El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Quaranta-set anys de la mort de Franco, no del franquisme
  • CA

Aquest diumenge fa 47 anys de la mort del dictador Francisco Franco. Va ser el 20 de novembre del 1975 i va suposar la fi de més de 36 anys de dictadura. Franco va morir al llit, de vell, als 82 anys, després de dècades de repressió contra republicans, catalanistes, gitanos, jueus, col·lectiu LGBTI –aleshores ni tan sols se’n deia així– i tot el que considerava dissidència al franquisme. Els gairebé quaranta anys de dictadura va deixar una petjada que encara perdura d’una forma o altra.

imatge el mon migracio

Alerten d’un “rejoveniment” del franquisme

Dos dels espais on encara queda aquesta empremta són el sistema judicial espanyol i l’exèrcit. Segons la sociòloga de la Universitat Autònoma de Barcelona Marta Rovira Martínez, “la judicatura és l’espai on el franquisme encara és més viu”, assegura. Alhora, recorda que encara hi ha “una batalla per la memòria”, ja que considera que les polítiques en aquest sentit encara no estan a l’altura del que demana l’ONU. De fet, la sociòloga afirma que hi ha una actitud “reaccionària” de la dreta de forma “molt desacomplexada” . “Estem pagant la tebior de la Transició“, opina Rovira, que considera que el PSOE hauria pogut fer més en aquest aspecte.

De fet, afirma que el PSOE és “més un partit nacionalista espanyol que d’esquerres”. “Això es veu en alguns presidents de comunitats d’autònomes”, afirma. A més, alerta que ara hi ha un “rejoveniment” del franquisme i que té el seu equivalent als moviments ultradretans d’arreu d’Europa. Rovira diu que s’utilitza la nostàlgia de la capacitat de dominar sobre la diversitat i adverteix que a l’exèrcit també està instaurat aquest sentiment, tot i que no és tan “relacionat amb la ciutadania”.

La sociòloga adverteix que “sembla que anirà a més” i creu que el PP està recollint aquest discurs, malgrat que Vox baixi a les enquestes. “Part del PSOE també ho està fent”, avisa Rovira, qui creu que el franquisme no incomoda en l’ideari espanyol, ja que coincideixen en la idea que hi ha “una nació per sobre de l’individu”.

Pérez Royo assenyala el poder judicial

En aquesta línia també va el catedràtic de Dret Constitucional Javier Pérez Royo, que assegura que hi ha una continuïtat en la judicatura. “És la mateixa base judicial, amb les mateixes famílies que es perpetuen”, assegura el jurista, qui creu que això es manifesta sobretot al Consell General del Poder Judicial, que ja fa anys que està caducat i en funcions. “Allà hi ha un franquisme d’una intensitat molt notable”, creu el catedràtic. De fet, explica que el poder judicial va ser un “ariet” contra la Segona República i que durant la Transició no hi va haver una renovació en la judicatura. “Els jutges del règim franquista van passar a la democràcia i van seguir ocupant els mateixos llocs”, explica Pérez Royo.

Així mateix, diu que les primeres sentències judicials van ser la negació de la Constitució espanyola, ja que consideraven que no era una norma jurídica vinculant. “El franquisme en la judicatura s’ha vist sobretot en el judici contra els líders independentistes o en la sentència del’Estatut”, opina el catedràtic, que també veu reflectit això en Vox. De fet, recorda que va ser “molt difícil” treure Franco del Valle de los Caídos.

Manuel Marchena, en l’obertura de l’any judicial de l’any passat/EFE Pool CGPJ

Discrepàncies sobre la utilització del terme “franquista”

Qui no està tan d’acord a utilitzar el terme “franquista” per a descriure la situació actual és l’historiador especialitzant en feixisme, nacionalismes i l’extrema dretes de l’època contemporània Steven Forti, professor associat a la UAB. Creu que la utilització d’aquest terme està “equivocada històricament”. En canvi, fa servir l’adjectiu “ultraconservador” i creu que les forces armades és on hi ha més instal·lada aquesta ideologia. “És on s’hi senten més a gust”, explica Forti, qui assegura que en altres països europeus també passa el mateix. De fet, considera que en el cas espanyol també “està marcat en la judicatura i part del funcionariat“. “A vegades ens trobem magistrats molt conservadors, tot i que crec que el CGPJ és el de menys. És clar a la sala penal del Tribunal Suprem”, opina Forti.

L’historiador considera que aquesta ideologia ultraconservadora de part de la judicatura té a veure amb la manera “com funciona la carrera judicial“. “En altres països el poder judicial està més democratitzat”, diu l’historiador italià. Pel que fa a la Transició, opina que “tots aquests tipus de processos són molt complexos”. “El foc nou i vida nova no ha passat enlloc. A vegades hi ha elements estructurals”, opina Forti.

La peculiaritat espanyola del Procés

De fet, Forti considera que hi ha un clima “d’extrema dreta” en els mitjans de la “caverna madrilenya”, que encaixa amb una visió “ultraconservadora” i “ultradretana” de la societat. I ho compara amb altres països d’arreu del món, on l’ultradreta també ha crescut. “Hi ha un context Europeu que va en aquesta direcció, que per diverses raons han aconseguit tirar endavant”, opina l’historiador, que considera que hi ha tres elements que expliquen l’auge de la ultradreta: “L’augment de les desigualtats, les raons culturals que generen una reacció a la societat neoliberal i la crisi de la democràcia liberal, que es pot veure representada en la desconfiança de la ciutadania en les institucions”.

En aquest sentit, també considera que hi ha elements “peculiars” en el context espanyol i que expliquen l’auge de Vox, com pot ser una reacció a l’augment de l’independentisme i dels fets de l’octubre del 2017. “Vox utilitza el Procés mediàticament i hi troba un caldo de cultiu ideal per vendre el seu discurs. És indubtable que després de l’octubre del 2017 hi ha molta més demanda i el seu missatge es pot col·locar amb més facilitat. Perquè la principal peculiaritat espanyola és la territorialitat“, sentencia Forti.  

Més notícies
El ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, durant una sessió de control al govern espanyol al Congrés dels Diputats | Europa Press
El PSOE veta la comissió d’investigació per la massacre de Melilla amb el PP i Vox
Notícia: El PSOE veta la comissió d’investigació per la massacre de Melilla amb el PP i Vox
Comparteix
En canvi, sí que compareixerà el ministre d'Interior, Ferndo Grande-Marlaska, per donar explicacions
El líder de Vox, Santiago Abascal, al Congrés dels Diputats / Europa Press
El TC inadmet un recurs de Vox contra la llei del català per defecte de forma
Notícia: El TC inadmet un recurs de Vox contra la llei del català per defecte de forma
Comparteix
El tribunal ni tan sols ha entrat a valorar el fons del recurs
La pancarta desplegada per Vox a Camprodon / ACN
Vox busca provocar al bressol de Catalunya el 12-O
Notícia: Vox busca provocar al bressol de Catalunya el 12-O
Comparteix
Abascal defensa que el 12 d'octubre es va fer "l'obra més gran d'agermanament realitzada per un poble en la història universal"
Un actor de 'Escenas de matrimonio' fitxa per Vox - Telecinco
Vox fitxa Pepe Ruiz, protagonista de la sèrie ‘Escenas de matrimonio’
Notícia: Vox fitxa Pepe Ruiz, protagonista de la sèrie ‘Escenas de matrimonio’
Comparteix
S'ha generat un gran debat a les xarxes en anunciar-se que l'actor actuarà en el gran esdeveniment del partit de Santiago Abascal

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a novembre 20, 2022 | 14:43
    Pere Llimonera i Citronell novembre 20, 2022 | 14:43
    Nada ni nadie es mas Franquista que ellos... Lo de siempre: "feixistes" sectarios y totalitarios disfrazados con piel de cordero... solo ellos pueden hablar porque "los demás son 'feixistes' y franquistas"... porque lo dicen ellos, claro... Ellos son los que deciden quienes son los fascistas y quienes pueden hablar o N0; y quienes son Demócratas o N0; quienes pueden actuar en el espacio publico y político o N0... con 2 PeL0Tas... Y están absolutamente convencidos de que ellos son guay y son los "Demócratas", y los que no opinan ni actúan como ellos, es porque son franquistas y "feixistes"... y todo esto lo aderezan con una obvia inconsistencia y endeblez intelectual, falta de enjundia y conocimiento obvias, que ademas, exhiben sin el menor pudor... O sea, ellos que acusan a todos los que N0 piensan como ellos de "feixistes i franquistes" y le niegan todo derecho de acción, pensamiento, sentimiento, humanidad e incluso de actuacion política a otros; recurriendo incluso a menudo a la violencia verbal e incluso física para ello; y colocándose a si mismos a la vez en un pedestal "Democrático", son en realidad, auténticos radicales intransigentes, totalitarios, sectarios que N0 parecen tener ni idea de lo que es y representa la Democracia... Son la esencia, paradigma y cumbre del totalitarismo y del fascismo, que ellos mismos dicen combatir... Curiosa paradoja, que parece N0 existir mas que en España, si comparamos la situación con nuestro entorno Occidental y Democrático; o al menos, N0 existe en tal grado ni dimension mas que en España y muy particularmente entre las ultra-Derechas pseudo-Izquierdistas que se dedican a desvaríos alucinantes ahora que el Marxismo tradicional parece haber desaparecido de la faz de la tierra -o al menos de la filosofía y cultura mayoritaria en esta- y Movimientos separatas suprematas con base en la fantasia, Historia inventada, impostura y ficcion, como el Nacional Catalanismo inventa patrias... Curiosa paradoja y curioso mundo este, en el que ya nada sorprende... "perdoneu, però Algú ho havia de dir!"... Apa, Siau!
    • Icona del comentari de: Gonçal a novembre 20, 2022 | 16:46
      Gonçal novembre 20, 2022 | 16:46
      Menja merda, puto fatxa
      • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a novembre 20, 2022 | 17:52
        Pere Llimonera i Citronell novembre 20, 2022 | 17:52
        Are you talking t0 me? ... Are you talking t0 me? ... ja, ja, ja... Nunca he entendido a los valentones de internet que se dedican a insultar directamente tras el ordenador... Puede ser objetable, claro, vejar a un grupo o colectivo o hablar en general, pero hacerlo directa e intencionadamente y de manera ofensiva a alguien en concreto es mucho mas objetable y bajo aun... suelen ser gente ignara, sin templanza y con poca enjundia, que en la vida real no dan la talla y generalmente no abrirían tanto y tan mal la boca; y si lo hacen, pues generalmente acabarían con lo que se merecen... o alguno de los de " ... Y luego, incontinente, / caló el chapeo, requirió la espada / miró al soslayo, fuese y no hubo nada." ... en fin, pobret... Menjala tu; y para pvt0 'Feixista', el hijo de tú pvta madre (que para desgracia suya -seguro que es una santa-, tubo que parir a un 'feixista', que se le cayó al suelo a la matrona tras el parto y quedo tan limitado mentalmente)... Apa, Adéu!
        • Icona del comentari de: Gonçal a novembre 21, 2022 | 00:05
          Gonçal novembre 21, 2022 | 00:05
          Deixa de dir imbecil·litats, puta rata
          • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a novembre 21, 2022 | 12:56
            Pere Llimonera i Citronell novembre 21, 2022 | 12:56
            El único que dice imbecilidades, como has dejado medianamente claro en tus comentarios, y que es una pvta rata 'feixista' eres tú, pobre tipejo... parece que te faltan inteligencia, clase, maneras y educación para algo mas... tú eres de los que no tienen lo que hay que tener, para decir esas cosas a la cara, en la vida real, si no vas acompañado de una manada de otros bandarras; y sublimas tus complejos y frustraciones agrandándote en internet... crece de una vez, niñato... que fas pena, pobret!
            4
            Icona de dislike al comentari de: Pere Llimonera i Citronell a novembre 21, 2022 | 12:56 2
    • Icona del comentari de: Anònim a novembre 21, 2022 | 12:47
      Anònim novembre 21, 2022 | 12:47
      Pots dir moltes tonteries pero la fotografia de Hitler, Franco i Mussolini no la pot esborrar.
  2. Icona del comentari de: Nla a novembre 20, 2022 | 16:28
    Nla novembre 20, 2022 | 16:28
    Puta espanya!
    • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 20, 2022 | 19:52
      Gonzalo novembre 20, 2022 | 19:52
      Aquí la única puta que hay es tu madre.
      • Icona del comentari de: Anònim a novembre 20, 2022 | 20:10
        Anònim novembre 20, 2022 | 20:10
        “És millor tenir l’última sensibilitat que l’última paraula”???
      • Icona del comentari de: Nla a novembre 20, 2022 | 20:35
        Nla novembre 20, 2022 | 20:35
        Puta Espanya!
      • Icona del comentari de: La tuya a novembre 20, 2022 | 21:22
        La tuya novembre 20, 2022 | 21:22
        Exacto gonzalo tu madre
  3. Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 20, 2022 | 16:33
    Gonzalo novembre 20, 2022 | 16:33
    Lo echais en falta, eh? Contra franco se vivía mejor, verdad? Por suerte, los demócratas hemos superado esa terrible y lamentable etapa de España. Aunque para triste y lamentable fue como se instauró la segunda República española. Tras unas elecciones municipales. Hasta para eso, Spain is diferent.
    • Icona del comentari de: hahaha a novembre 20, 2022 | 19:39
      hahaha novembre 20, 2022 | 19:39
      Calla borrego franquista
    • Icona del comentari de: Gonzalo porque eres tan payaso? a novembre 20, 2022 | 19:41
      Gonzalo porque eres tan payaso? novembre 20, 2022 | 19:41
      Democratas? Como tu pobre payaso? Ni sabes el significado de la palabra, ni se espera que lo conozcas paleto. Venga vuelve a la guarderia que no tendrías que haber salido nunca de ahí, piolín.
      • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 20, 2022 | 21:37
        Gonzalo novembre 20, 2022 | 21:37
        ??????
  4. Icona del comentari de: Gentuza made in spain a novembre 20, 2022 | 19:39
    Gentuza made in spain novembre 20, 2022 | 19:39
    El franquisme segueix molt viu i no te idiologia. Psociates, peperos, comunistes, tots son uns putos franquistes.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a novembre 20, 2022 | 21:38
      Gonzalo novembre 20, 2022 | 21:38
      ??????. Me encanta la frustración que arrastrais.
  5. Icona del comentari de: AMAmarla a novembre 20, 2022 | 21:24
    AMAmarla novembre 20, 2022 | 21:24
    Tindrien que tirar un missil que apuntes a aquesta muntanya. Algun voluntari?
  6. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a novembre 20, 2022 | 21:57
    Doctor Strangelove novembre 20, 2022 | 21:57
    Millor franquisme que comunisme! Doc
    • Icona del comentari de: Gavanenc a novembre 21, 2022 | 18:34
      Gavanenc novembre 21, 2022 | 18:34
      Doctoret us comporteu com un vulgar aprenentent miserable de xovinista ultra espanyol. Fas servir el mateix sistema d'intentar desviar l'atenció, barrejar-ho tot i intentar encolomar i projectar les vostres misèries als altres. L'article parla concretament del franquisme i ahir grupuscles ultra espanyols a Madrid (Espanya) es varen manifestar per a exaltar el règim de Franco. Pretens fer-te el xovinista espanyol graciós i fas molta pena i vergonya. Els xovinistes espanyols sou tots iguals, intenteu desviar-vos i intentar desviar l'atenció cap una altre costat, sense cap succés, quan us descobreixen les vostres miserables vergonyes i misèries i alhora us sentiu al·ludits. Ningú i encara menys un entabanador com el doctoret pot negar que ahir a Madrid varen incomplir a llei espanyola de Memòria Democràtica en vigor. És més, encara que no hi hagués cap llei és igualment una vergonya per a qualsevol persona demòcrata i encara pitjor que entre molts espanyols el pudent franquisme encara hi és present i vigent.
  7. Icona del comentari de: Jeroni Munyós a novembre 21, 2022 | 16:32
    Jeroni Munyós novembre 21, 2022 | 16:32
    No hi doneu més voltes. Fer com si res i donar-hi voltes, deixar fer, fer veure que no passa res, i guaitar cap un altre costat, és un gran error dels demòcrates. Comencem pels partits espanyols, el partit del bipartidisme espanyol PP fou FUNDAT EL 1976 PER 7 EX-MINISTRES DE FRANCO, si amaguem aquest detallet o no li volem donar la importància i hi volem veure les conseqüències que encara té, és que no estem ni anem pas bé. A més Vox és una escissió del propi PP aleshores, qui es pot creure el espanyols, els quals en 44 anys no han estat capaços de crear un partit de dreta o centre dreta democràtic i sense la motxilla del franquisme ? Ans al contrari han estat capaços de "re-crear" Vox. Ara bé que es pot demanar als espanyols que duen 44 anys amb el seu "prucés" de la dictadura a la democràcia i al 2022 encara no l'han acabat ?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa