No tindrem Netflix en català però tindrem 15 milions més per finançar la menjadora

De vegades costa veure el valor notícia del que passa a la política catalana, perquè el principal sempre és la novetat, i aquesta no ens dóna res de nou. Una novetat seria que Gabriel Rufián, diputat d’Esquerra al Congrés, digués alguna cosa que fos veritat. Però avui, de nou, s’ha demostrat que ha tornat a mentir. Com sempre.

Des d’Esquerra Republicana no han deixat de repetir, durant les negociacions amb el Govern espanyol per donar o no suport als pressupostos (aquest “o no” és pura retòrica, perquè aquest suport estava cantat des d’un inici), que la nova llei de l’audiovisual havia de comptar amb la obligatorietat d’un percentatge de continguts en català a les plataformes audiovisuals com Netflix, Movistar, HBO, Amazon, etc., perquè els comptes de l’Estat tiressin endavant. Doncs no només han tornat a mentir, com sempre, sinó que l’acord conté per a Catalunya la mateixa contrapartida de sempre: diners. Diners (cada vegada menys) amb què els polítics catalans sempre s’han deixat tapar la boca mentre l’Estat ens deixa completament nus.

Perquè aquest acord no obliga les plataformes a normalitzar la llengua, oferint els seus continguts en català i la resta de llengües cooficials. El que fa és precisament obligar-les a pagar per no obligar-les a oferir-los. I amb aquests diners ***produir obra audiovisual en català***. Per què hi poso tants asteriscos? Doncs perquè aquest sistema ja el coneixem: consisteix en disposar de cash per pagar prebendes a les productores amigues, ja sabeu, documentals milionaris sobre el procés d’escassa qualitat periodística que després no saben on col·locar, sèries en català amb la meitat de personatges que parlen en castellà, programes magazin en català on Espanya és el principal tema de conversa… De tant en tant potser surt algun Merlí o un Polseres Vermelles de torn, que tots ens felicitarem per tenir, mentre el més calent és a l’aigüera.

Que la producció finançada per les plataformes s’emeti en aquestes mateixes plataformes no ho diu enlloc. Per tant, comptem amb l’exhibidor de sempre: TV3 i Catalunya Ràdio, amb el perfil d’audiència que tots coneixem, i para de comptar. Com sempre. Allò que poden controlar. I tot plegat, remarcant el famós 6% per a llengües cooficials que, insisteixo, no té a veure amb el catàleg sinó amb el percentatge de beneficis que han de destinar finançar una obra audiovisual amb la qual no es comprometen, que no fan seva.

I sembla que m’ho faci venir bé a cada article per parlar de com els polítics catalans gestionen l’administració de Catalunya com una colònia, però és que no cal fer malabars, la realitat m’ho posa en safata setmana a setmana. Les negociacions amb Madrid han acabat com sempre, amb el mercadeig de la nostra llengua a canvi d’engrossir la menjadora per als amics. Allà estan contents perquè cada dia som més espanyols i aquí estem contents perquè ens creiem que és l’única forma de mantenir-nos catalans. Tot plegat mentre se’ns afirma que tot és provisional mentre assolim una independència que ha de comptar amb l’acord de qui ni tan sols està d’acord amb protegir el nostre idioma dins d’Espanya.

I al capdamunt de tot, el Govern espanyol renuncia adherir-se a la patent unitària europea perquè no es podrà tramitar en llengua castellana, raonant de forma desacomplexada que ho fa per defensar-la, encara que suposi un procediment més feixuc per qui vulgui sol·licitar una patent amb efecte a Espanya. Però ja sabem que a Catalunya per defensar la llengua has de renunciar a ella d’entrada, a veure si a base de caure simpàtic a l’amo et premia amb la llibertat. De moment, però, sembla que el pla té fissures, perquè aquesta renúncia ens està valent un percentatge cada cop menor de català a les aules i no veure necessàriament cap contingut en català, euskera o gallec a les plataformes audiovisuals, malgrat que més d’un 40% de la població d’Espanya viu a un territori on es parla una llengua cooficial.

Comentaris

  Luisnomeacuerdo Desembre 15, 2021 | 21:01
  Zzzzzzzzzzz, zzzzzzzzzzz, zzzzzzzzzzz ya ha terminado la rapaziña con sus tonterias de lazinazi de adopción? Que tía más plasta. Otra tonta útil para los camisas pardoamarillas, como la talegon o el cotorralero.
   Gonzalo Desembre 16, 2021 | 08:30
   Bien tocayo. Tenemos como españoles el derecho de arrearos bien duro a la cabeza cada vez que nos salga por los cojones derecho e izquierdo. Aunque eso no es un derecho ni un izquierdo. Es un chute español.
    Luisnomeacuerdo Desembre 16, 2021 | 09:15
    Eres malo malo malo, más malo no puedes ser!
   ja ja ja Desembre 16, 2021 | 09:31
   jojojo
  Anònim Desembre 15, 2021 | 21:07
  Ni siquiera Franco pudo con la lengua cátalana. Vais a permitir que estos vendidos y lameculos psoeistas se pasen por el forro de los güevos vuestra lengua madre? Si este Rufian fuera un hombre como se debe de ser tendría que haber dado un puñetazo en la mesa de los lameculos del PSOE y les habría dicho: fuera las sucias manos del TSJC, de la lengua cátalana, habrían abandonado el Congreso todos los de ERC y si es preciso irse al exilio. Es intolerable tanta humillación.
   jajaja Desembre 15, 2021 | 21:54
   jojojo
   Pere LLimonera i Citronell Desembre 17, 2021 | 11:40
   Nadie quiere acabar con el Catalán en Catalunya, nadie pide, ni en Catalunya ni en el resto de Espanya que se elimine de la Educación. Al contrario, todos salvo los represores, piden que la Educación se realice en Catalán y Castellano equitativamente -ambas lenguas españolas oficiales en Catalunya, siendo el Castellano el de mayor implantación por lengua materna-, e incluso en Ingles o/y alguna otra lengua internacional... El totalitarismo político, que niega estos simples derechos y libertades democráticas, se ha impuesto en Catalunya por los autoritarios de Patrias-Inventadas, en lugar de una verdadera Democracia social y política para todo el pueblo; y como sucedió en 1789 en París, o sucede hoy en Hong-Kong y Taiwan los demócratas tendrán que luchar por la Democracia y la Libertad.... - ... "Sostenella i no enmendalla"... El Govern y los partidos represores reiteran que quieren continuar con la imposición del Nacional-Catalanismo fascistoide y opresor, en lugar de corregir los terribles errores cometidos y la represión social y lingüística que realizan, causa de división y ruptura de la sociedad catalana a todos los niveles; y optar por un catalanismo sano y democrático en el que el catalán seria, sin duda, respetado, estudiado y apoyado por todo el pueblo de Catalunya y del resto de España, y no causaría el destrozo social y económico que están provocando los supremacistas... El Catalán NO está en peligro. De hecho, si solo se estudian 1 o 2 horas de Español por los chicos en la 'Escola' es porque la intención obvia es erradicar el Español de la Educación, de la Administración y de la Sociedad Catalana lo mas rápidamente posible y por todos los medios... Y parece, que el Pueblo, en su Libertad, ya ha dicho Basta...
    Joan Desembre 17, 2021 | 20:08
    Pedro Limonero, et creus que perque dius quatre coses per quedar bé i semblar raonable, deixes de fomentar la "realitat invertida" propia dels supremacistes espanyols, ahir vestits de camisa blava? Et penses que per recolçar el jacobinisme de Jose Domingo, o fer passar el pressumpte "liberalisme" de un grup xenòfob i anticatalà com C's, et faràs passar per català ? Tú has escollit ser espanyol abans de tot, i el teu "amor" pel català, es una estafa. Com ho son les manifestacions dels "pares" del nen de Canet. Com ho eren els dels "intel.lectuals" (sic) de C's, amb la seva concepció "racial" de les classes socials. No cola. Com no colava l'"amor" al català, als tres mesos de l'aprovació de la vostra Constitució amb mig pais acollonit, demanant un biliguisme tèrbol en un pais on mai s'ha reconegut cap intent de genocidi al català. No cola, Pedro Limonero. Com no cola els "Ciutadans de Catalunya" convertit més tard en C's (no dic el nom, perque els jacobins son tots uns tramposos), fent veure que "lo vostro" va de ciutadania, quan va d'imperialisme, de Estat Centralitzat i d'odi a la diversitat. Pedro Limonero, no cola. No cola per simple memòria. Per això espereu que tota una generació es morí, per fer-nos passar com a membres del Ku-Klux-Klan. No cola Limonero Bilingüe. Falangista Liberal. Jacobí d'Esquerres.
  Anònim Desembre 15, 2021 | 21:10
  Según la prensa españolicista en 15 millones de euros ha valorado Rufian a la lengua cátalana. Bueno, eso es lo que han apalabrado o firmado. Otra cosa es que se lo den y además integro y además en plazos. Aparte de la chanza... Mezclar dinero y lengua es impudico. Una lengua debe de estar muy por encima de todo eso y muy por encima de tribunales y de gobiernos. La prueba es que sigue existiendo a pesar de todos los avatares. Por favor, que no se la mancille más.
   jojojo Desembre 15, 2021 | 21:54
   jajaja
   Doctor Strangelove Desembre 16, 2021 | 13:34
   Escriu en català, tros de carn amb potes! Doc.
    Gonzalo Desembre 17, 2021 | 08:50
    Déjalo escribir en la lengua de Cervantes, lazinazi
   Pere LLimonera i Citronell Desembre 17, 2021 | 11:22
   Nadie quiere acabar con el Catalán en Catalunya, nadie pide, ni en Catalunya ni en el resto de Espanya que se elimine de la Educación. Al contrario, todos salvo los represores, piden que la Educación se realice en Catalán y Castellano equitativamente -ambas lenguas españolas oficiales en Catalunya, siendo el Castellano el de mayor implantación por lengua materna-, he incluso en Ingles o/y alguna otra lengua internacional... El totalitarismo político, que niega estos simples derechos y libertades democráticas, se ha impuesto en Catalunya por los autoritarios de Patrias-Inventadas, en lugar de una verdadera Democracia social y política para todo el pueblo; y como sucedió en 1789 en París, o sucede hoy en Hong-Kong y Taiwan los demócratas tendrán que luchar por la Democracia y la Libertad....
  El rufian entiende mucho de monedas Desembre 15, 2021 | 21:57
  ¿es ta vez? calderilla? no le da ni para pagarse unas rodilleras nuevas jojojojojo jajajajaja
   jajaja Desembre 16, 2021 | 09:32
   jojojo
  Marc Desembre 15, 2021 | 23:14
  Però si tu també cobres d’aquestes productores. Es pot ser més cínica?
  TENS RAÓ Desembre 16, 2021 | 00:26
  Molt bona, et felicito. No m'agrades en general, però aquesta vegada ho has clavat.
  Tip Desembre 16, 2021 | 01:55
  És evident que aquesta web és sabotejada sistemàticament per espanyols pagats per fer-ho. És de les poquetes webs catalanes on apareix reflectida la realitat. D'altres com Vilaweb i larepublica.cat també. Nació Digital és una vergonya. Sembla la web dels botiflers d'ERC. I té un parell de paios que difamaren en Partal de Vilaweb. Enguany, aquesta web i Vilaweb són les bèsties negres de les elits traïdores catalanes. Per això hi ha aquesta invasió d'espanyols. A Vilaweb fa uns vint anys un paio va començar a penjar comentaris en espanyol i el varem boicotar. Va haver de tornar al català perquè sinó ningú no el llegia ni contestava. L'article posa el dit a la nafra de les miserables elits catalanes. Al PuntAvui també ho varen intentar. Tot plegat forma part de la situació colonial al sud de l'Albera. I tots aquests paios són estrangers. Cap d'ells és Català. Volen passar-nos per la cara que llur llengua ens l'havem d'empassar: estudiar-la, parlar-la i escriure-la. Tot és fet per humiliar i rebaixar encara més els Catalans. Cal recordar que la ràbia continguda d'un Poble humiliat, agredit, torturat, robat i massacrat durant anys, pot despertar algun dia i tornar-se en contra dels Colons i Ocupants.
   Groc Desembre 16, 2021 | 13:04
   Tu no tens partit? Segurament ets el Mono Savi , per etiquetar al que no es igual que tú Al "cel" nomes i entren els purs con tú
   Pere LLimonera i Citronell Desembre 17, 2021 | 11:15
   Tip, que feliz seria tu entre tus colegas del KKK en los USA de los años 50 y 60 donde estaban prohibidos los matrimonios entre blancos y negros, y los negros tenían que ir de pie en la parte de atrás del autobús... Ya sabemos que tu viajas bien sentadito en la parte de delante, o incluso tiene un cochazo a sueldo de la GenCat o con un sueldazo de politicastro/chiringuito de partidos nacionatas en Cat, pagado con los impuestos de todos... Se fuerte tip, cuando te mires al espejo, se fuerte...
  LlunyDeCAT Desembre 16, 2021 | 02:08
  Les situacions colonials com la dels PPCC tenen elements comuns: humiliació del colonitzat/ocupat en relació als seus costums i per damunt de tot a la seva llengua. Algèria fou ocupada i colonitzada durant 160 anys. Fins i tot esdevingué un departament francès. Els francesos enviaren milers de colons. Els Algerians eren tractats com a sub-homes. Quan la Guerra d'Alliberament començà, els Crims contra la Humanitat dels Francesos foren els mateixos que els Nazis Alemanys. Fins i tot un coronel francès que havia lluitat a la Resistència contra els Alemanys va dimitir per això. La resposta dels Algerians fou de mutilació dels cossos dels soldats francesos que capturaven. I quan França marxà d'Algèria abandonà els Harkis (soldats algerians al servei de França). Centenars de milers foren assassinats amb tota la família. La revenja dels Algerians continuà perquè n'hi havia molts a França. I ara llurs descendents són francesos i xiulen l'himne francès quan juga França contra Algèria. Tot plegat per fer veure que el Mal es torna contra el qui el fa. Qui haguera dit a un polític francès o britànic a mitjans del XIX en ple Colonialisme, que Europa estaria plena d'africans i àrabs 150 anys més tard s'haguera rigut. La ràbia continguda dels Catalans continua augmentant i finalment esclatarà.
   Luisnomeacuerdo Desembre 16, 2021 | 12:43
   Eres malo malo malo, más malo no puedes ser!
   Pere LLimonera i Citronell Desembre 17, 2021 | 06:26
   Los españoles, en cambio han sido históricamente mas magnánimos que los franceses y que los maghrebis... y no han hecho como los argelinos con los franceses que les invadieron y sometieron y ultrajaron a su pueblo, ni se vengaron con los colonos franceses como hicieron los argelinos... Fíjate que el Catalán, que es un dialecto Occitano (el Lemosín) impuesto por los colonos de la Provenza, los 'franceses' que cruzaron los Pirineos y sometieron a los pobladores de la actual Catalunya a sangre y fuego, imponiendo su lengua y su racismo... Si esos Conde Francos de la Marca Hispánica, y miles de colonos de allende los Pirineos que emigraron durante siglos hasta el s. XIX incluso... Y los españoles no solo NO se han vengado de ellos, sino que parte de las elites de la Catalunya actual son sus descendientes y son esa parte de las elites -que no todas las elites- los que dan, hoy día, dan la "brasa" al resto de catalanes y resto de españoles... - Esperemos que se mantengan las maneras pacificas y no les de al resto de catalanes y resto de españoles por hacer como los Argelinos hicieron... Esperemos que se impongan la Democracia y el respeto, aunque el fascio del Nacional-Catalanismo y de las Patrias-Inventadas es tozudo y parece terco de entendimiento para ciertas cosas; en especial lo relativo a conceptos de No Racismo, respeto, derechos y Democracia...
  Català Desembre 16, 2021 | 08:15
  Anónim, doncs comença per fer-la servir, la llengua catalana.
  lagrimitas Desembre 16, 2021 | 09:02
  es mona, el truco es no escucharla.
   Traca Desembre 17, 2021 | 22:25
   Yo le daba, que más da lo que diga
  Narcís Desembre 16, 2021 | 09:54
  Verament no entenc perquè per fer un programa de tertúlia o/ i debat cal una productora externa ! Tampoc entenc perquè hom trià productores d' individus ensabonadors de nostre botxí ! Així mateix, no entenc que fumen persones sense cap aportació que abans sí hi aportaven en aquests programes ! I el que ja no entenc del tot, és com programes d' allò més atractius amb bon share , canviaren a baboiada made in spain ! PD : és obvi que fum força temps que TV3 no és catalana que sí presa de pèl o nivell zero com qualsevulla privada o estatal, tot plegat, espanyola ! Nota : per descomptat, té mèrit l' autora ho digui si encara hi és en algun d' ells .. perquè d'altres hi són sense cap paper que no sigui fer res/ perdre el temps ! Anotació al marge : en l' endemig .. aquest estat continua duent-se'n els diners, tallant iniciatives legals i empresarials i perseguint innocents !
  Ricard Desembre 16, 2021 | 10:55
  No hi ha manera de que siguem un país normal. En un país normal hi ha diners per a la producció pròpia i Netflix tradueix a l'idioma local. Aquí, gràcies als castellanistes i als catalans domesticats no. I això no és acceptable.
   Fas riure nécora @Ricard Desembre 17, 2021 | 12:29
   Tot allò que dius és més que acceptable. Si tu no ho acceptes queixa't a en Ramon, lo gran bujarrón.
  director de psiquiatric thomas johansen 13456 Desembre 16, 2021 | 17:21
  en fi altre tarat infermera garcia un tal tip,sera el de tip i coll jjajajajajaja, on es no es al llit infermera i ha trencat la camisa de forca, cal el que el busqui, ja l'he encontrat doctor esta amb l'alre tarat el lluny de tot escrivint bajanades del ordinador del seu despatx doctor, vinga la pastilla anal antipscicotica als dues que siga ja la tercera, i la camisa de forca i al llit, i miri baix infermera garcia per dir-lis que no n' hiha ni dragons ni monstres ni castellans, ara vaig jo infermera mentra van al llit, a per la peli de 4 hores de hispans desangrant-se en vietnam i plorant de dolor en castella, posi la barretina infermera garcia en el troc sa de cervell, dels dues tarats ja doctor ja esta, vinga ja en tenen els tarats els dues ous incorruptes i el membre erguit incorrupte del wellos a la boca, si doctor johansen, vinga , ara posare molt fort els segadors i traure tambe per si de cas la mamelleta tambe incorrupta del wellos, per si algu dels tarats ha de xuclar mes, uf ja esta tot controlat infermera garcia es pot acostar voste, ja son calmats els dues tarats i els altres tarats el santiago el ramon la pilar etc, que tenim a sala, si doctor johansen ja dormen vinga fins dema infermera garacia i no em digui mes lo bon director de psiquiatric que soc.
  director de psiquiatric llunya thomas johansen 13456 Desembre 16, 2021 | 17:22
  en fi altre tarat infermera garcia un tal tip,sera el de tip i coll jjajajajajaja, on es no es al llit infermera i ha trencat la camisa de forca, cal el que el busqui, ja l'he encontrat doctor esta amb l'alre tarat el lluny de tot escrivint bajanades del ordinador del seu despatx doctor, vinga la pastilla anal antipscicotica als dues que siga ja la tercera, i la camisa de forca i al llit, i miri baix infermera garcia per dir-lis que no n' hiha ni dragons ni monstres ni castellans, ara vaig jo infermera mentra van al llit, a per la peli de 4 hores de hispans desangrant-se en vietnam i plorant de dolor en castella, posi la barretina infermera garcia en el troc sa de cervell, dels dues tarats ja doctor ja esta, vinga ja en tenen els tarats els dues ous incorruptes i el membre erguit incorrupte del wellos a la boca, si doctor johansen, vinga , ara posare molt fort els segadors i traure tambe per si de cas la mamelleta tambe incorrupta del wellos, per si algu dels tarats ha de xuclar mes, uf ja esta tot controlat infermera garcia es pot acostar voste, ja son calmats els dues tarats i els altres tarats el santiago el ramon la pilar etc, que tenim a sala, si doctor johansen ja dormen vinga fins dema infermera garacia i no em digui mes lo bon director de psiquiatric que soc.
  Tots som Turó del Drac Desembre 16, 2021 | 19:30
  Estic 100 % d'acord amb aquest article de la Pilar, cosa que no passa gairebé mai. Passa que el Govern "de Vichy", realment no pot fer gaires coses i que, de les poques que podria fer sense jugar-s'hi la pell, tampoc té gaires ganes de fer-les. El cert és que la Generalitat, el nostre Parlament, els Mossos i els Ajuntaments són estructures d'estat espanyol. És per això que que el Consell de la República com a embrió del futur Govern lliure de Catalunya i el Parlament lliure ja constituït en forma d'Assemblea de Representants són, juntament amb els Consells Locals i els CDR's, els únics instruments potencialment útils per organitzar la resistència i capgirar la situació
   Jo no sóc Turó del Drac Desembre 17, 2021 | 15:37
   No m'agraden les gossades de matons.
  El rufian entiende mucho de monedas Desembre 16, 2021 | 21:30
  Supongo que esta calderilla le dará además para las rodilleras, para disfrutar de la hospitalidad y buen rollo de la capital del reino, que no es cosa que diga yo sino que lo dice un señor nada susceptible de ser un españolazo facha como es Gerard Piquè. En Madrid la sonrisa y la ayuda al prójimo está siempre dispuesta para cualquiera aunque el primer gesto puede que pudiera ser en algún caso de una persona azarosa pensando en sus cosas, y no como en la falsa sociedad tipo que se pretende imponer como modelo en Cataluña, una sociedad comprometida con "ideales fantásticos e imposibles" que no requieren nada de esfuerzo y todo es puñetero postureo, además de que la rebelión de las sonrisas se quedó solo en intento rebelón literal con el gesto super torcido e imitando a los peores regímenes de la Europa de mediados del siglo XX.
  Otro hito del golpe-secesionismo... Desembre 16, 2021 | 21:41
  Ha conseguido 30 céntimos de euro por cada catalán a pagar cuando a dios le venga en gana... Bueno a los rufianes etc les sale peor la cuenta, porque lo que se gastan en clinex para limpiarse la comisura de los labios tras las felaciones realizadas en Madrit con su misma lengua materna.. no parece compensar mucho. Otra cosa es que ese venga tragar lo que a otros les salga de la bragueta en Madrit, les sirva para apuñalar "alli/aqui" al verdadero enemigo. Ahí lo dejo, como se suele decir: " A buenos ma mones con pocas le chadas se sacian" ¿Era asi?¿no?
  Me lo quitan de las manos! Oiga! Desembre 16, 2021 | 21:47
  República independiente por 20 monedas de plata y lengua dialacta del Occitano del medio dia francés por 20 céntimos por cada hablante.. Últimas rebajas! Aproveche el groc friday! Oiga o Escolti! Razón aquí: CiU(y todas sus sucursales) + ERC.
  fat boy Desembre 16, 2021 | 23:12
  Home, aixo de les patents no es d'estranyar, fa cosa de 20 anys Alemanya sol.licitava de l'ordre de 9.000 patents anuals, Franca i el Regne Unit de l'ordre de 6.000 cadascun, Espanya no arribava a les 300, per tant com es un bisnis que els importa un carall, poden dedicar-se a fer l'imbecil impunement sense cost afegit. Amb la fregona i el chupa-chups consideren que ja fa temps que van complir amb la ciencia.
   Pere LLimonera i Citronell Desembre 17, 2021 | 09:53
   'Tros de quòniam Talos grassonet abusananos'... es que no te dan las seseras que "presumiblemente" tienes para entender que entre las 300 patentes que tu citas de forma peyorativa están incluidas la que vengan de Catalunya también... O sea, 'curtet', que las muy gloriosas ciencia e ingeniería catalanas NO tienen mas que una pequeña parte de esos 300... Vamos a poner 75... mejor aun vamos a ser muy generosos y digamos que la mitad, 150, vienen de Catalunya; compara esas 150 con las 6000 o 9.000 patents anuals de los países que citas... No hablemos ya de los premios Nobel... De los pocos Nobel que tiene España -8 creo-, NINGUNO es Catalán... Y NO es de extrañar, cuando se ve como abunda el personal 'aixafabolets, farlopero, curt de gambals, txitxarel.lo i fastigós.
    fat boy Desembre 17, 2021 | 12:37
    Es clar que ho se. Fa 20 anys Catalunya tenia 6 milions d'habitants i el Xarneguistan uns 40. Suposem que la meitat de les patents venien de Catalunya (en realitat venien a ser uns 2/3), resulta que la setena part de la poblacio produia mes de la meitat de les patents, i aixo que la gran majoria de la "inversio" de l'estat en investigacio es fa al CSIC de Madrid. No esta malament per ser que tenim tot l'estat en contra. Veus com ets idiota fins a dir prou?.
     Otra burrada del macarra Desembre 17, 2021 | 14:58
     Para ser xarnego tienes que ser catalán o vivir en Cataluña. Del diccionario de ese antro independentista que llamais IEC: xarnego xarnega: 1 m. i f. [LC] Fill d’una persona catalana i d’una de no catalana, especialment francesa, dit despectivament. 2 m. i f. [LC] Immigrant castellanoparlant resident a Catalunya, dit despectivament. O sea que Xarneguistan es Cataluña. No puedes ser más burro, chavalín.
      fat boy Desembre 17, 2021 | 16:43
      El Xarneguistan es el pais d'origen dels xarnegos, igual que l'Afganistan es el dels afganesos, visquin a Catalunya o a Guatemala. Ets idiota i amb avaricia, tota la idiotesa que al mon sia la vols per tu.
      Que no burro Fat Boy Desembre 17, 2021 | 17:24
      Xarnegistán es Cataluña y sólo Cataluña ya que los xarnegos sólo proceden de Cataluña y de ningún sitio más.
   Qué tío más burro este macarra Desembre 17, 2021 | 13:45
   Se ha dejado los inventos importantes: el botijo, el futbolín y el mus. ¿Qué mas quieres, atontao?.
    fat boy Desembre 17, 2021 | 16:48
    Sense comptar la flauta del Bartolo, el canut per fer les os i el cagar ajupit.
     Eres un burro, macarra Desembre 17, 2021 | 17:26
     El cagar ajupit es un invento catalanet; de ahí el caganer.
      fat boy Desembre 17, 2021 | 19:02
      Es clar, vosaltres cagueu de peu perque encara no heu baixat de la palmera.
      No burro atontao Desembre 17, 2021 | 22:43
      Cagamos de pie mientras jugamos al futbolín
      fat boy Desembre 18, 2021 | 17:55
      No es veritat, no es pot jugar al futbolin dalt d'una palmera, i molt menys cagar de peu alhora. Pero tu que dius si ets incapac de xiular i cordar-te les sabates alhora. Idiota i espanyol es com ser sord i pobre: Mala peca al teler.
  Octubrista Desembre 17, 2021 | 18:19
  Llegir els comentaris caspanyols és de ximplets, respondre'ls encara més. Si la resposta és en caspanyol, aleshores directament estàs treballant pel enemic
  Soc català perquè el parlo Desembre 18, 2021 | 14:56
  Mira que hi ha plataformes de notícies en castellà on es pot comentar tot el que vulguis en castellà dons han de vindre aquí a comentar en castellà bé és la mentalitat dels conquistadors.
   fat boy Desembre 18, 2021 | 18:05
   Home, si quan van perdre Cuba i les Filipines amenacaven als ianquis amb desembarcar a Nova York i donar-los una somanta. Com a Gibraltar, molt de bla, bla, bla pero si els anglesos els diuen que ja no els compren taronges es caguen a les calces. Perque si pensen refiar-se de la capacitat d'innovacio i tecnologia del Xarneguistan, amb 300 sol.licituds de patent anuals, estan frescos. Que inventen ellos! que deia el seu intelectual Unamuno, es pot ser mes creti?, si aixo ho deia un dels mes llestos dels seus no se que dirien els que cuidaven cabres com a les Hurdes que eren (i son) la majoria.

Nou comentari