El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Diputats catalans denuncien a la missió europea “el bloqueig” espanyol per investigar Pegasus

La portaveu d’Esquerra Republicana, Marta Vilalta, ha comparegut després de trobar-se, juntament amb Josep Rius (Junts) i Montserrat Vinyets (CUP), amb els eurodiputats enviats a Madrid en la missió per investigar l’ús de Pegasus a l’estat espanyol. Vilalta n’ha fet una valoració positiva i ha celebrat haver tingut “l’oportunitat” de denunciar el Catalangate, “un cas massiu d’escàndol democràtic i de vulneració de drets humans” davant els eurodiputats de la comissió de l’Eurocambra. “Hem pogut deixar clar el bloqueig i obstruccionisme que han fet les autoritats espanyoles davant aquest cas antidemocràtic”, ha continuat Vilalta abans de posar com a exemple el fet que el govern espanyol no hagi rebut els eurodiputats per la “contraprogramació” de la moció de censura de Vox o que els màxims representants de les autoritats espanyoles no hagin comparegut en la comissió del Parlament.

“Afecta els fonaments de la democràcia”, ha alertat Vilalta abans de donar pas al diputat de Junts per Catalunya, Josep Rius. El primer que ha destacat Rius és “l’acte de normalitat democràtica” de l’Eurocambra, que ha investigat el Catalangate quan “a l’estat espanyol no és possible”. “Agraïm la voluntat i el treball que estan duent a terme malgrat els impediments de les autoritats espanyoles”, ha subratllat Rius, que ha lamentat que “hagi costat Déu i ajuda” que s’hagin reunit amb diputats del Congrés espanyol. Rius ha denunciat que el govern espanyol no ha volgut col·laborar perquè “tenen coses a amagar” i ha reiterat que han contraprogramat la moció de censura per evitar trobar-se amb els eurodiputats.

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, durant una roda de premsa al Parlament / Mariona Puig
La portaveu d’ERC, Marta Vilalta, durant una roda de premsa / Mariona Puig

Confien que l’Eurocambra faci depurar responsabilitats

“Sánchez ha anat pel món dient que són molt dialogants però en la primera ocasió que ha tingut per demostrar-ho s’ha negat. El diàleg que exhibeix pel món és una farsa”, ha etzibat el diputat. Per últim, Rius ha destacat la feina de CitizenLab, a qui Amnistia Internacional també dona tota credibilitat. “Amb aquesta actitud del PP i del PSOE difícilment es podrà investigar. Confiem que les institucions europees puguin anar molt més enllà per depurar responsabilitats”, ha dit.

També ha aprofitat per criticar que els eurodiputats no hagin pogut reunir-se amb una representació “plural” de les víctimes i només es trobin amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, amb la consellera d’Exteriors, Meritxell Serret, i amb Ernest Maragall.

Per últim, Montserrat Vinyets ha lamentat que el govern espanyol hagi “conspirat” per donar la menor importància possible a la missió europea a Madrid per investigar l’ús de Pegasus a Europa i ha demanat la dimissió del ministre de l’Interior, Fernando Marlaska, i de la ministra de Defensa, Margarita Robles. “Els grans poders del règim del 78 obstaculitzen qualsevol intent d’investigació”, ha criticat abans de concloure que no s’hagi inclòs Òmnium ni l’ANC en les converses amb aquests eurodiputats que sí que estan intentant investigar l’ús d’aquest malware a la Unió Europea.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a març 20, 2023 | 20:02
    L'OBSERVADOR ASTORAT març 20, 2023 | 20:02
    ÉS METAFÍSICAMENT IMPOSSIBLE, QUE EL PÚTRID I PESTILENT ESTAT-CLAVEGUERA Ñ (BORBÒNIC-FRANQUISTA 2.0), HEREU I CONTINUADOR D'UN ESTAT GENOCIDA-FEIXISTA, PUGUI INVESTIGAR O JUTJAR ELS SEUS LACAIOS O LES SEVES INSTITUCIONS-CLAVEGUERA. ES UN CAS PARADIGMÀTIC DE PLENA I TOTAL COINCIDÈNCIA DE "JUTGE I PART".
  2. Icona del comentari de: Penèlope a març 21, 2023 | 06:23
    Penèlope març 21, 2023 | 06:23
    Aquesta resistència del gobierno a parlar del Catalangate és una posició que constarà en la investigació i serà negativa per ells perquè demostra que tenen molt a amagar. Era previsible que esquivarien el tema. La Comissió i els afectats han fet bé de posar-los en evidència. Tot això hauria d'incidir en les sentències europees que estem esperant.
  3. Icona del comentari de: Miren a març 21, 2023 | 07:58
    Miren març 21, 2023 | 07:58
    "...Tot val per defensar Espanya. Aquesta sòrdida explicació del ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, entre els anys 2016 i 2018, per tant, responsable de la seguretat en el moment àlgid del procés —lleis de desconnexió, referèndum i proclamació al Parlament de la independència—, hauria de ser una carta de presentació per als eurodiputats de la comissió Pegasus que dilluns i dimarts visiten Madrid. Zoido no és un personatge del passat: actualment és membre del Parlament Europeu i actua com a coordinador de la comissió que ha d'analitzar l'espionatge als independentistes catalans. Espanya ha escollit alguns llocs clau de la comissió Pegasus per provar de rebaixar la importància de l'escàndol internacional de l'espionatge. I ha disminuït la importància de la interlocució dels seus contactes amb l'Eurocomissió fins a deixar-la en un secretari d'Estat tan distant del que s'està investigant com el secretari d'Estat per a la Unió Europea. Si això ho fes un govern del PP en comptes del compost pel PSOE i Unidas Podemos, les protestes de l'esquerra espanyola i també de la catalana se sentirien a milers de quilòmetres. Ara, en canvi, només se sent el silenci".
  4. Icona del comentari de: Miren a març 21, 2023 | 08:11
    Miren març 21, 2023 | 08:11
    Em pregunto qui remena les cireres en la qüestió d'acceptar o no els comentaris dels lectors, i que fa que alguns no puguin sortir mentre els mestres de l'insult surten tots. Quin és el criteri que ho decideix? Agrairia una explicació.
  5. Icona del comentari de: Independentista a març 21, 2023 | 08:35
    Independentista març 21, 2023 | 08:35
    Doncs no passarà res de res; els enviats a investigar faran el seu paperet i tot quedarà igual. I és que als estats ja els convé que no passi res, perquè també faran servir el programa Pegasus si els cal.
    • Icona del comentari de: Gecko a març 21, 2023 | 10:41
      Gecko març 21, 2023 | 10:41
      Això que fas tu de donar-ho tot per fet a favor d'Espanya és el que hem fet els catalans durant segles i ja pots observar al segle XXI on som i on en ha dut aquest capteniment. Jo prefereixo, encara que sigui lentament i no pas de forma automàtica prement un botó, com s'esperen alguns modernents, que la resta d'Europa i del món descobreixin, se n'adonin com actua l'estat espanyol quan es tracta de fotre els catalans, és una feina feixuga i fins i tot desagradable que no dona pas resultats immediats, però, l'hem de fer, entre altres coses perquè si no la fem nosaltres ningú la farà per nosaltres. En canvi els espanyols tenen tot un estat en forma de clavegueram que "treballa" 24 hores sobre 24, disposat a tot, fiscalia espanyola afinadora, justícia espanyola lawfare, policia patriòtica espanyola, policies espanyols infiltrats fins i tot en universitats, espionatge il·legal a polítics advocats etc, CNI i villarecos, partits espanyols, actius al segle XXI, fundat per ex-ministres de franco... premsa amiga... Ànims ! Malgrat tot ens en podem sortir si ho fem bé.
  6. Icona del comentari de: Presenteu proves, babaus indepes a març 21, 2023 | 11:54
    Presenteu proves, babaus indepes març 21, 2023 | 11:54
    Si no ningú us farà cas. Menys si us baseu en el discutible informe de Citizen Lab, on participa com a autor Elíes Campo. presumpte espiat. Jutge i part no pot ser.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa