Els viatgers estrangers del segle XVII i XVIII tendien a descriure els catalans com a una nació d’homes violents, tendents a la revolta, descreguts, “gelosos de la seva llibertat”, segons Bartolomé Joly, el 1612, o com deia Juan Álvarez de Colmenar, el 1741, laboriosos, comerciants, educats i acollidors amb els estrangers, encara que proclius a l’amotinament, revoltosos, revolucionaris, poc disposats a creure en l’autoritat. Altres com J. de Vayrach consideren, el 1719 que, per preservar la seva llibertat violenten insolentment totes les lleis divines i humanes (cal entendre que en aquell moment, la llei divina equival a respectar l’absolutisme). Un altre diplomàtic francès, de Silouette, explica que el Principat és el territori que més revoltes i revolucions ha experimentat. Ja cap al segle XIX i XX, a banda de la coneguda referència d’Engels que parla de Barcelona com la ciutat que més quilòmetres de barricades ha aixecat, el cert és que la ciutat era considerada com a capital mundial de l’anarquisme, una nació on aquesta tendència tindrà el més profund arrelament en base a un rebuig profund a una autoritat i a un Estat que, històricament ha estat una font d’opressió i discriminació, una Rosa de Foc que esclatarà periòdicament, fins i tot amb l’experiència més sòlida de revolució llibertària. Encara durant el franquisme, comptarà amb una activa guerrilla, moviments d’oposició i serà un maldecap constant per a la continuació de la dictadura, a còpia de vagues, moviments socials, d’allò que hem vingut anomenant règim del 78, i que, com hem pogut comprovar, no és altra cosa que la continuació del franquisme per altres mitjans. En aquest sentit, l’independentisme s’ha erigit com a l’oposició més seriosa a una Espanya de matriu autoritària, hostil a la pluralitat i que, com el llarg llautó exhibit en aquests darrers anys, no en té gaire (o gens) de democràtica.

Si bé la imatge dels catalans estava lligada tradicionalment a això que podem observar, la tendència a revoltar-se contra la injustícia (i tenir un estat absolutista en contra que fa generacions et vol destruir entrena molt en aquesta tècnica), curiosament, en els darrers anys s’ha venut una imatge –la del seny, i la del “ni un paper a terra”– que no té res a veure amb la història del país. L’inventor del concepte de “seny”, Jaume Vicens Vives, excel·lent historiador i pèssim aspirant a polític, va establir un relat subjectiu a Notícia de Catalunya, a mitjans del segle passat, que projectava els valors propis de la burgesia, classe social d’on procedia, amb préstecs teòrics del Noucentisme a fi de presentar-los com si fossin els propis de la nació. La tesi no se sostenia enlloc, perquè la pròpia burgesia catalana no tenia gens d’assenyada i no dubtava a treure les escopetes o a contractar sicaris per perseguir sindicalistes, tanmateix, com a operació propagandística va funcionar… a mitges. En reallitat, el relat elaborat per Vicens Vives anava destinat, en el context de l’assalt de la tecnocràcia de l’Opus Dei a l’Estat franquista a mitjans de la dècada de 1950, va fracassar. La gran burgesia catalana va ser admesa només a l’establishment de la dictadura com a actor més que secundari. Tanmateix, el relat va colar des del consum propi, entre els intel·lectuals de la dècada de 1960, i allò que havia esdevingut una creació artificial (ni el mateix Vicens Vives s’ho creia, perquè sempre es queixava amargament que Catalunya era el país europeu que més revolucions havia experimentat, fins a un total d’11) va colar com a una veritat, i encara avui hi ha molta gent que es pensa que el seny forma part de la ideosincràcia dels catalans, en contra de l’evidència històrica.

Podríem discutir molt en un debat historiogràfic sobre la relació dels catalans amb el seny o la rauxa (o si m’apuren, amb la continuïtat, la mesura o la ironia, tal com coetàniament teoritzava Ferrater Mora). La crua realitat és que la societat catalana ha estat tan violenta o tan pacífica com qualsevol altra societat europea, depenent del context i del moment històric. Per descomptat, servidor de vostès també dubta sobre el concepte “ideosincràcia dels pobles” que tan de moda va estar als dos primers terços del segle XX. Tanmateix, el concepte “seny com a atribut propi dels catalans” ha esdevingut, amb el temps, una creença amb un punt d’irracional, i això ha propiciat mites com “el pacifisme dels catalans” o el “ni un paper a terra”. Un pacifisme i un “ni un paper a terra” al qual cal reconèixer-li les seves virtuts, malgrat que ha mostrat una gran esterilitat davant un estat autocràtic, violent i repressor, i una opinió pública espanyola disposada a empassar-se totes les mentides necessàries per justificar el seu odi i menyspreu en contra la nació catalana. Ho hem vist, i ho hauriem d’assumir: Espanya és la Turquia occidental, violenta, sense escrúpols morals, que entén millor la psicologia de guerra i que han iniciat un conflicte en què els fets quotidians ens permeten identificar un seguit d’atacs contra els nostres fonaments que busquen desmoralitzar l’enemic (és a dir, nosaltres). Aquesta ofensiva judicial, simbolitzada per aquest jutge tuitaire que reconeix sense recances el lawfare, vol transmetre la nostra més absoluta solitud davant el totalitarisme institucional. Aquesta ofensiva mediàtica en què la difamació és tan constant i quotidiana que faria dubtar el mateix Goebbels, forma part també d’aquesta guerra psicològica. La persecució i el menyspreu del català, fins al punt de donar-nos a entendre que pot arribar a l’inici de la seva extinció, forma part de tot aquest quadre que busca enfonsar el país en una mena de depressió col·lectiva i paralitzant. I probablement, això passa perquè el nostre país ha abusat massa de la droga del seny i el “ni un paper a terra”, quan l’evidència històrica ens indica, com ens recordava l’empordanès Jair Domínguez, que al feixisme se’l combat amb cops de puny a la boca, i no pas amb focs de camp i cançons del cau escolta.

Urgeix una reinvenció de la identitat. A diferència de l’escleròtica identitat espanyola, entotsolada en la nostàlgia imperial i en la deriva aïllacionista, la catalana, una societat dinàmica, en canvi constant, caòtica i barrejada, amb un punt de bipolar i visionària, té el dret i l’obligació de reconsiderar els seus trets nacionals, i reinventar-se. Precisament la independència és un projecte tan concret i tangible que precisament serveix per reinventar la nació. I en el mentrestant, cal anar deixant llast d’idees, concepcions i pràctiques estèrils. I assumir un fet que no sempre ha entès el catalanisme. No caiem bé! És normal, no cau bé aquell qui et desafia, especialment si això va acompanyat de bones paraules i bones intencions. Si els aparells de l’estat han declarat la guerra al català, potser que ens hi tornem, en comptes d’abusar de declaracions buides o compromisos que no estem disposats a contraure. Ara bé, el que no hauríem d’admetre de cap de les maneres que els nostres representants polítics, les nostres institucions, es dediquin, com fan sempre, a externalitzar les seves responsabilitats i demanar “que tothom s’adreci en català”, o que fem cara d’emprenyats quan no ens entenguin en demanar un cafè amb llet. Les coses, en realitat, són ben simples, i els exemples, fàcils d’entendre. Si una escola pública o concertada contracta extraescolars, menjadors, cafeteries o supervisió tècnica, tot el personal, no només ha d’acreditar un nivell de català, sinó que té l’obligació de parlar-lo, amb clàusules que poden comportar la recissió del contracte en cas que no sigui així. Que has de fer un concurs per adquirir qualsevol producte o servei? Si no hi ha instruccions i etiquetatge en català, exclòs del contracte. Que arriba qualsevol representant del govern espanyol?: traducció simultània. Que no es respecten les lleis que protegeixen la llengua?: sancions administratives immediates. La millor pedagogia és sempre la dels fets. O com diria el president Montilla, algú que va fer l’esforç per construir la nació i contribuir a la seva història: fets, no paraules.

Algunes de les grans organitzacions independentistes que han encapçalat les grans mobilitzacions, amb les seves virtuts, han de deixar arraconat el concepte “ni un paper a terra” i seguir altres estratègies que, històricament han donat més resultats, com bé va succeir amb La Crida durant la dècada de 1980, o amb l’actitud summament antipàtica i agressiva de l’independentisme quebequès per la mateixa època. No, els catalans no caurem simpàtics. Cal assumir-ho. Potser per això més val que anem aprenent de les nostres tradicions històriques i ser caracteritzats per gent procliu a revoltar-se en contra de la injustícia.

Comentaris

  Reinventant regions Desembre 31, 2021 | 20:13
  Escrit del representant dels marins catalans a la Reina Mariana d'Àustria el 1674, quan s'intenta a Cadis que, per comerciar amb les Índies, els catalans havien de tenir consolat propi, igual que francesos, genovesos i altres estrangers: "Tener cónsul en una parte y tierra es por las naciones, que son propiamente naciones, pero no por aquellas que son inmediatas vasallas de una Corona, como lo son las cathalanas de la Real Corona de S. M. (q.D.g.), los quales como a propios vasallos son y se nombran españoles, siendo como es indubitable que Cathaluña es España» (...).
   Cap Desembre 31, 2021 | 21:28
   La insistència d'alguns dona la mesura de la grandiositat de la mentida
    Ricard Gener 01, 2022 | 10:15
    "Espanya" ens estima. Això és el més important, ara i sempre. Això sí que es grandiositat.
  Ricard Desembre 31, 2021 | 20:22
  Si sempre caurem malament perquè no defensar-nos de la injustícia sense complexos? Efectivament.
   Gonzalo Gener 02, 2022 | 15:12
   Otra vez te equivocas, ricardito. Los catalanes no caemos mal. Sois vosotros, los laZisnaZis separatistas los que caeis mal. Y acabaremos con vosotros. Y si no lo logramos, al menos dejaréis de tocar los cojones durante un buen tiempo.
  Sabino Arana Desembre 31, 2021 | 21:15
  "Cataluña es española por su origen, por su naturaleza política, por su raza, por su lengua, por su carácter y por sus costumbres. Ustedes, los catalanes, saben perfectamente que Cataluña ha sido y es una región de España, una región con caracteres de nacionalidad. Maketania comprende a Cataluña; maketo es el mote con que aquí se conoce a todo español, sea catalán, castellano, gallego o andaluz.“
   Ricard Gener 01, 2022 | 10:13
   Els catalans del nord es van curar de la "maketania"? I els algueresos? I els andorrans? Haurem de preguntar-li-ho.
    Hauràs d'anar a un medium, Arana va morir el 1903 Gener 01, 2022 | 11:12
    I perquè t'instrueixis: el Rosselló (catalunya nord no existeix) és una regió francesa, l'Alguero una ciutat italiana i Andorra una nació, cosa que no és Catalunya.
   Ignorant Gener 02, 2022 | 21:34
   Tenim un idioma propi, a pesar teu.
  Anònim Desembre 31, 2021 | 22:04
  Espanya és un cagarro fastigós
   Pere LLimonera i Citronell Gener 02, 2022 | 10:54
   " Propósitos de Año Nuevo "... "Propósitos de Enmienda" y buenos deseos de mejora para todo separata supremata en este año 2022, para ser mejor persona : No voy a inventarme la Historia... No voy a impostar la cultura ni el folclore... No voy a ser intolerante... No voy a adoctrinar a los niños Catalanes... No voy a hacer "Dogma de Fe" de la Lengua Catalana... No voy a discriminar en ayuntamientos y Generalitat Catalana a todos aquellos que no comulgan con las ideas del Nacional-Catalanismo separata supremata... No voy a agredir, vejar, gritar ni insultar en la TV, en las calles, en la Universidad o en eventos públicos deportivos, musicales u otros a todo aquel que no comulga con las ideas del Nacional-Catalanismo separata supremata... No voy a mentir sistemáticamente, ni difamar sobre la situación real de España dando la brasa a todo guiri que me encuentre para intentar sumarle a mi cause; y que me responda que si que Catalunya tiene que ser independiente porque los catalanes somos superiores ... Voy a intentar ser menos Racista -o no ser; ya sabemos que a algunos les cuesta mucho-... Voy a intentar ser menos Xenófobo -o no ser; ya sabemos que a algunos les cuesta mucho-... Voy a intentar ser menos Supremacista -o no ser; ya sabemos que a algunos les cuesta mucho-... Voy a Respetar Democráticamente los deseos y pensamientos de la mayoría de la población... Voy a respetar la Ley... Voy a Respetar Democráticamente el funcionamiento del sistema Democrático... Voy a Respetar Democráticamente el sistema educativo que apoye la mayoría... ... , y para los mas casposos y anclados en el medioevo y/o añoradores decimonónicos : N0 voy a medir mas cráneos de los cementerios para intentar probar, que, al otro lado del Ebro, "en la Meseta", la gente tiene menor capacidad craneal y son menos inteligentes; Ni voy a justificar una superioridad catalana por el aire mas sano que se respira, al estar "La Meseta" toda a una considerable mayor altura y por tanto contener menos Oxigeno en el aire, necesario para la buena oxigenación del cerebro; así como otras "profundas reflexiones intelectuales" que abundaron, justificaron y dieron lugar al Nacional-Catalanismo supremacista... ! Feliz año nuevo a todos ! ! Feliç any nou 2022 a tothom !
  Magda Torrent Gener 01, 2022 | 07:34
  Mentre el Catolicisme junqueril espanyol sigui amo d'erc,españa, la penitènia, l'obediència i el vasallatge a España i el caudillo Zapatero Sanchez d'erc.psoe està assegurat. ERCatolicisme espanyol. Religió per anar al cel, eternament, quins collons
   Traca Gener 01, 2022 | 15:26
   Ferrovial.155.neofranquisme
  Català Gener 01, 2022 | 07:51
  El què de debó desmoralitza és el capteniment dels nostres polítics. Així no anirem mai enlloc.
  Català Gener 01, 2022 | 07:51
  El què de debó desmoralitza és el capteniment dels nostres polítics. Així no anirem mai enlloc.
  Francesc Font Gener 01, 2022 | 10:32
  Amb els matisos lògics, plenament d’acord amb un article que haurà posat els pels de punta als qui sols saben que insultar sense presentar cap idea alternativa. Possiblement perquè no van massa sobrats. Em permeto, però, transcriure la frase sencera d’Engels: “Els treballadors de Barcelona, la ciutat industrial més gran d’Espanya, ciutat la història de la qual presenta més lluites de barricades que cap altra ciutat del món”, lloança que encapçalava altra lloança. Davant de l’alçament bakuninista, sense sortida possible, lloa que aquells mateixos que quan calia alçar barricades, les alçaven, haguessin convocat una vaga general. Que també és una lluita activa. També.
  Ja em semblava a mi Sr. Diez Gener 01, 2022 | 11:37
  Gent amb seny i pacífica no pot muntar tot un teatret secessionista pasiu-agressiu que dura segle i mig. Si no és el seny, ha de ser l'estupidesa. I perdoni si li dic però dir que "Espanya és la Turquia occidental ....etc" tampoc és fruit del seny sinó de l'estupidesa i de la rauxa. Que Lluís Vives li perdoni per la seva estupidesa, autor.
  Pere LLimonera i Citronell Gener 01, 2022 | 12:39
  Que empeño en adulterar la Historia por unas gentes que son o se considera descendientes de los Colonos venidos de la Provenza Francesa hace unos cuantos siglos... eran eso, Colonos, que aparentemente "se quieren quedar con la finca" ahora... Si ya había gente en la península, y en lo que hoy es Catalunya... ellos son solo unos mas de los que llegaron aquí... Tanto "Fem País"/ "Fem País", tanto "Reinventar la nació"... Si tanto hay que hacer país, inventarlo o Reinventarlo, es porque no estaba hecho... o sea , no lo había, NO existía ni existe... solo que 4 gatos se lo inventaros hace siglo y pico, con intereses espurios, y han comido el coco a otros durante décadas con objetivos económicos egoístas escondidos (y parte de la masa se ha creído el cuento; y ahora son incluso mas radicales que los primeros; !Como le pasó a USA con los talibanes en Afganistán!)... 4 gatos a los que la gran mayoría de Catalanes NO hacían ni caso en la época y tildaba de locos (No lo digo yo, lo dicen ellos en sus escritos; Esto son hechos). ... Lo que va a tener que reinventar Catalunya es la economía y reinventar la Democracia y el "Seny" y el bienestar y entendimiento social que están destrozados y en pleno retroceso... Catalunya que durante mas de 2 siglos ha sido la "Crema" de España, transita a marchas forzadas hacia la irrelevancia... Empeora su sociedad, su política y administración y su economía.... España, con sus muchos defectos, no es nada parecido a lo que los secesionistas pretenden: es un país democrático y moderno y su economía no depende de Cataluña para nada; sin el PIB de Cat sería también la 4à economía de la UE , como lo es hoy... es la 4à economía de la UE y la Zona Euro. Si hacemos el calculo y restamos el PIB de Catalunya, España sigue siendo un país desarrollado, moderno, democrático y continua siendo la 4à economía de la UE y la Zona Euro. Catalunya no llega al nivel de economías como las de Portugal o Grecia, y encima pierde puntos, consistencia y relevancia a destajo... Se impone una seria reflexión par reinventar todo lo que se ha hecho mal en Cat en las ultimas décadas, en especial la ultima... ! Feliz año nuevo a todos ! ! Feliç any nou 2022 a tothom !
  Narcís Gener 01, 2022 | 13:12
  Fart, cremat, haver de parlar sempre d' aquest estat ! Mai per mai escoltar, veure, ni rebre res o fets decents, mínimament dignes que vinguin d' ell ! Tot misèria moral, misèria legal i misèria econòmica així com prepotència d' allò més covarda ! Només cal veure les picades d' ullet del jefe del estado i el president del cgpj i del suprem . . . per imaginar la resta d' alts càrrecs judicials així modus de fer ( cal desglossar- ho ? ) ! PD : en l' endemig, catalans perseguits de franc per sa ideologia política . . Catalunya maltractada políticament . . i, què dir-ne, econòmica !
  Doctor Strangelove Gener 01, 2022 | 13:58
  I tu Diez t'ho miraràs des del sofà, oi tros de quòniam? Qui vols que surtin a revoltar-se quatre vells i tietes, o aquest ninis que cremen contenidors? Així voleu fer una revolució? Foteu tanta llàstima que fins i tot ens feu entendrir als que us mantenim treballant i fent pujar aquest país, ganduls més que ganduls, al menys calleu! Bon any, fins i tot als indepres! Doc.
  Jordi (Català i Suís) Gener 01, 2022 | 14:51
  L'article obvia els elements clau de la situació del Sud dels PPCC: 1-Colònia Espanyola amb Colons i Forces d'Ocupació policials, civils i militars; 2-Imposició de la llengua dels Ocupants i Colons; 3-El Règim del 78 no és pas la continuació del Franquisme sinó de l'Ocupació del SUD PPCC 1706-1714; 4- La persecució de la llengua catalana no té res a veure amb el tarannà dels Espanyols. És el nucli del Colonialisme amb l'explotació i robatori econòmic. Forma part del Procés d'Assimilació. La situació del SUD PPCC és típicament Colonial. "Urgeix una reinvenció de la identitat. A diferència de l’escleròtica identitat espanyola, entotsolada en la nostàlgia imperial i en la deriva aïllacionista, la catalana, una societat dinàmica, en canvi constant, caòtica i barrejada, amb un punt de bipolar i visionària, té el dret i l’obligació de reconsiderar els seus trets nacionals, i reinventar-se. " O sigui: que cal que recosiderem els nostres trets nacionals ? Cal reinventar-nos ? Societat barrejada ? Barrejada de qui i amb qui ? I el súmum de l'article és quan parla d'en Montilla. No hi ha barreja. Hi ha bàsicament dues comunitats nacionals: l'espanyola i la catalana. Hi ha molta gent que s'ha casat entre comunitats i la part espanyola no ha parlat pas mai català (en tinc casos a la meva família). Hi ha casos d'espanyols casats amb catalans que han canviat l'ordre dels cognoms als fills i parlen només català als fills. Això és integració però són comportaments INDIVIDUALS. La Nació Catalana no s'ha de reinventar. En Junqueras i ERC ja ho ha fet és la Col.laboració i l'Assimilació als Espanyols. La resta de les elits independentistes HAN ABANDONAT FA MOLTS ANYS la defensa de la llengua que no és pas res més que la DEFENSA DELS CATALANS. Calen fets i ningú dins d'aquestes elits té cap interès a anar endavant.
   La nació catalana no existeix Gener 02, 2022 | 11:38
   I els països catalans tampoc.
  Luisnomeacuerdo Gener 01, 2022 | 21:52
  Que más quisieras tú so pícaro, que tu nación, España, fuera como Turquía para que todos los camisas pardoamarillas de tractoria os metieran en el trullo y un mohamed cualquiera os pusiera mirando pa Cuenca y os dejara el ojete como la bandera de Japón. Pero que viciosillos que sois los lazinazis.
   Luissimeacuerdo Gener 02, 2022 | 20:10
   Claro, porque a la gentuza esa que usa lazos negros no se os llama 'lazis', ¿verdad? Vete a Madrid y no vuelvas. Y Madrid se va de España con viento fresco.
   Sou ignorants Gener 02, 2022 | 21:39
   I "soeces"
  Indesinenter Gener 01, 2022 | 22:13
  En les guerres, sempre s'ha de comptar amb la traïció i els traïdors a sou de l'enemic, encara més si l'enemic és Espanya. La bona notícia és que, si els han fotut fora de totes les colònies, costa de creure que si els demés se'n han sortit, no ho podem aconseguir nosaltres. Les "estructures d'estat" que havia de preparar Junqueras, les està creant ara el MHP Puigdemont des de Waterloo. El Consell per la República n'és la base i els independentistes hem d'unir-nos als més de 100.000 catalans que ja ho han fet.
  Ja Gener 02, 2022 | 13:03
  Als traïdors que es van entregar a l'enemic, el estado els van indultar a canvi d'aturar el procés d'independència. I això és exactament el que fa el govern de vichy.
  Jordi (Català i Suís) Gener 02, 2022 | 17:21
  Per comprendre la gent que tenim a la Generalitat i al Parlament (i hem tingut des de fa 40 anys) cal veure el reportatge de la fibra òptica i l'internet a les zones rurals catalanes (https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/ultima-milla/video/6135247/). Hi ha dos moments estelars on el qui va iniciar el projecte a Flix diu al periodista que el va sorprendre adonar-se del nerviosisme dels funcionaris d'alguns departaments de la Generalitat amb qui havia contactat per al projecte. Però per sort tot s'aclareix amb un individu que es diu Puigneró i que sembla que és el vice-president de la Nació més dinàmica d'Europa. En Puigneró diu que MAI hi hagué projecte de la Generalitat de dur als pobles la fibra. Era només per conectar els despatxos de la Generalitat. I li van pagar EUR 100 milions a Telefònica i aquesta vol llogar la fibra a l'Ajuntament per EUR 6'000/mes. Però el més interessant és com justifica la merda i la incompetència del Govern i Sottogoverno: diu textualment "Només un 9% de la població no té accés a la fibra òptica i a l'Internet ràpid". La presència d'en Puigneró (podria haver estat qualsevol altre membre emèrit de la Menjadora Autonòmica) i el que diu es dóna la clau de l'abandonament dels pobles durant 40 anys. I la raó és molt terre à terre ! Vots. Als pobles no hi ha pas votants. Són poquets. On hi ha molts votants és a BCN i Rodalies. Però fins i tot amb aquest criteri haurien pogut fer les coses ben fetes. Ni Nació Dinàmica ni pebrots ! Com en Xavier Roig va titolar el seu llibre fa molts anys: "6 milions d'innocents, menys uns quants espavilats". Així va tot a CAT i uns paios que han estat capaços de dur la fibra i l'Internet als pobles, és impossible que liderin la Independència. I clarament és impossible que liderin res. Són sangoneres socials que donen feina estable a moltes famílies: parents, amics i militants. Tot plegat al més pur estil dels Espanyols i de la resta del Tercer Món corrupte i endarrerit.
  Aigualit Gener 02, 2022 | 20:12
  Jejejeje vaja amb el Diez, mira que arriva a ser fatxa i supremacista, es el que tenen els xarnegos reconvertits en vividors del procès.
  Indesinenter Gener 02, 2022 | 22:23
  Més que reinventar la nació (espanyola) l'hem de rebentar empenyent-la cap el penyasegat. O això o rebentaran Catalunya
  Francesc Gener 03, 2022 | 07:54
  El problema d CAT són els seus polítics: traidors al país des del principi, encapçalats x Fuigpelmón i la seva Fake DUI d 8 secs. No hihan prous ous x llençar a aquesta colla d traidors que l'estat espanyol a engarjolat xque ens empassem la farsa i l'engany. Amb polítics no farem mai res xq no ens representen, només s"aprofiten d nosaltres Ni un vot més
  Un discurs molt hipòcrita Gener 03, 2022 | 09:50
  Fins els pebrots dels que voleu redefinir la nació a voluntat en funció d'una realitat imposada. La nació catalana no cal reiventar-la, ni redefinir-la, que això és el que defensa ERC per adequar-la a l'electorat espanyolista tot definint el castellà com a llengua pròpia. La nació catalana cal defensar-la i prou. Si no t'agrada com és vés-te'n a viure a una altre país.
   mhp Gener 03, 2022 | 18:25
   Molt bé, noi, doncs si no t'agrada com es ara, ves a viure a un altre pais.

Nou comentari