Senyora, tapi’s els pits

"No són només els mugrons, el que hem d’alliberar. Els mugrons són només la punta d’un cos ancestralment oprimit"

El 3 de setembre passat, l’escriptora Bel Olid, va denunciar a través de Twitter que aquell mateix dia havia estat comminada a tapar-se els pits mentre es banyava en una piscina de Port Aventura. “M’acaben de fer fora”, deia ella, “per anar vestida exactament igual que molta altra gent que s’hi banya: amb pantaló de banyador”. Tota la meva solidaritat, Bel. Sovint ens indignem davant les normes masclistes i descaradament patriarcals d’altres societats, cosa que està molt bé, mentre acatem submisos les que tenim a casa nostra de la mateixa naturalesa. I la norma de tantíssimes piscines catalanes, que obliga les dones a tapar-se els pits, n’és una. 

La pregunta és: amb quin dret expulsen la banyista? Dret legal, cap. Dret religiós, cap. Tot al contrari, és una violació dels drets bàsics en una societat laica. Els fervors religiosos pertanyen a l’àmbit personal i privat, i allò que no pot ser imposat a les escoles no pot ser imposat a les piscines. Per tant, n’hi ha prou de demanar a la direcció d’una piscina que exposi per escrit les raons per les quals discrimina les dones perquè quedi al descobert la seva insostenibilitat. No es pot coartar la llibertat de la gent basant-se en creences o en gustos personals. 

Justament vaig escriure un conte en què es parla d’aquesta qüestió, i ho vaig fer perquè sempre m’ha semblat aberrant l’existència d’una norma així –n’hi ha moltes més–, una norma que discrimina per raons de gènere. És absurd que un home, pel sol fet de ser home, pugui estar-se en una piscina amb el pit al descobert i una dona, pel sol fet de ser dona, no. Hom dirà que els pits de la dona no són iguals que els dels homes. Molt bé, i què? És clar que són diferents. Si no ho fossin, cap de nosaltres no seria aquí. Quin problema hi ha? El problema no són els pits. Els pits, rai, pobrets! El problema són els ulls que els miren. I aquesta mirada autoritària i discriminadora té arrels molt profundes que ens porten a una moral de convenció patriarcal, fastigosament masclista, que considera el cos de la dona un generador de turbulències masculines libidinoses. Hi ha llocs on fins i tot l’alletament d’un nadó no es pot fer a la vista de la gent. Déu-nos en guard que els homes, en passar, veiessin aquell pit! Les coses que podrien arribar a pensar (i a fer)! 

És, doncs, dins d’aquest marc mental que podem veure homes sense camisa en àrees d’exercici físic, o asseguts sobre la gespa d’alguns parcs o, tot sovint, passejant pels carrers de poblacions de platja, mentre que mai no veiem cap dona que faci el mateix despullada de cintura en amunt. L’home, a tot estirar, serà percebut com a xaró o mal educat per comportar-se com si estigués a la platja; la dona, indefectiblement, serà conceptuada com a provocadora, obscena o, directament, marcolfa. Per bé que no és pas el tema del film i el vincle seria només tangencial, recomano la visió de la pel·lícula “Tomboy”, de la directora francesa Céline Sciamma. Esplèndida.

Es tracta d’un prejudici discriminador que ve a dir-nos que la dona és un ésser inferior, una possessió que, si hi ha visites, ha de ser amagada en previsió que aquestes, en veure-la, poguessin sentir-s’hi irresistiblement atretes i, talment com si fos una cullera d’argent, endur-se-la a la butxaca. L’home, mentrestant, fill predilecte de Déu, pot passejar-se platja amunt i platja avall lluint els seus músculs pectorals i els seus bíceps desenvolupats per ser exhibits davant del mirall i en públic sense que això impliqui cap mena de provocació. El cos masculí no té malícia; el femení, sí. El cos masculí no és pecaminós, el femení ho és de dalt a baix. I el burquini? El burquini és una mostra encara més aberrant del sotmetiment de la dona a l’home, un signe d’esclavatge contra el qual moltes dones es rebel·len pagant-ne un preu esfereïdor.

Les piscines de Catalunya no poden ser còmplices d’aquesta discriminació, ni tampoc tenen dret a ordenar que les dones vagin més tapades que els homes. No és vàlid pretextar que una cosa són les piscines municipals i una altra les piscines privades. No és vàlid per diverses raons. En primer lloc perquè n’hi ha de privades, com és el cas de Port Aventura, que reben diners públics. En segon lloc, perquè el dret d’admissió fineix on comença la discriminació. Es pot fer fora algú per robatori o per comportament violent, posem per cas, però no es pot fer fora algú per raons de sexe, ètnia, llengua o color de la pell. I una raó que val per totes són els articles 1, 2, 4 i 7 de la Declaració Universal dels Drets Humans. El principi d’igualtat està per damunt dels prejudicis individuals i cap direcció de cap piscina no té dret a exigir a les dones que es tapin més que els homes. Si en una piscina pública algú no suporta la visió dels pits d’una dona està en el seu dret de no mirar-los, però no pas d’exigir que se’ls tapi. Altrament, la dona primera, per la mateixa raó, tindria dret a exigir a la segona que es tragués el sostenidor.

En l’incident sofert per Bel Olid, hauria estat d’agrair que diverses dones del seu voltant, tot fent-li costat, s’haguessin tret també la part de dalt del biquini i lluït els seus mugrons. I encara hauria estat més saludable que els seus companys, solidaritzant-s’hi, se l’haguessin posada ells, la peça de roba de la discòrdia. Proposo de fer-ho en altres llocs. Què faran els zelosos guardians de la moral patriarcal de la piscina? Obligaran els homes a treure’s la part de dalt? En nom de qui. En nom de Déu? No pot ser que el senyor que censura la dona que mostra els seus mugrons a la piscina pugui treure’s la samarreta i mostrar tranquil·lament els seus. I és que el moll de l’os d’aquesta història són els mugrons. De sostenidors, n’hi ha de minúsculs sense que passi absolutament res. Allò que es considera pecaminós és la visió dels mugrons. Si es veuen els mugrons, la banyista ha de ser expulsada de la piscina.

Aquesta mena de discriminacions són inadmissibles a Catalunya i és responsabilitat del Govern que les piscines amb normes discriminatòries siguin sancionades i obligades a respectar els drets humans. Mentrestant hi ha el dret de la desobediència, és a dir, de no claudicar, per tal que la insubmissió no sigui, com en el cas descrit, un fet aïllat, sinó una altra reivindicació col·lectiva dels drets de les dones. No són només els mugrons, el que hem d’alliberar. Els mugrons són només la punta d’un cos ancestralment oprimit.

Comentaris

  Narcís 07/09/2021 9:11 pm
  Deixem-nos-en de puntetes . . pel que fa a un servidor com si vol anar nua àdhuc fer ses necessitats a l' herba .. ai, no pas, si ho fessin els homes, llavors sí ! PD : no m' ho esperava pas de l' autor això de capgirar la Declaració Universal dels DDHH com fan els espanyols amb d'altres temes . . a hores d'ara haver d' explicar l' obvi ! Nota : millor seria se n' anessin ambdós a picar pedra .. a fer totxos .. a carregar/ descarregar .. a desossar davanters .. palejar formigó .. posar empares a les carreteres .. tot plegat, treballs físics/ penosos fins acabar esguerrats sinó accidentats mortals. . . . . com massa d' homes ( si d'això es tracta ) ! Anotació al marge : ja n' hi ha prou d'amagar la inutilitat o existència nul·la rere mots d'allò més falsament intel·lectuals sinó classistes de baixa mena com escriptor-a, articulista , columnista o analista polític-a ! Incidència : verament, no n' és pas el mateix ser a la natura o mateixa platja .. que ser a un recinte d'allò més artificial o piscina ( no sabia que allò esquelètic-muscular .. era comparable a glàndula mamària i sexual !) !
  Ningú vol veure l'Olid, ni vestida ni en pilotes. Una mica de gust. 07/09/2021 11:32 pm
  Un altre que no sap anar més enllà del tòpic del masclisme. A veure, tio, si defenses que té dret a estar amb els pits a l'aire en una piscina pública, també defensaràs que hi té dret en el metro, al portar els nens a l'escola, al CAP, pel carrer... I tothom tindrà dret a anar en boles pel món, no? Això es desprèn del teu al·lgat sobre el cos. I les mirades seran les culpables si s'hi fixen. I si la mirada és de fàstic i no pas de desig, que és el més probable, tothom a aguantar-se amb l'exhibició dels seus penjolls, oi? Estàs ben sonat. El dret d'aquesta senyora a ensenyar el que tingui vulnera el meu dret i el dels meus fills a no haver d'empassar-nos un espectacle repugnant només perquè vulguem passar una bona estona a la piscina en família.
  Luisnomeacuerdo 07/09/2021 11:55 pm
  Hay que hacer u referéndum sobre esto, así arreglamos las cosas los lazinazis.
  LoPep 08/09/2021 6:48 am
  Per molts a Occident, i per a mi, la nuesa té una component sexual. Per això m'agrada veure dones atractives com més nues millor. Per això trobaria pertorbador veure'n de dones amb qui tinc tracte proper. Vaja, que es destapin tant com vulguin, sàpiguen que em plaurà de mirar-les.
  estruch 08/09/2021 8:31 am
  Jo no soc moralista i per tant, si un vol anar despullat que hi vagi. Però parlem de normes socials, i és ben senzill: Perquè ens tapem? Per no ensenyar allò que pot excitar a l'altre. Què és, principalment? El sexe i en les dones també les tetes. Per als homes les tetes és potser, la part més eròtica. Per les dones els pits masculins no inspiren pràcticament res. Em decep, Víctor, que et sumis a la irracionalitat victimista de les feministes. Et baixa de nivell intel·lectual i et fa sospitós que cobres subvenció per dir-ho.
  Narcís 08/09/2021 8:37 am
  Són com criatures : i si duen roba més ' fluixa ' o bikini , volen tapi més la part d' abaix ( com passa al voleibol de platja i no sé si al tennis ) .. com els homes, ço és, sempre de manera absurda, més , grotesca, comparant-s'hi . . . . . . . . . . No serà que no poques tenen gelosia o complex de castrades . . o vés a saber què per donar sempre la mateixa llauna ? PD : potser volen treballs que fumin tendinitis, hèrnies, amputacions, paraplegies, tetraplegies àdhuc morts laborals .. així durs/ forçats de sacrifici, resistència, voluntat de por, de rendiment fins patiment d'allò més .. com fan no pocs d' homes !
   Dani 08/09/2021 10:29 am
   Per grotesca, la teva forma de escriure. El tema dels pits ja et deixa ben retratat A tu i al que no vol veure a l´Olid.
    Natilles Dani, amb llet natural 08/09/2021 2:04 pm
    Pobret, encara deus xuclar de la mamella, o és que et posen molt i et sap greu no tenir-hi accés.
  La correcció política imposada pel fals feminisme 08/09/2021 10:09 am
  Que cadascú vagi com vulgui a l'espai públic, però ningú tindrà dret a queixar-se si hom el/la mira i en valora les qualitats físiques, com amb el bestiar, atès que és un espai públic.
  Narcís 08/09/2021 10:17 am
  Si de tapar o no tapar es tracta . . els homes hi vagin com van o amagant genitals i les dones hi vagin amagant mugrons que no pas dos genitals ( atès que els primers els hi tenen externs i les segones interns/ més interns . . tot plegat, igualtat que diu cercar la protagonista ensems amb l' autor ! ) ! PD : ja n'hi ha prou d' infantilisme .. l' home fum segles amb sa americana i corbata .. i les dones amb tota mena de varietat i .. són les que es queixen ? Nota : això ja fa malpensar .. no serà aquesta manera de dir i de fer , una manera d' amagar l' explotació que rep l' home ( però si es queixen fins i tot de ' treballs ' de fer llits . . . facin de cambreres ! ) ! Anotació al marge : feines, tasques, ocupacions àdhuc molèsties i mateixos entreteniments en fan moltes, però " treball " , treball de debò o fins rompre's del tot , quantes ( les que ho fan són les que menys és queixen .. començant pel camp ! ) ?
  Eva 08/09/2021 11:13 am
  L'argumentació de l'article justificaria també el nudisme en tota mena d' espais tancats. Això és perquè no té en compte l'impacte sensorial de deixar al descobert zones del cos, que en la nostra cultura són íntimes. És molt complexe tot plegat. Abans s'ha d'estudiar bé la situació social i els precedents.
  Dona 08/09/2021 11:44 am
  El baix nivell intel·lectual d'aquests comentaris masclistes i cavernícoles retrata molt bé la manca de cervell que hi ha al darrera. En el fons són violadors reprimits.
   Doctor Strangelove 08/09/2021 1:35 pm
   Ets lamentable, no mereixis ni que et contestin! Qui coi ets tu per dir que els que comenten són violadors reprimits? Què coi saps tu de les seves vides, imbècil! I per dir-t'he imbècil no vol dir que sigui masclista, ens el contrari, ets tan o més imbècil que molts dels que pul·lulen per aquí. Dones com tu sou les que no aporteu res al pensament racional, absolutament res de res. Comentaris com els teus l'únic que fan es donar la raó als de VOX, fots mania a les mosques! Doc.
   I ara una de alienígenes 08/09/2021 1:52 pm
   Confons desig amb realitat. Amb "dones" com tu no cal reprimir res.
  Maite 08/09/2021 11:49 am
  Apa, Estruch, vés a l'escola que la senyoreta et netegi els mocs de macho cabrío que et surten per les orelles. Baixa de l'arbre i evoluciona.
   Doctor Strangelove 08/09/2021 1:38 pm
   I ho dius tu que tens el mateix discurs que un mico. En fi, crec que tots heu d'anar a P3! Quina genteta més pobre i mediocre! Doc.
   D'on no n'hi ha no en raja 08/09/2021 2:00 pm
   Vols dir que no hi hauries d'anar tu, a l'escola, perquè el teu nivell de redacció, de català i d'argumentació queda ben lluny de qualsevol concepte d'evolució. Això a banda que els bocs no viuen als arbres, i que això de la "senyoreta" és d'un sexisme propi de qui pretén denunciar en els altres allò que ella mateixa representan
    Doctor Strangelove 08/09/2021 5:32 pm
    Però animal de peu rodó, qui coi parla de la "senyoreta"! Saps llegir? Coneixes el concepte de comprensió lectora? Au, vés a fer la mà! Doc.
     No t'embalis 08/09/2021 5:47 pm
     Ets tu que hauries de fixar-te més al llegir. Estava responent el comentari de la "senyoreta".
      Doctor Strangelove 08/09/2021 6:50 pm
      Doncs respon sota el comentari corresponent, és que ni això saps fer, coi? Doc
      Lliçons de tu ni una, gamarús 08/09/2021 9:14 pm
      Strangelove , encara no saps com funciona això? Quan diversos comentaristes responen un mateix comentari es van ordenant a sota d'aquest per ordre d'arribada. Au, va, estudia una mica i després ho tornes a provar, que per lo de Doc em sembla que et falten molts anys d'universitat, si és que mai t'hi accepten.
  Quina creu, els cavernícoles 08/09/2021 2:06 pm
  El Doctor Strangelove, un fenonem de fira: passin, passin i vegin fent tumbarelles l'Home Sense Cervell. I els nens de P3 es pixen de riure mirant-se'l.
   La història a mida 08/09/2021 5:52 pm
   Una altra mostra de sexisme és la de esmentar els cavernícoles sempre en relació als homes, com si les femelles mani no haguessin estat cavernícoles.
  Donec Perficiam 08/09/2021 2:07 pm
  Quina decepció més gran veure com la "falsa moral" es torna a instal-lar entre nosaltres.... en comptes de caminar endavant tornem enrera com els crancs. Quan jo era jove, varem aconseguir que la gent a les platges s'acostumés a veure els nostres pits (no pas sense sofrir tota mena de crítiques) i ara que per fi ho teniem més normalitzat, resulta que la societat es torna gris i retrògrada altre vegada (com l'època franquista vaja...). Tota la llibertat i amplada de mires que tant i tant ens va costar canviar d'aquella societat gris i pureta dels anys 70, ara resulta que no serveix perque a la gent li han rentat altre vegada el cervell....
  Pixes fora de test 08/09/2021 2:09 pm
  No, Víctor, això no va de pecaminós ni de res atàvic ni grandiloqüent, va de bon gust i de respecte pels demés en un espai públic. Una altra cosa és si determinada manca de gust i l'abús d'individualisme narcisista que promoveu alguns hauria de ser pecat.
  Gonzalo 08/09/2021 2:18 pm
  Condenas también esto,verdad? El concejal de Junts en Port de la Selva (Girona), Roger Pinart, ha comparado a la diputada de Ciudadanos, Anna Grau, con una prostituta. Pinart ha publicado en twitter una fotografía de Grau con el siguiente mensaje: "Cuando ya no sabes si estás en el Parlament de Cataluña o en cualquier club de la Jonquera". En la fotografía aparece la diputada con un escotazo y dejando poco a la imaginación.
  Ricard 08/09/2021 2:21 pm
  Tots ens reprimim per convenció cultural o legal, i no necessàriament per patriarcat. L'argumentació del laiseez faire és insostenible perquè ens porta a situacions no necessàriament agradables per a la majoria. Així de simple.
  Zoologia. 08/09/2021 6:29 pm
  Llegint la majoria de comentaris que veig aquí pregunto: qui ha deixat oberta la gàbia dels micos?
   Ja ha parlat la mica 08/09/2021 11:36 pm
   Tu sabràs que veig que te n'has escapat.
  Carles 08/09/2021 7:25 pm
  De fet no cal tapar tampoc l'escrot o la vulva. Només que hi ha certs rituals socials que ho exigeixen. "O tempora, o mores" .- Ciceró
  Quin desencís d'article i d'articulista 09/09/2021 9:44 am
  Quan el concepte fonamental de llibertat arriba als mugrons és que la societat ha emmalaltit i rebaixat espiritualment a nivells pre sapiens.
  Maria 09/09/2021 11:03 am
  Els pits de les dones són un òrgan sexual. És absurd reclamar la llibertat d'exibir els pits i d'altra banda denunciar per agressió sexual algú que se'ls mira. Si les dones poden mostrar els pits a la piscina, també tothom hauria de poder mostrar els altres òrgans sexuals. Com es fa a les platges nudistes. O això o considerar els pits de les dones com els dels homes i llavors que no vinguin amb històries de si els hi miren o els hi toquen. Aquesta és la igualtat de drets, no la que convé a cadascú segons quan li va bé.

Nou comentari