L’activisme independentista, majoritàriament oblidat o menystingut pels partits i les institucions, viu a l’espera d’un nou ‘momentum’. És a dir, confia que hi haurà un altre esdeveniment que permeti tornar a intentar fer efectiva la independència. El momentum seria, des d’aquest punt de vista, un clímax de mobilització i apoderament popular capaç de desbordar l’Estat. Com ho va ser l’1O. 

Va ser el president Torra que, conscient ja de la desmobilització que estava provocant la incapacitat dels partits per definir un nou full de ruta, va proposar convertir la sentència contra els presos en un momentum. Amb aquest idea al cap, i encara que no fos sempre entès o respectat, va fer freqüents crides a mantenir la mobilització independentista tot esperant el veredicte del Tribunal Suprem.     

Queda clar, per tant, que el famós momentum no és una data a l’atzar ni molt menys un esdeveniment imprevisible. Tot i que no es pot descartar que un factor extern o aliè al moviment independentista pugui ser aprofitat per aquest amb la intenció de generar el momentum, el cert és que normalment requerirà un bon esforç d’anticipació i preparació. Si més no, segur que no ens el regalaran.   

L’1O es va anunciar i preparar durant més d’un any. És difícil d’imaginar un esdeveniment polític sobre el que s’hagi creat més expectació i expectatives. Tant per part dels que el volien fer com també dels que el volien impedir, cal dir-ho. Aquest procés previ fins arribar al momentum, va ser definit pel president Puigdemont com un ‘crescendo’.

Crescendo és el terme usat en notació musical per indicar que s’ha d’augmentar gradualment la intensitat del so. En aquest context polític, el terme clarament indica un augment gradual de la tensió i la mobilització popular. Tota l’energia desfermada l’1O i que va desbordar l’Estat (i en certa manera també la Generalitat) no es va improvisar, sinó que es va acumular durant tot el procés previ

Em sembla pertinent fer notar aquesta relació entre el crescendo i el momentum perquè seria un error pensar que les coses passen soles. Les coses s’han de preparar, com molt bé diu el document estratègic del Consell per la República. No n’hi ha prou amb generar l’expectativa que ha de passar quelcom. Cal fer que passi. O almenys fer que passi de la forma més favorable per als nostres interessos. 

Entre els activistes que esperen (i a vegades desesperen) l’arribada d’un nou momentum, s’especula que un fet que el podria desencadenar serien les sentències europees. Especialment si forcen l’Estat a acceptar el retorn dels exiliats. I és indiscutible, certament, que el potencial mobilitzador i disruptiu d’aquest retorn, comandat pel president legítim, no es pot menystenir. 

Cal advertir, però, que el retorn dels exiliats no genera per ell mateix l’efecte que alguns li atribueixen. Sense crescendo no hi haurà momentum. Només hi serà si abans hi ha un esforç seriós i exitós per revertir l’espiral de desmobilització en què es troba l’independentisme. Per entendre’ns: la clau no és el retorn dels exiliats sinó quanta gent els està esperant i per a fer què. 

Val a dir que el retorn del president Puigdemont ara mateix genera més interrogants que certeses. En un país normal, el retorn d’un president exiliat hauria de comportar que fos restituït en el càrrec per aclamació. Que aquesta obvietat a dia d’avui no generi consens ni dins el conjunt de l’independentisme és una clara anomalia. I no fa sinó evidenciar el triomf de la repressió contra el govern de l’1O. Algun dia n’haurem de parlar seriosament. 

En tot cas, no estem parlant d’un esdeveniment que hagi de passar d’aquí un parell de mesos. El retorn de l’exili encara necessita una mica més temps de gestació abans d’estar a punt. I sobretot el moviment necessita una feina més decidida i massiva de desplegar la preparació. Necessita, ni més ni menys, un pla, una preparació i un crescendo.    

Comentaris

  Anònim Desembre 18, 2021 | 21:48
  Siento no estar de acuerdo. Ahí se os ha metido una piedra en el zapato no prevista y dura de roer. Se trata de Junquera y los suyos. Por si mismo no serían nada pero al compincharse bajo cuerda con los psoeistas va a ser un serio pedruzco en el camino.
  Gonzalo Desembre 18, 2021 | 21:58
  Claro...por eso Josep Tarradellas volvió para ser el presidente de la generalidad catalana.....
  Una Desembre 18, 2021 | 23:44
  Algun dia haurem de parlar de la cosa seriosament? Si la cosa és seriosa no veig perquè postposar-ho. Les coses es comencen amb seriositat, les cançons, les soflames i les redaccions de possibles constitucions no ho semblaven gaire.
  Luisnomeacuerdo Desembre 18, 2021 | 23:51
  Y lo que nos acordamos de aquel día y de los posteriores y sobre todo de la declaración de no indapandansia, si es que vivís abducidos en los recuerdos permanentes. Y ya sabes Santiago segura 2, más desobediencia más 155, empujad a vuestros valientes líderes a desobedecer ya veras como no, y es que fuera de la paguita hace mucho frío y esos no saben nada más que e explotar a los lazinazis de débiles mentes.
  Gran escull: el president Aragonès Desembre 19, 2021 | 00:32
  Em fa por que l''obstacle més gros quee tindrà ina possible restitució a la presidència de Puigdemont es diu Aragonès. Si home -dirà- ara que tinc poder, ara torna aquest I me'l deixaré pispar. ERC ha fet moltes bestieses per a aconseguir la presidència I no voldrà entregar-la al partit a qui li va prendre
  Resabío Desembre 19, 2021 | 00:49
  Polls ressucitats (piojos resucitados) Tots aqui a incordiar.
  Canvieu als polítics i el momentum arribarà ja. Desembre 19, 2021 | 01:49
  El que heu de fer és que el Consell per la República treballi pel dia desprès del momentum, amb les estructures a punt i les cosetes clares, inclos un esbós de Carta Magna.Que no ens tornin a enganyar els nostres polítics, (el mateix Junqueras,per exemple, amb una prepotència, per acabar com un xaiet a on va acabar) O com feia l'altre "apreteu, apreteu" deia al matí, mentres a la tarda la Generalitat ens denunciava i en portava al judici (kafkià del tot)El nostre momentum és més que genètic. Els advenedissos i traïdors sou els polítics, com aquest Rufián dels 155, que produeix vergonya aliena i mal de butxaca quan veus com s'aprofita de nosaltres.
  Canvieu als polítics i el momentum arribarà ja. Desembre 19, 2021 | 01:49
  El que heu de fer és que el Consell per la República treballi pel dia desprès del momentum, amb les estructures a punt i les cosetes clares, inclos un esbós de Carta Magna.Que no ens tornin a enganyar els nostres polítics, (el mateix Junqueras,per exemple, amb una prepotència, per acabar com un xaiet a on va acabar) O com feia l'altre "apreteu, apreteu" deia al matí, mentres a la tarda la Generalitat ens denunciava i en portava al judici (kafkià del tot)El nostre momentum és més que genètic. Els advenedissos i traïdors sou els polítics, com aquest Rufián dels 155, que produeix vergonya aliena i mal de butxaca quan veus com s'aprofita de nosaltres.
  Erc.155 un psc vulgar, uns sanchistes pel genocidi del català Desembre 19, 2021 | 07:10
  Mentre Junqueras.155 sigui el Caudillo o Rey Sol de ERC.ESPAÑA.UNA, el seu ramat d'espanyolistes que el voten i adoren, no hi ha res a fer. No som el 52%, sino un miserable 29%. Els votants d'erc.españa son españols del cap al cul, com els votants del PSOE.NAZIONAL.SOCIALISTES i el seu rufian. Qui vota Rufian es un iceta vulgar
  Què enten per "crescendo" el corruptgent Costa? Desembre 19, 2021 | 07:57
  Trigar setmanes en donar el resultat de l'1-O, segons a suspendre la DUI, i hores a fugir deixant-ho tot enmerdat com va fer el batxiller foll Fuigpelmón? No volem més mentides dels corruptgents prUcessistes cap enlloc, haurien de desapareixer del Parlament de Catalunya!
   Ricard Desembre 19, 2021 | 15:53
   No volem més menides, sobretot dels castellanistes que fan comentaris de falsa bandera.
  No cola Desembre 19, 2021 | 09:35
  Mai li perdonare a en krles que unilateralment i en 8 segons ens trais fent-nos fer el ridícul més gran de la història dels catalans. I us podeu estalviar contestarme que el van deixar sol, no hi érem més de 2.300.000 catalans independentistes? A mi no em val que faci com en Juanca i demani perdó. Vull que en krles pugui tornar a Catalunya, no li vull cap mal, pero que no esperi el meu suport mai més.
  Narcís Desembre 19, 2021 | 10:38
  Té la raó d' un sant . . com pot ser possible que el President democràtic, legal legítim i lícit de Catalunya ( així fora banda, interessos, ideologies i partits ) no generi ' consens ' entre els que se'n diuen " democràtics " i, ja no diguem-ne, independentistes ? PD : quelcom no quadra . . o són botiflers o són talps, atès que una cosa n' és anar tirant, i d' altra molt diferent, actuar com si no passés res . . en l' endemig, aquest estat ( majoria de sa gent ) continua piratejant-nos/ espoliant-nos, continua fument qualsevulla iniciativa pro la població de Catalunya, continua represaliant- nos, així com, només caldria, difamant-nos, injuriant-nos i calumniant- nos !
  Ricard Desembre 19, 2021 | 13:50
  Com sempre, d'acord amb el lletrat Costa.
  Sabiondu Desembre 19, 2021 | 16:04
  Aquí l'espai dels mes putes (del cap, s'enten) i del polls(piojos) ressucitats. Tots són benvinguts, si no no hi ha color. Amen.
  Erc es españa Desembre 19, 2021 | 16:39
  El momentum dels nazional.psoecialistes d'erc.españa.una es el franquista Pedrito Aragones anant a retre homenatge al amo de erc.españa, un tal Pedrito Sanchez. ERC PORQUERIA FRANQUISTA pel genocidi de Catalunya
  Georgiana Desembre 19, 2021 | 16:58
  Ostres S. Costa, tot aquest escrit per dir-nos que no tenim momentum. Confirma que votar no serveix de res i els programes electorals dels partits del 52% són paper mullat i els polítics titelles i el Parlament el nom d'un edifici. Quina llufa ens han penjat els actors principals, quan era l'hora de defensar el momentum, el suspenen, es lliuren, s'escapoleixen, s'exilien. En anglès hi ha una dita: "There is no time like the present". Que va dir en Junqueras esperar 20 anys? Que diuen els de la CUP fer un altre referèndum el 2025? Sinó sabeu que fer-ne amb el primer que en fareu d'un segon? Quantes vegades heu demanat al Congrès permís per fer un referèndum? 18? Quantes vegades heu dit al Parlament que el català estava blindat? 100? 155? I ara que amb el 75% restant? Es així com voleu que us coneguin a l'estranger? " ..un pasito pa delante i un pasito (o dos) pa detrás" com un disc rallat, i així elecció rere elecció, legislatura rere legislatura, sentència rere sentència, generació rere generació.
  Aigualit Desembre 19, 2021 | 17:53
  Com sempre, Costa vomitant merda mental. Tot això no s'ho creu ni ell.
  Endavant Desembre 19, 2021 | 18:35
  Totalment d'acord, es necessari preparar el moment. Però els partits no estan per això, repartint les misèries...
  Llimacs traidors Desembre 19, 2021 | 19:50
  El q necessita Catalunya es q la gent passi gana de veritat, q els catalanets sentimentals no donin res als bancs d'aliments plens de feixistes i canviar de dirigents traidors com aquests pallasso q diu q l'escola planti cara quant ell es va entegar a l'audienxia NAZAAnal sonrien i saludant com un imbecil i a sobre parlant la llengua de l'amo.

Nou comentari