El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Batussa del fiscal amb el jutge per tancar “precipitadament” el cas Kitchen
  • CA

La fiscalia especial contra la corrupció i la criminalitat organitzada ha declarat la guerra al magistrat del jutjat central d’instrucció número sis de l’Audiència Nacional, Manuel García Castellón. El ministeri fiscal l’acusa d’haver tancat “precipitadament” la peça de l’operació Kitchen, la conspiració de l’anomenada policia patriòtica per manllevar els famosos Papers de Bárcenas que suposadament acreditaven el finançament irregular del PP. De fet, és una peça separada del cas Tàndem. La fiscalia ha presentat un recurs directe d’apel·lació amb què ataca per terra, mar i aire la conclusió de la instrucció en tots els seus arguments i raons. Així, carrega contra la denegació de la pràctica de més proves, més temps per investigar, incloure més investigats i sobretot per la “caòtica situació processal creada”.

El passat 29 de juliol el magistrat va tancar la instrucció i en la seva interlocutòria proposava jutjar l’exministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz i l’excúpula del ministeri per l’operatiu policial posat en marxa amb l’objectiu de sostreure al tresorer popular Luis Bárcenas material relacionat amb la investigació judicial del cas Gürtel. El jutge considerava que hi havia indicis de delictes de revelació de secrets, prevaricació, omissió del deure de perseguir els delictes, suborn, tràfic d’influències i malversació. Un grapat de delictes dels quals exonerava l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal, el seu marit, l’empresari Ignacio López Hierro, el seu cap de gabinet, José Luis Ortiz, així com per a Enrique Olivares.

El fiscal no s’està per brocs i considera que el sobreseïment provisional de Cospedal i el seu entorn és extemporani, perquè s’ha tancat “precipitadament sense esperar el resultat de les diligències d’investigació rellevants pel seu aclariment”. De fet, acordades per l’instructor però que encara no s’han dut a terme. És més, afegeix el ministeri fiscal que ha dictat el tancament sense que algunes de les resolucions que demanaven proves encara no eren fermes. Així mateix, el ministeri públic conclou que s’ha produït una “caòtica situació processal” en acumular en una mateixa resolució judicial decisions que poden ser objecte de recurs sense que hagi acabat el termini per ser fermes.

D’aquesta manera, el fiscal reclama que es torni a prendre declaració a l’inspector en cap de la policia espanyola, José Ángel Fuentes Gago, que va treballar a la Direcció Adjunta Operativa del 2014 al 2015 a les ordres del comissari Eugenio Pino. També reclama que comparegui aquesta vegada com a acusat, Mariano Hervás Cuevas, l’exnúmero dos de la Unidad Central de Suport Operatiu (UCAO, en l’acrònim espanyol), una unitat especialitzada en operacions de carrer per a la intel·ligència i informació de la policia. Així mateix, insisteixen a demanar la declaració judicial d’Ignacio Cosidó, exdirector general de la policia. En el paquet, fiscalia inclou tres testimonis protegits i cinc policies més de diferent rang, com un comissari, dos inspectors en cap, un inspector i un agent. Ara bé, fiscalia emfatitza que no s’ha investigat prou ni Cospedal, ni el seu marit, ni el seu cap de gabinet. Per tant, demana que tornin a ser investigats per poder aclarir els indicis de criminalitat que planegen sobre els fets imputats.

En la mateixa línia, fiscalia sol·licita requerir a la Direcció Adjunta Operativa, “informació desclassificada” sobre els fons reservats que van servir per dur a terme l’operació Kitchen. És a dir, els rebuts que la Unitat d’Afers Interns ja va aportar en el seu moment. Pel que fa a les proves de convicció, fiscalia també vol saber les dades relatives als cinc mòbils aportats pel comissari jubilat José Manuel Villarejo així com un historial de consultes als fitxers policials. Un dels altres punts d’interès del fiscal és la relació en el cas i amb la cúpula d’Interior, del fals capellà, Enrique Olivares García, que va intentar segrestar la dona de Bárcenas, ara internat a la presó. En aquest sentit, també volen més informació del qui va ser la mà dreta de Villarejo, el comissari Enrique García Castaño.

Tot aquesta acumulació d’arguments porten al fiscal a demanar la nul·litat de la interlocutòria del jutge. De fet, considera que el magistrat García Castellón ha vulnerat la “tutela judicial efectiva del ministeri fiscal, al finalitzar la instrucció abans dels previs pronunciaments sobre la denegació de proves i de la denegació d’una pròrroga del termini legal d’instrucció”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Clar a setembre 07, 2021 | 22:54
    Clar setembre 07, 2021 | 22:54
    Salvem a la soldadeta Cospe i al Polla!
  2. Icona del comentari de: ciutadà a setembre 08, 2021 | 05:29
    ciutadà setembre 08, 2021 | 05:29
    Us podeu estalviar l'espectacle (encara que ja no ve pas d'un). tothom sap que aixó no ésmés que com,édia.
  3. Icona del comentari de: ciutadà a setembre 08, 2021 | 05:29
    ciutadà setembre 08, 2021 | 05:29
    Us podeu estalviar l'espectacle (encara que ja no ve pas d'un). tothom sap que aixó no ésmés que com,édia.
  4. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a setembre 08, 2021 | 08:06
    Veterà antifranquista. setembre 08, 2021 | 08:06
    Sembla que en aquesta cuina se'ls està crement el sofregit.
  5. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a setembre 08, 2021 | 08:06
    Veterà antifranquista. setembre 08, 2021 | 08:06
    Sembla que en aquesta cuina se'ls està crement el sofregit.
  6. Icona del comentari de: remigio III a setembre 08, 2021 | 10:19
    remigio III setembre 08, 2021 | 10:19
    I tan sols una estona d’acció de Podemos i, la que s’ha armat al palau de la corrupció. No sé si està comprat, amenaçat, que també podria ser o aquest "jutge" passa de llarg. Per+o que la fiscalia actue d’aquest amanera, buscant justícia: No h recordo que mai haja passat. Podemos ens ha portat una poca democràcia. Recorden: Con Podemos si, con ciudadanos no. Encertarem. El nostre Cristo contra els romans, Pablo Iglesias ha fet, en els pitjors escenaris la seua feina. Esperem que no se’n vaja molt lluny. Encara el necessitem. Mai havia avançat tant la societat com en aquests últims temps. Malgrat tot i tots els criminals intel·lectuals que provoquen la mort de ciutadans.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa