De Catalunya, quedi clar, jo no en busco cap essència: tot just la independència. Aquesta frase és segurament una de les idees més importants i, a la vegada, mal interpretades del gran pensador Xavier Rubert de Ventós, recentment traspassat. Sobretot perquè algú, des de la ignorància, la va voler presentar com una mostra del que s’ha anomenat “independentisme no nacionalista”, que és una creació conceptual nefasta.

Rubert de Ventós, en realitat, es va confessar un nacionalista per força (per haver-li tocat viure en un “país políticament pobre” o sense estat) i amb moltes ganes de deixar de ser-ho, no pas un independentista no nacionalista. De fet, ell venia a dir que amb la independència, no caldrà ser nacionalistes, no pas que no calgui ser-ho per aconseguir la independència. Això, en el marc de la seua concepció del nacionalisme equivaldria a dir que quan hi hagi plena igualtat home-dona, no caldrà ser feministes.

La nació, en efecte, és el subjecte titular del dret d’autodeterminació i l’independentisme, en tant que persegueix l’objectiu de fer coincidir les fronteres de la nació amb un nou estat, és una forma de nacionalisme. Nacionalisme que s’oposa, generalment, a l’assimilació d’aquesta nació minoritària per part d’una altra nació més gran que la domina a través d’un estat existent. Una característica, l’assimilacionisme, que sol definir els nacionalismes estatals.

Enmig de tanta confusió estratègica, ideològica i conceptual, cal de tant en tant aturar-se a recordar el que som i volem ser. Som una nació que vol ser un estat perquè vivim dominats per un estat-nació que vol convertir-nos en simples súbdits d’una nació diferent. L’Estat espanyol ens nega la condició de nació per negar-nos el dret d’autodeterminació i ens nega el dret d’autodeterminació perquè ens vol diluir com a nació.

Cal recordar que som una nació perquè si no tinguéssim una identitat nacional pròpia, que ens fa objectivament identificables com a diferents dels espanyols, difícilment ningú no es plantejaria la idea de construir un estat català. Cal recordar que som una nació, perquè si no fóssim una minoria amb una identitat nacional minoritària dins l’Estat espanyol, no ens caldria independitzar-nos-en per seguir existint.

I cal recordar que som una nació perquè la popularització de conceptes jurídics com els de “minoria nacional” o “grup objectivament identificable” no són ni han de ser part de la nostra identitat com a poble. Són només eines legals que ens poden ser molt útils en la legitimació de la nostra lluita per la independència. Però ho seran en la mesura que ens permeten construir la causa justa per a culminar l’exercici de l’autodeterminació separant-nos d’Espanya. No ho serien si servissin per a diluir la nostra identitat nacional.

La invocació d’una causa justa, com hem explicat moltes vegades, és la millor via per a legitimar davant el món l’exercici de l’autodeterminació externa (és a dir, la secessió). I aquesta causa justa serà més potent en la mesura que s’hagin acreditat vulneracions col·lectives del nostres drets fonamentals i dels nostres drets com a minoria dins els estats espanyol o francès. Però res d’això no es pot construir ni aconseguir prescindint de la nostra identitat com a nació.

En una setmana ens han reconegut com a “grup particular” (Tribunal Europeu de Drets Humans) “objectivament identificable” (Tribunal de Justícia de la Unió Europea) i com a “minoria nacional” (Relators de l’ONU). Són pronunciaments que en confirmen o n’amplien d’altres anteriors, i n’anticipen de futurs, tots ells molt valuosos per a la nostra lluita. Però no perdem mai de vista que ningú no reconeixerà la nació catalana com a estat independent fins que no ho hàgim fet nosaltres i siguem capaços d’exercir com a tal.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Narcís a febrer 04, 2023 | 23:49
  Narcís febrer 04, 2023 | 23:49
  Res a afegir, ço és, article exacte ! PD : ha estat molt bo .. poques paraules i ben dites !
  54
  Icona de dislike al comentari de: Narcís a febrer 04, 2023 | 23:49 19
  Respon
  • Icona del comentari de: L'article és l'habitual merda nacionalista, Narcís a febrer 06, 2023 | 18:32
   L'article és l'habitual merda nacionalista, Narcís febrer 06, 2023 | 18:32
   Caldria afegir-hi molt, però molt.
   • Icona del comentari de: A l'Habitual a febrer 07, 2023 | 02:54
    A l'Habitual febrer 07, 2023 | 02:54
    Sobretot si la teva merda és com el "(no)nacionalisme" de moltíssims espanyols, ço és amb un estat com l'espanyol al darrere. No et confonguis és el xovinisme espanyol, és a dir suposar-se d'una nació superior i intentar "compartir-la" amb les nacions sotmeses (considerades de 3a categoria) a l força... i a sobre insistir en que la supremacia i l'adoctrinament i fins i tot el "nazisme" és dels "altres". I a sobre insistir amb la fal·làcia que que son un estat espanyol unitari i unitat indivisible, però tothom sap que des del 1587 al 1976 no s'han aturat de sofrir separacions i ara son on son....
   • Icona del comentari de: Una mica de merda a febrer 07, 2023 | 12:26
    Una mica de merda febrer 07, 2023 | 12:26
    Afegim una mica més de (no)nacionalisme espanyol (xovinisme espanyol) “Hay que llenar Cataluna de lo peor que tenga Espana” (1928, Martinez Anido, cap de la policia d’ocupació espanyola); “Hay que fomentar la emigración de gentes de habla castellana a Cataluna y Valencia para así asegurar el mantenimiento del sentimiento espanol que comporta” (Ho va dir un president de govern espanyol de la democràcia "plena" el1983); "Nuestro interés es espanolizar a los ninos catalanes" Ministre espanyol Wert, el 2012... A algú se li fa estrany que aquesta gent i la comparsa espanyolista des de la seva supremacia espanyola ens intentin fer creure, encara, que els catalans no som una nació ?
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 07, 2023 | 20:29
     Pere Llimonera i Citronell febrer 07, 2023 | 20:29
     Como falseáis "Una mica de merda" y todo... y siempre, los separatas suprematas... pero, sabes bien que esas frases están producidas en un contexto: que es el de los debates en el Parlamento y mas en concreto sobre el tema educativo, y también la educación en Catalunya; y de hacer frente al adoctrinamiento, falsificación Histórica, tergiversaciones culturales, imposturas, inventos, fantasías, ficciones y falsedades que lleva décadas imponiendo y predicando el Movimiento y ahora Régimen del Nacional Catalanismo inventa patrias sectario y totalitario en la Educación... Sacar las frases de contexto es muy fácil y hacer populismo y demagogia con ellas también; que es lo que hacéis siempre... Yo no tenia mucha simpatía por Wert y sus políticas en el Gobierno de la época pero esa frase fue perfectamente lógica y ajustada a la realidad... La presentáis siempre como ejemplo falso, demagogo y populista para convencer a crédulos e ignaros... Pero, para los que siguieron las noticias sobre Educación en la época, y vieron los debates parlamentarios, está claro que Wert pronuncio esa frase refiriéndose a todo lo anterior que llevaban debatiendo en esa sesión y varios días o semanas mas: que era sobre los modelos educativos y referente al caso en Catalunya donde se usa la Educación como medio de adoctrinamiento e imposición de las ideas supremacistas del Nacional Catalanismo y del secesionismo y de patrias inventadas... O sea, el Ministro del Gobierno de la Nación, Wert, el 2012, lo que decía sobre "españolizar a los niños catalanes", N0 era porque los chicos catalanes N0 fueran españoles -que lo son y siempre lo han sido desde hace siglos y siglos-, sino que era en referencia a que "los habían estado Des-Españolizando" y "adoctrinando" en la Escola y en la Educación Catalana durante décadas de Govern Autonómico; ni mas ni menos... O sea, que "asegurar el mantenimiento del sentimiento español", como pones de ejemplo e algo criticable, es en realidad algo normal, legal y legitimo... Pero, claro si se presenta solo una parte de la frase y fuera de todo el contexto en que se produjo, pues lo que se hace es intentar seguir adoctrinando en mentiras y fantasías, en lugar de referirse a la verdad de la frase y de su contenido real; y del porque fue pronunciada... No cambiáis nunca: todo es impostura, tergiversación, falsificación, inventos, ficciones, políticas sibilinas y objetivos espurios... Pero N0 va a servir de mucho: el suflé ya N0 es suflé y cada vez mas catalanes se dan cuenta de que "T0t era Mentida"... "Clar i català"... "De debò ho sento molt, però Algú ho havia de dir!"... "Apa, Adéu!"
 2. Icona del comentari de: caua a febrer 05, 2023 | 07:46
  caua febrer 05, 2023 | 07:46
  Gracies Josep Costa per la teva intel·ligència, la teva valentia, la teva lluita per l'independència de Catalunya. Et devem molt.
  58
  Icona de dislike al comentari de: caua a febrer 05, 2023 | 07:46 14
  Respon
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 05, 2023 | 09:52
   Pere Llimonera i Citronell febrer 05, 2023 | 09:52
   ... ... “¿Qué haré? Mas ¿para qué invento / lo que haré, si es evidente / que, por más que lo imposte, / que lo finja y que lo piense, / en llegando la ocasión / ha de hacer lo que quisiere / la razón, porque ninguno / imperio en sus fantasías tiene?” ... ... ... “el dar G0LPes sólo es soñar; / y la experiencia me enseña / que el separata que inventa, / sueña lo que es, hasta despertar.” ... ... Apa, Siau!; que bueno era Calderón, eh!
 3. Icona del comentari de: Angelblau a febrer 05, 2023 | 08:04
  Angelblau febrer 05, 2023 | 08:04
  Doncs SOM-HI ... cap a la Independència.
  44
  Icona de dislike al comentari de: Angelblau a febrer 05, 2023 | 08:04 12
  Respon
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 05, 2023 | 09:53
   Pere Llimonera i Citronell febrer 05, 2023 | 09:53
   ... ... “A falsificar Historia, vamos; / no me despiertes, si duermo, / y si es verdad, no me duermas.” ... ... “mira bien lo que te advierto: / que seas humilde y no falso, / porque quizá estás soñando, / aunque ves que estás despierto.” ... ... “porque en el mundo, Costaldo, / todos, lo que viven sueñan. ... ... Apa, Siau!
   10
   Icona de dislike al comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 05, 2023 | 09:53 26
   Respon
 4. Icona del comentari de: adolf a febrer 05, 2023 | 08:18
  adolf febrer 05, 2023 | 08:18
  Sr. Costa hi ha d'altres com el prestigiós polítóleg Fukuyama que no està totalment d'acord amb el sr. Rubert de Ventós . En una entrevista diu "Trobo que s’ equivoquen. Hi ha expressions del nacionalisme que són compatibles amb un sistema democràtic. És més, penso que sense sentiment de identitat nacional no hi pot haver democràcia. Altrament no tindríem res en comú amb la gent amb qui compartim un mateix àmbit geogràfic.
 5. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 05, 2023 | 09:01
  Pere Llimonera i Citronell febrer 05, 2023 | 09:01
  ... ... “Yo sueño que estoy aquí / de estas ficciones cargado, / y soñé que en otro estado / más lisonjero me vi. / ¿Qué son los 'Països Catalans'? Un frenesí. / ¿Qué es Itaca? Una ilusión, / una sombra, una ficción, / y el mayor bien es pequeño: / que todo supremacismo es sueño, / y los sueños, sueños son. ... ... Apa, Siau!
  10
  Icona de dislike al comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 05, 2023 | 09:01 39
  Respon
  • Icona del comentari de: ton c. a febrer 05, 2023 | 11:08
   ton c. febrer 05, 2023 | 11:08
   només pel fet d´escriure aixó en castellà, ja li està donant la raó al sr. Costa. bon diumenge.
  • Icona del comentari de: El Cit Campejador a febrer 05, 2023 | 12:58
   El Cit Campejador febrer 05, 2023 | 12:58
   Que és exactamente la nación española?
   • Icona del comentari de: Fat boy a febrer 06, 2023 | 09:44
    Fat boy febrer 06, 2023 | 09:44
    Fa 200anys era la constituïda por los espanyoles de ambos hemisferios encara que s,ha encongit notablement, O això sembla. Devia ser que la majoria no acceptava tal privil.legi.
    • Icona del comentari de: Pere a febrer 06, 2023 | 16:57
     Pere febrer 06, 2023 | 16:57
     Espanya se'ls ha encongit del 1587 al 1976... de moment, i els xovinistes espanyols encara tenen la barra de dir-ne cínicament "unidad" indivisible, cada vegada que veuen la independència del nostre país a prop.
    • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a febrer 06, 2023 | 19:51
     Pere LLimonera i Citronell febrer 06, 2023 | 19:51
     Espanya és un estat format per diverses nacions, ergo parlar del país com a nació espanyola és trepitjar les altres.
   • Icona del comentari de: Fàcil a febrer 06, 2023 | 10:53
    Fàcil febrer 06, 2023 | 10:53
    És la nació que inclou Catalunya com una de les seves regions.
    • Icona del comentari de: fat boy a febrer 06, 2023 | 16:51
     fat boy febrer 06, 2023 | 16:51
     Es a dir, Franca.
     • Icona del comentari de: No és França, és Espanya a febrer 06, 2023 | 17:10
      No és França, és Espanya febrer 06, 2023 | 17:10
      Espanya inclou el principat de Catalunya com una de les seves regions. França inclou els antics comtats de Rosselló i Cerdanya nord que van ser Catalunya però que només ho són actualment en sentit folklòric, no polític.
      5
      Icona de dislike al comentari de: No és França, és Espanya a febrer 06, 2023 | 17:10 14
     • Icona del comentari de: fat boy a febrer 06, 2023 | 18:47
      fat boy febrer 06, 2023 | 18:47
      Ha, ha, Ha. Mira tu si la Catalunya Nord es el Principat de Catalunya que el tio vestit de capella que hi ha damunt de la porta del Palau de la Generalitat era de Perpinya. I suposo que el teu raonament idiota s'aplica tambe a Gibraltar, amb l'agravant que alli ni els micos diuen que son espanyols, ni en sentit folkloric ni en cap altre. A mes el que som ens correspon a nosaltres el dir-ho i no als xarnegos ni als gavatxos.
      2
      Icona de dislike al comentari de: fat boy a febrer 06, 2023 | 18:47 6
     • Icona del comentari de: Ricard a febrer 06, 2023 | 19:02
      Ricard febrer 06, 2023 | 19:02
      Si fossis una mica més acurat i i menys ignorant sabries que les actuals comarques del Vallespir, el Capcir, el Rosselló, la Cerdanya i el Capcir eren part del Principat de Catalunya el 1659, una entitat política del nord-est de la península ibèrica creada per la unió dels comtats catalans al segle XII, és a dir 5 segles abans que la monarquia hispànica "cedís" el nord de ("l'espanyola" [sic]) Catalunya al regne de França. Tant us costa a alguns reconèixer que Catalunya, la nació catalana, és dividida entre dos estats, l'espanyol i el francès ? Curiosament, o no, tal com Euskal Herria o és que també sou "negacionistes" del País Basc "francès"? Xovinistes espanyols ja n'hi prou de fer el mec. Per a intentar defensar "Espanya" no s'hi val a dir qualsevol cosa sense cap fonament.
      8
      Icona de dislike al comentari de: Ricard a febrer 06, 2023 | 19:02 5
     • Icona del comentari de: Algú ha sentit mai un espanyol reivindicar Gibraltar com a territori 'andalús' ? a febrer 06, 2023 | 20:24
      Algú ha sentit mai un espanyol reivindicar Gibraltar com a territori "andalús" ? febrer 06, 2023 | 20:24
      Gibraltar és britànic, però, els espanyols, ofesos, no ho reivindiquen pas com a municipi andalús, sinó com a territori espanyol. Mentre que les comarques del Capcir, el Vallespir, el Rosselló, el Conflent i la Cerdanya, un territori que havia estat "espanyol", i doncs, ple de municipis que havien estat "espanyols", com el "penyal" Gibraltar, no les reivindica cap espanyol com a territori espanyol i encara menys com a territori català. És més, els espanyols durant les negociacions del tractat dels Pirineus varen "especular" amb el regne de França i varen estar a punt de lliurar entre altres, una part de l'Empordà i la comarca de l'Alt Urgell a França, i altres zones que avui son França al principi era previst de mantenir-les espanyoles... amb la qual cosa ara aquests territoris serien francesos i cap espanyol ni francès tampoc reivindicaria d'una i altra banda de la ratlla. Amb això és tot dit.
      6
      Icona de dislike al comentari de: Algú ha sentit mai un espanyol reivindicar Gibraltar com a territori 'andalús' ? a febrer 06, 2023 | 20:24 4
     • Icona del comentari de: Territori Britànic a febrer 06, 2023 | 20:33
      Territori Britànic febrer 06, 2023 | 20:33
      Posats a escriure poca-soltades jo també en sé d'escriure-les : Gibraltar és territori britànic. El regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord inclou l'antic penyal de Gibraltar que va ésser d'Andalusia que ara només ho és actualment en sentit folklòric i per l'andalús que parlen alguns llanitos, però, no polític. Nyaca !
      6
      Icona de dislike al comentari de: Territori Britànic a febrer 06, 2023 | 20:33 4
     • Icona del comentari de: Que no tontents a febrer 07, 2023 | 14:49
      Que no tontents febrer 07, 2023 | 14:49
      Que el Rosselló i la Cerdanya Nord no són “el Principat de Catalunya”.
      3
      Icona de dislike al comentari de: Que no tontents a febrer 07, 2023 | 14:49 3
     • Icona del comentari de: Observador a febrer 07, 2023 | 17:12
      Observador febrer 07, 2023 | 17:12
      Fat : Any 1162. El Principat de Catalunya fou un estat creat per la unió dels comtats catalans que estaven sota la jurisdicció del rei Alfons I el Trobador des del 1162. Els sobirans del Principat de Catalunya han tingut la dignitat de comtes de Barcelona. Els primers límits territorials límits foren : De Salsis usque Dertusam et Ilerdam cum suis finibus; Salsis = Salses (comarca del Rosselló) és encara el municipi més septentrional de Catalunya, avui sota sobirania francesa. Els primers comptats eren el comtat d'Urgell, comtat del Rosselló, Comtat de Barcelona, comtat de Pallars Sobirà i comtat d'Empúries. Si el Principat de Catalunya és constituí l'any 1162 fins l'any 1714, vol dir que l'any 1659 els territoris catalans que passaren al regne de França eren del Principat, per la qual cosa a les totes les actuals comarques catalanes encara en diem Principat vol dir que les comarques del Capcir, el Rosselló, el Vallespir, el Conflent i la Cerdanya son el Principat de Catalunya. Ara Principat és una forma de referir-se a Catalunya, la francesa i l'espanyola. Si això no ho vols comprendre és un problema teu, però no menteixis en nom d'Espanya i del teu xovinisme ultraespanyol.
      1
      Icona de dislike al comentari de: Observador a febrer 07, 2023 | 17:12 4
   • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 06, 2023 | 12:09
    Pere Llimonera i Citronell febrer 06, 2023 | 12:09
    ¿Qué es la nación española?, dices mientras clavas / en mi tierra tu 'estelada' ful. / ¿Qué es la nación española? ¿Y tú me lo preguntas? / la nación española… eres tú. ... ... ... "Clar i català"... "De debò ho sento molt, però Algú ho havia de dir!"... "Apa, Adéu!"
    • Icona del comentari de: El Cit Campejador a febrer 06, 2023 | 19:52
     El Cit Campejador febrer 06, 2023 | 19:52
     confundes estado con nación. Yo pertenezco a el estado español pero no a la nación española.
     • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 07, 2023 | 05:01
      Pere Llimonera i Citronell febrer 07, 2023 | 05:01
      Eres tú, mio Cid (que buen TRoLL, y que buen vasallo si tuvieras buen Señor político), que N0 eres mio Cit, sino el TRoLL separata supremata suplantador de nombres, el que está equivocado; y confundes, en tu estado de abducción, por causas de adoctrinamientos varios y des-entrelazamiento cuántico neuronal, a España con Castilla... España N0 es Castilla; y Castilla N0 es España, aunque como Catalunya forme parte de esta... España tenia ya un concepto propio previo de si misma que es largamente anterior a Castilla... España como realidad y como concepto, como historia, geografía, interrelaciones y raíces de las gentes de la "Pell de Brau"; y como realidad política también es muy anterior a Castilla (aun dependiente de otra realidad política, como lo fue de Roma; o N0, como lo fue el Reino de la Hispania Visigoda, que obviamente se impuso y trato de reinar sobre la provincia Romana de Hispania, que tenia ya un concepto propio de si misma dentro del imperio, y esto lo dicen hasta los historiadores romanos)... Unidad que se rompió como unidad política hace muchos siglos, SÍ, por causa de la convulsa historia y por las numerosas invasiones, conquistas y colonizaciones que ha sufrido históricamente la península (al ser un cruce de caminos y situarse entre el Mediterráneo y el Atlántico, entre Europa y África, entre Occidente y Oriente)... Que se rompió como unidad política hace muchos siglos por estas razones, SÍ, pero siempre se conservó en la cultura de sus gentes: pueblo llano y élites. Por ejemplo la mayoría en muchos casos y lugares, aun bajo dominio Bárbaro Germano, o Arabo/musulmán/bereber seguía manteniendo su lengua romance u otra previa -que no la de los invasores y colonizadores-, su religión cristiana, y su concepto de España/Hispania... De ahí que existiera la Reconquista (aunque algunos ahora quiera negar ese concepto, sobre todo con intereses "nacionalistas" periféricos, guiados por intereses de otras potencias; o imposiciones sociales T0NtiW0kis; pero el caso es que durante siglos vinieron muchas veces gentes y tropas de otras partes de Europa a ayudar en esa Reconquista y a combatir contra el/los reinos Arabo/musulmán/bereberes establecidos que dominaban Hispania)... Esto está muy documentado históricamente... ¿A qué venían a combatir junto a los reinos Cristianos y en contra de los musulmanes, si N0 había Reconquista, según algunos en sus visiones sesgadas o interesadas tan "originales"? ??? ... ¿A qué venían, si no a eso, porque entonces el turismo masivo de playa de los europeos del centro y norte a la península aun N0 se había inventado? ??? ... España es vía de paso obligada -o casi- entre muchos caminos, y por tanto, objeto de deseo de otros pueblos y fuerzas y susceptible siempre de ser invadida y que alguien trate de conquistarla o dominarla... Siempre ha sido así; y lo es también ahora en estos momentos de obvia tensión política y geopolíticamente internacional... Ocurre que algunos de estos o de los que llegaron de fuera como colonos o invasores hace tiempo (o que son o se toman por sus descendientes), creen que tienen derechos sobre los que siempre han estado ahí... pero, va a ser que N0... "Clar i català"... "De debò ho sento molt, però Algú ho havia de dir!"... "Apa, Adéu!"
      4
      Icona de dislike al comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 07, 2023 | 05:01 7
   • Icona del comentari de: Anònim a febrer 06, 2023 | 12:42
    Anònim febrer 06, 2023 | 12:42
    El que alguns anomenen "nació espanyola" és Castella més els territoris que Castella es va apropiar per la força de les armes. Des dels temps que mai se'ls ponia el sol, la nació espanyola s'ha anat encongint extraordinàriament i previsiblement es continuarà encongint fins quedar reduïda a Castella mateixa i aleshores, el concepte "nació espanyola" ja no tindrà cap sentir
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 06, 2023 | 16:07
     Pere Llimonera i Citronell febrer 06, 2023 | 16:07
     Es sorprendente el grado de abducción (y por tanto la falta de bases, de reflexiono y de lógica), pero , con todo, deberíais daros cuenta, Anònim SIN 🥚🥚... que esa simpleza que has contado se puede aplicar perfectamente tanto a Catalunya como a los fantasiosos e inexistente "Paisus Catalans"... en realidad, seguramente se podría aplicar a cualquier pueblo, nación, estado o sociedad del mundo... difícil encontrar algún caso en que las guerras y armas no supongan el método resolutorio de la pertenencia de una tierra a un pueblo o pais, y de un pueblo a esta; salvo quizás alguna tribu esquimal, o algo así... Que se lo Pregunten a Jaume I... Mare meva! que grado de infantilización de todo... increíble... "Clar i català"... "De debò ho sento molt, però Algú ho havia de dir!"... "Apa, Adéu!"
  • Icona del comentari de: kodi a febrer 05, 2023 | 13:35
   kodi febrer 05, 2023 | 13:35
   S'ha de reconèixer q és enginyós el comentari, dir, però q va ser un 25 de maig, de "1681", quan va finar l'autor, Pedro Calderón de la Barca, cavaller de l'Orde de Santiago, i un dels més grans escriptors barrocs espanyols, d'altra banda, recordar q l'obra el que pretén és transmetre el q reflecteixen els dos temes centrals capitalitzats a l'obra, com ara la llibertat i la força del destí, i això en detalls, pel q veig no ho ha tingut pas en compte.
   • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 06, 2023 | 12:59
    Pere Llimonera i Citronell febrer 06, 2023 | 12:59
    "Moltes gracies kodi"... pero, que son de Pedro Calderón de la Barca, ya lo indico en el primer comentario donde agrupo algunos de los versos -modificados- de su obra y me despido diciendo: "Apa, Siau!; que bueno era Calderón, eh!" ... En cuanto a ignorar los temas de su obra como la libertad y la fuerza del destino, es precisamente todo lo contrario: en aras de la Libertad y la Democracia en Catalunya escribo, precisamente, mis comentarios, y estoy convencido de que el destino nos guiará a respetar la Democracia la Ley y el Estado de Derecho... Eso es lo que me mueve a comentar; y deshacer las falsedades, imposturas, inventos, falsificaciones, fantasías y ficciones populistas, supremacistas y demagogas en Historia, cultura y todo, de que se ha servido, largo ha ya, el Movimiento independenciero supremata en su adoctrinamiento e ingeniería social... Por eso, escribo los comentarios o hago parodia en mis poemitas o el los versos modificados de algún clásico... Nadie en su sano juicio y entendimiento puede decir que los catalanes N0 tienen libertad, mas que aquellos reprimidos por el Régimen separata supremata; y en la UE y todos los países de Europa ya lo saben... España, con sus defectos -muchos o pocos; que yo pienso que son mas de los que debiera- es, sin duda, un país Democrático; y así lo reconocen todos los demás países Democráticos... Las fantasías e imposturas, los fanatismos y delirios aberrantes de algunos grupos minoritarios por causa del supremacismo, el adoctrinamiento y otras causas, son problema de ellos; y N0 se puede ni debe permitir que lo hagan problema de todos... "ho sento molt, però Algú ho havia de dir!"... "Apa, Adéu!"
 6. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 05, 2023 | 09:17
  Pere Llimonera i Citronell febrer 05, 2023 | 09:17
  Som i serem... Som una regió! ... orgullosa, però regió... "Clar i català"... "De debò ho sento molt, però Algú ho havia de dir!"... "Apa, Adéu!"
  12
  Icona de dislike al comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 05, 2023 | 09:17 39
  Respon
  • Icona del comentari de: Marxem a febrer 05, 2023 | 12:59
   Marxem febrer 05, 2023 | 12:59
   Ser o no ser una nació, afortunadament, no depèn de les lleis espanyoles.
   • Icona del comentari de: No t'enganyis nen a febrer 06, 2023 | 17:28
    No t'enganyis nen febrer 06, 2023 | 17:28
    Sí que depèn. Tant de les lleis espanyoles com de les internacionals. I Catalunya no és capa nació, es miri com es miri.
    • Icona del comentari de: Mireia a febrer 07, 2023 | 11:19
     Mireia febrer 07, 2023 | 11:19
     No solament que els Països Catalans fan servir com a pròpia una llengua distinta de la castellana i espanyola, que tenen uns costums estranys (des del punt de vista espanyol) i tradicions diferents dels espanyols, que tenen un sentiment de pertinença diferent al castellà, que tenen una cultura de fa segles diferent... Fins i tot detallets com en quina mà duen un anell son diferents... Solament això. Si fos com els xovinistes espanyols diuen no caldrien ministres espanyols demanant "espanyolitzar" mainatges catalans.
 7. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a febrer 05, 2023 | 09:40
  Doctor Strangelove febrer 05, 2023 | 09:40
  Podràs vendre tot el fum que vulguis, però continua sent fum! Ni una aportació efectiva, per part d,aquest balear amb rostre tosc, per fer la independència! Només fer volar coloms i arguments per a consum d, hiperventilats. Un autèntic frau! Doc.
  12
  Icona de dislike al comentari de: Doctor Strangelove a febrer 05, 2023 | 09:40 43
  Respon
 8. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 05, 2023 | 09:49
  Pere Llimonera i Citronell febrer 05, 2023 | 09:49
  Grupo identificable, puede, pero, "Som una regió... y quizás en Catalunya exista una minoría o "Grupo identificable"... En realidad, no unos sino varios; varias minorías de "Grupos identificables"... Eso si, que sea una minoría separata supremata, sectaria, totalitaria, fantasiosa, falsificadora de Historia datos y todo, y de la BRaSa continuamente desde hace algún tiempo, y haya arruinado la economía y todo lo demás y haya fragmentado la sociedad, solo existe una: la Minoría del "Grupo de delincuentes identificable" de separatas suprematas inventa patrias aficionados a los G0LPes... Y N0 vale intentar negarlo y justificar las tesis fantasiosas de algunos, con inventos, ficciones y "Sofismones" del Copón populistas y demagogos. Al menos, apórtense razonamientos lógicos irrefutables y pruebas empicas fehacientes e innegables... "Clar i català"... "De debò ho sento molt, però Algú ho havia de dir!"... "Apa, Siau!"
  • Icona del comentari de: marxem a febrer 05, 2023 | 19:12
   marxem febrer 05, 2023 | 19:12
   La minoría sou vosaltres, els unionistes, i això que teniu tot el suport del reino de España, i d'un sistema judicial i policial no homologable a Europa que es una vergonya. Els catalans som majoritàriament independentistes, d'aquí plora la criatura. Volem que Catalunya esdevingui un estat independent i ho volem fer al parlament i per majoria absoluta.
   • Icona del comentari de: Això que la minoria 'sou vosaltres' és una mera opinió nacionalista a febrer 06, 2023 | 18:36
    Això que la minoria "sou vosaltres" és una mera opinió nacionalista febrer 06, 2023 | 18:36
    Sou optimistes, indepes, però poc realistes.
 9. Icona del comentari de: Fa pena i gràcia a l'hora a febrer 05, 2023 | 10:33
  Fa pena i gràcia a l'hora febrer 05, 2023 | 10:33
  Doctor Strangelove , Pere Llimonera i Citronell : Trolls d'ER
  • Icona del comentari de: Fan pena i no fan cap gràcia. la ignorància i l'odi no fan cap gràcia a febrer 06, 2023 | 17:18
   Fan pena i no fan cap gràcia. la ignorància i l'odi no fan cap gràcia febrer 06, 2023 | 17:18
   Son xovinistes ultra espanyols i punt, sempre han estat així.
   • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 07, 2023 | 06:46
    Pere Llimonera i Citronell febrer 07, 2023 | 06:46
    El Supremacismo independenciero si que "Fa pena i no fa cap gràcia. la ignorància i l'odi no fan cap gràcia"... Como dice el refrán: "Cree el ladrón que todos son de su condición"; y los separatas suprematas inventa patrias que se distinguen y han distinguido siempre (de hecho su Movimiento nació al albur de esas ideas totalitarias de final del siglo XIX y XX que dieron lugar a las 2 Guerras Mundiales) por su racismo, xenofobia, supremacismo, su Chovinismo y ultra-regionalismo devenido en ultra-nacionalismo inventado, psicodélico y fantasioso, alimentado por una cuña rural de antiguos colonos invasores y emigrantes venidos de Francia, y de mas allá de los Pirineos hace siglos, y de los que una parte de ellos siempre ha tratado de imponerse en la "Pell de Brau" haciendo valer su racismo y supremacismo, creen que los demás también son y se comportan como ellos... N0 es tal, sino que las gentes que estaban ya ahí, y que obviamente guardan la cultura y la memoria histórica su tierra y su/s pueblo/s, y sus propios intereses -y hablen una lengua u otra-, N0 tienen por que aceptar, ni lo hacen, el que unos "nouvinguts" de hace unos siglos quieran imponerse a todos los demás y quieran romper el país, basados en que son mas guapos, mas listos y hacen todo mejor porque son superiores (lo sean , o no, que ese es otro asunto); o porque quieran imponer e imponerse a todos los demás con una lengua o dialecto occitano traído de mas allá de los Pirineos... Simplemente N0 ha lugar ese tipo de comportamientos e ideas en la Europa del siglo XXI, donde deben imperar la Democracia, los Derechos Humanos, los Derechos Civiles de todos los ciudadanos, la Ley y el Estado de Derecho... En cualquier caso y circunstancia N0 se puede dejar que el supremacismo y odio de alguna minoría se imponga a las mayorías en ningún sitio y de ningún modo... El porque yo lo valgo, porque soy mejor, superior, mas listo y mas guapo, y por tanto todos los demás tienen que hacer lo que yo diga, N0 es el patrón a seguir hoy día... "Clar i català"... "De debò ho sento molt, però Algú ho havia de dir!"... "Apa, Adéu!"
 10. Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 05, 2023 | 10:39
  Gonzalo febrer 05, 2023 | 10:39
  Declaraciones del entonces secretario general de la ONU Ban Ki Mun en el año 2015: "Catalunya no está en la categoría de territorios con derecho a la autodeterminación".
  • Icona del comentari de: Gavanenc a febrer 06, 2023 | 02:23
   Gavanenc febrer 06, 2023 | 02:23
   Això ho decidirem els catalans.
   • Icona del comentari de: Miquel Myers a febrer 06, 2023 | 10:54
    Miquel Myers febrer 06, 2023 | 10:54
    O no.
  • Icona del comentari de: fat boy a febrer 06, 2023 | 16:58
   fat boy febrer 06, 2023 | 16:58
   Doncs segons els japonesos, el seu pais, Corea, no es mes que una regio del Japo. Sort en van tenir que els americans van tirar les bombes atomiques sino encara estarien demanant la independencia. Cap geperut es veu el gep. A veure si ara que els presentadors de la tele russa aposten per cremar Madrid aprofitem l'oportunitat.
   • Icona del comentari de: Cap geperut es veu el gep a febrer 06, 2023 | 18:10
    Cap geperut es veu el gep febrer 06, 2023 | 18:10
    El nacionalisme catalanet no és capaç de veure's els seus múltiples geps i deformitats dogmàtiques. Gran problema que ha convertit una qüestió política en una religió irracional. Catalunya no és cap nació.
 11. Icona del comentari de: Aquest paio no encerta ni una a febrer 05, 2023 | 11:42
  Aquest paio no encerta ni una febrer 05, 2023 | 11:42
  Precisament que Catalunya pretengui tenir un estat implica que no és una nació. Una nació sense estat és com el cafè descafeïnat, que no és cafè ja que la principal substància que defineix el cafè és la cafeïna; no obstant al descafeïnat se'l segueix anomenant "cafè" per tradició. La característica principal d'una nació és l'estat que la ha definit i l'administra. Però seguim anomenant "nació" a gitanos, yanomamos i altres pobles sense estat per comoditat i tradició. Curiosament Catalunya no és una nació ni en sentit yanomamo. No us enganyeu indepes, la cervesa sense alcohol tampoc no és cervesa.
  13
  Icona de dislike al comentari de: Aquest paio no encerta ni una a febrer 05, 2023 | 11:42 26
  Respon
  • Icona del comentari de: kk a febrer 05, 2023 | 16:46
   kk febrer 05, 2023 | 16:46
   Llegeixi més
  • Icona del comentari de: fat boy a febrer 06, 2023 | 18:53
   fat boy febrer 06, 2023 | 18:53
   O sigui, que Irlanda no era un estat fins que Sant Patrici va fer un miracle. O Portugal, o Holanda o Franca als anys 40, en aquest cas els nordcatalans (vejats miracle) van ser alemanys sense bellugar-se de casa, no com els xarnegos que hi van anar de gastarbeiter per lliurar-se del regim diari de pa i ceba.
   • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 07, 2023 | 07:57
    Pere Llimonera i Citronell febrer 07, 2023 | 07:57
    ... de verdad, Grassonet, que aveces sueltas unas simplezas que dan vergüenza ajena... supongo que el supremacismo y el fanatismo ultra-nacionalista impostado y las ganas por ello de insistir e inventar en lo que N0 es y nunca fue, os hacen comportaros así... en fin que irlanda N0 siempre estuvo invadida y ocupada por los ingleses; y antes de eso tuvieron una larga Historia, donde también hubo otras invasiones, incluidas las de los pueblos Celtas, que también fueron invasores y colonos en su momento, pero que en todo caso, antes de la colonización inglesa ya constituían una nación cultural y política obvia... Baste decir que alrededor de "1600 a. C." ya estaba fundada la Irlanda celta, donde había una unión política con unos 150 pequemos reinos o Estados, pero todos dirigidos por un Gran Rey o Rey Supremo de Irlanda... En el caso de Irlanda, ademas, el factor geográfico es ademas muy obvio y juega a favor de ello (algo parecido ocurre en España, en la península de la "Pell de Brau", aunque algo menos al no ser isla sino península, pero estar la parte de unión con otras tierras bloqueada por la gran Cadena montañosa de los Pirineos)... Esto es como advertencia e ilustración para los ignaros que desconocen que hay realidades culturales y políticas en Europa que son mucho mas antiguas (muchos siglos o incluso milenios) y van mucho mas allá de las fantasías con las que les han adoctrinado y que se remontan solo a unas pocas décadas o unos pocos siglos... Y el caso de Irlanda, o España/Hispania, o Grecia/Hellas, y otras, que se superponen a otras pretendidas por posteriores invasores o colonos, ya sean estos anglos, normandos, Bárbaros germanos, occitanos o turcos otomanos, etc. ... En Cuanto a Portugal, es hoy día un Estado-Nación separado de España, pero como todos sabemos no siempre fue así... Somos descendientes de la misma gente y tenemos las mismas raíces etnia/s y compartimos geografía. Los portugueses son en todo, o casi, como los españoles; comparten geografía, genética, cultura/s, historia y hasta lengua en grandísima medida. Si hoy son un país aparte y no España es por circunstancias aleatorias históricas y la infiltración y apoyo de otras potencias; por la injerencia enorme de todas la naciones que eran enemigas de España -y principalmente, como habitualmente, Francia e Inglaterra... Portugal se convirtió en tal por la traición de un Señor feudal a su Rey, en una época Medieval en que dominaban los Señores de la Guerra; N0 porque tuvieran ya un territorio, o población o cultura o lengua predeterminada y exclusivamente suya... Nada de eso, sino todo lo contrario; simplemente porque un "Noble guerrero/Señor de la Guerra/Jefe de Clan mafioso y criminal", que poca diferencia había muchas veces entre todo ello, traiciono a su Rey y al estado/Reino al que pertenencia y se declaro independiente para gobernar y manejar su propio territorio al que explotar (lo mismo que un jefe mafioso se apropia con su clan de un territorio por las armas, frente a otros clanes de mafiosos)... Así han nacido muchos territorios y países... Si fuera por alguna cuestión cultural o lingüística la región de "Miranda de Douro/Duero" y su área, donde la lengua propia es el dialecto Astur-Leones, aunque también hablen Portugués, porque es la lengua oficial, debería pertenecer a la Comunidad Autónoma de Castilla-León, o a Asturias... Y lo mismo podría decirse en el centro y sur de Portugal que fue "re/conquistado" a los gobernantes musulmanes, pero donde no se hablaba gallego, ni galaico-portugués ni nada parecido, sino árabe y otros "romances" de origen latino... En fin, por justificar e inventar, se puede justificar cualquier cosa; en eso los separatas suprematas son expertos... "Clar i català"... "De debò ho sento molt, però Algú ho havia de dir!"... "Apa, Siau!"
 12. Icona del comentari de: MHP a febrer 05, 2023 | 11:45
  MHP febrer 05, 2023 | 11:45
  Com sempre, Costa parlant molt i fent no rés, vivint del "cuentu" i esperant que els babaus necessaris facin la feina.
  11
  Icona de dislike al comentari de: MHP a febrer 05, 2023 | 11:45 23
  Respon
  • Icona del comentari de: Infiltrats a febrer 05, 2023 | 22:49
   Infiltrats febrer 05, 2023 | 22:49
   L'infiltrat (M)arc (H)ernadez (P)ons i son germanet... Ha, ha, ha quin parell.
   • Icona del comentari de: MHP a febrer 06, 2023 | 13:45
    MHP febrer 06, 2023 | 13:45
    Hehehehehe, i el teu pare, què tal pixa?
    • Icona del comentari de: Erica a febrer 06, 2023 | 16:54
     Erica febrer 06, 2023 | 16:54
     La realitat, la teva fotuda realitat de curt de gambals cou, eh!
 13. Icona del comentari de: Fat boy a febrer 05, 2023 | 11:59
  Fat boy febrer 05, 2023 | 11:59
  Sr Costa, no volem un nou estat independent sinó restaurar el que ja teníem fa 3 segles.
  • Icona del comentari de: Bultaco a febrer 05, 2023 | 16:25
   Bultaco febrer 05, 2023 | 16:25
   Fa tres segles, Catalunya era una part de la Corona d'Aragó. Ni era un estat ni una nació independent. I Gibraltar era espanyol, com Catalunya.
   • Icona del comentari de: Montesa Ossa a febrer 06, 2023 | 02:21
    Montesa Ossa febrer 06, 2023 | 02:21
    Catalunya espanyola ? Pregunta-ho als catalans del Vallespir, el Conflent, el Rosselló, el Capcir i la Cerdanya. Això demostra que Catalunya no és Espanya altrament els espanyols reclamarien a França la part li manca a Espanya de Catalunya i alhora demostra que per a ésser català no cal -no fa cap falta- ésser espanyol. Informa't millor !
    • Icona del comentari de: Bultaco a febrer 06, 2023 | 11:00
     Bultaco febrer 06, 2023 | 11:00
     Ja li he preguntat a tots i diuen que són francesos. Espanya no pot reclamar els Comtats a França pel tractat dels Pirineus del 1659 en què una part d'una regió de la nació espanyola passava a la nació francesa.
     • Icona del comentari de: Montesa Ossa a febrer 06, 2023 | 13:19
      Montesa Ossa febrer 06, 2023 | 13:19
      Ha, ha, ha, "Regió de nació espanyola (?!)" de 4.116 km² que cap xovinista espanyol reivindica, ni ha reivindicat mai, com a territori espanyol, mentre que el penyal de Gibraltar de 6,8 km², que va passar de "nació" espanyola a nació "britànica" [sic] i doncs, va deixar, ras i curt d'ésser espanyol també mitjançant un tractat internacional, unes dècades després del nord de Catalunya, els espanyols sempre es manifesten ferits en la sentimentologia espanyola... No ens intentis aixecar la camisa. Vosaltres mateixos ens poseu en safata que els catalans no som espanyols mentre Gibraltar sí.
      10
      Icona de dislike al comentari de: Montesa Ossa a febrer 06, 2023 | 13:19 5
     • Icona del comentari de: Independence Process a febrer 06, 2023 | 13:26
      Independence Process febrer 06, 2023 | 13:26
      Els catalans poden ésser francesos ( o de "nació" francesa) com hi ha bascs també francesos ? Com ho combineu això amb la unitat indivisible d'Espanya? Si hom estudia una mica i s'interessa en obtenir informació i informar-se una mica, aleshores la fal·làcia de la unitat d'Espanya se'n va en orris. Molts de catalans encara som espanyols per la repressió espanyola de segles, i la mandra de molts de catalans en interessar-se en què son realment i no plantejar-se mai que fan dins de la sobirania espanyola.
      9
      Icona de dislike al comentari de: Independence Process a febrer 06, 2023 | 13:26 6
     • Icona del comentari de: A veure Montesa Ossa a febrer 06, 2023 | 17:41
      A veure Montesa Ossa febrer 06, 2023 | 17:41
      Si t'ho he explicat a dalt: Tractat dels Pirineus del 1659. Els acords d'Utrech els van signar Anglaterra i França, però Àustria i Espanya no. Per això la guerra va continuar fins unes dècades després del 1714. Espanya va renunciar al Rosselló el 1659 però mai a Gibraltar. Sí, i mai ho va reconquerir, però sí Menorca.
      5
      Icona de dislike al comentari de: A veure Montesa Ossa a febrer 06, 2023 | 17:41 9
     • Icona del comentari de: Ramon B a febrer 06, 2023 | 19:18
      Ramon B febrer 06, 2023 | 19:18
      Amb un ultraxovinista i negacionista espanyol no es pot intercanviar res, per això teniu el "prestigi" com a "espanyols" que teniu al món. Dir que Menorca fou "reconquerida" per "Espanya" és una fal·làcia i una aixecada de camisa, el tractat d'Amiens el 1802, va fer que Menorca esdevingués part d'Espanya. L'esmentat tractat posà fi a les Guerres Napoleòniques entre el Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda i la Primera República Francesa, no pas a cap "reconquesta" espanyola.
      6
      Icona de dislike al comentari de: Ramon B a febrer 06, 2023 | 19:18 6
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 06, 2023 | 13:38
     Pere Llimonera i Citronell febrer 06, 2023 | 13:38
     A ver, "Montesa Ossa", que por causa de adoctrinamientos varios y des-entrelazamiento cuántico neuronal, ademas de otras causas, N0 os enteráis de nada y andáis repitiendo mantras y dándole al runrún separata surpremata a todas horas, como papagayos, sin apercibiros de que tenéis una empanada mental de órdago... Para comenzar, uno se pone de alias "Bultaco" y tú vienes con "Montesa Ossa"... Da la impresión de que andas perdido y que N0 sabes que "Montesa" y "Ossa", son dos marcas diferentes de motos; pero no sorprende, pues así es en todo el supremacismo independenciero... Segundo: N0 contáis mas que TRoLas, inventos, ficciones, imposturas y fantasías... España ha reivindicado históricamente muchas veces el Rosellón, incluso el País Basco francés; otra cosa es tener los medios de población, económicos y militares para conseguirlo; solo que los separatas suprematas en la ignara abducción que sufren por causa de tanto adoctrinamiento N0 conocen bien siquiera la Historia de su región, menos aun la de toda España o la de otras partes de España... Para entrar en la UE, se exigió a España entrar en la OTAN y abandonar ese tipo de reivindicaciones, pues N0 puede haber esa serie de conflictos por norma entre países socios de la UE (entonces CEE). N0 los hay entre Francia y Alemania, por ejemplo; es una exigencia para la estabilidad y desarrollo de toda Europa... Hoy en día se me antoja inviable... España SÍ intentó recuperar el Rosellón, así como lo que es hoy el País Vasco francés, pero no se pudo. La ultima vez que se preparó y realizó una ofensiva militar para recuperar el Rosellón, con gran interés y participación del pueblo Rosellonés, pero con poco interés por parte de las Élites Catalanas en pagar por los ejércitos, fue en 1794, si mal no recuerdo, o sea pocos años de las invasiones Napoleónicas y de la Guerra de independencia en España tras la ocupación gala (y en esa época Francia tenia algo mas del triple de población que la España peninsular)... Lee algo de Historia, de la de Verdad, N0 la Nova Historia CucuruLLesca inventada, para que comprendas que Catalunya siempre ha sido España, y que eres Español, para lo bueno y para lo malo... Que con todos sus defectos, que a veces son muchos, sigue siendo uno de los mejores países del Mundo (algunos serán mejores, pero muchos mas son, objetivamente y sin duda, mucho peores)... Deberías saber que el Rosellón se lo quedó Francia, por culpa de traidores y crápulas de las Élites Extractoras de la Época, como Pau Claris; y los franceses lo consideraban hasta el siglo pasado como una región conquistada a España; y aunque están en Francia, sus habitantes, consideraban a su población como españoles, hasta la primera Guerra Mundial del siglo pasado... En 1794, poco antes de la invasión Napoleónica a España, la ultima vez que España intentó recuperar el Rosellón por medios militares; y con gran colaboración del pueblo Rosellonés, que se sentían catalanes y Españoles y lo han seguido sintiendo (y así los consideraban los Franceses hasta bien entrado el siglo pasado; en Francia lo consideraban una tierra conquistada a España); no tanto interés mostraron los Gobernantes, Oligarcas y Burguesía Catalana -todos Extractores- de la época en colaborar y apoyar Financieramente una operación Militar para ello... O sea, lo de "soltar "Calers" para ello, como que N0... Hay cosas que NuNCa CaMBiaN... Si algunos pretenden avivar fuegos pan-imperialistas fantasiosos basados en sus elucubraciones, Historia inventada y cultura impostada, allá ellos, pero deben saber que hay cosas y culturas que les preceden, amplían y superan en todo aspecto en que se quiera analizar... tomad nota y reflexionad sobre el adoctrinamiento en fantasías y falacias, porque el Tambor del Bruc, no se planteó si pagar impuestos o no; y se puso manos a la obra cuando hacia falta... "De debò ho sento molt, però Algú ho havia de dir!" ... "Apa, Siau!"
     • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 06, 2023 | 20:43
      Pere Llimonera i Citronell febrer 06, 2023 | 20:43
      N0 es comentari0 mi0 algun0. T0y harto de este tr0l suprematra de cosas encontradas que me suplanta para comentarme sandeces, menTiRas y memeces para desprestigiar a mi y a mi querida España. El trol_etE de de Galaxia Militar de los cojones todos los días plagia mis comentarios y los modifica con ch0rradas Mias y me reescribe falsedades de España, cada día se cree mas listo... Y Dal y dale... No se parece en nada a mi, deja de USuRPaR Mi NoMBRe te L0 repit0 para que me entienda. Deja YA de comentarme sandeces y MenTiRas, TRoL Además toDos pertenecemos a la misma Nacion EspaÑa UNA. Lamento contradecirte suplantador, pero tu equivocación es mayor: España es uno de los países más ricos de Europa y del Mundo, sino el que mas, en donde se protege y cuidan mas sus Lenguas llamadas regionales; la nación más antigua del mundo, pero los tiempos son lo que son y pasan y no perdonan... Vete a Galaxias militaras. Ademas y0 soY incapaz de escribir algo tan larg0, de hecho no he leido al tr0l_ete. Apa, Adeu.
    • Icona del comentari de: Roger a febrer 06, 2023 | 19:34
     Roger febrer 06, 2023 | 19:34
     "Gibraltar era espanyol com Catalunya". Només que Espanya va "perdre" una part de Catalunya i no la va reivindicar, ni la reivindica mai, com a Espanya ni part de la unitat indivisible d'Espanya, perquè la llengua, la nació catalana, el territori català mai els han considerat espanyols, sinó territori ocupat a assimilar i pendent encara de vertebrar a Espanya, i el territori català no els hi ha vingut mai d'un pam, ans al contrari la separació entre dos estats és un escarni contra els catalans, i doncs no l'han reivindicat mai com a "Espanyol", mentre que Gibraltar els hi trepitja, des del tractat d'Utrecht, l'ull de poll espanyol. I si la "província" espanyola amb el nom de Perpinyà no ha existit mai és senzillament perquè, els espanyols varen inventar-se les províncies l'any 1833... Quan ja havien dividit Catalunya. Vet-ho aquí.
    • Icona del comentari de: Observador a febrer 06, 2023 | 20:03
     Observador febrer 06, 2023 | 20:03
     Tu mateix ho dius Espanya va "renunciar" a un part de Catalunya, la qual cosa vol dir, entre altres, que Espanya no és ni ha estat mai una unitat indivisible de res i que dividir Catalunya fou i és un escarni per als catalans entestats en continuar essent una nació, malgrat que Espanya ara vol fer creure que és la nació d'una dels catalans (sota sobirania espanyola). Ningú s'imagina la unitat indivisible d'Espanya lliurant a Portugal (o un altre estat europeu) Extremadura o renunciant a qualsevol altre territori d'arrel castellana a un altre estat i la mostra n'és Gibraltar, un indret andalús, però, que ningú reivindica com a "andalús", sinó com a ESPANYOL i encara sort que era un penyal de 6,5 km² i dir que com qui no vol cosa que Espanya va renunciar a l'espanyolitat d'una part de Catalunya ... És evident que Gibraltar no ha estat reconquerit per Espanya malgrat molts d'incidents de tota mena com el tancament amb una reixa de Franco, les recents performances de vOx i altres, ha !, ha ! però, tampoc Menorca que ara és una illa espanyola gràcies a un tractat i als "interessos" ara sí, de la república francesa no pas degut a cap "reconquesta". Un xovinista espanyol ultra i bufat no és ningú per a intentar explicar ni donar lliçons de res.
     • Icona del comentari de: Tampoc Catalunya no és indivisible a febrer 07, 2023 | 15:44
      Tampoc Catalunya no és indivisible febrer 07, 2023 | 15:44
      Tu mateix ho has dit.
      5
      Icona de dislike al comentari de: Tampoc Catalunya no és indivisible a febrer 07, 2023 | 15:44 3
    • Icona del comentari de: Ni França ni Espanya a febrer 06, 2023 | 21:13
     Ni França ni Espanya febrer 06, 2023 | 21:13
     Bultaco, saps llegir, es tractava de preguntar al catalans del nord de la ratlla si se senten espanyols, la seva antiga "nacionalitat". Torna a preguntar-los-hi de nou. És clar son "francesos" catalans, però, pas espanyols. Ara fes-nos cinc sentim de com els catalans poden ésser catalans i francesos... i passar d'ésser espanyols a francesos, quin embolic ! No et preocupis, segurament és que ben pensat, no son ni una cosa ni l'altra.
   • Icona del comentari de: Fat boy a febrer 06, 2023 | 09:36
    Fat boy febrer 06, 2023 | 09:36
    Si, i el Canadà i Austràlia són anglesos.
   • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 06, 2023 | 11:47
    Pere Llimonera i Citronell febrer 06, 2023 | 11:47
    N0 es que Catalunya N0 fuera independiente ni un estado, ni nada parecido; que obviamente N0 lo era... Es que Catalunya formaba parte de Espanya, porque las Coronas de España estaban todas integradas en la monarquía Española, incluida la Corona de Aragón, claro... El tratado de Utrecht, de 1713, que "tanto gusta a los separatas suprematas" inventa patrias lo firman las monarquías de Inglaterra y de España... Es un claro ejemplo de la realidad bien fundada de la existencia de España a todos niveles en la época, a pesar de lo que pretende el comentario, pero que es incluso muy anterior a esa época... Basta ver una imagen del tratado para comprobarlo. Y co este caso hay miles y miles de pruebas durante siglos... El Tractat d'Utrecht, que en la versió castellana titulen "Utrech" y firmado por el Católico Rey de España en 1713... eso es antes de 1714; creo, C0i... Se presentó y firmó en tres versiones: en Latín, en Español y en Inglés... "... Dei Gratia Hispaniarum Regem Catholicum... " en Latín; "the most serene and most potent prince PHILIP the Vth, the Catholic King of Spain, concluded at Utrecht the x day of July, 1713..." en la Versión inglesa; y en Español el acuerdo lo firma "el Católico Rey de España"... Tratado de Paz ajustado entre las Coronas de España e Inglaterra..." N0 hay mas que leer el texto del tratado o mirar las fotos del mismo... en fin, que por ningún lado se ve nada de la Corona de Aragón, ni menos aun la Corona Catalano-Aragonesa... En Cambio, España aparee por todos lados... Y, por supuesto, por mas que lo nieguen los suprematas en su calidad de victimas abducidas del adoctrinamiento e ingeniería social, España existía entonces, y mucho antes; siglos, antes de este tratado... Ya se pueden empecinar los suprematas en el adoctrinamiento y la abducción en la 'Escola' de pobres almas crédulas y cándidas, afirmando que España no existía hasta la Constitución de 1812 según unos, o hasta 1837 según otros o 1845, como dicen algunos; incluso alguno pretende que N0 existía hasta la de 1978... es para llorar... pero de risa, ante tanta fantasía, tanto aborregamiento y tanto adoctrinamiento fútil, falaz, sectario y pueril... Antes se pilla a un mentiroso que a un cojo... y como esto, en todo o casi en la Historia inventada para comer el tarro a las pobres almas incautas y cándidas que encuentra el supremacismo separata en su camino... "Clar i català"... "De debò ho sento molt, però Algú ho havia de dir!"... "Apa, Adéu!"
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 06, 2023 | 13:32
     Pere Llimonera i Citronell febrer 06, 2023 | 13:32
     N0 son comentari0s mi0s algun0s. T0y harto de este tr0ll suprematra de patrias encontradas que me suplanta para comentar sandeces, menTiRas y memeces para desprestigiar a mi y a mi querida España. El trol_etE de los cojones todos los días plagia mis comentarios y los modifica con ch0rradas Mias y me reescribe falsedades de España, cada día se cree mas listo... Y Dal y dale... No se parece en nada a mi, deja de USuRPaR Mi NoMBRe te L0 repit0 para que me entienda. Deja YA de comentarme sandeces y MenTiRas, TRoL Además toDos pertenecemos a la misma Nacion EspaÑa UNA. Lamento contradecirte suplantador, pero tu equivocación es mayor: España es uno de los países más ricos de Europa y del Mundo, sino el que mas, en donde se protege y cuidan mas sus Lenguas llamadas regionales; la nación más antigua del mundo, pero los tiempos son lo que son y pasan y no perdonan... Vete a Galaxias militaras. Apa, Adeu.
  • Icona del comentari de: kodi a febrer 05, 2023 | 16:59
   kodi febrer 05, 2023 | 16:59
   El concepte d'estat no existia fa 300 anys, Catalunya com a nació sí.
   • Icona del comentari de: Donç no a febrer 06, 2023 | 01:53
    Donç no febrer 06, 2023 | 01:53
    Fa 300 anys Catalunya no existia com a nació.
   • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 06, 2023 | 12:19
    Pere Llimonera i Citronell febrer 06, 2023 | 12:19
    Catalunya no era ni nación, ni estado, ni dada parecido en esa época, ni nunca, en ninguna otra... y el Concepto de Estado SÍ existía, solo que no era exactamente el mismo, que se transformó a partir de "las Luces" y la Revolución Francesa... Pero entonces ya, países como Inglaterra, Francia y España y sus respectivos estados ya existían (y otros países europeos actuales, aunque no todos, ni igual que hoy)... O sea ya eran Naciones y también Estados-Nación...
   • Icona del comentari de: A Kodi a febrer 06, 2023 | 16:51
    A Kodi febrer 06, 2023 | 16:51
    D'estat com s'entén ara, vols dir, com s'ha entès des del segle XIX i XX. Sigui com sigui els espanyols intentin negar SEMPRE l'existència del G.O.I. de catalans és una prova més de l'existència de la nació catalana, com a comunitat de persones que participen d’un sentiment d’identitat col·lectiva singular, a partir de característiques compartides en el camp cultural, jurídic, històric, lingüístic, geogràfic... Molts de catalans no pretenem que els espanyols ens "comprenguin" solament desitgem que els catalans ens RESPECTIN, és a dir un motiu més per a tenir l'anhelat ESTAT propi en forma de república.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 05, 2023 | 17:22
   Gonzalo febrer 05, 2023 | 17:22
   Un condado feudal?
 14. Icona del comentari de: joandoménec a febrer 05, 2023 | 12:21
  joandoménec febrer 05, 2023 | 12:21
  Ser nacionalista, perquè la nació està subjugada per una altra nació. Si fórem independents no caldria ser nacionalista. Aquesta idea del senyor Costa ja la va llançar Joan Fuster. Des d'ERC fa temps que reneguen del nacionalisme, una altra "idea" estúpida dels renegats dits botiflers.
  15
  Icona de dislike al comentari de: joandoménec a febrer 05, 2023 | 12:21 12
  Respon
 15. Icona del comentari de: Qualsevol a febrer 06, 2023 | 11:04
  Qualsevol febrer 06, 2023 | 11:04
  El Josep Costa és dels pocs que se salva de tanta incompetència, incapacitat, traïdoria i mesquinesa. El 90% dels polítics que han estat a primera fila aquests últims anys han de marxar i hem de fer net, i si no marxen ells, els hem de fer fora nosaltres amb els nostres vots.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 06, 2023 | 12:33
   Pere Llimonera i Citronell febrer 06, 2023 | 12:33
   N0, Qualsevol... N0, a Costa , N0 le salva nada de nada... Sus ideas y discurso son tétricos, pueriles, planos, sesgados, impostadores, sofísticos y fútiles; vamos, en la linea del Régimen del Nacional Catalanismo fantasioso y falsificador... Es tan penoso o mas que la mayoría de políticos separatas suprematas inventa patrias... Si acaso se salva su 'mentón' de Super-Héroe de Marvel... pero, como tiene cara de 'Dr. Muerte', pues tampoco se salva en eso... "Clar i català"... "De debò ho sento molt, però Algú ho havia de dir!"... "Apa, Adéu!"
 16. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a febrer 06, 2023 | 12:18
  Luisnomeacuerdo febrer 06, 2023 | 12:18
  Ss2 un joon pa ti y pa todos los que piensan san como tú, una región más del reino de España y gracias. Ale a otros indigentes mentales con ese cuento.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 06, 2023 | 13:27
   Gonzalo febrer 06, 2023 | 13:27
   Euskadi es una región más?
 17. Icona del comentari de: Delfí Artós a febrer 06, 2023 | 13:07
  Delfí Artós febrer 06, 2023 | 13:07
  Els Països Catalans som una nació. Si no ho fóssim els xovinistes espanyols no saltarien cada vegada que senten dir que els catalans som una nació ni negarien l'existència dels Països Catalans. Senzillament allò que no "existeix" no cal negar-ho. Què els nostres veïns espanyols ens identifiquin tant bé, negant la nostra nació amb l'aversió que manifesten sempre, és una prova evident que som una nació. Ja ho va dir l'historiador Pierre Vidal l'any 1939 : "Us confessaré que una de les raons que em fan considerar Catalunya com una nació és el fet que segui detestada pels seus veïns..." Cada volta som més catalans que volem un estat propi en forma de república per a la nostra nació. L'estat espanyol i l'estat francès son estats on hi ha catalans, però, sempre van en contra dels interessos dels catalans. Que els catalans encara al segle XXI tolerem viure sota la sobirania i tirania d'un estat que sempre ens perjudica i ens va a la contra, és una anomalia molt gran i diu molt poc dels catalans. Despertem-nos ! Bon profit i ànims !
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 06, 2023 | 15:52
   Pere Llimonera i Citronell febrer 06, 2023 | 15:52
   ... N0 acabo de entender el interés que tienen algunos en que Aragón tenga Playa...
   • Icona del comentari de: Ha !, ha !, ha ! a febrer 06, 2023 | 17:39
    Ha !, ha !, ha ! febrer 06, 2023 | 17:39
    Un altre que se'n fot de la colònia d'estiuejants aragonesos de Salou. Son ben folls aquests xovinistes espanyols. Si hi ha anglesos que s'estableixen a Màlaga (Espanya) quin inconvenient hi troba que hi hagi espanyols d'Aragó que estiuegin a Catalunya, la qual és la costa marítima que tenen més a prop ?
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 07, 2023 | 03:19
     Pere Llimonera i Citronell febrer 07, 2023 | 03:19
     Ha !, ha !, ha ! ... creo que lo has/habéis entendido de sobra... la Historia da y puede dar muchas vueltas, y tiempo ha se admitió en la "Pell de Brau" a emigrantes y colonos franceses, que venían de allende los Pirineos... pero, para unirse y colaborar, N0 para dar la brasa, ni que se impusieran ellos o los autoctonos, ni que algunos, entonces o con el tiempo, se convirtieran en enemigos del país y enemigos de España, que buscar eliminarla (España cuyo concepto social e histórico y raíces existían indudablemente en las gentes que poblaban la "Pell de Brau", les guste o N0, lo quieran reconocer o N0, los suprematas. Y los que N0 son separatas suprematas lo saben y N0 tienen ninguna duda sobre ello; incluidos muchísimos catalanes, la mayoría, y también muchísimos entre los catalanoparlantes)... el que N0 esté a gusto lo tiene fácil, N0 vaya a ser que la Historia de otro vuelco y "la costa marítima que tenen més a prop", sea la suya, la de Aragón... "Clar i català"... "De debò ho sento molt, però Algú ho havia de dir!"... "Apa, Adéu!"
     • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 07, 2023 | 16:49
      Pere Llimonera i Citronell febrer 07, 2023 | 16:49
      N0 es comentari0 de Pere Llimonera Citronell. N0 me suplantes más, ni me escribas mas cosas T0nTas TRoL_ete separata supremata de galaxia militar inventa patrias, que N0 cuela, repit0 N0 cuela, la verdad eres muy plasta... Se te nota mucho y todo el mundo sabe ya que eres un TRoL sectario y totalitario de galaxiamilitar que usurpa mi identidad con sandeces mias y de otros para comentarme B0badas en articul0s... Apa, Bon dia, TRoL!
  • Icona del comentari de: El raonament d'en Delfí Artós és típic de la barra d'un bar després del tercer vermut a febrer 06, 2023 | 16:46
   El raonament d'en Delfí Artós és típic de la barra d'un bar després del tercer vermut febrer 06, 2023 | 16:46
   Si us plau, serietat. Els fantasmagòrics països catalans no han existit mai. I no, Catalunya ni és una nació ni ho ha estat mai.
   • Icona del comentari de: Al del vermut i que té molta barra a febrer 06, 2023 | 17:33
    Al del vermut i que té molta barra febrer 06, 2023 | 17:33
    Ja t'agradaria a tu y al xovinisme espanyol més ultra i carca. Qui us definí millor fou Unamuno, que es va inventar allò de la "conllevancia" (escrigué Unamuno el 1907, en front l'agitació del xovinisme espanyol d'arrel anti-catalana, mereixem perdre Catalunya”), és a dir intentar "suportar" els catalans i alhora increpar-los i negar-los com a nació i la seva existència, fins l'extinció i substitució lingüística i nacional per castellans. D'això fa més de cent anys i encara esteu igual, però, els catalans som més a prop d'aconseguir fer efectiva la independència política, d'ací la reacció perversa i ridícula dels jutges del lawfare judicial de fa uns anys, els quals seran la vostra perdició.
    • Icona del comentari de: Don Miguel de Unamuno a febrer 06, 2023 | 18:48
     Don Miguel de Unamuno febrer 06, 2023 | 18:48
     "Cataluña se unió a España, perdiendo su personalidad, a cambio de un plato de lentejas: los aranceles. Pero hoy quieren recabar aquella independencia aunque sea perdiendo las lentejas (...) Cataluña no es una región más oprimida que las otras. Cataluña y Castilla son un matrimonio que no congenia, y la salvación, triste es decirlo, no es otra que la separación del alma castellana y catalana, aunque el cuerpo siga siendo uno mismo...»".
   • Icona del comentari de: Anna a febrer 06, 2023 | 17:52
    Anna febrer 06, 2023 | 17:52
    Al raonador xovinista espanyol del Bar : Catalunya és una nació, cosa que us fot molt i ha fotut sempre als xovinistes espanyols. Fins al punt que en el "prucés" de transició78 inacabada de la dictadura de Franco a la democràcia, varen concedir als catalans el terme "nacionalitat". Sí, nacionalitat és la condició i l'estatus de pertinença o d'identitat legal a una nació. El mot nacionalitat el "defineix" la sacroconstitució espanyola. Per la qual cosa, lectors, no us deixeu aixecar la camisa pel xovinisme espanyol mofeta i cínic que sempre posa per davant de tot la seva sancroconstitució espanyola, la qual ells no compleixen i fan veure que no existeix... quan els convé.
    • Icona del comentari de: Nicolas Chauvin a febrer 06, 2023 | 18:51
     Nicolas Chauvin febrer 06, 2023 | 18:51
     A partir de les obres que el tenien com a protagonista, es consolidaria el terme xovinisme com a expressió de maneres i nacionalisme exagerats. Actualment el xovinisme s'associa al sentiment ultranacionalista de certs grups, que els porta a odiar minories o xenofòbia, mitjançant exaltació de valors ridículs o d'escassa consideració. Més xovinisme que el del nacionalisme català és impossible.
     • Icona del comentari de: Al xovinista espanyol a febrer 07, 2023 | 02:41
      Al xovinista espanyol febrer 07, 2023 | 02:41
      El xovinisme espanyol és el què ells anomenen (no)nacionalisme. No facis trampa, no comparis el nacionalisme d'una nació sense estat que vol aconseguir la independència i crear un estat propi, amb el xovinisme d'un estat amb tots els seus aparells i mitjans engegats a tot gas des del CNI, Villarecos, delators, espies, infiltrats, policia patriòtica, passant pels fiscals afinadors del lawfare, judicis farsa, mala praxi judicial, clavegueres.... intentant esclafar de fa segles una nació la qual té sotmesa i des de fa uns anys de forma més exagerada i contundent.
      8
      Icona de dislike al comentari de: Al xovinista espanyol a febrer 07, 2023 | 02:41 5
   • Icona del comentari de: Estimat amics 'Al del vermut i que té molta barra' i 'Anna' a febrer 06, 2023 | 18:56
    Estimat amics "Al del vermut i que té molta barra" i "Anna" febrer 06, 2023 | 18:56
    Vosaltres aneu pel quart vermut, ¿oi?.
   • Icona del comentari de: Ramon a febrer 06, 2023 | 21:19
    Ramon febrer 06, 2023 | 21:19
    Més clar l'aigua. Serietat, això és el què manca al xovinisme espanyol "negacionista" de tot allò que demostra que els catalans som una nació i que els Països Catalans son tots els territoris de banda i banda de la frontera franco-espanyola que son de matriu i de llengua i cultura catalanes.
    • Icona del comentari de: Amb tota la serietat del món a febrer 07, 2023 | 15:31
     Amb tota la serietat del món febrer 07, 2023 | 15:31
     Tu ja vas pel cinquè vermut, ¿oi?.
 18. Icona del comentari de: I n d e p e n d è n c i a a febrer 06, 2023 | 18:07
  I n d e p e n d è n c i a febrer 06, 2023 | 18:07
  Els xovinistes ultraespanyols quan al seu cervell "processen" conjuntament, i alhora, els mots "NACIÓ" i "Catalans" se'ls hi reprodueix cíclicament una síndrome negacionista difícil de definir si hom no és un típic xovinista ultraespanyol, altrament autoanomenats amb ironia malèvola "(no)nacionalistes espanyols". Solament cal intentar llegir alguns comentaris o mofes d'aquests xovinistes espanyols per adonar-se que els hi manca un bull. Els catalans som una nació, no ens sentim bé dins de la situació actual de sobirania espanyola, és a dir dins d'un estat que no ens aporta res de bo i sempre ens va a la contra, i, doncs, per això varen engegar un procés cap a la independència política, amb la finalitat d'aconseguir un estat propi en forma de república. No costa gens de comprendre.
 19. Icona del comentari de: Enric a febrer 06, 2023 | 19:40
  Enric febrer 06, 2023 | 19:40
  Gràcies Josep Costa per recordar-nos i explicar tant clarament per a despistats el concepte de nació i l'origen del procés cap a al independència en el qual estem immersos de fa uns anys i que si molts de catalans ho volem, amb perseverança, farem efectiu. Ànims i endavant !
 20. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 07, 2023 | 11:05
  Pere Llimonera i Citronell febrer 07, 2023 | 11:05
  Este "Pere Llimonera i Citronell febrer 07, 2023 | 05:01", N0 es Comentari0 mi0... es del TR0L_eTe separata supremata de Galaxia Militar, comentando sandeces de Falsa Bandera Legal Española y USURPAND0ME en mi Nombre, com0 me lleva semanas y semanas y semanas haciendo... En cuant0 al articul0 "Pere Llimonera i Citronell febrer 07, 2023 | 06:46" mientras estaba de guardia, mas o menos ToDo lo que se dice en este Comentario no es verdad, pero tampoco L0 he enviado Y0... Los otros comentarios no son míos, son del Tr0L separrata supremata de Patrias Inventadas con Galaxia Militar, comentando sandeces y UsURPANd0ME mi Nombre, como lleva semanas haciendo... El otr0 comentari con sandeces de más arriba tap0c0 es mío. Y ahora al Li0, de hecho España tenia ya un concepto propio previo de si misma que es largamente anterior a la prehistoria española... N0, Tr0l_eTe N0 me calientes con todo eso, que España no hace mas que PReSTaR dineros a Catalunya que está en Deuda Basica Basura por los derroches, mang0neos y despilfarr0s, mientras toda Europa se rie de nosotros, a nosotros nos han pillado espiando pero en el fond0 del fond0los españoles N0 somos tan burros com os creeís siempre. Y si algunos pretenden avivar fuegos con pan fantasiosos basados en sus elucubraciones españolas, Historia inventada y cultura freack impostada, ellos allá, pero debemos saber que hay cosas y cosas y culturas que les preceden, amplían y superan como la española, pero no se imponen así com0 así en todo el aspectr0 sobre otras culturas más pobres y regionales que se quieran analizar... Es la 'Cultura' supremata y Democrática plena, y hay que respetarla y mimarla con esmer0 por parte de todos los poseedores de DNI español. El últim0 comentario seguro, seguro no es mío per0 lo que si es segur0 es que se dedica a copiarme articulos míos incluso de Galaxias Militares modificándol0s con más ch0rradas y cambiando mis frases de context0 y me los reenvía Usurpando mi Nombre, Pere Llimonera i Citronell hace semanas. Apa Tr0L_eTe, Bon dia!
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 07, 2023 | 12:57
   Pere Llimonera i Citronell febrer 07, 2023 | 12:57
   ... N0 me suplantes mas, ni escribas mas T0NTaas TRoLL_ete separata supremata inventa patrias, que N0 cuela, la verdad... Se te nota mucho y todo el mundo sabe ya que hay TRoLLs sectarios y totalitarios independencieros que usurpan la identidad de otros para comentar B0badas... Apa, Bon dia, TRoLL!
 21. Icona del comentari de: Som una nació a febrer 07, 2023 | 11:29
  Som una nació febrer 07, 2023 | 11:29
  Ja els fotran als que neguen la condició de nació als catalans. Solament cal fer una llista de frases "cèlebres" de capitostos espanyols per a saber quin és llur objectiu, algú creu que això els hi cal fer i dir sobre territoris de matriu castellana com per exemple Extremadura o Cantabria ? : “Hay que fomentar la emigración de gentes de habla castellana a Cataluna y Valencia para así asegurar el mantenimiento del sentimiento español que comporta” (1983) [sic] Leopoldo Calvo Premier espanyol entre el 1981 i 1982... I això és de l'any 1983... Tela. No cal afegir-hi res més.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa