El Govern es querellarà contra Pablo Casado per haver dit que els mestres persegueixen els alumnes que no parlen en català i que els castiguen no deixant-los anar al lavabo. Res millor podia haver succeït al PP de Casado, el partit que ha decidit fer la competència a VOX, perquè els assessors de comunicació sempre els diuen als polítics que es millor que parlin d’ells, al preu que sigui. Ara ja no serà sols el partit d’Abascal i Garriga l’objecte de les crítiques dels independentistes. Més enllà de l’educada ironia parlamentària d’Alejandro Fernández, es trobarà la fórmula de trinxera adoptada pel seu líder màxim, que, com sempre ha succeït entre la seu central i la catalana, mai pensa en l’efecte que aquest tipus de declaració pugui tenir en el territori. El seu càlcul de vots sempre ha estat que per cada un que es perd a Catalunya, es guanya un parell en el centre d’Espanya. O en el sud. Quina llàstima.

És possible, i fins i tot probable, que alguna persona malalta (malalta de pàtria, bandera, llengua, o senzillament de tot, que a tots els col·lectius n’hi ha, de persones amb trastorns mentals) hagi pogut tenir una actitud semblant a la que descriu Casado amb alguna criatura. Accedir a una plaça de mestre no és una patent de qualitat humana, ni un aval de la competència plena en  totes les habilitats que requereix un docent, que són potser massa en relació als recursos i consideració que tradicionalment mereix aquesta figura essencial en un sistema social i polític. Però generalitzar una actitud sobre un col·lectiu és injust, és distorsionador, és oportunista i és un gran error.

La mateixa actitud generalitzadora d’un tret desagradable o delictiu s’ha vist en alguna part de l’independentisme respecte del fet de ser espanyol (en sentit excloent, per suposat, on el català no és espanyol), o entre els anticapitalistes pel fet de ser empresari o senzillament propietari d’un habitatge; o entre uns i altres front la policia o la justícia. És també barroer i simplista ficar qualsevol polític en el mateix sac i, en el màxim de la simplificació, qualificar la humanitat de virus nefand per al planeta Terra. Les generalitzacions són el pa nostre de cada dia, i des d’Aristòtil aquesta actitud té un nom. Demagògia.

Alguns pensem que en política no tot s’hi val. Però alguns dels que ara ho diuen han fet el mateix en el passat amb allò que els hi semblava que sí es podia odiar, menystenir o calumniar. Que qui ara fa escarafalls pensi si tenia sentit fer fora a Xavier Rius (no sempre el més educat de la reunió) de les rodes de premsa, titllant-lo de racista. Es recull el que es sembra. O, dit d’una altra manera, si mirem bé, podem veure’ns al mirall.

Comentaris

  Ricard Desembre 26, 2021 | 20:23
  Generalitzar està molt malament. Però hi ha una diferència: els catalans no anem a casa als veïns fer-los la vida impossible, i des de fa segles. I altres sí. I això s'ha de recordar sempre. És a dir, massa sovint l'"equidistància" en alguns opinadors és manifestament falsa i per tant insultant.
   Pere LLimonera i Citronell Desembre 27, 2021 | 10:33
   Es que, si vas a Francia con t0nterías de esas la cosa dura poco (en España se han hecho las cosas tarde y mal)... como paso cuando los supremacistas cortaron la aduana y las autopistas hace un par años mas o menos en otra de sus tontadas de promoción del supremacismo y las Patrias-Inventadas... "La Gendarmerie" Francesa, espero un poco a recibir ordenes de París y al cabo de un par de horas, viendo que efectivamente son necios hasta decir basta y que no ceden porgue están malcriados y acostumbrados a salirse con la suya - y sino como los niños: dicen !que no respiro y me ahogo!-, los desalojaron con una buena somanta d'hostias ( allez les c0ns... au foyer...retournez chez maman ! )... ala, todos pa casa calentitos y se acabaron las t0nterías... luego estos pánfilos se quejan de la GC, la 'Emetérita', de la Policía N. y de los Mossos... Si es que n0 tienen luces...
    Ricard Desembre 27, 2021 | 13:23
    Perdó?
     Pere LLimonera i Citronell Desembre 27, 2021 | 20:29
     Una noche, ociosa de aquellas / en que un indePendenciero no grita, / no rompe cristales, ni agita / carteles, ni banderas con estrellas; / ni busca, con el prójimo, querellas / y cual ciudadano honesto y probo, / razona, dejando de hacer el b0bo, / sobre la falsa Historia impostada, / ve, bajo la luna, en su gloria alzada, / el porqué del tres por ciento y el robo.
  Dimarts Desembre 28, 2021 | 09:40
  Realment els PP de Catalunya no sé com aguanteu tanta estultícia dels vostres liders i no sé com no enteneu que aquestes actituds justifiquin que molts volguem marxar d'un estat que ninguneja o reprimeix el que és propi de Catalunya.
  Ramon Desembre 28, 2021 | 12:08
  Felicito la Sra. Nebrera pel fet de cobrar per escriure els seus articles.
  És possible, i fins i tot probable, que alguna persona malalt.. hagi pogut tenir una actitud semblant a la que descriu Casado amb alguna criatura Desembre 28, 2021 | 19:09
  ¿Es posible? que me estás contando, la pregunta es ¿Es permisble? y añado mas torturar a una criatura en el colegio se puede hacer de mil formas como por ejemplo señalarles en un aula delante de sus compañeros como enemigos de la cataluña por el hecho de ser hijos de guardia civiles, o espiarles o repredenrles por ni hablar catalan todo el dia. Estais muy enfermos.

Nou comentari