El 27 de desembre passat, Hèctor López Bofill, Doctor en Dret i professor de dret constitucional a la Universitat Pompeu Fabra, va fer una piulada al seu compte de Twitter amb aquesta reflexió: “Contradiccions independentistes, 1: s’admet resignadament que morin gairebé 25.000 persones de Covid-19 i ens fa un terror absolut que mori algú com a conseqüència d’un conflicte d’emancipació nacional”. Tres dies després, la Universitat Pompeu Fabra emetia el següent comunicat: “La Universitat Pompeu Fabra respecta el principi democràtic de la llibertat d’expressió, com no pot ser d’una altra manera. No obstant això, la Direcció de la UPF considera que una piulada del dia 27 de desembre del professor Hèctor López Bofill, membre de la seva comunitat, no reflecteix ni la visió ni els valors d’aquesta universitat. Tot i que aquesta manifestació no s’ha produït a les instal·lacions de la UPF ni està relacionada amb les activitats acadèmiques, s’ha demanat a l’òrgan competent de la universitat que explori si, en virtut dels principis i mecanismes que recull el Codi Ètic, pertoca emprendre algun tipus d’acció”.

Aquest comunicat, que llançava una sibil·lina amenaça de càstig i que guarda parentiu amb aquell lema franquista que deia “vamos a tomar medidas”, constitueix una agressió inadmissible contra la persona del professor López Bofill i degrada profundament la UPF, alhora que la retrata com un hipòcrita guardià de les essències del nacionalisme espanyol. Estem parlant d’una universitat que arriba a l’extrem de vulnerar no sols un dret humà bàsic, sinó també els principis que haurien de regir la seva existència com a institució del saber. No és un problema del rector, tant de bo es reduís a una sola persona, és un problema intrínsec i d’arrels més pregones

Tanmateix, ja fa dies que el rector hauria d’haver sortit del seu despatx i presentat la dimissió. Quan una universitat criminalitza i persegueix el pensament i l’expressió cívica d’aquest pensament és que ha deixat de ser una institució del saber per convertir-se en un instrument al servei d’una ideologia totalitària. Que les persones redactores de l’esmentat comunicat es mantinguin a l’ombra, sense donar la cara, demostra els extrems a què arriba la seva covardia. Precisament perquè sóc escriptor sé prou bé que els textos no s’escriuen sols, sempre hi ha al darrere un autor o uns autors. Per tant, no s’hi val llançar la pedra i amagar la mà. Amagar-se al darrere d’un eufemisme com “la direcció” és del tot inadmissible. Tota la direcció? Només una part? Quins noms subscriuen el text i quins noms no el subscriuen? Si n’hi ha que no, per què callen i n’esdevenen còmplices? Per què no es van rebel·lar quan tocava davant la barbaritat que s’estava perpetrant? Per què romanen a l’ombra, ara que el cas ha agafat més volada? 

És d’agrair que algun professor de la UPF, a títol particular, com ara la doctora Mercè Lorente i Casafont, o la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya hagin replicat amb claredat. La primera, dient: “Aquest comunicat no em representa com a professora de la UPF. Aquest comunicat és absolutament contradictori: o respecteu la llibertat d’expressió o no. Aquest comunicat és impropi d’una universitat democràtica. Qui hi ha darrere d’aquestes accions?”. I la segona: El nucli de la FNEC UPF troba inacceptable el comunicat de la UPF, i instem la Direcció a rectificar i a protegir la llibertat d’expressió i de càtedra de la comunitat”.

N’hi ha prou d’analitzar el susdit comunicat per veure que no és tan sols un despropòsit en si mateix, sinó que revela la plena consciència que tenien els seus autors d’estar redactant un text contrari als principis democràtics més bàsics. Per això comencen dient que respecten aquests principis “com no pot ser d’una altra manera” i reconeixen –no els queda altre remei–, que les manifestacions del professor López Bofill no s’han fet a la UPF ni tenen cap relació amb les activitats acadèmiques. Tot i així, ves per on, remarquen que el pensament de l’esmentat professor “no reflecteix ni la visió ni els valors d’aquesta universitat”. 

Arribats aquí, permeteu-me senyors i senyores directius de la UPF, que us faci unes preguntes: de quins “valors” esteu parlant? Considereu un “valor de la UPF” el fet d’estigmatitzar, reprovar i perseguir un professor per tenir la gosadia de pensar per si mateix? Considereu un “valor” amenaçar-lo dient-li que explorareu si l’expressió del seu pensament vulnera el Codi Ètic de la universitat? De quin codi ètic estem parlant? On és l’ètica d’un codi que no admet que els professors puguin expressar lliurement les seves idees i la seva visió del món a títol personal quan vulguin i allà on vulguin? Quan diem UPF, estem parlant d’una universitat democràtica o d’un instrument de vigilància, espionatge i repressió contra persones desafectes a la ‘unidad de España’? És la UPF una delegació de la Stasi espanyola?

No s’hi val la maniobra forçada d’última hora del rector de dir que finalment no s’ha obert cap expedient i de convocar un Claustre extraordinari a final de gener per a debatre “casos com l’esmentat”. No s’hi val per dues raons. La primera, perquè el mal ja està fet i la maniobra només respon a l’intent de netejar la cara de la direcció de la UPF; la segona, perquè el debat no té cap fonament, atès que el principi democràtic de la llibertat d’expressió és prou clar i el professor López Bofill s’ha limitat a exercir-lo. Ha estat la direcció de la UPF qui ha violat aquest principi i és aquesta direcció qui hauria de ser reprovada, expedientada i forçada a dimitir en bloc per haver degradat la imatge pública de la institució que representa. 

Quan dic que el mal ja està fet em refereixo a l’efecte psicològic que provoquen en una persona la fiscalització, reprovació i amenaça de càstig per haver expressat públicament un raonament personal sobre un tema d’interès general. La maniobra de la UPF, com a agent repressor, consistia a inocular la por i el verí de l’autocensura en persones que per la seva professió poden tenir ascendència sobre la ciutadania. Es tracta de criminalitzar l’independentisme, es tracta de criminalitzar tota idea fonamentada en la llibertat nacional de Catalunya i d’amagar que Espanya està disposada a arribar fins a les últimes conseqüències per impedir-la. D’això, però, en parlaré en un altre article. De moment, si la direcció de la Universitat Pompeu Fabra està de debò interessada a salvaguardar la imatge de la institució, ha de fer dues coses: una, restituir l’honorabilitat del professor Hèctor López Bofill presentant un comunicat públic de disculpa; i dues, presentar la dimissió com a constatació que aquesta disculpa, si arriba, respon a una profunda convicció democràtica i no pas forçada pels esdeveniments posteriors. La resta és literatura.

Comentaris

  Luisnomeacuerdo Gener 11, 2022 | 20:57
  Víctor a los camisas pardoamarillas se os caen las esvásticas a cascoporro, ya lo han visto en toda Europa, así que seguir asi que vamos bien. Lazinazis game over.
   Cascoporro! Que payaso! Gener 12, 2022 | 12:44
   Ahora habla de Alfredo landa o j l López Vázquez… que pallasso español!jajaja jajaja jajaja
    Realitat Gener 13, 2022 | 07:35
    Tu sembles molt mes pallaso, que ni tan sols escrius en català. Respecte el Lopez Bofill, es molt facil contestarli, les morts per covid o no es podien evitar o s'ha fet molt per evitarles, les malalties son complicades, mentre que morts en un conflicte sempre son evitables. I si es tan valent dirli que ell siga el primer a morir per la causa, ja no diré tant, si se sent tant reprimit per que no dimiteix com a profesor? a no! que perd la pagueta per no fotre res. Catalunya està plena de bocamolls.
  Ricard Gener 11, 2022 | 21:26
  O hi ha una nota de rectificació o l'equip de govern de la UPF ha de dimitir. És inadmissible la seva actitud, i als darrers anys 70 aquest estat inconcebible aquesta reacció. La situació és molt preocupant per intolerable.
  Doctor Strangelove Gener 12, 2022 | 08:37
  El que no s'entén, vell sectari corrupgent, és com algú amb un currículum tan lamentable com aquest López Bofill pugui ser docent (d'investigador no en té res, car no ha publicat res decent. Només xorrades, per sort poques) d'una universitat, encara que sigui la UPF! (Podeu consultar el seu "currículum" al Researchgate on hi ha tots els investigadors amb cara i ulls). Doc
   Tu estas en esa lista?listo? Gener 12, 2022 | 12:45
   Payaso español…
  Doctor Strangelove Gener 12, 2022 | 08:40
  I una altra cosa, aquesta tal Mercè Lorente i Casafont, té un score de merda al Researchgate, en concret 14.16, quan qualsevol científic decent té almenys el doble de puntuació, per no parlar d'un servidor que li triplica la puntuació i sobretot la decència! Doc.
   ? Gener 12, 2022 | 14:27
   Decència poca quan no sabem el teu nom per poder-ho comprovar…
  Narcís Gener 12, 2022 | 09:29
  Ras i curt : com pot una ' Universitat Pública ' actuar així .. n' és del tot contradictori ( ja ho seria àdhuc en una de Privada ! ) ? PD : òbviament la " llibertat d' expressió " o manifestar un pensament mai per mai pot ser mal vist .. a l' inrevés ! Nota : això no desfà ser la frase curta de gambals : 1. què compon la mort inesperada amb una mort evitable per ser pur assassinat ? i 2. qui l' ha dit possi's d' exemple ' pràctic ' que no pas semblar voler deixar en evidència nostre poble ( poble cult així pacífic i de principis cristians ) ! Anotació al marge : no cal anar més enllà si aquesta Universitat s'ha fet enrere .. no debades som dins ( dessota ) estat catalanòfob ! Incidència : millor seria tots plegats diguessin" prou " a tanta invasió amb la camisa a l' espatlla i a tant farsant que viu o ben viu de les desgràcies alienes sota el paperot de l' humanitarisme !
  Sup Marcos Gener 12, 2022 | 10:26
  ER se ha licenciado con matricula de honor en Cs. y va camino de equipararse con Vox. Y Junts? no hace falta decir que se esconde detrás de las faldas de su mamá ER. Y la CUP? se ha deshecho como un terrón de azúcar, se iban a comer el sistema y el sistema se los ha comido a ellos, con predisposición por parte de ellos. A la espera de gente nueva y un solo movimiento indepe. con gente honesta, y toda esta púrria que gobierna la Gene. a la basura. Y me olvidaba de la ANC, son como el café descafeinado, que ni sabe a café, ni desvela. Y Omnium? no comment.
  MHP Gener 12, 2022 | 12:38
  Vinga va, nois, Bofill i Alexandre a primera fila, estan desitjant donar la vida per la "pàtria", ¿o la vida la tenen que donar els babaus que teniu enlluernats?
   patriota Gener 12, 2022 | 14:31
   Alliberament nacional d'Eslovènia: 70 morts, dels quals 50 serbis. Us animeu, merdespaÑistaÑols, vosaltres, valents hereus de "la Armada Invencible", a donar la VOSTRA vida per la VOSTRA pàtria?
    MHP Gener 12, 2022 | 20:49
    Vinga, patriota, tu wl tercer a primera linea
  subdirector centre psiquiatric llunya i asesor magnus larsson Gener 12, 2022 | 13:13
  i en quant al vell tarat alexandre, res altre com el cotalelo, xarnego vell i tarat u i vell i tarat, l'altre , entre els dos no fan ni u, dues merdes excrecents i mercenaries a sou del millor postor cas del cotalelo, i aquest vell tarat, ni a sou es un fanatic el tal alexandre que creu lo que diu, lo que encara es pitjor caldria que fos ben aviat a la llunyana institucio psiquiatrica dl doctor johansen, a rebre tractament, ah em diu el doctor johansen que ja es, be ja se sap, xuclar mamelleta i dues ous incorruptes del wellos, escoltar fort els segadors amb barretina enroscada, a la parte del cervell sa, peli de hispans desangrant-se. i matar monstres dragons i espanyols de baix del llit dels tarats, crec que amb aixo el doctor johanssen esta fent progressos amb els tarats.
  JordiT Gener 12, 2022 | 13:38
  López Bofill es lamenta que no hi hagi hagut morts en el procés. I per a ell millor si haguessin sigut del seu bàndol, per demostrar que dolents són els espanyols
  Como diría Cotarelo, de gustibus non est disputandum Gener 12, 2022 | 20:40
  Admito resignadamente que el Profesor Bofill muera como consecuencia de "un conflicto de emancipación nacional", si eso es lo que realmente le hace ilusión. De nada, para eso estamos.
  Vendetta Gener 12, 2022 | 22:22
  Profes de universitat? No tenen credit si ni tan sols fichan o enregistran las hores ke treballan ke son pokes, es un cau de covards enchufats tb tindrem ke fer netejar a les universitats
  OK Gal Gener 13, 2022 | 09:36
  Caus d’autorepartiments de medalletes (que si st jordis, honoris kk...) i, per tant, en sentit contrari, amb el dret de repartir llufes. Molts segles de creue’s per sobre del corral. Respecte els morts: acceptem negligència en la gestió sanitat pública i acceptem el Gal. Amb aquests feixistes les morts estan garantides i, segurament, millor defensar allò que un vol.

Nou comentari