació, començant pel PP. Sánchez podrà contestar a les intervencions sense límit de temps, de forma conjunta o per separat. Però més enllà del debat i la votació, la cita estarà marcada per les protestes que, des de fa onze dies, clamen contra la llei d’amnistia i que han obligat el Ministeri de l’Interior a redoblar la seguretat de la rodalia de la cambra baixa, un edifici que a hores d’ara ja està blindat i rodejat de tanques i furgons policials.

Es preveu una sessió d’investidura marcada per les protestes incitades per la dreta i l’extrema dreta que, des de fa més d’una setmana protesten pels pactes entre el PSOE i les formacions independentistes amb l’objectiu de deslegitimar els acords i el govern que en sorgirà. Les convocatòries nocturnes davant la seu dels socialistes espanyols, al carrer Ferraz de Madrid, han acabat en més d’una ocasió amb càrregues policials, detencions i actes vandàlics. Aquestes manifestacions, a més, han rebut el suport de dirigents de Vox com Santiago Abascal i amb aparicions estel·lars com la d’Esperanza Aguirre.

Aquestes concentracions, darrere de les quals alguns experts veuen l’expresident espanyol José María Aznar com a instigador intel·lectual de la mobilització, han estat acompanyades de proclames incendiàries per part de dirigents de PP i de Vox. Hores després de conèixer-se l’acord entre Junts i PSOE, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va acusar Sánchez de colar “una dictadura per la porta enrere”, mentre que el líder estatal del PP, Alberto Núñez Feijóo, va parlar de “desafiament a la democràcia espanyola” i va assegurar que les anteriors amenaces a la democràcia espanyola han sigut, segons ell, “el cop d’estat del 23 de febrer del 1981, el terrorisme d’ETA i el cop de l’independentisme català el 2017”.

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a la manifestació del PP contra l'amnistia a la Puerta del Sol de Madrid / ACN
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a la manifestació del PP contra l’amnistia a la Puerta del Sol de Madrid / ACN

Vox, per la seva banda, ha parlat de “cop d’estat” de Sánchez, ha fet una crida a la mobilització “permanent” i ha arribat a dir que els agents de la Policia Nacional han de negar-se a complir “ordres il·legals” del Ministeri de l’Interior, en referència al que consideren càrregues injustificades contra els manifestants que han assetjat la seu del PSOE. A més, el seu líder, Santiago Abascal va augurar que l’Estat espanyol viurà “un període negre de la seva història”. “Només té un final: o el dictador al banc dels acusats o els que ens oposem a aquest cop a la presó”, va reblar.

Un dispositiu de 1.600 agents per blindar el Congrés

Els aldarulls dels darrers dies i aquestes declaracions tan agressives ha obligat les autoritats policials a redoblar la seguretat dels voltants del Congrés dels Diputats, que és ara mateix un edifici blindat i rodejat de tanques i furgons policials. De fet, el Ministeri de l’Interior desplega aquest dimecres i demà a Madrid més de 1.600 policies nacionals i guàrdies civils en l’operatiu que ha de donar seguretat a la sessió d’investidura.

Un agent a les portes del Congrés dels Diputats / ACN

Des d’aquest dilluns, molts carrers i voreres properes a la cambra baixa estan tallats al pas, i ja han arribat tanques i estructures metàl·liques per blindar totalment el perímetre del Congrés. Ja s’han produït controls i restriccions d’accés de vianants a la zona, on ja hi ha presència d’agents d’informació de paisà i antiavalots i furgonetes.

En aquest dispositiu policial hi ha 600 agents més que en el ple que va escollir el popular Mariano Rajoy com a president el 2016. Aleshores, milers de persones van secundar la manifestació Envolta el Congrés, convocada per la Coordinadora 25-S en protesta contra la qual qualificaven d'”investidura il·legítima” de l’aleshores president del PP. El dispositiu previst per a demà i dijous és similar al de partits de futbol com el Reial Madrid-Sporting de Braga, que va concentrar 1.700 policies, però lluny d’esdeveniments com les eleccions, on es despleguen més de 90.000 agents per tot l’Estat espanyol.

Crida a la calma del govern espanyol

La portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Rodríguez, ha volgut llançar aquest dimarts una “missatge de tranquil·litat” i ha demanat als “ciutadans de bona fe” que facin “confiança” en l’executiu de Pedro Sánchez que, segons ha dit, seguirà governant “pensant en les coses del dia a dia com els salaris, les condicions laborals, la joventut, l’educació, i l’atenció a la gent gran”.

Desenes de manifestants s’enfronten a la Policia Nacional durant una nova jornada de protestes contra l’amnistia / Fernando Sánchez / Europa Press

D’altra banda, ha afegit que “respecta” els qui han exercit el dret de manifestació, però ha advertit que les protestes estan atiades per uns partits de la dreta que “no accepten la majoria parlamentària que dona suport a la llei, i això és ni més ni menys la democràcia”. “A menys arguments més insults, i a més frustració més violència i decibels, però la responsabilitat dels que creiem en la democràcia és el debat el diàleg i acceptar les regles del joc”, ha conclòs.

Una majoria de 179 diputats

Sánchez arriba al debat d’investidura d’aquest dimecres amb la previsió de rebre el suport de 179 dels 350 diputats. Són els escons que sumen el PSOE (122), Sumar (31), Junts (7), ERC (7), EH Bildu (6), el PNB (5), el BNG (1) i Coalició Canària (1). Per contra, es dona per feta l’oposició dels 136 diputats del PP, el principal grup de la cambra, de Vox (33 escons) i d’UPN (1).

Un cop acabin els torns de paraula, dijous, es farà la primera votació on, amb tota probabilitat, Sánchez recollirà els 179 vots i serà investit per majoria absoluta en primera volta. Superat aquest pas, la presidenta de la cambra, Francina Armengol, serà l’encarregada de comunicar el resultat al rei espanyol, Felip V. Posteriorment, i en cas que hi hagi canvis de cartera, es produirien els relleus entre els ministres en funcions i els designats pel nou executiu espanyol. 

Més notícies
Imatge de la plataforma Disney +
VÍDEO | Ansietat, el nou personatge de Disney per parlar de salut mental
Vídeo: VÍDEO | Ansietat, el nou personatge de Disney per parlar de salut mental
Comparteix
Ja està disponible el 'teaser' de la segona entrega de l'èxit de taquilla 'Inside Out'
Reunió del Govern de la Generalitat aquesta setmana presidit per Pere Aragonès, cúpula de l'Administració General de la Generalitat de Catalunya/Rubén Moreno
El Govern signa un conveni amb l’Estat per recuperar el BOE en català
Notícia: El Govern signa un conveni amb l’Estat per recuperar el BOE en català
Comparteix
L'annex que publicaba les normes des de 1998 es va suspendre el maig del 2021
El Tsunami talla la Jonquera
Un article de la llei d’amnistia reforça el fiscal contra el jutge del Tsunami
Notícia: Un article de la llei d’amnistia reforça el fiscal contra el jutge del Tsunami
Comparteix
El ministeri públic comparteix el contingut de l'article 2 apartat C) de la proposta presentada al Congrés pel PSOE
Una dona embarassada
Una escriptora denuncia que no pot parir en català: “Tracte degradant”
Notícia: Una escriptora denuncia que no pot parir en català: “Tracte degradant”
Comparteix
Marta Roqueta esclata contra l'Hospital Clínic per fer en castellà una sessió de preparació al part que estava programada en català

Comparteix

Icona de pantalla completa