El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Bárcenas explica com pagava en negre a Rajoy i fa una ‘màster class’ de corrupció
  • CA

Aquest matí la sala segona de l’Audiència Nacional a San Fernando de Henares s’ha convertit en una aula d’explicació i mostra de com funcionava la corrupció al PP, i de retruc, a l’Estat a través de les grans constructores. La represa del judici sobre els “papers de Bárcenas”, arran de les obres a la seu del PP pagades en negre, ha estat una veritable màster class a càrrec del principal acusat i extresorer del PP, Luis Bárcenas, sobre com funcionava la comptabilitat B dels populars, qui cobrava i per a què. Bárcenas ha donat tota mena de detalls de com arreglaven la caixa B i les finances del partit. Fins i tot, ha detallat sengles pagaments en negre a Mariano Rajoy i Dolores de Cospeda, de 25.000 euros a cadascun en dos sobres aprofitant una donació de 50.000 euros que va arribar de la franquícia del PP de Pontevedra.

Bárcenas ha descrit les tasques que tenia com a gerent amb el seu superior, Álvaro Lapuerta, el tresorer ja finat. De fet, ha admès que tots dos sabien que allò que feien era “incorrecte” i “no era il·lícit”. En tot cas, Bárcenas ha deixat clar que abans de ser tresorer era gerent i, per tant, assumia tasques “delegades” de Lapuerta. A mida que el fiscal especial anticorrupció, Antonio Romeral, -que sovint semblava l’advocat del PP- li mostrava els papers, Bárcenas justificava els apunts comptables. “Eren donacions de les empreses constructores”, ara bé, segons la seva explicació, l’import donat no tenia cap relació amb el percentatge de l’obra adjudicada i sempre que fossin donacions superiors a 6.000 euros, el màxim permès per la llei. Fins i tot, ha reconegut que alguns d’aquests donants, a més de diners, enviaven “vi o alguna corbata per Nadal”. Un sistema pensat i ordenat per Francisco Álvarez Cascos quan va ser secretari general del partit.

Bárcenas ha concretat que “tenia la clau de la caixa B” i “l’administrava”. “Feia i lliurava els sobres”, ha especificat. Uns sobres que servien per pagar sobresous, campanyes o assessors encara que “ningú ho reconegui”. “He lliurat sobres per tots els secretaris generals i presidents, llevat d’Angel Acebes i Rodrigo Rato; he pagat a Mariano Rajoy, Federico Trillo, Dolores de Cospedal, Jaime Mayor Oreja, Pedro Arriola, Javier Arenas o Francisco Álvarez Cascos”, ha confessat. Per una banda, Bárcelonas recollia la informació comptable en papers i el seu superior en targetes de visita i “de tant en tant, els cotejaven per constatar que quadraven els números”.

Abans d’explicar tot l’entramat, Bárcenas s’ha cuidat prou de recordar que hi ha modificacions en algun d’aquests papers perquè Lapuerta li va fer canviar per ordre del “president”. Així, ha rememorat que la direcció del partit, a través de Javier Iglesias, li va oferir canviar noms de la comptabilitat a canvi de mig milió d’euros. Bárcenas va replicar exigint 975.000 euros perquè era el que “laboralment li pertocava per l’extinció de la seva relació laboral” amb la formació.

Pel que fa al moll concret del judici -les obres de la seu del carrer Gènova- Bárcenas ha estat especialment curós en desgranar com es van finançar. L’extresorer ha narrat que cada planta costava sobre 1,1 milions d’euros llevat la de la sala de premsa que tenia un cost per sobre. Les factures oficials sovint eren més baixes que el pressupost perquè el diferencial es pagava en negre i així s’ajustava amb el pagament en blanc. Bárcenas també ha afegit l’operació de compra de Libertad Digital. Una compra amb fons del partit que va suposar implicar advocats companys del despatx d’Àngel Acebes i de José Maria Michavila, a més, amb efectiu de la dona de Bárcenas, Rosalía Iglesias, que hauria obtingut de la venda d’obres d’art. La cantata de Bárcenas ha estat una explosió controlada, i amb algun punt divertit. Però l’espectacle, de moment, serà limitat. El cara a cara que va demanar l’advocat de Bárcenas, Gustavo Galán, amb Mariano Rajoy, no ha estat acceptat per la sala. Els periodistes Ernesto Ezkaizer i Eduardo Inda, en canvi, sí que testificaran.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Que es pot esperar de espanya? a març 08, 2021 | 13:37
    Que es pot esperar de espanya? març 08, 2021 | 13:37
    Tot un "figura"
    • Icona del comentari de: Pepito a març 08, 2021 | 15:00
      Pepito març 08, 2021 | 15:00
      Barcenas, vomita todo lo que sepas y sea vverdad de esta puta chusma de Peperos de mierda y mal vivir.
  2. Icona del comentari de: Amill a març 08, 2021 | 14:18
    Amill març 08, 2021 | 14:18
    De moment no veiem cap comentari "constitucionalista".............
  3. Icona del comentari de: Sherlock a març 08, 2021 | 14:47
    Sherlock març 08, 2021 | 14:47
    Finalment se sabrà el gran enigma, de que volia dir M. Rajoy i que la "justícia" espanyola no era capaç de desxifrar??? Ha, ha , ha...
    • Icona del comentari de: La supremacia espanyola a març 08, 2021 | 16:45
      La supremacia espanyola març 08, 2021 | 16:45
      Si el gran enigma, però sobre el "3%" als polítics catalans de centre dreta, els espanyol sempre els hi retreuen. Els espanyols entre ells no es retreuen mai res, malgrat els escàndols molt superiors en ambdós partits del bipartidisme espanyols des de terrorisme d'estat amb assassinats, finaçaments il·legals, fins a sobres amb sobresous amb la qual cosa es podien permetre "abaixar-se" el sou de president del govern espanyol o de ministre... és clar després els "compensaven" la diferència "rebaixada" amb diner corrupte i negre. Quina barra !
  4. Icona del comentari de: rd a març 08, 2021 | 15:02
    rd març 08, 2021 | 15:02
    i de l´ansar no diu res...
  5. Icona del comentari de: Català a març 08, 2021 | 15:20
    Català març 08, 2021 | 15:20
    Com si no ho sabessin. Ah!. Què ens hi juguem que si el condemnen, l'indultaran tot seguiut?.
  6. Icona del comentari de: Ramon A a març 08, 2021 | 16:23
    Ramon A març 08, 2021 | 16:23
    No és pas cap novetat. Espanya és així, els mateixos poca-soltes del PP, funcionaris espanyols i premsa amiga espanyola, que maldaven per trobar el mínim indici d'irregularitat o s'inventaven directament comptes falsos de polítics catalans per a perjudicar-los en comicis electorlas i per a presentar-los als fiscals de confiança afinadors, mentre manava Rajoy i el seu equip de corruptes ni la fiscalia ni la justícia espanyoles varen fer res per a "investigar" els "indicis" i tota la informació que ja hi havia sobre els sobres i el "finançament " del PP... Quina credibilitat té l'estat espanyol per als catalans ? Cap ni una.
  7. Icona del comentari de: Jeroni Munyós a març 08, 2021 | 16:36
    Jeroni Munyós març 08, 2021 | 16:36
    Això ho heu de saber: Article 47 de la seva constitució espanyola: "Tots els espanyols tenen dret a un habitatge digne i adequat. Els poders públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes pertinents per tal de fer efectiu aquest dret, i regularan la utilització del sòl d’acord amb l’interès general per tal d’impedir l’especulació. La comunitat participarà en les plusvàlues que generi l’acció urbanística dels ens públics." Aznar va fer tot el contrari, fer construible qualsevol solar del territori espanyol, promoure l'especulació i facilitar que l'habitatge a l'estat espanyol fos el què han acabat essent, actius financers. Una vergonya i ningú és jutjat ni empresonat per "saltar-se" la constitució espanyola, per aquest fet tant greu. No us deixeu aixecar la camisa per la ignomínia de l'estat espanyol. Volem la independència !
  8. Icona del comentari de: X2 a març 08, 2021 | 17:42
    X2 març 08, 2021 | 17:42
    La pura Espanya, la pura merda i tots empastifats i això es la democràcia borbonico-franquista
  9. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a març 08, 2021 | 19:03
    L'OBSERVADOR ASTORAT març 08, 2021 | 19:03
    Ja han començat a funcionar els "Sobrexeidors " de les "Clavegueres de l’Estat". Que han de ser "Gegantines", per encabir-hi tanta podridura, tanta corrupció, tanta supèrbia, tanta catalanofòbia, tant cinisme, tant caciquisme i tant fanatisme político -religiós. Cada minut que Catalunya roman sota el "Jou" d’aquest "Estat-Claveguera (Borbònic-Franquista 2.0)", fa un pas més cap al "Suïcidi".
  10. Icona del comentari de: L'OBSERVADOR ASTORAT a març 08, 2021 | 19:13
    L'OBSERVADOR ASTORAT març 08, 2021 | 19:13
    És metafísicament impossible que "l'Estat-Claveguera Ñ (Borbònic-Franquista 2.0)", hereu i continuador d'un Estat "Genocida-Feixista", pugui investigar i jutjar les seves "Institucions-Claveguera". És un cas paradigmàtic i palmari de coincidència de "Jutje i Part".
  11. Icona del comentari de: GAVANENC a març 09, 2021 | 09:55
    GAVANENC març 09, 2021 | 09:55
    El PP, el partit mes corrupte d'Europa, una máfia organitzada plena de xoriços i puteros.....Res mes a dir, ja ho diu Barcenas, per cert sembla ser que M.Rajoy era Mariano Rajoy, no ho sabiem pas.... jajajajajajajajja
  12. Icona del comentari de: remigio III a març 09, 2021 | 12:05
    remigio III març 09, 2021 | 12:05
    Bárcenas explica com pagava en negre a Rajoy i fa una ‘màster class’ de corrupció. Aquesta és la espanya real, actualment borbonia franquista. On lloc on el criminal establi, assassinant ,una nova llei i la corrupció la mantinguda. aquest home està resultant el més honrat del que fora el seu partit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa