El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Debat Constituent inicia la fase participativa

Debat Constituent ha donat aquest dijous el tret de sortida a la fase participativa per “establir les bases constitucionals per al futur polític de Catalunya”. Des d’aquest dijous, tots els ciutadans residents a Catalunya i majors de 16 anys poden registrar-se, participar en els debats i omplir un qüestionari sobre àmbits diferents. A tall d’exemple, es pregunta quina és la forma d’estat que considera més adequat, com hauria de ser l’educació o el model judicial a Catalunya, entre d’altres. Aquest procés estarà obert fins al 31 de desembre. Dels resultats en sortirà un “mandat”, que tractarà el Fòrum Cívic i Social i que plantejaran als representants polítics com una base per a una hipotètica constitució o per convertir-les en lleis.

L’organisme, deslligat de les institucions i al marge dels partits, espera que el procés sigui del tot “transversal”. L’exdiputada de la CUP Gabriela Serra, que participa al projecte, ha fet una crida a la participació de tothom: “Que ningú es pensi que és un procés constituent per als independentistes, és per a aquells que vulguin definir les normes de convivència”, ha explicat. Debat Constituent no es marca una xifra de persones que haurien de participar en aquest procés per considerar-lo vàlid i aspiren a què hi participi el màxim de ciutadania.

Lluís Llach ha celebrat que després de diversos contratemps que han fet endarrerir els tempos ja s’hagi arribat a la fase participativa, “la més rellevant del procés, perquè és on la ciutadania es fa protagonista”. I ha dit que aquesta etapa servirà perquè la ciutadania decideixi “què vol ser i com ho vol ser”.

El qüestionari, d’unes 140 preguntes, entoma temes i debats variats agrupats en set àmbits que poden servir com a base davant una hipotètica constitució catalana. La voluntat és que serveixi per a “empoderar la ciutadania” i que opini de “temes cabdals per la vida i pel país”. A banda de la pregunta sobre la forma d’estat, hi ha qüestions sobre les quals hi pot haver cert debat, com ara com s’ha de garantir la seguretat de la ciutadania –si mitjançant un exèrcit o amb forces d’acció no violenta, per exemple-, si els immigrants poden tenir la totalitat dels drets o sobre quants mandats poden repetir els representants polítics.

El Fòrum Cívic i Social serà l’encarregat de sintetitzar i convertir les respostes que es recullin en aquesta fase participativa en “mandats constitucionals precisos i concisos”. Conscients que la feina de l’associació no és “elaborar una constitució”, sí que compten que una eventual assemblea constituent “haurà de tenir en compte” els resultats que en surtin d’aquest procés. Sobretot en aquelles qüestions en les què hi ha “consens”. I, de fet, també s’haurà de definir quin és el percentatge per definir que hi ha consens ampli.

El Debat Constituent ha celebrat aquest dijous un acte amb representants d’entitats i organitzacions i hi ha assistit l’expresident del Govern Quim Torra –qui va encarregar a Llach la creació d’un equip de persones per iniciar un procés de debat constituent, tot agafant el testimoni de la Llei de Transitorietat Jurídica- i el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, entre d’altres.

La participació en aquesta fase es fa mitjançant una aplicació mòbil -des de la qual l’usuari es registra- i via la pàgina web, des de la qual es respon al formulari i mitjançant la qual també es pot debatre en fòrums. En aquest procés es garanteix l’anonimitat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a maig 27, 2021 | 16:44
    Gonzalo maig 27, 2021 | 16:44
    Y no lo dan por tv3%?????

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa