El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La causa mare del cas Volhov contra independentistes perd pistonada

El 24 de maig del 2018 va ser un dijous molt actiu. Una megabatuda executada per agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal, de la policia espanyola, en un operatiu amb més de 500 agents dirigida pel jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona i la Fiscalia Anticorrupció. El final del dia va presentar un balanç de 29 persones detingudes i un total de 9 peces separades, tot arran de d’un presumpte frau en subvencions de la Diputació de Barcelona. És la causa Estela, i d’aquesta en va néixer una altra, la Volhov, que embolica fins i tot Rússia en el Procés. Tres anys després d’iniciar-se la instrucció, la causa mare es desmunta.

El jutge ha sobresegut fins a quatre de les peces separades amb una guerra frontal entre el magistrat Joaquín Aguirre i el fiscal Fernando Maldonado, a més de les defenses. La darrera arxivada ha sigut aquest dilluns, la de la Fundació Empresa i Clima. A més, la Generalitat ha presentat un informe amb què certifica que les subvencions atorgades a les entitats on treballava un dels principals processats, Víctor Terradellas, van ser revocades en el seu moment.

El cas Estela investigava la tesi que els diners destinats a prestar assistència tècnica a països en vies de desenvolupament per part de la Diputació de Barcelona no haurien arribat als seus beneficiaris. Per investigar tot el procediment no es van estalviar ni mitjans ni esforços. Balisses de localització i intervencions de telefòniques llargues i denses van servir per ampliar el focus. El resultat de tantes perquisicions és que arran d’aquesta causa, el mateix jutge va obrir-ne una altra de secreta, la Volhov, que investiga suposats líders civils del Procrés, finançament de l’exili, una estrambòtica suposada col·laboració russa i el Tsunami Democràtic. De fet, el jutge va canviar el Cos Nacional de Policia per la Guàrdia Civil com a policia judicial del cas.

El jutge Joaquín Aguirre surt després d'un dels escorcolls el maig de 2018 en pkena operació Estela/ACN
El jutge Joaquín Aguirre surt després d’un dels escorcolls el maig de 2018 en pkena operació Estela/ACN

De 26 expedients i 18 entitats, el jutge va obrir les peces separades anomenades com a Pimec; Sestretegic i konsector; Municipalidad de San José y Igfa; Igman i Catmon, la que tècnicament va obrir el Volhov; la Fundació Empresa i Clima; Ecosde; Plataforma Educativa i utopia; Joaquim Ferrer i la Voltia Solutions. D’aquestes ja s’han arxivat la de la Plataforma Educativa i Utopia, la d’Ecosde, Strategic i Konsector, i aquest dilluns la relativa a la Fundació Empresa i Clima. A més té pendent de resoldre la desimputació de l’expresident de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, que va ser detingut durant l’operació. Però tot i que perdi expedients, el jutge manté oberta la causa amb petició de pròrrogues que el fiscal va aprovar, no sense constatar que arrufava el nas.

Ara bé, l’arxiu de les quatre peces ha despertat les defenses, que ara volen collar el jutge sobre per què en tanca unes i deixa obertes les altres. Fonts properes al cas consultades per El Món creuen que el jutge “vol centrar la pilota” davant la pressió del ministeri fiscal per tal que delimiti la investigació i escurci el temps d’instrucció. Així, el jutge vol aprofundir en la peça Igman i Fundació Catmon que va obrir la Volhov, però encara no ha citat el principal investigat, Víctor Terradellas, exresponsable de relacions internacionals de Convergència Democràtica de Catalunya.

Informe del Govern sobre la revocació de les subvencions d'IGMAN i Catmon en el cas Estela/Quico Sallés
Informe del Govern sobre la revocació de les subvencions d’IGMAN i Catmon en el cas Estela/Quico Sallés

De fet, noves proves documentals no abonen la tesi del jutge. Així, un informe emès per la mateixa Generalitat assegura que set de les vuit subvencions que van rebre les dues entitats entre l’any 2016 l’any 2017 van ser revocades. Només se’n va liquidar una a Catmon per inserció publicitària a la seva revista, per un import de 18.150 euros. La resta, que s’enfilaven a un total de 503.000 euros, van ser revocades totalment.

Tampoc les perquisicions apunten cap a Tarradellas, tot i que arran del seu telèfon i els seus seguiments s’han imputat David Madí i Xavier Vendrell. El jutge està convençut que la gestió directa de les dues ONG eren responsabilitat de Francesc de Dalmases, director d’ambdues, actual diputat de Junts per Catalunya i membre del nucli dur de la presidenta del Parlament, Laura Borràs. El fet del seu aforament n’ha frenat la imputació i la causa general oberta contra la recepció de diners de l’entitat per part d’institucions públiques.

El sobreseïment de les quatre peces separades, i el fet que estigui decidint l’arxiu de com a mínim dues més, ha esperonat el jutge a continuar la persecució de Josep Lluís Alay. Així, ha dissenyat una doble estratègia en la seva investigació. Per una banda, a través de la Volhov i, per altra, a través de l’Estela. De fet, va ordenar a la Diputació més documentació sobre els seus viatges quan treballava només per a l’entitat municipalista com a responsable de relacions exteriors i encara no era el cap de l’oficina del president Carles Puigdemont.

El jutge però té posada la banya en el cas Crans Montana, el suposat pagament de 300.000 euros per organitzar una conferència on també es debatia sobre el Procés. Alay n’hauria estat promotor. Encara va per llarg, però a mida que s’allarga la instrucció, la causa per força.

Anotació a l'atestat policial del cas Cras Montana que s'incorpora al Volhov i a l'Estela/Quico Sallés
Anotació a l’atestat policial del cas Cras Montana que s’incorpora al Volhov i a l’Estela/Quico Sallés

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Evarist a desembre 01, 2021 | 21:10
  Evarist desembre 01, 2021 | 21:10
  aquests polinazis amb la cara paguen, arxivada queda per quan sigui oportú...
 2. Icona del comentari de: Ferran a desembre 02, 2021 | 08:48
  Ferran desembre 02, 2021 | 08:48
  Hace tiempo que se tendrían que haber desprendido del papel y puesto en el WC para limpiarse el culo.
 3. Icona del comentari de: ton c. a desembre 02, 2021 | 09:54
  ton c. desembre 02, 2021 | 09:54
  home la foto està be, sembla un repartidor d´Amazón.
 4. Icona del comentari de: Ganes de fer mal a desembre 02, 2021 | 12:06
  Ganes de fer mal desembre 02, 2021 | 12:06
  Ja han fet el mal pretès. En una empresa seriosa a l'instigador l'haurien fotut al carrer d'una patada al cul, però com que no ha estat un error...
 5. Icona del comentari de: Guaita-que-fan-ara a desembre 02, 2021 | 12:21
  Guaita-que-fan-ara desembre 02, 2021 | 12:21
  La judicatura monarco-pseudo-espanyola-sense-rumb continua inflant-se per etapes com un gripau fins que rebentarà com un globo.
 6. Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 02, 2021 | 12:50
  Gonzalo desembre 02, 2021 | 12:50
  Independistas = Nazis = KGB rusos comunistas, está claro como el agua, todos lo sabemos los que nos informamos, y no leemos.
  • Icona del comentari de: Guaita-que-fan-ara a desembre 02, 2021 | 13:29
   Guaita-que-fan-ara desembre 02, 2021 | 13:29
   Gonzalin : estàs adormit, quin són els "Independistas", está claro como el agua? todos lo sabemos?. Tu ets dels que "nos informamos, y no leemos". Sembla que tu : ni eres claro como el agua, ni te informas, ni lees, ni sabes nà. Apa continua dormint la mona.
 7. Icona del comentari de: Clar a desembre 02, 2021 | 21:21
  Clar desembre 02, 2021 | 21:21
  Volem jutges catalans.
 8. Icona del comentari de: JordiP a desembre 03, 2021 | 10:24
  JordiP desembre 03, 2021 | 10:24
  És el que passa quan una causa a l'entorn del procès es basa en un dels famosos mecanoscrits del departament de Baena. S'acaba esvaint com foc d'encenalls. Fantasía, fantasía i más fantasía, adobada amb moltes dosis de mala fé i un bon pessic de anticatalanisme. I tot, bén cobert de hipernacionalisme castellanoespanyol hereter d'imperialismes i colonialismes d'un imperi que mai va existir. I si ho va fer, va ser absurdament i eixelebradament dilapidat per la colla de vividors-explotadors tirànics que ho van "dirigir". Al penyasegat, obviament.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa