Hi ha dues maneres de reformar la Constitució espanyola, segons quin sigui el títol o article que es vol canviar: la via ràpida (regulada per l’article 167) i la lenta (article 168), que inclou dissolució de les Cambres, noves eleccions i referèndum. Totes dues, però, tenen una cosa en comú de partida: sense una majoria de dos terços del Congrés de dipùtats no es pot ni iniciar ni culminar la reforma. Això vol dir que la reforma és impossible sense la participació dels dos grans partits espanyols, PSOE i PP. Si un dels dos no hi juga, el joc ni tan sols comença.

Qualsevol intent de resoldre el conflicte català a través de la reforma constitucional està, per tant, condemnat al fracàs abans de començar. Amb el PP simplement no s’hi pot comptar. Segur que Xavier Domènech ho tenia ben present quan va escriure aquest interessant article per al diari Público, perquè l’ex dirigent dels comuns no fa referència ni als processos constituents ni a l’horitzó republicà a Espanya (recursos retòrics habituals de l’espai dels comuns) i es limita a fer una proposta pràctica per a l’endemà de les pròximes eleccions espanyoles que, si no hi ha un accident polític, seran al 2023.

La proposta de Domènech és senzilla d’enunciar. En cas que no hi hagi majoria absoluta del PP+VOX,i per tant el PSOE estigui en disposició de formar una majoria de govern, cal que Podemos, els independentistes, els sobiranistes i fins i tot els regionalistes actuïn com un bloc històric (l’expressió és meva) i negociïn amb el PSOE la investidura i el programa de legislatura a partir d’un paquet d’avenços democràtics i territorials que es pugui aplicar a base de reformar Lleis Orgàniques per majoria absoluta, és a dir sense comptar per a res amb el PP. Domènech cita lleis com la del Poder Judicial, la de Referèndums, la del Constitucional o la de Finançament. La tesi de fons de Domènech és que si cadascú negocia amb els socialistes pel seu costat, qui acaba guanyant és l’agenda immobilista del PSOE, que juga amb la por– justificada– d’un govern de la dreta extrema. En canvi, actuant conjuntament, Podemos, independentistes i sobiranistes tenen capacitat d’imposar una agenda de canvi real. Una capacitat que es recolza en la manca de pactes alternatius per al PSOE, donada la desaparició de Ciutadans. Crec que és una bona anàlisi i una proposta factible, sempre i quan no es vulgui jugar al com pitjor, millor.

Com a independentista, però, el que més m’ha cridat l’atenció de l’article de Domènech és que, sense dir-ho, significa un aterratge a la realitat. No només no existeix un horitzó constituent i de República a Espanya, sinó que l’únic horitzó possible és obligar el PSOE a reformar lleis orgàniques, i això sempre i quan Podemos, independentistes i sobiranistes actuïn com un bloc monolític. És l’assumpció implícita que cap canvi plurinacional a Espanya té possibilitats d’esdevenir estructural, o bé perquè el PSOE només es mou en la direcció correcta si conjunturalment depèn de Podemos i els independentistes, o bé perquè quan les eleccions les guanyi el bloc PP+VOX (i qui diu que això no pot passar ja al 2023?) tot allò que s’hagi construït serà desballestat i triturat. 

De l’actual majoria independentista a Catalunya en forma part molta gent que hi ha arribat no tant per pulsió patriòtica, sinó per la convicció que la reforma democràtica i plurinacional d’Espanya és impossible. I en aquesta mina encara hi ha molt carbó per extreure. Sobretot si es fa cuidadosament.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ricard a octubre 09, 2021 | 21:43
  Ricard octubre 09, 2021 | 21:43
  Que podemos (castellans), bascos i catalans es coordinin per a res de bo amb el PSOE (castellans) és ser massa optimista. És tan optimista com creure en una reforma constitucional fora del control dels poders fàctics, o sigui dels castellans.
 2. Icona del comentari de: skamarla a octubre 09, 2021 | 23:08
  skamarla octubre 09, 2021 | 23:08
  Que aterra a la realitat, diu. No aterra, només ha baixat 3000 peus, i encara n'hi queden uns quants. Aterrarà quan s'adoni que tot el PSOE i mig Podemos tenen el mateix concepte d'estat que PP i Vox. O sigui, que primer volen liquidar les llengües que no siguin l'espanyol, i després ja parlarem. Mentre no tingueu això clar, anirem fent el babau apuntalant governs suposadament progressistes: et recordo que el GAL el va muntar el PSOE.
 3. Icona del comentari de: fat boy a octubre 09, 2021 | 23:52
  fat boy octubre 09, 2021 | 23:52
  Si aquest es el pla que teniu per continuar fent bullir l'olla 50 anys mes, amb mi no hi compteu. Perque no els dieu als del psoe que fins que no ens paguin el que no han invertit, malgrat estar en els pressupostos els ultims 30 anys, no tenim res mes a parlar?. Es que tanta imbecilitat i tant castells a l'aire amb l'enemic es que foteu cagar.
 4. Icona del comentari de: Guillem Ben-Aviat a octubre 09, 2021 | 23:59
  Guillem Ben-Aviat octubre 09, 2021 | 23:59
  El senyor Voltas, amb el farciment de xerrameca inevitable, ens vol convèncer de que per aconseguir la independència primer cal arreglar Espanya, d'això ell en diu "tocar de peus a terra". Com que tothom sap que Espanya és impossible d'arreglar, la conclusió és que la independència és impossible. Ell no ho diu, vol que ho deduïm nosaltres, vol que arribem a la conclusió de que el virrei Junqueras, nomenat per Espanya "toca de peus a terra" quan diu que se l'estima tant perquè, a fi de comptes, si la independència és impossible, si hi estem fermats fins que la mort ens separi, més val que "toquem de peus a terra" i ens resignem i fem veure que també ens l'estimem, com aquells matrimonis de conveniència. Senyor Voltas: entenem que vostè defensi la seva menjadora però el Consell per la República que vostès volen silenciar està a punt d'escollir l'Assemblea de Representants, el Parlament que ens ha de portar a la independència. Espanya ja l'arreglaran vostè i el senyor junqueras, però nosaltres fotem el camp. Ja us ho fareu !
  • Icona del comentari de: Fins als nassos de juntsxlapasta i JuntsXdividir a octubre 10, 2021 | 12:15
   Fins als nassos de juntsxlapasta i JuntsXdividir octubre 10, 2021 | 12:15
   A qué espereu? En torra dient q faria la indy i només penja una pancarta, la Borràs que aixecaria la DUI el primer dia de presidència..... Tot el dia criticant ERC i sense fer res mes, no us feu vergonya a vosaltres mateixos? Au, ves a imprimir carnets de pagament...
   • Icona del comentari de: PutrERCfacció a octubre 10, 2021 | 18:47
    PutrERCfacció octubre 10, 2021 | 18:47
    Ho diu un que ja li està bé el DNI espanyol, oi? Que només ens costa 16.000 milions a l'any.
    • Icona del comentari de: No cola a octubre 11, 2021 | 12:28
     No cola octubre 11, 2021 | 12:28
     Ni ho somiïs, jo no vull cap DNI de pagament de ningú, en tinc prou amb un passaport que posi CATALUNYA. Però estic fins els nassos que ajudeu tant a madriz dividint l'independentisme
    • Icona del comentari de: Fins als nassos de juntsxlapasta i JuntsXdividir a octubre 11, 2021 | 12:34
     Fins als nassos de juntsxlapasta i JuntsXdividir octubre 11, 2021 | 12:34
     Va que avui ja sou 100.001 inscrits i 26.000 carnets impresos. Tot una pila de indepes purs. Així si que fareu la indy. Abaaarrotaaaaao
 5. Icona del comentari de: Ara el model serà en Domènech. Segueixen les rebaixes a can ERC a octubre 10, 2021 | 08:26
  Ara el model serà en Domènech. Segueixen les rebaixes a can ERC octubre 10, 2021 | 08:26
  Com t'agraden els que arrosseguen els peus per terra de tant tocar-hi. Aquesta realitat que us serveix de coartada per no canviar-la. La independència de Catalunya no és per solucionar els problemes d'Espanya ni dels espanyols. És per a l'alliberament dels catalans i per una plena catalanitat amb en català com a única llengua oficial.
 6. Icona del comentari de: Ferpinya a octubre 10, 2021 | 09:39
  Ferpinya octubre 10, 2021 | 09:39
  Veig un problema en aquest raonament : el PSOE no es pas un bloc monolitic. I molts carrecs electes prefereixen un accord amb alguns PP que no amb independentistes o sobiranistes. Nomes cal veure barons com Lamban o Garcia-Page, o algun Felipe Gonzalez o Marlaska de torn. A banda d'aixo Podemos mateix es en plena desintegracio ( gracies al PSOE)
 7. Icona del comentari de: Narcís a octubre 10, 2021 | 11:31
  Narcís octubre 10, 2021 | 11:31
  Ras i curt : i .. el PSOE qui el conforma sinò mateixos tipus que PP i d' altres made ejpanyols ( fonètica Bono)/ espanyolers/ espanyolíssims, tot plegat, anticatalans o espanya- una, la seva ? PD : ça com lla, si qui fa i desfà al seu antull són tribunal suprem i tribunal constitucional sabent mai passar-los res per molt antijurídics que siguin . . què pot esperar-ne ningú de democràtic ni tan sols de constitucional ?
 8. Icona del comentari de: No cola a octubre 10, 2021 | 12:11
  No cola octubre 10, 2021 | 12:11
  En Domènec és un españolista disfressat de modernet que encara té somnis humits amb el fracassat 15M. Fer cas a aquest element és no tenir res a dir
 9. Icona del comentari de: Salvador Aregall a octubre 10, 2021 | 12:35
  Salvador Aregall octubre 10, 2021 | 12:35
  La proposta de Domènech és pura fantasia i ell ho sap. Ho ha de saber perquè ha format part d'això que en diuen "podemos" i coneix molt bé el PSOE. "Podemos" no farà ni un pas per canviar l'estatus quo territorial perquè forma part substancial de l'Espanya unida i només té l'irrisori -i adolescent- objectiu de canviar el model social sense trencar amb el règim del 78. Pel què fa al PSOE és encara molt pitjor: és el règim del 78 amb màscara, una màscara massa vella i atrotinada que deixa veure el què hi ha al darrera.
 10. Icona del comentari de: el de la moto a octubre 10, 2021 | 12:50
  el de la moto octubre 10, 2021 | 12:50
  podemos, el del 11-M, ya no existe , ahora sois una rama del PSOE, como es el PSC. El gobierno , sea del PP, o PSOE , NO PINTAN NADA, están a las órdenes del verdadero poder Ibex-35 y los Borbones como garantes del franquismo 2.0, los brazos : judicial, militar, policial están en sus manos . Por ello son necesarias propuestas nuevas, vanguardistas y rompedoras . Hacen falta políticos de verdad, comprometidos con sus votantes y ciudadanos , por ej, M.H.P. Puigdemont, Toni Comín y tantos otros todos ellos a nivel de Catalunya, En España hace falta lo mismo y al dia de hoy no hay ni uno.
 11. Icona del comentari de: joandomenec a octubre 10, 2021 | 13:41
  joandomenec octubre 10, 2021 | 13:41
  Independentista senyor Voltas? Independentista el senyor Doménech? No em faça riure. Reformes de lleis orgàniques no duen a la independència. L'aterratge a la realitat ens diu que el PSOE i PP no volen canviar la constitució ni admetre la independència de Catalunya. L'aterratge a la realitat, si no som cecs, ens mostra que la independència no té més que un camí: unilateralitat. Senyor Voltas, el senyor Doménech només proposa la reforma del sistema del 78, però en cap moment apareix la possibilitat d'independència de Catalunya. Reformar Espanya? Amb el seu pa faran sopes.
 12. Icona del comentari de: Jordi independent a octubre 10, 2021 | 14:09
  Jordi independent octubre 10, 2021 | 14:09
  En el millor dels casos, si el PSOE arribes a tirar endavant les reformes de Lleis Orgàniques, tot seguit el PP i Vox les portaran al TC, que les tombarà en un tres i no res
 13. Icona del comentari de: Carles a octubre 10, 2021 | 19:03
  Carles octubre 10, 2021 | 19:03
  Cuidadosament o curosament?
 14. Icona del comentari de: Carles a octubre 10, 2021 | 19:06
  Carles octubre 10, 2021 | 19:06
  Això que proposa Domènech per d'aquí 3 anys es pot fer ara o millor es podria haver fet fa 3 anys. Cap realisme. Entre Pudimos i l'independentisme (?) no hi ha lluites compartides.
 15. Icona del comentari de: Tripartit no, gràcies a octubre 11, 2021 | 12:18
  Tripartit no, gràcies octubre 11, 2021 | 12:18
  I no simplificaria les coses que ERC declarés públicament que és un partit república espanyol i que, com a tal, està en contra de la independència de Catalunya, senyor Voltas? A fi de comptes, tothom se'n està adonant i els vots que perdria per la banda dels independentistes badocs, segurament els guanyaria amb escreix per la banda dels espanyolistes que no s'escolten el que diuen Rufian i Tardà ni les declaracions d'amor a espanya de mossèn Junqueras.
 16. Icona del comentari de: junqueras, una ARRIMADAS AMB BARBA IMBERBE y sotana COPE a octubre 11, 2021 | 13:03
  junqueras, una ARRIMADAS AMB BARBA IMBERBE y sotana COPE octubre 11, 2021 | 13:03
  ERC AVIAT SERA CIUDADANOS, pur vaticanisme d'extrema dreta del monseñor Junqueras de Ferrovial y de España.Una
 17. Icona del comentari de: pere a octubre 15, 2021 | 08:39
  pere octubre 15, 2021 | 08:39
  Els processistes com tu sobreu,

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa