El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aragonès es compromet a activar el Pacte Nacional per la Llengua “a principis d’any”
  • CA

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat l’activació del Pacte Nacional per la Llengua “a principis d’any”. “Necessitem el consens social i polític en matèria de política lingüística”, ha subratllat en una roda de premsa amb estudiants de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Després de la sentència del Tribunal Suprem que obliga a les escoles a impartir un 25% de les classes en castellà, Aragonès ha defensat el pacte com una manera de “potenciar el català com a llengua d’ús social”, especialment en l’àmbit cultural i educatiu.

Així mateix, amb la finalitat “d’enfortir” l’ús de la llengua catalana Aragonès s’ha mostrat partidari de “reformar” la CCMA per “posar al dia” TV3 i Catalunya Ràdio. Atès que cal una majoria al Parlament per dur-la a terme, el president ha demanat un acord entre PSC, Junts i ERC. “Em consta que estan parlant i crec que tothom ha de ser capaç de cedir”, ha apuntat. Els socialistes li han demanat que convoqui tots els partits per abordar aquest Pacte Nacional per la Llengua.

Unitat independentista

A banda, Aragonès, ha assegurat que “en les pròximes setmanes” caldrà “aprofundir” en “l’estratègia compartida” dels partits independentistes. “És important tenir una estratègia compartida que sigui realitzable, viable i que respongui a les condicions que tenim en aquests moments per tirar endavant un procés d’independència”, ha dit. Per Aragonès és “molt rellevant” que “s’enforteixin” les “majories socials internes” dels partits independentistes, més enllà de l’objectiu comú de la independència.

“Cal fer un esforç i estic convençut que, malgrat l’entrebanc dels pressupostos, no ho desaprofitarem”, ha insistit. En aquest sentit el president de l’executiu ha defensat que la majoria independentista “no desapareix” malgrat que no s’hagi vist reflectida en la tramitació dels comptes.

En relació amb la negociació amb l’Estat, Aragonès ha defensat la seva aposta per la taula de diàleg i ha recordat que amb la CUP es va acordar a l’inici de la legislatura “un marge de dos anys” per dur-la a terme. “Aquest marge l’hem de poder respectar i era important que l’aprovació dels pressupostos no impliqués que ens ho saltéssim”, ha insistit Aragonès. Així mateix, ha deixat la porta oberta a analitzar altres vies: “Si hi ha una altra proposta concreta que pugui començar a implementar-se de forma immediata, que sigui viable i que tinguem les condicions per portar-la a terme, estarem disposats a discutir-la”, ha afegit.

El president de la Generalitat ha reiterat que la “proposta catalana” a la taula de negociació és “referèndum, autodeterminació i amnistia” i ha assegurat que les posicions amb el govern espanyol són “molt allunyades”. “Si l’Estat té una proposta també es discutirà, però de moment no en té cap”, ha dit Aragonès.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ull viu! a novembre 26, 2021 | 16:49
    Ull viu! novembre 26, 2021 | 16:49
    En un pacte nacional a favor de la llengua, ni se us acudeixi deixar entrar als socialistes, doncs només anirien a destruirla.
  2. Icona del comentari de: almogaver a novembre 26, 2021 | 17:04
    almogaver novembre 26, 2021 | 17:04
    Per a tú la llengua, només serveix per llepar el cul als espanyols
  3. Icona del comentari de: MALAPEÇA AL TELER a novembre 26, 2021 | 17:15
    MALAPEÇA AL TELER novembre 26, 2021 | 17:15
    A principis d'any, no cal!, millor el dia dels tres dijous, cínics, més que cínics. A mes de ser mals governants, mateu lo poc noble que encara ens queda a Catalunya, la nostra terra. Que us passi aviat factura la gent, sinò serà massa tard.
  4. Icona del comentari de: DROPOS a novembre 26, 2021 | 17:15
    DROPOS novembre 26, 2021 | 17:15
    Savi comentari, ALMOGAVER!
  5. Icona del comentari de: Tip a novembre 26, 2021 | 19:22
    Tip novembre 26, 2021 | 19:22
    HA HAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA HA HAAAAAAAAAAAAA ! El Botifler en Cap vol salvar la llengua catalana ?
  6. Icona del comentari de: LLARENA dPENA a novembre 26, 2021 | 19:56
    LLARENA dPENA novembre 26, 2021 | 19:56
    Aquest paiaso no fará res. I no només aixó. Tota la colla del govern és baixaran els pantalons i aceptarán sense cap problema i com a bo i normal, el 25% del castellà. L'Aragonés, com a tota la colla d'ESGUERRO AUTONOMISTA de CAT, l'antiga ERC, només treballen per afavorir els interessos d'Escanya alhora que els propis, tant del partit, com el dels enxufats de les seves bases que treballen a l'administració i tantes empreses i entitats. I res més. No els convé per a res la independència de CAT si no la permanència dels seus salaris. Cada vegada que parlen d'indepéncia, ells, tenen molt clar que només és marketing, mentides i indignitats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa