Reacció virulenta d’Espanya a la crida d’Otegi a excarcerar presos d’ETA

La política espanyola estava esperant trobar la manera de llançar-se sobre l’esquerra abertzale, tot i la declaració de reconeixement del dolor de les víctimes d’ETA que van fer dilluns Arnaldo Otegi i Arkaitz Rodríguez –coordinador de Sortu–, i s’ha aferrat a una frase pronunciada pel coordinador d’EH Bildu. En una trobada amb un grup de militants de la seva formació, Otegi va defensar la possibilitat de donar suport als pressupostos del govern espanyol si així es facilita la sortida dels gairebé 200 presos vinculats a ETA que encara són en centres penitenciaris 10 anys després de la fi definitiva de la violència. “Tenim 200 presos a la presó i, si per treure’ls cal votar a favor dels pressupostos, doncs els votem. Així d’alt i de clar us ho dic”, va advertir. El vídeo de la intervenció, adreçada a aplacar possibles crítiques internes pel fet de negociar amb el govern de Pedro Sánchez, va ser difós per Antena 3, segons recull Europa Press.

A partir d’aquestes imatges, s’ha desfermat una reacció en cadena virulenta i estrident. Des de Vox i Cs, passant pel PP i el PSOE, tots els sectors de la política espanyola s’han manifestat en contra la possibilitat de l’excarceració dels presos abans del final de la condemna, prevista per la llei, malgrat les restriccions especials per als condemnats sota acusació de terrorisme. L’oposició s’ha llançat contra Pedro Sánchez, el president espanyol ha dit un “no rotund” a la crida d’Otegi i entre les veus més contundents hi ha la de Felipe González, que aquest dimecres és a Barcelona per a un col·loqui al Círculo Ecuestre. L’expresident espanyol –que ahir va ser interpel·lat per Otegi quan li va demanar, en unes altres declaracions, que reconegués que havia organitzat els GAL– ha considerat “inacceptable” el plantejament del coordinador d’EH Bildu. “Ha fet dues declaracions. La de dilluns, en què no va demanar perdó, i l’altra, en què canvia presos per pressupostos. És inacceptable”, ha sentenciat, segons ha recollit Europa Press.

De la resta de l’arc parlamentari, el portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, s’ha limitat a dir que no es posicionaria respecte de les paraules d’Otegi sobre els presos perquè les considera d’autoconsum. “Eren per a la seva gent”, ha argumentat. Tota la resta –excepte Podemos– li han tirat la cavalleria per sobre a Otegi i també a Pedro Sánchez. El líder del PP, Pablo Casado, ha aprofitat la sessió de control al govern al Congrés per confrontar directament Sánchez: “Per seguir en el poder, no es pot pactar i blanquejar els que justifiquen l’assassinat de 850 innocents“, li ha dit. I li ha preguntat si “traurà de la presó 200 terroristes” pel fet que Bildu doni suport als pressupostos. “Contesti, sí o no”, li ha etzibat. I ha sigut aleshores quan Sánchez ha dit “un no rotund”. També ha acusat el PP de fer servir el terrorisme d’ETA amb finalitats partidistes i ha assegurat que el PSOE “no ho ha fet mai, ni quan ETA existia ni ara que no existeix”.

Però també ha sigut molt contundent la líder de Cs, Inés Arrimadas.Si Sánchez no trenca ara mateix el pacte de legislatura i de pressupostos amb Otegi, estarà donant-li la raó”, ha advertit sobre les paraules de qui ha decidit anomenar “portaveu dels presos etarres”. “Estarà confirmant aquest pla i això és indigne fins i tot per a Sánchez”, ha rematat.

A banda del “no rotund” expressat personalment Per Pedro Sánchez, la posició oficial del govern espanyol és que les paraules d’Otegi a un grup de militants són “un pas enrere” respecte de la declaració solemne de dilluns, que de tota manera ja trobava insuficient. Paral·lelament, la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, també ha parlat de la qüestió en la mesura que ella porta les negociacions del pressupost. I ha dit que amb Bildu només parla “de números”. De fet, Bildu ja va ser un dels partits que van permetre aprovar, el desembre de l’any passat, els pressupostos estatals del 2021, i ara el govern del PSOE espera repetir la fórmula.

Comentaris

  fat boy Octubre 20, 2021 | 16:31
  Doncs amb el Tejero no van dir res.
  X2 Octubre 20, 2021 | 16:50
  Pura dictadura franquista
  Ricard Octubre 20, 2021 | 17:21
  La proposta d'Otegi sembla molt raonable, fins i tot sense haver d'aprovar pressupostos castellans, en un marc de manca de violència de l'ETA (encara que sí dels castellans).
  Colla de franquistes Octubre 20, 2021 | 18:09
  Eh pablo tarado el fraCasado i ines atansadas, que de franquistes n'hi ha un munt, que haurien d'estar empresonats, però spain is falangista
  Joanka Octubre 20, 2021 | 18:24
  Els de la ETA és vàren passar i molt, però espanya com a país es va passar també molt i molt i sembla que només els 'débils' han de demanar perdó. Com sempre passa donat que espanya només es fica contra els débils són aquests darrers els dolents de la peli. Molt valents.
   Ricard Octubre 20, 2021 | 19:29
   A efectes catalans l'únic on es va passar l'ETA és atemptant en territori català. Les guerres de castellans i bascos no són de la nostra incumbència.
  MHP Octubre 20, 2021 | 20:04
  ETA assasins, ja estan bé a la grajola i per molts anys. Per el lazis tambe son justificables els assessins, una tropa de acollonits que nomes sabien matar a sang freda? Aneu a cascar-la.
   Que trist Octubre 20, 2021 | 20:34
   El Gal també matava a sang freda, be, abans els torturava. Aquests sí tagraden? Tots els assessinats per el dictador suposo que també et deuen semblar bé.
   Curiós Octubre 20, 2021 | 20:34
   Saps que en franco era nazi?
  Spainispain Octubre 20, 2021 | 20:31
  Al estado espanol, només és permet el terrorisme d'estado. Es a dir, el terrorisme que protegeix els benficiaris de la dictadura i al regim del 78.
  Curiós Octubre 20, 2021 | 20:42
  Eta apareix per lluitar contra el dictador Franco. Després, el estado la infiltra i la utilitza durant dècades. Per això el estado va fer tot el possible per que no paressin. Per això eta atempta incomprenssiblement a Catalunya. Terra Lliure no crec que atemptés mai a Euskadi ni contra els bascos, cosa que incomprensiblement eta va fer diversses vegades per que estava infiltrada.
  Luisnomeacuerdo Octubre 20, 2021 | 23:23
  Anda que el nivel de algunos aquí es de nobel. Ale al cole a ver si acabáis la eso.
  Tano Octubre 21, 2021 | 11:00
  Normal España sempre reacciona igual. Amb virulencia.
  remigio III Octubre 21, 2021 | 11:08
  Com s'atreveix aquest a proposar tal pecat? Però la realitat és, que: Qui ha de decidir són els criminals franquistes que guanyaren la guerra gràcies als feixistes alemanys i italians. Ells, màxims criminals, matant, després d'haver-hi destrossat el Poble, seguiren matant per a procurar-se, el que estan vivint ara: Impunitat indestructible. Ells, mataren tant i tam bé, que ara manen i decideixen qui és bo i qui és dolent. Sí, amb tejero no actuaren igual, ni amb Wili el niño. Encara com que tenen la benedicció de la seua secta, sinó, anirien a l'infern.
  federalista Octubre 21, 2021 | 16:31
  tot aquelll ricard i alguns tarats mes, que justifiquen als assasins d'eta son uns fills de la gran puta, aixi de clar i de sencill, sense dir res mes.

Nou comentari