Per què no els expulsa i per què no pleguen

"Com encaixa l’èpica i la retòrica de la no rendició amb un govern de coalició amb aquells qui acuses d’haver-se rendit?"

El lector em disculparà que comenci amb una autocita. Quan ERC i Junts van decidir tornar a governar plegats després del desastre de la darrera legislatura, vaig escriure que la situació em recordava el típic matrimoni fracassat que decideix tenir un altre fill a veure si així salva la relació. No calia ser Nostradamus per saber que la cosa no rutllaria, i només han calgut tres mesos per confirmar-ho. El President i el seu partit treballen per fer funcionar la taula de negociació amb el govern espanyol, i el soci de govern treballa perquè no funcioni. És normal: a curt termini uns ho han fiat tot a la via de la negociació i els altres a demostrar que aquesta via és morta. El que no és tan normal és que dos partits que remen en direcció contrària en un tema tan important governin plegats.

Diu Jordi Sánchez que Junts “ha estat exclòs de la taula perquè és la veu de la no renúncia”. No sé si el secretari general de Junts és conscient de la feblesa lògica del que està afirmant: si Junts és la veu de la no renúncia deu voler dir que ERC és la veu de la renúncia. Si no, quin sentit tindria la frase? I si ERC és la veu de la renúncia, com és que Junts hi governa, si precisament Junts pretén ser el partit del #NoSurrender? Com encaixa l’èpica i la retòrica de la no rendició amb un govern de coalició amb aquells qui acuses d’haver-se rendit? 

Arribats a aquest punt, cal fer-se dues preguntes. Per què Aragonès no cessa els consellers de Junts i aposta per governar en solitari, buscant suports de geometria variable al Parlament? I per què Junts no marxa d’un govern liderat per “la veu de la renúncia”? Els dos tenen els seus motius, ben prosaics. A ERC pensen que, autoexcloent-se de la taula, els seus socis s’estan ficant a la ratera de la irrellevància i el testimonialisme, i que l’opinió pública acabarà premiant la coherència d’Aragonès, que al cap i a la fi està fent exactament el que va prometre que faria quan va demanar el vot, dels ciutadans primer i del Parlament després. Però hi ha un altre motiu de pes que frena la crisi de govern definitiva. Si el president expulsa Junts del govern ja només podria aprovar els pressupostos amb el PSC, i això posaria la legislatura catalana en mans de Salvador Illa, que òbviament exigiria la correspondència d’ERC amb els pressupostos de l’estat. Un canvi de cromos pressupostaris que deixaria ERC sense la seva última bala –tombar els PGE– per obligar el PSOE a fer progressos a la taula de negociació.  La conclusió és que Aragonès tindrà guardat al calaix el bolígraf per cessar consellers com a mínim fins que els pressupostos del govern català s’hagin aprovat al Parlament amb la majoria de la investidura. Després, ja es veurà.

I Junts, per què no plega del govern, si és cert que Aragonès “ha acceptat el veto de la Moncloa” i si és cert que el President representa a la taula “la veu de la renúncia”? Són acusacions gravíssimes, que si fossin certes convertirien els de Puigdemont en còmplices d’una mena de govern de Vichy. Més enllà dels 300 alts càrrecs que es quedarien al carrer, que això també pesa, Jordi Sánchez també fa càlculs polítics. Ser al mateix temps fora de la taula i dins del govern els permet gaudir dels beneficis de la presència institucional (visibilitat, gestió de pressupost, capacitat d’influència) sense haver d’assumir davant de la base social de Junts els costos de qualsevol hipotètic acord amb l’estat. Fora del govern hi fa molt fred, i segons com vagin les coses, sempre hi haurà la possibilitat de dir que el traïdor ha estat l’altre i mantenir-se davant de l’electorat independentista com el partit que no s’agenolla. Els postconvergents són uns mestres en aquesta mena de filigranes discursives (és un elogi).

No esperin, doncs, una trencadissa definitiva al Govern. Els dos socis tenen motius sobrats per continuar trobant-se cada dimarts al Consell Executiu. I no esperin, tampoc, cap avenç en la construcció de l’acord estratègic de l’independentisme de què parla l’acord d’investidura. En aquests moments, i des de fa temps, qualsevol espai de reunió dels actors independentistes és un espai de no acord i de bloqueig assegurats. I la modesta i irritada opinió d’aquest columnista és que continuarà essent així fins que es desfaci amb claredat l’empat electoral entre nyerros i cadells. O bé fins que canviïn radicalment els lideratges.

Comentaris

  Roberto Rulano 18/09/2021 7:41 pm
  O be que finalment votem un partit nacionalista català. Després quan vingui la ultradreta catalana tota l'esquerra procesita plorant.
  Anònim 18/09/2021 7:47 pm
  Lo cierto y verdad es que Junquera se cagó por las patas abajo con la reacción del gobierno español de meterlos en la cárcel. Esa es mi percepción aunque a nadie le importe.
   No cola 20/09/2021 2:11 pm
   Home, cagarse el que es diu cagarse el que ho fa millor és el dels 8 segons i que fa tant bé de "correcaminos"
  Independentista 18/09/2021 8:14 pm
  Si els partits que s'autoanomenen independentistes no van plegats, la partida està perduda. Divide et impera......
  Tripartit no, gràcies 18/09/2021 9:06 pm
  El senyor Voltas pregunta: "Com encaixa l’èpica i la retòrica de la no rendició amb un govern de coalició amb aquells qui acuses d’haver-se rendit? " Fàcil, senyor Voltas: quan feu el tripartit que teniu emparaulat des d'abans de les eleccions, no tindreu l'excusa de que ho heu hagut de fer perquè els mmm.... -"post-convergents", em sembla que en dieu- us han deixat penjats. Ho fan per això i perquè dins de JUNTS també hi ha partidaris de la rendició. Personalment, penso que s'equivoquen i que haurien de passar a la oposició i deixar-vos fer el tripartit, si més no, per acabar amb la xerrameca de la unitat que demanen els que els costa acceptar la idea de que ERC és un partit unionista més
   Fart de pallassos 20/09/2021 2:13 pm
   Guaita, un altre de JuntsXdividir cridant unitat
  Narcís 18/09/2021 9:54 pm
  A què hi juga l' autor? Quins raonaments enrevessats fum ? Però, què compon ser al ' poder ' de ca nostra ( fos només perquè no hi siguin els catalanòfobs que ja hi són prou o totalment vía estat ) amb dir res pel que fa a la " taula baliga-balaga " ? PD : no sabia l' autor dominés també ser un perepunyetes o d'allò més lligamosques ( per ventura, pensa tractar amb ' espanyolets mil del carrer ' ? ) ! Nota : quina facècia : remetre's a càrrecs, a sous ( àdhuc esmentà'ls-e de ' postconvergents ' ) .. de debò no està retratant el que és ERC i sempre fou ERC ? Anotació al marge : una cosa n' és una cosa pel que fa a allò que hom pugui governar a Catalunya i una d'altra molt diferent allò que hom pugui tractar amb partit de la transició, amb partit del 78, amb partit espanyol .. tot plegat, botxí " ! Incidència : hom sap, que fos només perquè Europa/ el món no pensi ser nosaltres, els independentistes, qui no volen ' dialogar ' .. hem de fer el teatre .. teatre obvi d' ençà del moment que no acceptaren representants de partit coal·licionat pro la " independència de Catalunya " !
  Joan de l'Ós 18/09/2021 10:24 pm
  Cap autocrítica es veu per enlloc, simple corifeu d'ERC. L'autocrítica seria reconèixer que la taula del diàleg és una trampa que ens ha parat el PSOE per justificar de no fer res fent veure que fa. Qui el vol aquest diàleg ? Vares anar a la manifestació del dia 11 ? Algú en va fer menció? Noi, al recó de pensar i reflexiona ... reflexiona. la tauleta ni se la creu ni interessa a ningú que no sigui el PSOE-ERC-CC.... la gran coalició per a no fer res.
  Baldiret 19/09/2021 12:40 am
  Es Esquerra qui ho ha empastifar tot, qui ha traït als independentistes. No cal entrar en detalls que ja fa temps que veiem.
   Fins als nassos de juntsxlapasta i JuntsXdividir 20/09/2021 2:18 pm
   Neteges les ulleres, es fa falta
  L'àvia de l'Oriol 19/09/2021 1:27 am
  Tant subvencionat ... estàs malament del cap .
  Luisnomeacuerdo 19/09/2021 1:33 am
  Eduardo a vueltas con el proceso. El proceso ha muerto. Viva el proceso y los que vivimos de esto engañando a los ciudadanos de la comunidad autónoma de Cataluña.
   Albert Berrio 19/09/2021 9:36 am
   Vostè viu a una comunitat autònoma espanyola, jo visc a un país que es diu Catalunya. Ciutadans que pensen i senten com vostè n'hi ha molts, però que pensen i senten com jo, també. Es tracta de saber quins són més, els uns o els altres. I això només es pot fer amb un referèndum, on tothom, unionistes i independentistes es pugui expressar lliurement. Jo. Li asseguro, acceptaré el resultat, encara que no sigui el que vull, que és la independència.
    @ Albert 20/09/2021 8:14 am
    A aquest nomeacuerdo, no cal ni fer-li cas, és un ximple què parla del que no sap, ni l'importa, només escriu per.fer la punyeta i tocar la pera, no li donem el gust de donar-li veu, deixem que parli amb la pared! Només és un pobre home plè d'odi..
  Groc 19/09/2021 11:42 am
  Moltes critiques a Voltes i a ERC. Tan inteligens no canteu les excelencies de JxC i no desmentiu el paperot dels ex Convergens No passara pero si pasés que ERC pactes amb PSC ,JxC continuarian a la diputació de Barcelona amb el PSC?. JxC tan bons que son per que no fan una trencada de govern provocàn noves eleccions i tindrian tots els vots independntistes i fer lo que bà dir la sr. Palusie PRESIDENT FACI L'INDEPENDENCIA (jxC solets) De fer retórica han sabeu molt ,tipic de la dreta
   Quitos 20/09/2021 12:41 pm
   Están los exconvergents, el Pdcat, y los neopujolistas (ERC).
    Fart de pallassos 20/09/2021 2:22 pm
    I els déus de l'imperi com els q criden "unitat" i es dediquen a dividir. Que, quin dia aixecarà la DUI la Borràs?
  Jaume R, fugat de la secta del Cregut miserable i celestial, il.luminat per Deu 19/09/2021 12:58 pm
  Amb junqueras Catalunya al carajo. ELL ES DEU, i la resta una merda. ELL DINS ERC ES UN FRANCO VULGAR, CREGUT, FILL DE P... i enfonsa a tots els esser intel.ligents i brillants fins humikiar.los amb la seva retorics mossenistica. SALVEM ERC, FORA junqueras el miserable DEU CELESTIAL, OMNIPOTENT, OMNIPRESENT, TOTALITARI
   Fins als nassos de juntsxlapasta i JuntsXdividir 20/09/2021 2:17 pm
   Quan un no té arguments de pes, es dedica a insultar. Veient el teu nivell, jo de tu callaria, encara q es evident q la teva inteligencia no dóna per tant.
  Baldiret 19/09/2021 5:07 pm
  De PERE III El Gran saltarem a PERE el Vil
  Josefina Clares 19/09/2021 8:09 pm
  Aragones, la riota del cafeito del Sanchez, amo de Catalunya.155. La Mesita del Cafeito con Illa es molt mes important, que fi farem petito Aragones
  gerard de sarrià 19/09/2021 9:35 pm
  Es precissament per aquest motiu. Perque hi hauria gent com tú, a l'altra banda que es quedaria sense sou. Que li trobes d'estrany? Si tu ho fas, si tu acceptes el criollisme del teu partit sense moure una cella, que li veus d'estrany amb d'altres?. Ets molt gran.....
  BondiaCatalunya 19/09/2021 10:14 pm
  Els pressupostos van a càrrec dels indults. Per tant, de bala, ja no en queda cap. I aquest és el primer gran problema que tenim, com a país. Si no som capaços de crear una palanca de pressió, real, no anem enlloc. Ni amb ERC, ni amb Junts, ni amb cap altre.
  Jo 20/09/2021 8:19 am
  La política de esquerra, és qui dies passa, anys empeny...quin diàleg hi pot haver amb un partit, que el primer que fa és dir del que es pot parlar i del que no...la nostra meta és l'independència i la del espanyolisme es no donar-nos-la, perquè se'ls acabaria la mamella...que hi ha a parlar? Hauríem de votar per algú que no fos de cap partit, per molt independentiste que diguin ser...en Cuixart seria un home perfecte com a president de Catalunya!
  federalista 20/09/2021 9:37 am
  jajaja barallats dividits i minoritaris, mai un indepre, haura tingut tanta indepresion com ara, en fi indepres indepredenchia pel 2784 jajajaj aixo si no us mateu abans, els indepres que encara quedeu al segle 28 jajaja que al pas que anem no seran molts hahahahahahahahahahahahaha.
   Fart de pallassos 20/09/2021 2:20 pm
   A veure si aprens a escriure q no s'entén res, a no ser q vulguis seguir demostrant el teu nivell d'ignorància sense vergonya
  Núria 20/09/2021 12:20 pm
  Voltas, es diuen "ER" i no "ERC" i tu ho hauries de saber. Pel que es refereix al concepte "postconvergents" només utilitzeu aquest concepte el cremats que feu veure que no aou d'ER i que sou periodistes "objectius i imparcials". Tira d'hemeroteca, que per cert en hi ha moltissima de' Junqueras, 2015, abans i després, això si, fins el 21D del 17 que fa gir de 180 graus, on ens alliçona vehement dr que no podem deixar en mans de Cat aquells polítics que parlin/creguin en un referendum pactat que no arribarà mai. O que amb especial "enfasis i duresa" li repeteix com un lloro a la Sra. Terribes, que l'Estat mai pactarà un referedum i si ho fes mai compliria, indignat només amb aquesta idea impossible. I ara se'ns diu, ens dius, hiperventilats, no en aquest escrit però en el llistat " de noves paraules d'ER" ens doeu hiperventilats als que simplement volem el que Er defensava abans del 21D. Encara estic esperant explicacions d'on són les estructures d'Estar que en Junqueras va repetir per activa i passiva al programa del Sr. Cuní de 8tv, amb la seva sobretia, habitual, que estaven preparades. Vergonya em feu tots!
  Sóc jo 20/09/2021 12:21 pm
  Voltas, es diuen "ER" i no "ERC" i tu ho hauries de saber. Pel que es refereix al concepte "postconvergents" només utilitzeu aquest concepte el cremats que feu veure que no aou d'ER i que sou periodistes "objectius i imparcials". Tira d'hemeroteca, que per cert en hi ha moltissima de' Junqueras, 2015, abans i després, això si, fins el 21D del 17 que fa gir de 180 graus, on ens alliçona vehement dr que no podem deixar en mans de Cat aquells polítics que parlin/creguin en un referendum pactat que no arribarà mai. O que amb especial "enfasis i duresa" li repeteix com un lloro a la Sra. Terribes, que l'Estat mai pactarà un referedum i si ho fes mai compliria, indignat només amb aquesta idea impossible. I ara se'ns diu, ens dius, hiperventilats, no en aquest escrit però en el llistat " de noves paraules d'ER" ens doeu hiperventilats als que simplement volem el que Er defensava abans del 21D. Encara estic esperant explicacions d'on són les estructures d'Estar que en Junqueras va repetir per activa i passiva al programa del Sr. Cuní de 8tv, amb la seva sobretia, habitual, que estaven preparades. Vergonya em feu tots!
  Sóc jo de nou 20/09/2021 12:23 pm
  Voltas, es diuen "ER" i no "ERC" i tu ho hauries de saber. Pel que es refereix al concepte "postconvergents" només utilitzeu aquest concepte el cremats que feu veure que no aou d'ER i que sou periodistes "objectius i imparcials". Tira d'hemeroteca, que per cert en hi ha moltissima de' Junqueras, 2015, abans i després, això si, fins el 21D del 17 que fa gir de 180 graus, on ens alliçona vehement dr que no podem deixar en mans de Cat aquells polítics que parlin/creguin en un referendum pactat que no arribarà mai. O que amb especial "enfasis i duresa" li repeteix com un lloro a la Sra. Terribes, que l'Estat mai pactarà un referedum i si ho fes mai compliria, indignat només amb aquesta idea impossible. I ara se'ns diu, ens dius, hiperventilats, no en aquest escrit però en el llistat " de noves paraules d'ER" ens doeu hiperventilats als que simplement volem el que Er defensava abans del 21D. Encara estic esperant explicacions d'on són les estructures d'Estar que en Junqueras va repetir per activa i passiva al programa del Sr. Cuní de 8tv, amb la seva sobretia, habitual, que estaven preparades. Vergonya em feu tots!
   Fins als nassos de juntsxlapasta 20/09/2021 2:23 pm
   Em sembla que ha juntsXcat també li va caure el CAT, oi?
  Quitos 20/09/2021 12:50 pm
  Así q los d Junts se han autoexcluído d la mesa? Menuda jeta q tiene sr. Voltás exponiendo este argumento. Salvo el sr. Puigdemont iban los pesos más pesados dl partido y quien los ha vetado ha sido Erc, increíble pero cierto, un partido independentista vetando a un partido por querer aceptar a l9s expresos, creo q no podían caer más bajo. Por cierto el argumento d q estaba pactado q sólo podían ser miembros dl gobierno es más falso q un billete d 3€, pq no cita el escrito d lo q se pactó en realidad? Es usted muy tendencioso.
  Si GWANA ARAGONES, el negrito del ILLA.155 20/09/2021 2:32 pm
  Ju queras vetat pel psoe, i el oetito aragones cagat fins dalt i dien SI SEÑOR SANCHEZ. ESCLAU ARAGONES, el negrito drl Sanchez.155. TOT PER LA NOMINA que en Peret te gana, pobre desgraciat gens honorable, SI GWANA ARAGONES

Nou comentari