Otegi demana perdó: “Mai no s’hauria d’haver produït aquest dolor”

El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha demanat perdó a les víctimes d’ETA. En una compareixença conjunta amb el secretari general de Sortu, Arkaitz Rodríguez, al Palau d’Aiete de Donostia, ha manifestat que “mai no s’hauria d’haver produït aquest dolor” i que sent “enormement el seu patiment”. Així mateix, s’ha compromès a “intentar reduir-lo en la mesura de les nostres possibilitats”. “Sempre ens hi trobaran disposats“, ha insistit.

Tots dos dirigents han llegit aquesta declaració solemne davant d’aquest palau per celebrar el desè aniversari de la Declaració d’Aiete. Al text expressen que “per transitar cap a una pau justa i duradora, es necessita el reconeixement i la reparació d’absolutament totes les víctimes“. Així doncs, han afegit que “no ens oblidem de cap d’elles”, i han volgut fer, en aquest sentit, una menció “especial i específica” a les víctimes d’ETA.

Volem traslladar-los el nostre pesar i dolor pel patiment que han sofert. Sentim el seu dolor i, des d’aquest sentiment sincer, afirmem que aquest mai no s’hauria d’haver produït i que a ningú li pot satisfer que tot allò passés, ni que s’allargués durant tant temps. Hauríem d’haver aconseguit arribar abans a Aiete”, han assenyalat.

Otegi ha llegit aquesta declaració en castellà, i ha destacat que “malauradament, el passat no té remei”, i ha apuntat que “res del que diguem pot arribar a desfer el mal que es va causar”. De totes maneres, s’han mostrat convençuts que “és possible, almenys, alleujar des del respecte, la consideració i la memòria“.

Podem celebra la declaració

La líder de Podem, Ione Belarra, ha destacat que les declaracions d’Otegi són “un pas sense precedents” de l’esquerra abertzale, que posa “en el centre el dolor de les víctimes d’ETA, reconeixent que mai s’hauria d’haver produït i que les vies pacífiques són l’únic camí possible”. “Obligació dels demòcrates reconèixer el pas“, ha dit en una piulada a Twitter. D’altra banda, el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, també ha celebrat que “avui és un gran dia” i ha dit que les reaccions a les paraules d’Otegi faran distingir entre “bones o males persones”.

El PP ho critica

La diputada del PP al Congrés i presidenta dels populars a Navarra, Ana Beltrán, ha afirmat també a Twitter que Otegi és una “xacra per a la democràcia” i ha argumentat que “sentir el dolor de les víctimes és incompatible amb presentar a terroristes com a herois i defensar la impunitat dels assassinats no resolts”.

Comentaris

  Tano Octubre 18, 2021 | 13:00
  El PP fot cagar ara i sempre.
  Gonzalo Octubre 18, 2021 | 13:10
  Putos malnacidos. Así ardais en el infierno. Asesinos.
   Hahaha hahaha Octubre 18, 2021 | 17:14
   Malnacidos, uy si! Ardais en el infierno, uy si! Que tontet i espanyol ets!
   Hiperventilat Octubre 18, 2021 | 19:15
   Demanar perdó es molt mes del que els fills de Franco i Borbó fareu en les vostres feixistes vides. I vostè Gozalgo hijo de algo ja sap.
   ohh Octubre 18, 2021 | 22:15
   ladrais, luego cabalgamos
  Gonzalo Octubre 18, 2021 | 13:28
  Ni olvidó ni perdón. Terroristas (y laZisnaZis), a prisión.
  fat boy Octubre 18, 2021 | 14:29
  Demanen perdo al Meliton Manzanas i al Carrero Blanco?. A veure quan els Aliats demanen perdo per haver executat las dirigents nazis, als col.laboradors de Vichy i el Mussolini. En canvi els Fraga, Martin Villa, etc no hi ha cap problema.
  Pere Octubre 18, 2021 | 14:40
  No vull justificar el que no té perdó, però, parlem del Gal? Aquest tal Gonzalo i d'altres haurien de denunciar tothom, alguns tenen la memòria molt fràgil o bé són malignes i mal nascuts en les seves apreciacions. Aquest diari és molt generós amb tots vosaltres.
  Jaume Octubre 18, 2021 | 14:55
  ETA va tenir coses positives i coses negatives
  jg Octubre 18, 2021 | 15:07
  lo de Otegi es la prueba de que las personas cambian
  Perdó-Peroalguhohaviadedir. Octubre 18, 2021 | 15:38
  Quan no demanaven perdó, se'ls exigia. Quan el demana, se l' insulta. No entenc perque PP, Cs, Vox i els seus votants no fan un change.org demanant a ETA que torni...pero si la trobem a faltar. Joder...
  UN DE GAVÀ Octubre 18, 2021 | 16:42
  No vull justificar el que no té perdó, però, parlem del Gal? Aquest tal Gonzalo i d'altres haurien de denunciar tothom, alguns tenen la memòria molt fràgil o bé són malignes i mal nascuts en les seves apreciacions. Aquest diari és molt generós amb tots vosaltres.
  Felipeeee (Gonza´lez)! Octubre 18, 2021 | 16:49
  Te toca!
  Pepe Octubre 18, 2021 | 19:03
  Als terroristes del Gal els varen indultar a tots
  JO Octubre 18, 2021 | 22:52
  Perdo de que. Desratitzar i desinfectar apaya es el que toca i res de perdons. Oi? nazionalcatolcs hereus de l assessi genocida franquet,
  ciutada del mon Octubre 19, 2021 | 09:15
  un gran pas suficient i valent , segons enten jo l'otegui amb qui no comparteixo algunes coses, ha tingut el valor de demanar perdo pels asesinats terroristes,comessos per ETA ara falta que la dreta i ultra dreta espanyolista demane perdo pels milers , de crims comessos durante el franquisme, eta va tindre quasi mil morts i 2600 ferits, el franquito va matar segons estimacions conservadores i ja en temps de pau anys 40 , unes 41000 persones, es adir 40 vegades mes, i amb aixo no justifique jo a ETA, que van ser una colla de assasins i criminals, pero els franquistes molts al pp, i la majoria a VOX tambe en tenen alguna cosa a dir.
  Gonzalo Octubre 19, 2021 | 09:35
  Lastima que todos los que blanqueais a eta no estuvieseis aquel día en Hipercor.
  Demanar perdó està bé Octubre 19, 2021 | 10:29
  El pp ha condemnat el franquisme? I el felipe els gal, de moment li Marco la X

Nou comentari