Va ser el poeta Esquil, ja fa més de dos mil cinc-cents anys, que va afirmar que la veritat és la primera víctima de la guerra. I en els conflictes internacionals, podríem afegir, la propaganda és una de les principals armes que persegueixen, sobretot, cohesionar els propis rengles per justificar l’agressió contra l’enemic. En aquest sentit, el conflicte ucraïnès no és massa diferent a molts precedents internacionals. La propaganda, en aquest cas, es fonamenta a simplificar les explicacions de problemes complexos, perquè no busca la comprensió sinó l’arrenglerament. Com que la societat catalana forma part de l’OTAN (malgrat que va votar, el 1986, en contra de la seva incorporació) és obvi que els mitjans majoritaris i la comunicació oficial ens ha alineat enfront d’una Rússia presentada en termes de demonització: s’atribueix a aquesta potència de l’est unes característiques intrínseques que recorden sospitosament als arguments que van justificar la intervenció militar occidental a la Guerra de Crimea (1853-1856)  o la intervenció diplomàtica en la Guerra Ruso-Turca de 1877-1878. En ambdós casos es va acudir en auxili de l’Imperi Otomà (el malalt d’Europa, en termes del moment), per evitar l’accés a la Mediterrània de l’Imperi Rus (i probablement la recuperació de Constantinoble, antiga capital de l’església ortodoxa oriental), malgrat els abominables crims turcs contra la població cristiana dels Balcans. I, per contra, Europa es va abstenir d’ajudar els polonesos en les seves revoltes independentistes del XIX, o ja en plena guerra freda, d’ajudar els demòcrates hongaresos (1956), txecoslovacs (1968) o polonesos (1981).

De fet, per entendre bona part del que succeeix, cal entendre el clima de sospita persistent d’Europa envers una Rússia de vocació europea, i que tanmateix, i de manera històricament reiterada, es reclou en una ànima introvertida, melangiosa i amb la sensació de no ésser acceptat ni comprès per occident. I, de fet, això es va reproduir durant el segle XX amb aquell punt d’excusa de la guerra freda en què l’OTAN havia de defensar-se teòricament de la dictadura i del comunisme (amb la contradicció d’arrenglerar una Turquia que havia sorgit del genocidi armeni, de l’expulsió dels grecs cristians, i que actualment està desfermant una persecució ètnica i cultural contra els kurds i que, durant el conflicte de Síria, ha auspiciat grups armats fonamentalistes).

Hi ha, evidentment, la qüestió política i personal. És cert, ni Rússia és precisament una democràcia modèlica, ni Putin un líder caracteritzat pel seu tarannà liberal o progressista. Tanmateix, aliats privilegiats d’occident com ara la Turquia d’Erdogan o les monarquies feudals de les teocràcies del Golf estan unes desenes de graons per sota pel que fa al nivell de llibertats individuals i qualitat de les seves institucions enfront Moscou. Ficar-se en un conflicte afirmant defensar determinats valors pot quedar molt bé per a la propaganda de consum intern, encara que és obvi que no resulta excessivament convincent. Les causes i motivacions, presenten, doncs, més arestes. I les qüestions geopolítiques són, sens dubte, raons més poderoses, com els experts en relacions internacionals assenyalen.

En primer lloc, trobem el desplaçament d’occident en general i de l’OTAN en particular a les fronteres del cor de Rússia, factor que històricament ha inquietat la potència oriental. Les traumàtiques experiències de la invasió napoleònica al XIX, i la nazi, al XX són un recordatori constant en l’inconscient col·lectiu rus. La doctrina de xoc imposada pel FMI durant la dècada de 1990, el desmantellament de la indústria soviètica, l’expansió del mercat i l’àrea d’influència de la Mittel Europa en la Rússia liderada (és una manera de dir-ho) per un incompetent Boris Ieltisn, sumint en un col·lapse l’economia i la societat russa (el PIB va caure prop del 50% entre 1989 i 1997, i l’esperança de vida masculina va passar de 65 anys a 57,5 entre 1988 i 1994), van generar decepció i ressentiment contra occident, i una profunda sensació d’humiliació que no s’ha oblidat. La dècada de 1990, una època caracteritzat per violència, oligarques, mafiosos, corrupció i supervivència va representar un episodi traumàtic per a tota una generació de russos. En aquestes circumstàncies, algú com Putin un admirador de l’antiga URSS, un antic membre del KGB que va posar ordre al caos i va generar estabilitat (a canvi de restriccions en la llibertat i un sistema polític autoritari), i un punt de recuperació dels nivells de vida, malgrat les òbvies carències en matèria de llibertats individuals i un autoritarisme poc dissimulat, ha sabut connectar amb bona part d’una societat russa conservadora –amb un punt reaccionària-, nacionalista i que reivindica l’antic paper de potència europea.

Hi ha factors que no se’ns haurien d’escapar. Bona part del problema que ha propiciat la concentració de tropes a banda i banda de la frontera és la qüestió del Donbass, una regió oriental poblada majoritàriament per població russòfona que reclama la seva independència, com ja ho va fer Transnítria (a la frontera amb Moldàvia) i amb l’annexió russa de Crimea (de població en més d’un 90% d’origen rus) que, des de les guerres turques, havia format part de Rússia fins que va ser cedida a Ucraïna el 1954 sense consultar a la població. Per tant, ens trobaríem aquí amb un conflicte clàssic d’autodeterminació on ens juguem el principi polític sobre si la sobirania d’una part d’un Estat pertany als ciutadans que l’habiten o de constitucions polítiques i manteniment de l’statu quo en contra de la voluntat popular. Si Kiev hagués buscat, abans de 2014 un encaix amb els habitants de la regió, en comptes de practicar una política de discriminació lingüística i de perseguir els independentistes, les coses probablement hi haurien anat d’una altra manera. I en el tema ucraïnès, el tema del dret a l’autodeterminació és rellevant. Les tropes russes defensaran molt probablement els intents de l’exèrcit ucraïnès de conquerir els territoris dominats pels independentistes de Donetsk i Lugansk.

Hi ha la qüestió, d’altra banda, dels pactes posteriors a la Segona Guerra Mundial. L’obsessió d’Ucraïna per entrar a l’OTAN no té massa sentit si entenem que, per posar un exemple, Finlàndia, un país occidental que va quedar molt malparat després de la guerra –a banda de perdre bona part del territori a Carèlia i la sortida al mar de Barents després de la Guerra d’Hivern (1939-1940) i de la  1941-1944–, va haver de ser l’únic contendent de la Segona Guerra Mundial que va haver de pagar reparacions de guerra als seus veïns soviètics, i a assegurar la seva neutralitat. Prop de vuitanta anys després, el país bàltic continua independent, sobirà, adscrit a la Unió Europea, a la Unió Monetària, i tanmateix, continua estrictament amb una completa neutralitat sense que Rússia aparegui com a una amenaça.

Hi ha, d’altra banda, el tauler d’escacs internacional, on Occident ha mogut fils per desestabilitzar aliats de Rússia, com hem tingut temps de comprovar al Kazakhstan o en l’agressió de l’Azerbaian contra Armènia de l’any passat, on hi participa de manera poc subtil una Turquia amb la seva pròpia agenda geoestratègica, que va ocupar il·legalment part de Xipre, manipular les revolucions àrabs, i que cada vegada intervé, desestabilitzant diversos països com Tunísia o Síria, col·laborant amb grups jihadistes, pretenent reconstruir la seva antiga esfera d’influència en un moviment que es coneix com a neootomanisme. En aquest sentit, Turquia membre de l’OTAN representa avui una amenaça geopolítica més creïble i perillosa del que pot representar una Rússia, que al cap i a la fi, està mostrant una estratègia defensiva.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: fat boy a gener 28, 2022 | 20:24
  fat boy gener 28, 2022 | 20:24
  Doncs vist pel que ens val als catalans la UE i els USA, visca el Putin!.
 2. Icona del comentari de: ç a gener 28, 2022 | 20:44
  ç gener 28, 2022 | 20:44
  Gràcies per l'article
 3. Icona del comentari de: TIP a gener 29, 2022 | 02:23
  TIP gener 29, 2022 | 02:23
  Principis dels anys 1930. Stalin prepara l'Holocauste a Ucraïna. I aconsegueix matar de fam al voltant de 5 milions d'Ucraïnesos. Les regions a majoria rusòfona ho són perquè foren repoblades per russos després de l'exterminació. Els Russos foren traumatizats pels Alemanys (no pas pels Nazis) però sense oblidar el pacte secret Hitler-Stalin per repartir-se Polònia. Polònia fou envaïda pels Alemanys i pels Soviètics. Per això els Polonesos detesten els Russos. I per això els Bàltics detesten els Russos. I pels mateixos comportaments històrics els Irlandesos detesten els British. I per això els Catalans Conscienciats ( i no pas endormits) detesten els Espanyols. Els Espanyols no són pas els "nostres veïns" - collonada estúpida pronunciada per un estúpid ignorant -, són els nostres Ocupants i Colons. Som una Colònia Espanyola com els Bàltics, Polònia, Ucraïna eren Colònies Russes embolicades dins l'URSS.
 4. Icona del comentari de: Francesc Miquel a gener 29, 2022 | 11:36
  Francesc Miquel gener 29, 2022 | 11:36
  Bravo per posar de manifest una veritat incòmoda. Turquia és un perill per Europa perquè és un país radicalitzat en dos focus: Un nacionalisme militant i fanàtic i un islamisme radical gens dissimulat. Amb socis com aquest no podem anar enlloc. Per sort no han entrat ni entrarà mai a la UE però tampoc hem d, oblidar que hores d'ara la seva ambició és ser un actor important en el món islàmic. Així doncs mirem d'allunyar un 'soci' incòmode i provem d' entendre millor el que passa a Rússia i Ucraïna
 5. Icona del comentari de: TIP a gener 30, 2022 | 01:23
  TIP gener 30, 2022 | 01:23
  Un element que l'autor no ha pas esmentat que les elits russes diuen obertament que la llengua ucraïnesa és un dialecte rus.
 6. Icona del comentari de: Boris a gener 30, 2022 | 05:05
  Boris gener 30, 2022 | 05:05
  Els ucraniesos son els que han de decidir amb qui volen aproparse, a occident o a Russia.
 7. Icona del comentari de: JordiP a gener 30, 2022 | 13:38
  JordiP gener 30, 2022 | 13:38
  No és un tema marginal: Finlàndia es veu obligada a mantenir una aparentment clara neutralitat respecte el seu gran veí oriental per la importància que llurs relacions comercial tenen per la seva economia. I la proximitat és tan evident que la TV rusa es pot veure des de gran part del territori finlandés. Una presència permanent i ominosa.
 8. Icona del comentari de: TIP a gener 30, 2022 | 16:48
  TIP gener 30, 2022 | 16:48
  En Xavier Roig ens dóna unes quantes explicacions de tot plegat (https://www.parlemclar.cat/ucraina-i-el-simil-catala/#more-103).
 9. Icona del comentari de: OK Gal a gener 30, 2022 | 16:50
  OK Gal gener 30, 2022 | 16:50
  Falta la conclusió de per què Ñ envia d’excursió robots uniformats. No té lògica l’argument que la UE els vol envair, no va moure un dit per Crimea. Si no vol la OTAN a les portes poden d’ajudar Cat a la independència, mostrant suport pels pobles, guanyant així molt més que, com abans, imposant el rus pel bàltic, on ara del qual ningú no en vol saber-ne res.
 10. Icona del comentari de: Kalinin a gener 30, 2022 | 21:54
  Kalinin gener 30, 2022 | 21:54
  Espero que els feixistes ukrainesos els donguin pel sac.
 11. Icona del comentari de: director psiquiatric llunya 1345 thomas johansen a gener 31, 2022 | 09:50
  director psiquiatric llunya 1345 thomas johansen gener 31, 2022 | 09:50
  infermera garcia on es el tip, si el tarat de tip i coll jajajaja no ho se doctor johansen deu ser al bosc escrivint bajanades ambel seu ordinador, be infermera garcia a per ell, te el antipsicotic a ma per ficar-se ho al cul , ah molt be tome li dona que xucli els dues ous incorruptes i la mamella incorrupta del wellos , per a que el tarat es calme, i aci te un barretina per a enroscar en la petita part del cervell sa del tal tip, ara jo mirare baix del llit per dir-li al tarat que no n'hiha ni espanyols ni monstres baix, i li posare una peli de hispans desangrant-se i plorant en castella de 4 hores, vaji pel tarat infermera garcia que a aquest bosc escandinau fa molt de fred i ell es de un pais dels sud d'europa mediterrani, i d'un estat del sud dit espanya, on fa molt de sol, ah i porti els segadors molt fort, aixo calmara al tarat , molt be doctor johanssen que bo metge es voste es fara com voste diu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa