Salvador Illa, el viu retrat del perdedor

"La majoria independentista al Parlament és més gegantina ara, amb Salvador Illa, com a cap del nacionalisme espanyol, que no pas abans"

Salvador Illa és el viu retrat del perdedor. Però no pas del perdedor amb èpica, com el Jason Robards de “La balada de Cable Hogue”, o el John Wayne de “L’home que va matar Liberty Valance”, o el Kirk Douglas d’“Els valents caminen sols”. En absolut. L’amor a la llibertat d’aquests personatges no tenia cabuda en un món dominat per les línies vermelles i van acabar sucumbint-hi de manera silenciosa i anònima. Salvador Illa no és res d’això. És un perdedor, sí, però un perdedor que ha sucumbit a la seva pròpia ambició. És un polític que es movia molt bé a l’ombra, ordint les trames de la delegació del PSOE a Catalunya, fins que Pedro Sánchez li va oferir el ministeri de Sanitat espanyol. Un ministeri sense feina i amb una titularitat merament honorífica i econòmica. Com l’Oficina del Español, de Toni Cantó, per entendre’ns. Era un pla perfecte, perquè se’l premiava com a home dòcil, submís i català més espanyol que els espanyols, sense que es posés en evidència que un ministeri li venia més gran que els pantalons de Pau Gasol.

Però va esclatar la pandèmia i el pobre Salvador Illa va quedar ben retratat, perquè les competències estaven transferides a les comunitats autònomes i ell era un zero a l’esquerra. Aleshores, per posar-hi remei, el seu amic Pedro Sánchez va recentralitzar Sanitat, va arrabassar les competències de Catalunya i, a falta de vacunes, va fornir d’armes el seu ministeri. Fou així com Salvador Illa i Pedro Sánchez feien les seves diàries compareixences públiques envoltats de generals dels tres exèrcits carregats de medalles. Confesso que a mi, personalment, no em va estranyar pas, atès que és així com els règims totalitaris combaten una pandèmia: no pas amb científics, sinó amb generals; no pas amb autoritats sanitàries, sinó amb autoritats militars.

El pas següent de Pedro Sánchez va ser designar-lo candidat a les eleccions catalanes sabent, com sabíem tots, que s’estavellaria contra la majoria independentista. I així va ser. De fet, la majoria independentista al Parlament és més gegantina ara, amb Salvador Illa, com a cap del nacionalisme espanyol, que no pas abans. Renoi, quin desastre, oi, senyor Illa? La humiliació ha estat tan gran que Illa va fer allò tan espanyol de negar-se a reconèixer l’evidència. És a dir, el mateix que fan els tribunals espanyols davant les fortes clatellades que els dóna la justícia europea: fatxendejar. Per això, sense cap mena de sentit del ridícul, es va passar dies, setmanes i mesos repetint que ell seria el nou president de la Generalitat.

Però la realitat és tossuda i avui veiem Salvador Illa vagant per l’espai escènic com un personatge en cerca d’autor. L’únic lloc on se sent a gust és en les manifestacions i xerinoles que organitza l’entitat ultranacionalista espanyola Sociedad Civil Catalana, com la del 9 de juliol passat, a Barcelona, en companyia de Vox, PP, Ciudadanos i PSOE i tota la caterva falangista que habitualment els acompanya. Només els diaris Arriba i El Alcázar no hi eren, perquè fa temps que van plegar. Però l’esperit momificat de la Unidad de España hi estava molt ben representat. Els venedors de xampús anticaspa hi deuen fer l’agost en els actes de Sociedad Civil Catalana.

Va ser, doncs, en aquesta trobada soldadesca, que, sense posar els peus damunt la taula, però sentint-se com a casa, Salvador Illa es va deixar anar i va afirmar que “un referèndum d’autodeterminació no és convenient”. Guaita tu: perquè ho dic jo! Parem atenció en la frase de Salvador Illa, perquè la negació d’un dret fonamental, com és el dret de tots els pobles a decidir què volen ser, no viola únicament els drets humans, mostra també la ideologia antidemocràtica del seu autor i del seu partit.

Voldria recordar-li al senyor Illa que totes les conquestes de la humanitat en matèria de drets i llibertats s’han fet derrotant personatges com ell, derrotant l’ordre oficial establert, derrotant lleis opressives i derrotant poders repressors com l’espanyol. Si totes les antigues colònies espanyoles d’ultramar haguessin cedit a les amenaces i a les agressions d’Espanya, encara avui serien colònies. Per a Espanya, és obvi, ‘no era gens convenient fer-hi referèndums d’autodeterminació’ i les va agredir fins que la van foragitar. Però Espanya no n’aprèn ni n’aprendrà mai, perquè, per aprendre’n, hauria de deixar de ser qui és i tornar a néixer. Recordem la recent petició del president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, exigint al rei d’Espanya i al govern de Pedro Sánchez que es disculpi pels “abusos” comesos pels conqueridors espanyols; i recordem també la resposta oficial espanyola de la vicepresidenta Carmen Calvo: “No hi haurà disculpes; no hem de demanar perdó a cap país”. Com veiem, és la mateixa grotesca supèrbia de sempre. Canvien les cares per raons biològiques, però el totalitarisme continua essent el tret més definitori de la idiosincràsia espanyola: “Catalunya és espanyola per dret de conquesta”. I pensar que encara hi ha catalans prou càndids que esperen que el Borbó demanarà perdó per l’U d’Octubre!

S’entén, doncs, que Salvador Illa tingui tant d’interès a voler-nos amnèsics i que insisteixi tant a “passar pàgina” tot dient “no vull mirar enrere, no vull mirar el que ha passat aquests darrers anys”. I tant, que s’entén! Estem parlant del PSOE que es vanta de preservar la memòria històrica i que, alhora, vol esborrar de la memòria dels catalans les barbaritats que Espanya ha comès contra Catalunya.

“Retrobament”, senyor Illa? Quina barra! Són vostès que s’han de retrobar amb la democràcia si és que mai han sabut què és i què significa. La seva frase “està acreditat que no hi ha camí a la independència” és exactament la mateixa que Espanya va dir a totes les seves excolònies. A totes. I totes són avui estats independents. Ho són perquè, més tard o més d’hora, es van adonar que mai, mai, mai cap ‘taula de diàleg’ amb Espanya no els donaria la llibertat; es van adonar que tota ‘taula de diàleg’ seria sempre, sempre, sempre una ensarronada per tenir-los ben lligats amb polítiques de peix al cove i fer-los perdre el temps. Avui aquells pobles són lliures, perquè no es van subordinar a l’Espanya espoliadora i repressora. És clar que, ben mirat, potser a Espanya li va faltar tenir a l’altra banda una Esquerra Republicana com a mur de contenció.

Comentaris

  Ricard 12/07/2021 8:01 pm
  En Illa és tan perdedor que aquest cap de setmana li ha faltat temps per afirmar rotundament "que el psc tindrà molt a dir a la taula de diàleg" mentre Iceta era mantingut, només per quedar bé, al Govern castellanista mentre promocionaven els elements radicalment annexionistes del partit. I és que en el seu cas "tenir molt a dir a una taula de diàleg" morta és estar dues vegades mort.
   Comun's,crostadrégimen78 13/07/2021 12:34 pm
   Això de nomenar Iceta como ministro de Cultura es un colmo. Chaquetero Iceta que va anar a totes les manifestacions de ultras fascistas de Vox mas bien será un ministro de incultura. Eso solo puede passar en España. España es un país medieval. España es IRREFORMABLE.
    Dinant per les españes 13/07/2021 3:12 pm
    Si fer tots els papers de l'auca és cultura i fer les migdiades veient el Tour o la Vuelta és fer esport, llavors si que és el càrrec correcte
  Pere 12/07/2021 9:09 pm
  Genial, Víctor, genial. Com ho expliques! Contundència, humor, crítica, pedagògic, independent, sense pels a la llengua.... que volem més d`un escritor i analista!
   Gonzalo 13/07/2021 2:00 pm
   Otro artículo para enmarcar!!!? Cuántos lleváis ya.....???? Jajajajajaja!!!!! Entre este y el partal.... jajajajajajajaja!!!!!!
    JordiP 13/07/2021 4:21 pm
    Risita histèrica, pollo.
     Gonzalo 13/07/2021 7:45 pm
     Jorgep....hoy le has dado demasiado a la ratafia, no? Jajajajajaja!!!! Que hiperactividad!!!! Jajajajajaja!!!!
  MHP 12/07/2021 9:11 pm
  Gegantina deu ser per la Laura Borràs, sinó, no ho entenc.
  Illa no sé, però Víctor Alexandre té una pinta de perdedor que tira enrere 12/07/2021 9:21 pm
  Massa presentisme Alexandre en el teu discurs historicista; no tens cap credibilitat. Que et digui l'artífex de la independència de les Filipines, Emilio Aguinaldo com es portava Espanya amb els seus territoris. Quan en 1958 l'escriptor i periodista filipí Guillermo Gómez Rivera li va preguntar a Aguinaldo si es penedia d'haver-se aixecat contra Espanya, la seva resposta va ser (copio en l'idioma original): «Sí, estoy arrepentido. Por eso, cuando se celebraron los funerales en Manila en honor del Rey Alfonso XIII en 1941, yo me presenté en la catedral para sorpresa de los españoles. Allí me preguntaron que por qué había ido a los funerales del Rey contra el cual me había alzado en rebelión. Y les dije que sigue siendo mi Rey, porque bajo España siempre fuimos súbditos o ciudadanos españoles, pero que ahora, bajo el poder de Estados Unidos, somos tan solo un mercado de consumidores de sus exportaciones, cuando no parias. Nunca nos han hecho ciudadanos de ninguno de sus estados. Los españoles, sin embargo, me abrieron paso y me trataron como su hermano en aquel día tan significativo».
   Los españoles abrieron paso primero con las armas… 13/07/2021 10:02 am
   … despues con el nabo, sometiendo a todo, sí, todo. Y despues ya tan amigos, no? ¡Pues que os den por el culo ecspanyordos de mierda!
    Piensa amigo @Los españoles abrieron paso primero con las armas… 13/07/2021 10:09 am
    Que los Catañordos indepes de mierda también sois ecspanyordos de mierda!.
     Fart de pallassos 13/07/2021 1:43 pm
     I ni te n'adones q "ecspañordos de merda" ho fas servir com un insult. Aquesta és la gran cultura dels Lola. En fi....
      Fart de pallassos 13/07/2021 1:44 pm
      Ñols
      No te n'adones @Fart de pallassos ... 13/07/2021 3:40 pm
      .... que l'insult és "Catañordos indepes de mierda" no allò altre. Per cert, l'escola catalana és una merda, i no és un insult, és descriptiu. Tu, pallasso, fart de tu mateix, ets un bon exemple.
     Fart de pallassos 13/07/2021 1:46 pm
     I ni te n'adones q "ecspañordos de mierda" ho fas servir com a un insult. Aquesta és la gran cultura dels ñols. En fi....
   JordiP 13/07/2021 4:31 pm
   He, he, l'Aguinaldo, efectivamente, comparava un colonialista gandul, negligent, extractiu i superb amb un altre colonialista de veritat. Els espanyols eren tan dolents com a colonialistes i tan desconsiderats amb la plebs aborígen que fins i tot van arribar a afusellar al gran líder intel·lectual filipí per pretendre que el seu país deixés de ser considerat "una colónia espanyola" per ser "ascendit" a la categoria de "província espanyola". Segur que els afuselladors van comentar "què coño se habrán creído estos indios de mierda. ¿Españoles, ellos? ¡Ja! ¡Si no tienen ni media hostia!".
    El que dius no té sentit @JordiP 13/07/2021 5:43 pm
    Almenys "com" ho dius. Aclareix qui va ser el líder intel·lectual afusellat. Aquest és un fet concret. Si no ets capaç d'aportar alguna cosa més que un mer comentari tòxic, la teva credibilitat desapareix totalment.
  Narcís 12/07/2021 11:38 pm
  Només per curiositat .. en Illa ha treballat/ cobrat alguna vegada d' empresa privada o .. sempre ha estat de càrrecs polítics o/ i diners públics via política ( sí n' és així . . quants en són el total atresorat ? ) ? PD : si la resposta n' és positiva, pot entendre's la resta . . . ! Nota : no conec cap del PSOE de regions d' allà .. parlin, diguin, llancin, a sa població allò que llança aquest a la catalana ! Anotació al marge : verament una persona que estima son pare i/ o sa mare , mai per mai actuaria així contra llurs connaturals ! Incidència : Catalunya no és contra ningú .. tan sol volem ser qui, què, com i on som, tot plegat, catalans ( i si escoltem o llegim salvatjades contra allò català , sigui d' un català en una Catalunya lliure així no pas d' un qualsevol d' estat aliè, i botxí per més inri .. que se' ns refot, se' ns refotria ! ) !
   Gonzalo 13/07/2021 1:56 pm
   Buahhhhh....es que la opresión que sufrís...mirate la rahola y compañía...como sufren en Cadaqués.....y los pixapins de la Cerdaña???? Esos son los que peor lo están pasando....!!!!! Quin patiment!!!!!! Quina "upresio"......!!!!! Fijate si estáis oprimidos,que dentro de dos semanas llenareis el aeropuerto para salir de una vez de este estado franquista, xenófobos, demófobo, y todo los "fobos" posibles habidos y por haber.....
    Pepa 13/07/2021 2:46 pm
    Es tant simplista vostè , que fa mandra fins i tot contestar- li .
    JordiP 13/07/2021 6:45 pm
    Quina ràbia que tens, oi? Tants anys que et deien "Gonzalito, niño, estudia un poco para poder llegar a ser un hombre de bien". I tú, jugant a aprenent de torero, fent de sirlero al metro i empaitant nenes per a violar-les al carrer (ara Avinguda) dels FFCC catalans... Així és la vida, nen: els que la treballen i posen esforç i dedicació s'en van a estiuejar a casa seu a la Cerdanya o a la Costa Brava i els del hampa que no foten brot positiu a patir enveja i odi als suburbis. Apúnta't a les Falanges de Vox, home, si és que encara no hi ets. Ells et faran aprofitar les teves arts amb la cabritera. Vinga, home, no ho dubtis. Gaudiràs més punxxant burgesos catalans que escrivint xorrades a diaris "no nasionale". Anima't, caram, que tenim moltes ganes de perdre't de vista.
     Gonzalo 13/07/2021 7:42 pm
     Memorias de JordiP....la historia que emocionó a Steven Spielberg.
      Josep 14/07/2021 10:49 am
      Veig que t’han deixat sortir al pati
   Illa és com la majoria de polítics @Narcis 13/07/2021 4:23 pm
   Sempre ha viscut del momio del partit, com Pere Aragonès (com que la seva família és molt rica, va treballar un temps com a advocat en un bufet "amistós"), Laura Borràs ha viscut sempre de la universitat pública o Carles Puigdemont que sempre s'ha mogut a l'entorn CDC, treballat o en premsa hipersubvencionada o en política o, segons diu ell i només ell, a la pastisseria familiar de jove. Si més no, Illa, Aragonés i Borràs tenen títols universitaris, màsters i tal. Puigdemont no; és un batxiller amb fortuna.
    JordiP 13/07/2021 6:47 pm
    Estàvem parlant d'Illa, no de Puigdemont, Borràs o Aragonés. Que, en qualsevol caso, valen molt més que tú.
     Parlem del que ens dóna la gana @JordiP 13/07/2021 7:17 pm
     Jo no sé si Borràs i tota la basca que esmentes és millor que jo, però millor que tu, ens tòxic i intoxicador, qualsevol.
    Narcís 13/07/2021 7:14 pm
    Ras i curt ; no parlo d' empleats públics sinó de moma pura i dura ! PD : si són persones que guaiten per nostra terra . . . però individu que només guaita per sa compte corrent i res més així permetent tot i més que ens fum estat malvat o acomplexat, envejós i imperialista de baixa estofa, però baixíssima estofa ( " ya son 50 millones que hablan español en USA " .. el que no diuen és majoria immigrants morts de fàstic .. ' gran orgull ' d' espanyol!
  Burru 13/07/2021 12:26 am
  Ja la tenim a tocar.
   fat boy 14/07/2021 3:15 am
   Mes que la Rock of Gibraltar, segur que si.
  ernst 13/07/2021 12:31 am
  Tots sabem que Lluis Companys era un espanyolista inutil. El van assassinar Franco, això no el fa bo. Esquerra Republicana de Catalunya son dignes hereus de Companys
  El cit campejador 13/07/2021 1:37 am
  Ostres, quin article més avorrit. Aquest col•laborador, cobra per escriure aixó?
   Gobzalo 13/07/2021 1:51 pm
   Y tanto que cobra. Y que sale de la subvención de la generalidad...vaya tela....
    Quim 14/07/2021 3:35 pm
    ER, amb el Cigronet al capdavant, és penosa, certament. Per això la solució segons l'Alexandre és Pokémonfugit i JuntsxCat. Sensacional. Ah, i hi ha "majoria independentista" a la Generalitat (suposo que sense comptar amb ER, segons l'argumentació exposada). Ja es nota, sí. Les fantasies masturbatòries d'aquest senyor són tremendes.
  Donec Perficiam 13/07/2021 9:49 am
  Gràcies Victor per el teu article. Avui per fi em sento que no sóc extraterrestre per pensar el que penso i haber de callar quan ho dic. Caspaña ès irreformable i genèticament irrecuperable. Res més a dir. O els independentistes aprenem algo... o la vida ens suspendrà (ja ens està suspenent ara mateix...).
   Gonzalo 13/07/2021 1:50 pm
   No. No eres extraterrestre. Eres indigente mental. Pero tranquilo. Lo eres tú y otro millón trescientos mil catalanes.
  Gonzalo 13/07/2021 1:49 pm
  Extraña región, está la catalana...los dos últimos ganadores en las elecciones regionales, no gobiernan. Esto es otros lugares no sucede. Sería interesante premiar al partido más votado con 10 o 15 escaños complementarios. Es una práctica que se hace en varios países europeos.
   JordiP 13/07/2021 6:57 pm
   Doncs ja saps. Et dediques a la política, et presentes a les eleccions, les guanyes, governes, presentes un projecte de llei electoral millor, dissenyat al teu gust, aconsegueixes l'aprovació del Parlament, l'èxit en els restants tràmits legals i l'apliques. Mentre tant, val més que callis i la gent no se n'adoni de la vaqüitat dels teus pensaments. Això sí, estic segur que la teva llei electoral gaudirà del suport de "quadrilles de la porra" que s'en cuidaràn d'evitar pel terror que votin els indepes i els d'esquerres. Endavant, machote!
    Gonzalo 13/07/2021 7:39 pm
    Vaya.....entonces...tendría que cambiar las leyes para poder hacer cumplir mi propuesta electoral ....más o menos como lo que los laZinaZis no hicisteis, verdad??? Pasaros por el forro todas las leyes...!!!!
    Gonzalo 13/07/2021 7:40 pm
    Ah...y te recuerdo que Cataluña es la única comunidad autónoma que no tiene ley electoral propia. Se rige por la ley electoral española. Esa ley si que os gusta, eh????
   fat boy 13/07/2021 11:35 pm
   Yeah, it is so strange that it is a nation and not a region.
    Sorry sir grassonet 14/07/2021 2:50 pm
    Catalonia is not a nation as you seem to imply. It is only a Spanish region. Everyone is very clear about it, except for Catalan nationalism.
     fat boy 14/07/2021 4:21 pm
     This is not for a foreigner to decide. Nations do not disappear only because they have been invaded by a foreign power. We were independent once and will be again, take Portugal or Ireland for example, but even if we had not been, which not even for a moment I admit, we would be, because that is what we want, we do not need your approval nor anyone else's. Take the USA, for example, again. It was once said, but I will repeat it for your benefit "we shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender".
      Sorry sir grassonet 14/07/2021 8:00 pm
      Catalonia has never been independent. Never. A nation is not so because its inhabitants (or half of them) say so, but because other nations recognize it, and no one recognizes Catalonia as a nation.
      fat boy 14/07/2021 8:25 pm
      Yes we were. we had borders, we had customs, we had our own laws, we had our own army, we had our own money, just like Canada or Australia or New Zealand. But, as I explained, this does not matter, the american republics were never independent and they are now, so what?. They won their independence, we, like Portugal, only have to recover it. On the other hand Equatorial Guinea or the West Sahara were Spanish "provinces", now they are not provinces anymore nor even Spanish. Now take Gibraltar, you may say that it is a Spanish territory but in your dreams will see your flag atop the Rock, you did not have the bollocks to take it even when the British forces were at their lowest even with the help of Hitler, so not so much mumbo jumbo, everywhere in Europe know that you are and always have been a fraud and the laughing stock of the civilised nations. A sort of poor relation that no one wishes to see.
  Quilloh per la indapandancha 13/07/2021 3:48 pm
  Zí, zenyó Alrhandro, mol ve. Que s'an cgegú ezoh cajteyanoh de medda. Aquí tos os indapandanchos semoh mol katalans de soc-addel.
  Vilamonyas de la Republikk (Waterloo) ja és part dels països catalans? 13/07/2021 4:39 pm
  Si no, ja està trigant Puigdemont en fer l'oportuna reclamació. En aquesta casa no es parla ni flamenc ni franchute i sí català i molt català des de 2017. Ergo ... sé conseqüent Puigdemont: reclama.
  Erc els gossets del Sanchez.arriba españa 13/07/2021 5:28 pm
  A la tauleta del sanchez.155.rufians nomes hi van españols i ferrovials.ibex35. Junqueras el gosset del Sanchez.155.rufians
  Georgiana 13/07/2021 7:31 pm
  Aquest article defineix molt bé l'Oriol Junqueras.
  Erc les mainaneres del PSOE.GAL 14/07/2021 8:14 am
  Erc....independentistes??? FALS, SON MONTILLESCOS, SON SANCHISTES, son la marcaBLANCA DEL PSOE.GAL.MARAGAL
  Espanya no existeix, és can Borbó 14/07/2021 5:19 pm
  Els que no entenen que amb Espanya no hi ha res a fer no són catalans, són espanyols residents a Catalunya. Com els tontets d'ERC.
   Gonzalo 15/07/2021 12:44 pm
   Lo mismo decían los naZis de los judíos. Que no eran alemanes, que eran judíos que vivían en Alemania.
  Víctor Alexandre, el vivo retrato del vencedor 14/07/2021 11:06 pm
  El Jason Robards, el John Wayne y el Kirk Douglas no le llegan a la suela de su victoriosa zapatilla, Sr. Alexandre.
  Gonzalo 15/07/2021 2:07 pm
  Si es que es ver la cara del articulista, y compruebas la cara de la victoria independentista....vaya tela....lo jodido es que creen que han ganado....no se el que qué, pero se lo creen....porque van de un subidito.....

Nou comentari