ERC, Junts, CUP i comuns volen deixar Vox sense senador autonòmic contra l’opinió del PSC

Els quatre grups registraran dos propostes de resolució emmarcades al Pacte antifeixista a l'espera que els socialistes s'hi sumin

JxCat, ERC, En Comú Podem i la CUP-NCG volen que Vox no tingui senador per designació autonòmica. Així ho han dit representants de les quatre formacions que formen part del grup de treball pel Pacte Antifeixista al Parlament, que en una roda de premsa conjunta han explicat que ja han traslladat la “directriu política” a la Mesa i han demanat a la Junta de Portaveus que “busqui la fórmula per aterrar la proposta”, també tenint en compte l’opinió dels serveis jurídics.

El PSC, tot i que va formar part des d’un inici del pacte i no se n’ha desmarcat, no ha participat en la compareixença ni ha signat les dues propostes de resolució que s’ha d’entrar a registre dimarts. Els altres quatre grups no han volgut donar explicacions sobre la posició dels socialistes i han assegurat que “la porta està oberta” perquè s’hi sumin durant els propers dies. Però ahir la diputada socialista Alícia Romero va defensar amb molta contundència el dret que considera que té Vox a tenir aquest senador.

La majoria d’aquests acords que es volen impulsar des del Pacte Antifeixista ja estaven recollits al decàleg que els quatre grups parlamentaris compareixents i el PSC van pactar a finals de març. En aquell decàleg, les cinc formacions també es comprometien a establir els acords necessaris per impedir la presència de l’extrema dreta a òrgans del Parlament i a evitar “sempre que sigui possible” la seva presència als seus nomenaments que el Parlament té potestat per fer, com podria ser el cas del senador autonòmic.

El PSC, però, ha matisat ara que no veuen “tolerable” negar a Vox “el que els pertoca per llei”, i la seva diputada Alícia Romero ha defensat que tinguin un senador. Els quatre grups restants del pacte han apostat per evitar-ho. A la pregunta sobre si en cas d’un informe negatiu dels serveis jurídics estarien disposats a tirar endavant igualment la proposta, no han volgut entrar en detalls i han dit que esperaran a saber el parer dels lletrats.

Durant la compareixença, la diputada de la CUP Basha Changue ha assegurat que com a formació antifeixista “no es poden permetre normalitzar” organitzacions que volen “atiar la desconfiança i el malestar”. “No importa la bandera amb la que es presentin, no són benvinguts ni aquí ni als barris”, ha avisat. Per la seva banda, Jess González (ECP) ha apostat per la creació d’espais amplis per intercanviar opinions i ha apuntat que volen crear un espai formal amb organitzacions polítiques, mitjans de comunicació i moviments socials i amb col·lectius “assenyalats” per l’extrema dreta.

Aurora Madaula (JxCat) ha dit que estan compromesos a combatre “les ingerències de l’extrema dreta”, a defensar les institucions i a impulsar les modificacions legislatives que calgui “per blindar el Parlament contra els discursos d’odi, la discriminació, l’assetjament i el masclisme”. Najat Driouech (ERC), per la seva banda, ha assegurat que aquest acord és només “un punt de partida” per a construir “un mur democràtic”.

Registre de dues propostes de resolució

Els quatre grups parlamentaris tenen previst entrar a registre el dimarts vinent dues propostes de resolució per començar a materialitzar el Pacte antifeixista. En una, demanen que es creï una comissió d’estudi sobre el racisme institucional i estructural a Catalunya. La passada legislatura ja se’n va impulsar una de similar, encara que el seu àmbit d’estudi era només en la seguretat, mentre que aquesta es preeu que s’apliqui “a tots els àmbits necessaris” per tal de fer “una diagnosi compartida sobre quines mesures cal prendre per evitar qualsevol discriminació racial”.

La segona proposta de resolució vol que el Parlament es reafirmi com a “espai de llibertat” i en defensa de la democràcia, que rebutgi qualsevol manifestació de violència cap a les diputades i que “rebutgi formal i unànimement qualsevol manifestació de violència verbal, física o psicològica” cap a elles. També aposta per ratificar el calendari de commemoracions institucionals, per fer un minut de silenci per cada feminicidi. Els grups volen que el Parlament insti el Govern a reproduir els criteris acordats a la proposta de resolució, a impulsar un pla integral contra el racisme i qualsevol forma de discriminació ètnico-racial, desplegar la llei per a la igualtat de tracte i la no discriminació, i abordar les necessitats de suport i contra l’exclusió de les persones dependents.

Els representats d’ERC, JxCat, CUP i comuns s’han reunit amb la Mesa del parlament per presentar-los les seves iniciatives. En aquesta trobada hi ha participat els diputats del PSC que formen part de la Mesa, però no hi ha anat cap diputat socialista en qualitat de membre del grup de treball.

Comentaris

  tangen67 16/04/2021 12:43 pm
  aquesta es una de les collonades a les que es devia referir l'amic Alonso-Cuevillas, no serveix de res, es antiliberal i no te sentit: si s'accepta un partit a concorrer a les eleccions, automaticament es guanya el dret a tenir la representativitat que li pertoca. Tenim una classe politica molt posturera e IDIOTA.
   Point68 16/04/2021 12:51 pm
   No té sentit que el Parlament esulli qui ha d'enviar a Madrid, al Senat. ? Allò que no té cap sentit és que el Parlament del nostre país hagi "d'enviar" dpiputats a fer de senadors a Madrid.
  Ha, ha, ha 16/04/2021 11:44 am
  Desperteu-vos som al segle XXI. Algú els cria i ells solets, s'ajunten. Guaiteu qui son els "seguidors" d'en RAMON el sonat monàrquic, el Doctor, el desmemoriat... Quina colla d'ultres, de xenòfobs i de populistes carques tots plegat. Ells es retraten sols cada dia. Per fortuna son una espècie en extinció i de molt soroll però poques nous. No cal afegir-hi res més.
  Ramon 16/04/2021 11:05 am
  La islamització de Catalunya no és com qualsevol altra islamització europea. Aquí és també una altra baula de la cadena de castellanització del nostre país. I per ERC, a més, un negoci.
  Ramon 16/04/2021 2:21 am
  Va, fem una juguesca: quant creieu que trigarà aquesta mil vegades maleïda ERC a presentar una candidata amb burka? Jo dic que no passa de dues eleccions.
  Ramon 16/04/2021 2:11 am
  El creixement de Vox entre la terregada tavernària ens podria fer molt de bo als catalans. Per manta raons.
   Maria 16/04/2021 11:34 am
   Tu el què has de fer és treure't la flassada carca i antediluviana del cap, tros d'ase.
  Xevier 15/04/2021 10:23 pm
  Ben fet aquest pacte anti feixista. Sorprèn que el PSC no se sumi per evitar que puguin tenir un senador autonòmic. Una de dos o els hi han de tornar algun favor en alguna votació que es va fer al Congrés sobre els fons europeus o la crisi pandèmica o bé el PSC se'ns ha tornat un partit feixista com Vox....!!!
   Ramon 16/04/2021 2:09 am
   Primera, Vox no és un partit feixista. Enemic de Catalunya, per descomptat. Però com qualsevol partit espanyol. I segona, aquest pacte és ESPANYOLISME en vena. Però també és TOTALITARISME, perquè ni tan sols el motiva la raò nacional (que seria absurd, perquè per exemple Ciutadans sòn igual d'anticatalans). El motiva un esquerranisme totalitari. Fet nacional a banda, un català té idèntic dret a estar d'acord amb Vox com a estsr-hi amb Podemos.
  Doctor Strangelove 15/04/2021 10:22 pm
  Són una colla de totalitaris. I com diu el Ramon només cal mirar a la de l'esquerra, quina poca dignitat s'ha de tenir per no dir-li que a occident hi ha llibertat per vestir com et roti, i no pas d'aquesta impresentable manera. Recordo que un dia a la platja n'hi havia d'aquestes que es banyaven vestides mentre ells portaven banyadors "parquin-paket", doncs resulta que no les van deixar sortir fins que no hi havia ningú a la platja, els últims en marxar vam ser jo i una ex que tenia, i va ser per avorriment, però la idea era quedar-nos allí tota la nit! En fi, vam pensar que elles no es mereixien allò. Finalment, amb VOX això no passaria. Doc
   Gonzalo 16/04/2021 12:46 pm
   Tienes razón Strangero, se me antoja que sin duda con Franco esto no pasava, con VOX orden y disciplina. ??????????Los laZis, nazis de mierda ?????????????
   Ha, ha, ha 16/04/2021 11:04 am
   Algú els cria i ells solets, s'ajunten. Guaiteu qui son els "seguidors" d'en Ramon... el Doctor, el desmemoriat... Quina colla d'ultres, de xenòfobs i de populistes carques tots plegat. Ells es retraten sols. No cal afegir-hi res més.
  Empipat 15/04/2021 8:55 pm
  Catalonia = rogue state.
   L'illa perduda 16/04/2021 11:25 am
   Als annexionistes quan us interessa el nostre país ja és un estat amb tots el ets i uts. Sou molt mala gent. Sou molt ridículs alguns unionistes de pa sucat amb oli.
  Ramon 15/04/2021 8:39 pm
  Qualsevol unió contra Vox, igual que anys enrere aquelles unions contra el PP, és ESPANYOLISME.
  Octubrista 15/04/2021 7:46 pm
  És lògic que el PSC s'oposi a discriminar VOX. Si defensen les mateixes coses, es manifesten plegats contra Catalunya i fins i tot parlen en la mateixa llengua, són una mateixa cosa decorada de manera diferent.
  JOSEP PAGÈS EL AVI CULER DE CARDEDEU 15/04/2021 7:12 pm
  Ja una cosa , que no se donen conta ,cuan mes coses FAN CONTRA VOX , Aixo es converteix en MES VOTOS PARA VOX ..Ja que aniran de Victimas y u son , si tots els altres els atacan tan ..
  14
  87
  Respon
   JOSEP EL AVI DE CARDEDEU 15/04/2021 7:38 pm
   Per acabar amb VOX , Es facil este que dejar hablen diguin que pensan de tedmas de actualitat , A CUATRO EN EL Programa " TOT ES MENTIRA " invitaron a tots els Partits ques presenten a les ELECCIONS A LA COMUNITAT DE MADRID .. El unic Partit Politic que va dir no ANARI VA SER VOXZ . Per algu seria .NO TENIA RES IMPORTANTE QUE OFERERIR ...Dejar hablar a VOX ES DEMOCRACIA Y FA ELLOS MISMOS PERDIN VOTOS .
  Ramon 15/04/2021 6:05 pm
  ISTA, ISTA, ISTA, ESQUERRA FEMINISTA!!! (Ja ho sé, que el rodolí és infame, però era per fer-ne befa: en llur v.o. era Zapatero per comptes d'Esquerra).
  1
  117
  Respon
  Luisnomeacuerdo 15/04/2021 5:36 pm
  Ahí están los fascistas independentistas golpistas , representados por una mora, una colombiana y una guineana y demas tontos útiles dando lecciones de democracia para decir quien si y quien no tienen derecho a estar representados. Esto es lo que hace que haya cada vez más votantes de vox.. Se acaba el recreo a los grocñordos lazinazis.
  111
  365
  Respon
   Mikelet 15/04/2021 9:36 pm
   PARA LUISNOMEACUERDO Entiendo que puedas ser anti indepe, ya que cada uno es anti lo que le da la gana, pero es que tus comentarios destilan un odio tan profundo, que me hace pensar que tienes algún tipo de desajuste mental. No es normal que una persona, digamos que mentalmente sana, haga estos comentarios con este odio tan exacerbado. Debe ser muy difícil vivir con tanto odio, por eso te aconsejo que te pongas en manos de un profesional. Serás mâs feliz.
   208
   2
   Respon
   Pol 15/04/2021 9:33 pm
   PP el partit fundat el 1976 per 7 ex-ministres de Franco i l'escissió VOX, grans demòcrates "homologats", "consolidats" i "plens", com el pobre i malaurat desmemoriat espanyol i la seva patuleia. Quina vergonya.
    Molt malament @Pol, cal ser més rigorós 15/04/2021 11:04 pm
    El partit fundat el 1976 per 7 ex-ministres de Franco va ser AP (Alianza Popular). El Partit Popular (PP) és un partit polític liberal conservador espanyol situat entre el centredreta i la dreta política. Va ser fundat al gener de 1989 per substituir l'antiga Aliança Popular (AP), igual qu'el PdeCat i JxCat substitueixen l'antiga CDC pujolista.
     @Malament 16/04/2021 11:23 am
     Això ho dius tu. AP, CP. PP és el mateix partit amb els mateixos polítics, diferent primera lletra A(P), C(P) i P(P) amb l'evolució cronològica i lògica, per exemple el franquista Fraga ja no hi és per raons obvies, pero ell i la seva colla hi eren des de l'inici i quan el partit era AP, CP i PP. Ja ho sabem que us agrada comparar-ho amb altres partits catalans per a intentar justificar-vos, però no cola. A més tothom sap que AP-CP-PP ha acollit des d'un cert centre dreta plenament democràtic, originàri d'alguns demòcrates convençuts d'UCD fins a la ultra dreta directament franquista, i VOX és una escissió del PP. A Itàlia i a Alemanya seria un escàndol tenir un partit hereu directe del nazisme o del feixisme... que van patir. I a proposit ni a Alemanya ni a Itàlia els hi cal afegir "consolidada", ni "homologable", ni "plena" a la democràcia. L'explicació de tot plegat segurament és que a l'estat espanyol el franquisme va durar del 1939 al 1977, no fou una etapa curta i costa de defer net. I si, foren 7 ex-ministres de Franco, amb noms i cognoms, el fundadors d'aquest partit del bipartidisme espanyol. Tenim hemeroteques.
      Ri... què ? 16/04/2021 1:04 pm
      Ha, ha, ha ,ha un comentarista demana "rigor" i en acabat el PP el situa entre el "centre" i la "dreta". Ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha... No tot s'hi val i fer-nos empassar rodes de molí. Aquestes fakes demostren la ridiculesa d'alguns.
  Ricard 15/04/2021 5:35 pm
  Em sembla molt malament. No es poden canviar els resultats d'unes eleccions.
   Richard the Lionheart 16/04/2021 11:31 am
   Tu saps com funciona el sistema parlamentari ? Els diputats son els nostres representants i ell voten els diputats que aniran al Senat espanyol a fer veure que fan alguna cosa i a votar 155 i altres poca-soltades quan els convoquin.
  psoe = vox 15/04/2021 4:31 pm
  La delegación del psoe a Catalunya és l'esquerra de vox. És la demostració de la participació del miguel izeta, illa, culboni, etc ... a manifestacions, actes organitzats per la ultradreta / extrema dreta. L'obra del miguel izeta, ja té el seu fruit
  73
  23
  Respon
  Ramon 15/04/2021 4:22 pm
  A la de l'esquerra seguríssim que l'obliga a dur aquesta indumentària tan feminista tant l'Islam com ERC.
   Maria 15/04/2021 9:36 pm
   Apa, ja ha piulat el fastigós i impresentable personatge ridícul, xenòfob, immobilista, ultra i d'extrema dreta Ramon.
    Ramon 16/04/2021 2:01 am
    Ja pot signar amb nom de dona, que ja sabem que ets tu, ruc. Ruc i covard. Que ERC exhibeixi (fomenti) aquesta indumentària humiliant per a la dona és una escopinada en allò (el poc) de bo que històricament tenia el partit.
  Anònim 15/04/2021 4:03 pm
  Perqué no els doneu un ganivet a cada ú i que es matin d'una punyetera vegada?.
  5
  121
  Respon

Nou comentari