El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El cap d’Informació dels Mossos: “L’1-O no hi va haver cap grup combatiu”
  • CA

“El que no es va configurar l’1-O va ser un grup combatiu, li ho puc assegurar”. Així ho ha sentenciat, el comissari Manel Castellví, el cap de la poderosa Comissaria General d’Informació dels Mossos, en la seva declaració a la fiscalia d’aquest migdia al judici de la cúpula d’Interior. El comissari ha explicat els seus informes d’intel·ligència que l’acusació utilitza per incriminar els Mossos ja que alertaven d’incidents públics. En aquest sentit, ha detallat que es van trobar situacions de “resistència pacífica” durant el referèndum però de “cap grup combatiu organitzat”. “Ens vam equivocar”, ha al·legat. De fet, ha definit els seus informes com “prospeccions i no pas com a dogmes de fe”. “El cap de l’operatiu policial ja decidiria”, ha conclòs.

El testimoni de Castellví era esperat, després del seu paper durant el judici del procés. A més, havia de servir per escatir el seu paper en la reunió de Palau del 28 de setembre on la Prefectura dels Mossos va alertar el president Carles Puigdemont dels aldarulls que es podrien registrar entre votants i policies. Castellví no s’ha sortit del guió, i amb solvència, traça i normalitat ha mantingut el mateix relat que els seus companys de comandament, els comissaris Ferran Lòpez, Joan Carles Molinero o Rafael Comes. 

 

Castellví s’ha enfrontat fins i tot al fiscal Miguel Ángel Carballo, quan el volia fer combregar amb rodes de molí amb dades que ell considerava que no eren certes o bé quan l’interrompia les respostes. El comissari no ha tingut cap recança en explicar els seus informes d’intel·ligència que l’acusació ha aportat a la causa per ressenyar que contemplaven aldarulls durant el Primer d’Octubre. De fet, ha assegurat que s’elaboraven aquests informes sobre el procés des del maig de 2017. Així també ha assegurat que van fer un informe d’intel·ligència sobre la consulta sobiranista del 2014. 

 

El comissari ha insistit que els analistes van treballar sempre amb l’hipòtesi que hi podia haver una “guspira” entre els votants i les policies pels seus interessos “antagònics o contraposats”. En aquest sentit, ha explicat que els altres cossos policials pensàven exactament el mateix. Així es va constatar en la reunió de la subcomissió d’informació celebrada el 28 de setembre. En qualsevol cas, Castellví ha emfatitzat que durant el referèndum no es va constituir cap “grup combatiu”, tal i com deien alguns informes d’intel·ligència. 

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa