És fama que Bismarck, el canceller de ferro, deia que “mai es menteix més que abans d’unes eleccions i després d’una cacera”. L’expressió trasllueix el Junker prussià esdevingut demòcrata, i assenyala la vinculació entre la política electoral i la mentida, una convicció quasi universal.

Si fem una collita al florit jardí de la mentida a la política espanyola i catalana tindrem feina. El govern més progressista de la història va prometre derogar o, almenys reformar substancialment, la Llei Mordassa. La batllessa Colau i el senyor Junqueras s’havien compromès programàticament i estatutàriament a no optar a un tercer mandat, cadascú a la seva guingueta. El senyor Torrent volia declarar la independència de cop i volta i demanava els indecisos que fessin un pas al costat. El president Aragonès es va comprometre a “culminar la independència” que el senyor Torrent s’havia oblidat de declarar. El senyor Rufián havia posat un límit de divuit mesos in illo tempore a la seva presència al Congrés dels diputats, la vida dels quals Déu guardi molts anys.

Ningú va complir la seva paraula, el que planteja la qüestió de per què la gent hauria de creure-les quan no han fet res més que mentir. Sembla que la missió del polític sigui mentir. Com si n’hi hagués una mica de veritat a la desqualificació vulgar dels polítics perquè són tots iguals i tots menteixen.. Si, com es diu, la primera víctima d’una guerra és la veritat, la primera víctima de la política (que és la guerra per altres mitjans) és la sinceritat.

Tanmateix, no cal ser Kant per entendre que la sinceritat és la millor política en teoria, encara que sovint no sigui realitat. Al contrari, la realitat sembla ser la que descriu Machiavel, que el Príncep farà servir la mentida per raó d’estat que, al fons, és la seva pròpia conveniència com a detentor del poder. És injusta la mala fama del florentí qui només repetia la doctrina de Plató, segons el qual, el governant (que era filòsof) pot fer servir la mentida piadosa per raó d’estat. Sigui com sigui, la mala fama ha caigut sobre el maquiavel·lisme considerat l’eix del realisme en política.

Que avui es digui que les fake news fan impossible distingir entre veritat i mentida no suposa que abans fos el cas. Paradoxalment, a l’era de la comunicació hem aconseguit fer universal la mentida. És la conclusió d’un recent (2020) estudi de Catherine Monroy sobre l’art de la mentida. Se’ls gira feina als seguidors de Heidegger, capficats amb la tasca de desvelar la veritat al món, que està amagada, qui sap per quins motius conscients o inconscients, individuals o col·lectius, com pensen els partidaris de la filosofia de la sospita.

Així, doncs, totes les declaracions, programes, proclames dels polítics (en realitat, de tothom) s’han de sotmetre a l’esmolat bisturí de la interpretació, si es vol entendre alguna cosa. Quan el senyor Junqueras diu que no cal refiar-se dels que prometen referèndums impossibles perquè l’Estat mai compleix les seves promeses i ara proposa un referèndum pactat amb aquest estat sembla clar que els dos senyors Junqueras, el d’antany i el d’enguany, es desmenteixen mútuament i, per tant, menteixen. Com quan la batllessa Colau va dir que, per assolir la batllia, mai acceptaria els vots de la dreta que va acceptar per assolir-la. O quan el president Aragonès va dir que no acceptava la qüestió de confiança que se’n va comprometre a acceptar a l’inici de la legislatura.

Tots menteixen. La qüestió és per què. Cal esbrinar les seves motivacions i aquesta és la feina de l’hermenèutica, de la interpretació que, com diu Gadamer, pot ser una interpretació de la fe o de la sospita. Pel que fa a la política, la interpretació de la fe és normalment la de la militància, moguda pel culte a la infal·libilitat del líder i la recompensa d’un sou públic. La interpretació de la sospita és la dels crítics, que habiten a les tenebres exteriors sense cap accés als mitjans de comunicació, monopolitzats pels de la fe.

Totes dues, interpretacions, però, la de la fe i la de la sospita són complementàries perquè a la fi es troben amb el fil de ferro bismarckià, comú a totes les motivacions en política, que és el poder.

Menteixen perquè el seu únic objectiu és el poder pel poder. No el poder per assolir objectius d’interès general sinó el poder per recompensar els militants i amics de la fe, castigar els crítics i perpetuar la ignomínia. Res més.

O sigui, que Maquiavel, a qui algú va definir com “l’home que reia en ‘hi’”, tenia raó.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a febrer 14, 2023 | 19:59
    Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) febrer 14, 2023 | 19:59
    Junqueras mentia abans i menteix ara, però no sempre: Quan diu que estima Espanya, diu la veritat
    36
    Icona de dislike al comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a febrer 14, 2023 | 19:59 23
    Respon
    • Icona del comentari de: Menteix més que'ls corruptgents? a febrer 14, 2023 | 21:22
      Menteix més que'ls corruptgents? febrer 14, 2023 | 21:22
      Miss Catalunya ens va dir "feume confiança" i ens donar una costellada de 3 respostes sense cap transcendència. El batxiller foll va trigar setmanes a donar el resultat de l'1-O, 8 segons a suspendre la DUI i hores a fugir deixant-ho tot enmerdat, va prometre tornar per guanyar unes eleccions i fa 5 anys que l'esperem. El pallasso Torra només va jugar 4 anys amb pancartetes i obeint als jutges, el menys mentider. La xoni Borràs ens diu que la jutgen per patriota i tots sabem que la jutjan per corrupte. Uns professionals de la mentida i l'engany, ens pots posar algun exemple comprobable d'en Junki?
      17
      Icona de dislike al comentari de: Menteix més que'ls corruptgents? a febrer 14, 2023 | 21:22 25
      Respon
      • Icona del comentari de: Josep M. Ponsa a febrer 15, 2023 | 16:54
        Josep M. Ponsa febrer 15, 2023 | 16:54
        Et dius odi de primer i segon cognom, oi ?
        • Icona del comentari de: No ho sé a febrer 15, 2023 | 20:04
          No ho sé febrer 15, 2023 | 20:04
          Però segur que no es diu Corrupte Prucessista...
      • Icona del comentari de: Adonae a febrer 16, 2023 | 00:07
        Adonae febrer 16, 2023 | 00:07
        Et repeteixes massa, potser deus cobrar per cada comentari, del contrari no s'entén, perquè a quin Junqueres defenses al que deia el que deia fins al 2017 o al d'ara?
  2. Icona del comentari de: 'Menteixen perquè el seu únic objectiu és el poder pel poder. No el poder per assolir objectius d’interès general sinó el poder per recompensar els militants i amics de la fe i perpetuar la ignomínia' a febrer 14, 2023 | 20:15
    "Menteixen perquè el seu únic objectiu és el poder pel poder. No el poder per assolir objectius d’interès general sinó el poder per recompensar els militants i amics de la fe i perpetuar la ignomínia" febrer 14, 2023 | 20:15
    Per un cop estic d'acord amb el madrileÑu, una definició precisa dels seus amics corruptgents. La xoni dien que va a judici per patriota, quan tots sabem que la jutjan per corrupte, és el millor exemple. O el batxiller presumint de independentista quan tots el vam veure suspenent la DUI en 8 segons i fugint deixant-ho tot enmerdat. Hi han molts més exemples però a en Cot no li agrada que m'exedeixi i em censura tot el comentari.
    21
    Icona de dislike al comentari de: 'Menteixen perquè el seu únic objectiu és el poder pel poder. No el poder per assolir objectius d’interès general sinó el poder per recompensar els militants i amics de la fe i perpetuar la ignomínia' a febrer 14, 2023 | 20:15 35
    Respon
  3. Icona del comentari de: Costa poc mentir i et dóna poder a febrer 14, 2023 | 21:55
    Costa poc mentir i et dóna poder febrer 14, 2023 | 21:55
    L'alcalde de Moià que volia i vol ser president de la Diputació també va mentir, em va dir que com a màxim seria alcalde dues legislatures, i ja va per la quarta. Parlava d'un deute de 25 milions i les males llengües diuen que amb 8 milions ja ha pagat el deute i molt més. Les paraules són fàcils de dir, la realitat ja és més difícil
    • Icona del comentari de: ERColau, junqueras i colau la mateixa COSA NOSTRA a febrer 15, 2023 | 08:54
      ERColau, junqueras i colau la mateixa COSA NOSTRA febrer 15, 2023 | 08:54
      Els alcaldes d'erc son els someres del poble, els mes rucs i mafiosos, junquerisme d'omplur la butxaca i ribar alscatalans com mai
      19
      Icona de dislike al comentari de: ERColau, junqueras i colau la mateixa COSA NOSTRA a febrer 15, 2023 | 08:54 13
      Respon
      • Icona del comentari de: No cola a febrer 15, 2023 | 11:49
        No cola febrer 15, 2023 | 11:49
        Resulta que junts ha donat més vegades suport a Colau que ERC, com ho justifiqués? No pots, l'odi no et deixa ni veure-ho tot i que avui surt publicat.
        • Icona del comentari de: KK a febrer 15, 2023 | 16:34
          KK febrer 15, 2023 | 16:34
          KK mentidera del junqueras
  4. Icona del comentari de: Partitocràcia, dictadura encoberta a febrer 14, 2023 | 22:50
    Partitocràcia, dictadura encoberta febrer 14, 2023 | 22:50
    Catalunya es regeix per la llei electoral espanyola que en més de 40 anys el Parlament no ha canviat perquè els convé als partits. Prou partitocràcia. Primaries, llistes obertes! Si menteixen és perquè els votants no els hi passem compta un cop escullits i al poder. A veure amb quina ens venen ara al seu programa electoral.
  5. Icona del comentari de: Ok Gal a febrer 14, 2023 | 23:11
    Ok Gal febrer 14, 2023 | 23:11
    Si conserves el poder els fracasos s’evaporen. A més fracàs més poder necessiten. No els hi agrada l’honor del fracàs. Menteixen per preparar-se davant el fracàs, Tenen bones intencions, no fracassos, i les bones intencions han de tenir premi. La culpa la tenen els compradors de falses bones intencions, estan donant vida a uns timadors, doncs aquests no assumeixen el fracàs.
  6. Icona del comentari de: Abstencionista convençut. a febrer 15, 2023 | 06:15
    Abstencionista convençut. febrer 15, 2023 | 06:15
    Exacte. Per aixó jo no vaig a votar. No val pas la pena.
  7. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a febrer 15, 2023 | 06:46
    Doctor Strangelove febrer 15, 2023 | 06:46
    El vell comunista podia incorporar també les mentides del batxiller de Waterloo! Doc.
  8. Icona del comentari de: Arriba el REY JUNQUERAS I, el ferrovial a febrer 15, 2023 | 08:50
    Arriba el REY JUNQUERAS I, el ferrovial febrer 15, 2023 | 08:50
    Junquerismees robar herencies, el Patrimoni d3ls vells per forrar amiguitos, hermano i militants de Jerc el follader del policia guapeton. Junqueras esel REY DE ERC.155 I ES UN TITOL MONARQUIC I HEREDITARI, i com es diu el fill princep?
    • Icona del comentari de: Mateu Felip Cardenas a febrer 15, 2023 | 11:31
      Mateu Felip Cardenas febrer 15, 2023 | 11:31
      Defensar a la familia es propi d'un catòlic honrat com el senyor Junqueras
  9. Icona del comentari de: ERColau, comunisme putinesc.venezolano a febrer 15, 2023 | 10:00
    ERColau, comunisme putinesc.venezolano febrer 15, 2023 | 10:00
    Junqueras i Colau estan barbarement grassots i ben alimentats. Robar i mentir engreixa molt les galtes, nomes cal veure'ls que lluents estant, els molt comunistes. ERColau, grqnja d'engreix de militants, ganduls i curtets de cap
  10. Icona del comentari de: No cola a febrer 15, 2023 | 11:54
    No cola febrer 15, 2023 | 11:54
    I tu perquè menteixes? Deies que eres comunista, després del PSOE, vas intentar passar a podemos i les CUP i ERC no et van voler. Has anat a petar a un partit de dretes liberal per molt que sigui catala e indepe, deu-nhi-dó quin historial de mentides que tens. Suposo que aquest diari no publicarà aquest comentari com si fa amb els 8/10 de la que només renega d'esquerra amb vocabulari xarnego.
    11
    Icona de dislike al comentari de: No cola a febrer 15, 2023 | 11:54 11
    Respon
  11. Icona del comentari de: Narcís a febrer 15, 2023 | 13:17
    Narcís febrer 15, 2023 | 13:17
    A la pregunta del Sr. Cotarelo : molt senzill : perquè la gent es deixa enganyar ( no pas majoria de catalans que sí massa que no ho són ! ) ! PD : si això hi afegim ignorància, analfabetisme il·lustrat, bona fe i força anticatalanisme tot volent sigui Catalunya extensió de terra que deixaren . . n' és dit tot !
  12. Icona del comentari de: Rsalva a febrer 15, 2023 | 14:15
    Rsalva febrer 15, 2023 | 14:15
    Cal afegir q juntsxsi(erc cdc) i la cup imcompleixen la llei del referendum q ells mateixos varen aprovar, com ho qualifiquem això: som uns grans demòcrates ?
  13. Icona del comentari de: Fabencio a febrer 15, 2023 | 14:35
    Fabencio febrer 15, 2023 | 14:35
    Totalment d’acord Professor. De fet, l’únic partit que va cumplir las seves promeses electorals va acaba a la presó.
  14. Icona del comentari de: ¿Per què menteix l'ésser humà, García Cotarelo? a febrer 15, 2023 | 15:12
    ¿Per què menteix l'ésser humà, García Cotarelo? febrer 15, 2023 | 15:12
    Potser per la mateixa raó que tu i molts altres. Vas canviar el primer cognom del teu pare, Paulino García Moya, pel de la teva mare: Pilar Cotarelo. Igual que va fer Miguel Bosé amb el cognom del seu pare: Luis Miguel González Lucas conegut com a Luis Miguel Dominguín. Aquests canvis són mentir, però no als altres; és mentir-te a tu mateix; d'alguna manera és negar el teu pare.
    • Icona del comentari de: Si noi, a febrer 15, 2023 | 20:06
      Si noi, febrer 15, 2023 | 20:06
      els hidalgos mesetarios són així.
    • Icona del comentari de: Adonae a febrer 16, 2023 | 00:24
      Adonae febrer 16, 2023 | 00:24
      Aquesta sí que és bona! Estàs dient que el cognom de la mare que et va parir és menys important que el del pare?
      • Icona del comentari de: No ho crec a febrer 16, 2023 | 14:33
        No ho crec febrer 16, 2023 | 14:33
        Sembla més que l'hidalgo troba Garcia massa vulgar i renega de les tradicions, ha demarcar paquet...
  15. Icona del comentari de: Per cert, a febrer 15, 2023 | 20:09
    Per cert, febrer 15, 2023 | 20:09
    el "títol"/cognom de Hidalgo es donava quan el pare era noble i no reconeixia al seu "vastago" fora del matrimoni, a les Castillas...
  16. Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 16, 2023 | 10:43
    Gonzalo febrer 16, 2023 | 10:43
    Soy un truhán, soy un señor. Ja, ja, ja cojones.
    • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a febrer 16, 2023 | 13:32
      Luisnomeacuerdo febrer 16, 2023 | 13:32
      Y epaño, ja ja ja ja. Venga otro botellín. Yo soy epañó epañó! Viva los españolazos de la colonia ja ja

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa