L’Estat espanyol mai acceptarà la independència de Catalunya. Mai. De cap manera. Ni que la demani el 100% dels catalans. Ni mitjançant cap referèndum que tampoc no es farà mai. Ni amb una quimèrica taula de diàleg. Ni davant cap “embat democràtic” o “confrontació intel·ligent”. 

De fet, totes aquestes propostes semblen actes rituals periòdics per a no reconèixer que no hi ha res a fer, que l’Estat mai acceptarà la independència de Catalunya. Ni com a resultat de perdre totes les seves causes davant la justícia europea. Ni tampoc pressionat per una “comunitat internacional”, que és una comunitat d’estats solidaris entre si. Tots aquests discursos palesen el desig que uns altres ens facin la feina.

És una qüestió de supervivència, un to be or not to be cru. Sense Catalunya, sense la quarta part del seu PIB, l’Estat espanyol no és viable. Amb la independència catalana, fins i tot, el nom d’Espanya, resultat de la unió de les corones de Castellà i Aragó, esdevindria estrany, anacrònic.

Tanmateix, també és una qüestió de supervivència per a Catalunya, encara que a l’inrevés. Si Catalunya no s’independitza a curt termini, perdrà tota possibilitat d’assolir la plenitud nacional amb un Estat propi. Serà una nació sotmesa a un estatus colonial, dins el marc jurídic d’un Estat que no reconeix cap altra nació que la seva, castellana.

Trobar una solució de compromís, el vell somni del catalanisme polític, un compromís entre les aspiracions catalanes a l’autogovern i la preservació d’Espanya, ha esdevingut impossible. L’estructura de l’estat autonòmic de la Constitució ni tan sols ha aconseguit un caire federal a desgrat de les aspiracions d’alguns pares fundadors. Aquesta estructura rígida és com un exoesquelet que ofega les aspiracions catalanes a l’autogovern. L’esdevenidor de Catalunya si vol ser Catalunya, és la independència. A dins d’Espanya, potser, no perdrà el nom, però si el contingut.

Aleshores, que fan els partits independentistes? Continuar parlant d’independència només com a cimbell electoral. Les seves propostes no tenen cap mesura concreta o específica amb finalitat independentista. La independència s’esmenta a l’ordre místic de les jaculatòries. El que es proposa és la gestió política autonòmica amb esperit de “mentrestant”. I, mentrestant, Catalunya és una comunitat autònoma d’Espanya i està involucrada en la política espanyola en tots els ordres. La política de perpetuació colonial dins una Constitució sostinguda per més del 80% del parlament espanyol. Parlar de reformar-la perquè reconegui el dret d’autodeterminació és voler enganyar a la gent.

El desencís de l’opinió pública independentista fa albirar una pujada de l’abstenció i una tendència a votar opcions minoritàries. Aquestes minven la representació oficialment independentista i amenacen la patrimonialització partidista de les institucions autonòmiques. Aleshores es postula una quarta opció (a banda d’ERC, JxC i la CUP) que arrossegaria el vot independentista emprenyat amb els partits.

Sembla ser la tasca que els partits oficialment independentistes han confiat a l’ANC per tal de tenir sota control qualsevol forma d’organització espontània del poble. La idea és impedir el sorgiment d’una mena de moviment 15 de maig independentista. Tot s’ha de moure en la línia permesa: els partits donen la veu d’ordre de què ha de fer la gent al carrer, aquesta maleïda gent, capficada a l’assoliment d’un ideal d’independència que els mateixos partits consideren quimèric.

La conclusió quan es parla clarament és que fa set anys que els partits independentistes tenen un mandat majoritari per fer la independència, però no hi fan res. Totes les propostes dins la legalitat espanyola estan condemnades al fracàs, sense oblidar que, abans de legalitat, és espanyola. Al fons, el que totes esperen, sense dir-ho, és que la proposta definitiva vingui del carrer.

A banda del problema de l’efectivitat del carrer, s’ha de comptar amb la dèria fastijosa de la gent d’exigir que es prediqui amb l’exemple. Els polítics tenen el deure d’assenyalar el camí que s’ha de seguir per aconseguir el que s’havien compromès a fer. Obrint ells la marxa al capdavall del moviment. .

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a maig 24, 2022 | 19:19
    Doctor Strangelove maig 24, 2022 | 19:19
    Bufff, quin mandra em fa llegir aquest home. Sempre dient les mateixes xorrades. Tio, parla dels problemes que tenen els catalans, molts amb un poder adquisitiu lamentable, sense una mínima educació i per no parlar de la formació dels joves, cada vegada més decadent. Noi, si vols el bé de Catalunya, parla dels problemes reals que té, meló! Doc.
    • Icona del comentari de: Ricard a maig 24, 2022 | 20:55
      Ricard maig 24, 2022 | 20:55
      Els problemes reals els sap cadascú, i no pas vostè en nom de tothom, tret de que no aspiri a ser un cabdill, tipus francu, cosa pel que sembla gens descartable.
    • Icona del comentari de: Alexis a maig 25, 2022 | 14:14
      Alexis maig 25, 2022 | 14:14
      Els problemes aquests que tu dius venen precisament per no tenir la independència, un estat propi català i pels 20.000 milions d´€ que roba cada any l´estat espanyol a Catalunya....zasca!
      27
      Icona de dislike al comentari de: Alexis a maig 25, 2022 | 14:14 243
      Respon
    • Icona del comentari de: Fart de Caspanya. Visca Portugal ! a maig 25, 2022 | 16:30
      Fart de Caspanya. Visca Portugal ! maig 25, 2022 | 16:30
      A mi em fa mandra llegir-te, cap de suro
  2. Icona del comentari de: Pobre gilipillas. a maig 24, 2022 | 19:55
    Pobre gilipillas. maig 24, 2022 | 19:55
    Anda date un paseo por el área metropolitana de Barcelona.
    88
    Icona de dislike al comentari de: Pobre gilipillas. a maig 24, 2022 | 19:55 40
    Respon
    • Icona del comentari de: Fart de Caspanya a maig 25, 2022 | 16:29
      Fart de Caspanya maig 25, 2022 | 16:29
      1r pas DESOBEDIÈNCIA CIVIL començant pel més bàsic: Renfe 2n pas PAGAMENT IMPOSTOS a la Gene 3r pas DESOBEDIÈNCIA CIVIL a cada ajuntament: Si no paguen a la Gene, manifestació contra l'ajuntament 3 dies a la setmana 4r pas DESOBEDIÈNCIA CIVIL: marxa caminant a peu, de milers i milers i milers de persones des de Barcelona a Lisboa passant per Madrid durant l'estiu 5è pas DESOBEDIÈNCIA CIVIL: marxa lenta (40 km hora) en cotxe de Barcelona a València amb milers i milers de cotxes 6è pas DESOBEDIÈNCIA CIVIL: ocupació de Plaça Catalunya de cada població per explicar durant 7 dies perquè cal la Independència del nostre poble de l'estat Caspanyol Cal explicar MÉS BÉ i clarament, punt per punt, perquè la independència és necessària. Números i lletres per escrit. La majoria de gent no sap si serà bo o no ser independents. Cal ser més clar i pedagògic. 7è pas OBLIDAR-SE DELS PARTITS POLÍTICS. Oblidar-se de líders dels partits polítics. Cal fer com si no hi fóssin. El 99% prefereix seguir cobrant i ser una col·lònia caspanyola que no cobrar i ser lliures
  3. Icona del comentari de: Tricic a maig 24, 2022 | 20:00
    Tricic maig 24, 2022 | 20:00
    Un dels problemes - molt real- és el de l'expoli fiscal. Sol.lucionat aquest " petit problema" tindrem moltes més possibilitats de fer polítiques d'Estat. Per tant, la independència ÉS un problema real.
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 26, 2022 | 08:51
      Pere Llimonera i Citronell maig 26, 2022 | 08:51
      Ya va siendo hora de que los adoctrinados y abducidos irracionales entren en razón... N0 hay ningún Expolio Fiscal, ni NuNCa lo ha habido... Ya una vez, en un debate, Borrell le metió un buen repaso a Junqueres y unos buenos Zascas sobre esa Falacia, desmontándola; el video se puede encontrar fácilmente en la Red... igual que N0 hay colonos españoles en España,; y Catalunya siempre ha sido de una forma u otra parte de España; y parte Fundacional... Colonos, en todo caso son los venidos de fuera, como los que trajeron el Lemosín/Llemosí, un dialecto del Occitano, que N0 es sino el Catalán hoy día, traído por los colonos de mas allá de los Pirineos hace unos siglos... A propósito de tu deleznable comentario, yo recomendaría el libro de un economista Catalán... Es imprescindible leer el Libro "Economía del separatismo catalán" (Planeta, enero 2022), el ultimo libro de Ferran Brunet, Profesor de Economía Aplicada en la "Universitat Autònoma de Barcelona" (UAB)... El Profesor Ferran Brunet, entre otras muchas cosas, desmonta la MeNTIRa del "Déficit Fiscal"; analiza las consecuencias económicas, sociales y políticas del desafío independentista; el descenso del PIB catalán por el proceso secesionista del 4,6%, unos 10.626 millones; la destrucción de 117.000 empleos por causa del 'Procés', la fuga de empresas, la reducción de la inversión extranjera, el auge de Madrid frente a la regresión catalana, analiza los daños del desafío secesionista, la “vampirización” de las instituciones y la “guerra híbrida” de la inmersión etc. Y analiza todo esto y mas, a partir de una gran profusión de datos, estadísticas y autores, exponiendo las negativas consecuencias de esa gran explosión que, "sin llegar a un choque de trenes porque el Estado lo evitó, ha supuesto una abrasión social, económica y en las relaciones políticas, sociales y económicas en Cataluña... Apa, Bon Dia!
      • Icona del comentari de: Anònim a maig 26, 2022 | 12:33
        Anònim maig 26, 2022 | 12:33
        ?
  4. Icona del comentari de: Ricard a maig 24, 2022 | 20:53
    Ricard maig 24, 2022 | 20:53
    Totalment d'acord amb vostè. Només una objecció: Castella és perfectament viable sense el Principat "espanyol". Només han de baixar el seu nivell de vida. Ni en això els castellans tenen excusa per continuar l'ocupació. No tenen cap excusa. És la seva una simple ànsia imperialista.
    41
    Icona de dislike al comentari de: Ricard a maig 24, 2022 | 20:53 287
    Respon
  5. Icona del comentari de: Guillem a maig 24, 2022 | 20:56
    Guillem maig 24, 2022 | 20:56
    Tal com diu el senyor Cotarelo, Espanya no acceptarà mai pacíficament la independència de Catalunya com no va acceptar la de la resta de les seves colònies, excepte la del Sàhara degut a la situació de crisi política creada arrel de la mort de Franco. No ho pot acceptar, com bé diu Cotarelo, perquè Espanya és inviable sense Catalunya, encara menys sense els països catalans, la resta dels quals anirien darrera de Catalunya. Entendre tot això és essencial per tocar de peus a terra, però això no vol dir que la independència sigui impossible. De moment, el que estem fent, augmenta els costos imperials, malmet la seva reputació internacional i fa menys rendible pels colonialistes la colònia catalana. Tot això en el context d'un deute real de més del 150 % del PIB, impossible de pagar: Espanya s'encamina cap una crisi brutal i si sabem aprofitar les finestres d'oportunitat que es produiran ( si estem preparats per aprofitar-les) , podem aconseguir la llibertat amb uns costos baixos.
  6. Icona del comentari de: jg a maig 24, 2022 | 21:05
    jg maig 24, 2022 | 21:05
    pues independent a curt termini ....como que no lo veo
    288
    Icona de dislike al comentari de: jg a maig 24, 2022 | 21:05 13
    Respon
  7. Icona del comentari de: jg a maig 24, 2022 | 21:10
    jg maig 24, 2022 | 21:10
    La conclusió quan es parla clarament és que fa set anys que els partits independentistes tenen un mandat majoritari per fer la independència, però no hi fan res se hizo un refe,se tuvieron que marchar unos, metieron en la carcel a otros...tanto como res home...
    • Icona del comentari de: Català a l'escola i arreu a maig 25, 2022 | 12:58
      Català a l'escola i arreu maig 25, 2022 | 12:58
      Aquest "patois"infecte de barreja de català i castellà que gastes, benvolgut jg, fa més mal que bé.
  8. Icona del comentari de: Fabencio a maig 24, 2022 | 21:13
    Fabencio maig 24, 2022 | 21:13
    Muchas gracias profesor. Claro y diáfano. Yo tengo la esperanza de que el nacionalismo español que todo lo destruye acabe con la farsa de España. Es la única salida realista que veo. De momento vamos bien..
  9. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a maig 24, 2022 | 23:44
    Luisnomeacuerdo maig 24, 2022 | 23:44
    Más que jaculatoria es eyeculatoria lo que tienes en mente cotorralero, anda corre a ver si pillas algún viaje del inserso y te vas unos días a Benidorm, y conoces a España, tu nación, a lo mejor te enteras de algo.
    • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a maig 25, 2022 | 10:49
      Luisnomeacuerdo maig 25, 2022 | 10:49
      Soy Luisnomeacuerdo, y puedo decir las mierdas que me salen de las entrañas: ojete de gamba. je, je
  10. Icona del comentari de: Si a maig 24, 2022 | 23:50
    Si maig 24, 2022 | 23:50
    Exacte Sra Cotarelo. Per això ara es treballa al marge de tots quests.
  11. Icona del comentari de: Si, company a maig 24, 2022 | 23:54
    Si, company maig 24, 2022 | 23:54
    En una Catalunya sotmesa, "partit" vol dir ser part del estado que ens roba, tortura i assasina.
  12. Icona del comentari de: ERÑ.VOX salvadors d'españa.una a maig 25, 2022 | 05:25
    ERÑ.VOX salvadors d'españa.una maig 25, 2022 | 05:25
    España es sanchez i es junqueras, es vox i es pp. Tots treballen per españa una. ERÑ apuntala España igual que Vox.
  13. Icona del comentari de: ERÑ.VOX salvadors d'españa.una, catolicisme oous.dei a maig 25, 2022 | 05:25
    ERÑ.VOX salvadors d'españa.una, catolicisme oous.dei maig 25, 2022 | 05:25
    España es sanchez i es junqueras, es vox i es pp. Tots treballen per españa una. ERÑ apuntala España igual que Vox.
  14. Icona del comentari de: Independentista a maig 25, 2022 | 06:08
    Independentista maig 25, 2022 | 06:08
    Totalment d'acord. El gran problema és que els polítics catalans no volen la independència, ja els va be així.
  15. Icona del comentari de: 5 ANYS DE PENITENCIA DEL FRAILE JUNQUERAS de la cofradia dels Sants Panxuts a maig 25, 2022 | 07:23
    5 ANYS DE PENITENCIA DEL FRAILE JUNQUERAS de la cofradia dels Sants Panxuts maig 25, 2022 | 07:23
    Independentisme de joguina del nen Peret Aragones, la criatura mimada del PAPA JUNQUERAS. Res a fer, ADOREM A L'INFANT escollit pel OMNIPRESENT DIOS JUNQUERAS POR ESPAÑA.UNA
  16. Icona del comentari de: Jalfe a maig 25, 2022 | 08:17
    Jalfe maig 25, 2022 | 08:17
    Al Sr. Cotarelo cal reconèixer-li l'honestedat intel·lectual d'allò que diu, es pugui o no estar d'acord. De fet, posa el dit a la nafra, ens agradi o no, per això molesta tant a alguns. Només li trobo a faltar que recordi la capacitat històrica de l'espanyolisme de dur la seua pàtria a l'abisme, i aleshores mai es sap què passarà. De moment, amb l'exili, són els únics que poden moure alguna cosa en la direcció sobiranista.
    • Icona del comentari de: Tant d'hora i ja vas begut? a maig 25, 2022 | 09:16
      Tant d'hora i ja vas begut? maig 25, 2022 | 09:16
      L'exili sobiranista? Sobiranista español potser si, ho van demostrar quan el batxiller foll va suspendre la DUI en segons abans de fugir deixant-ho tot enmerdat, i ho va rematar prometent tornar i no fent-ho.
  17. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a maig 25, 2022 | 11:51
    Pere LLimonera i Citronell maig 25, 2022 | 11:51
    Soy Pere LLimonera i Citronell , y puedo decir las mierdas que me salen de las entrañas: Alfa-Centauri, ale a la Patagonia, para salvar y luchar por los Chubut, los Mapuches de negros corazones y las entrañas oscuras. Je, je...
    • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a maig 25, 2022 | 13:17
      Pere LLimonera i Citronell maig 25, 2022 | 13:17
      pero que conste, que los racistas soy vosotros!
      • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 26, 2022 | 09:12
        Pere Llimonera i Citronell maig 26, 2022 | 09:12
        N0 paras, eh TRoLL? ... 2 ComenTarios seguidos Usurpando y contestándote a ti mismo... Pffff, "Quin NiveLL"... Como N0 te llegan las neuronas para exponer algo decente o inteligente, te dedicas a USuRPaR mi Nombre y el de OTRos para enviar ch0rradas y sandeces o copiar mis comentarios y modificarlos con T0nTeRias continuamente... Envías un Comentario TroLLeando de FaLSa BaNDeRa y USURPANDO nombres y tú mismo lo contestas (a veces 2, 3 y 4 veces seguidas), usurpando mi NoMBRE o el de otros luego, con mas sandeces aun si cabe... !"Cuanto infantilismo"! ... Dejas BieN claro el "NiveLL" intelectual y Ético del supremacismo secesionista de patrias inventadas... USURPAR nombres para comentar de FaLSA BaNDeRa y decir sandeces, es a lo único que llegan tus p0bres y limitadas, en numero y aptitud, neuronas, y tu FaLTa de Decencia y "ETiCa"... Apa, Bon Dia, TRoLLeTe"!
  18. Icona del comentari de: Miquel a maig 25, 2022 | 11:54
    Miquel maig 25, 2022 | 11:54
    Us felicito, Sr. Cotarelo, per l'encert i la contundència del vostre article a "El Món". Hi parleu clar, i català. Enhorabona! Tant de bo tinguéssim més valedors com vós.
    • Icona del comentari de: ERÑ sempre contra Catalunya a maig 25, 2022 | 17:29
      ERÑ sempre contra Catalunya maig 25, 2022 | 17:29
      Mentre la represió tingui com jefe al Nefast Junqueras, ho tenim pelut. ERÑ treballa per España contra Catalunya. Es la indecència pròpia del traïdor venut, comprat i reciclat pel règim del 78
  19. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a maig 25, 2022 | 13:02
    Pere LLimonera i Citronell maig 25, 2022 | 13:02
    Hola!, soy Pere LLimonera i Citronell, hoy cuando estaba sentado en el water cagando, me ví en el espejo, y pensé; ¿soy un mono español, o no soy un mono español?
    • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a maig 26, 2022 | 08:58
      Pere Llimonera i Citronell maig 26, 2022 | 08:58
      N0, tú eres un RuC Pirenaico, un TRoLL separata supremata de patrias inventadas que USURPA nombres para comentar de FaLSA BaNDeRa y decir sandeces, que es a lo único que llegan tus p0bres y limitadas, en numero y aptitud, neuronas, y tu FaLTa de "ETiCa"... Apa, adeu, TRoLLeTe"!
      • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a maig 27, 2022 | 08:24
        Pere LLimonera i Citronell maig 27, 2022 | 08:24
        Troll de los cojones, no tergiverses mis pensamientos.
  20. Icona del comentari de: Veterà antifranquista. a maig 25, 2022 | 14:40
    Veterà antifranquista. maig 25, 2022 | 14:40
    Tricic, l'expoli fisca el vam acceptar nosaltres mateixos quan vam renunciar a recaptar els impostos i cedir la part corresponent a l'Estat- com fan els bascos- amb la ridícula excusa de que "els que recapten els impostos son mal vistos"- Vaig fer-ho notar a un dels que van redactar l' Estatut de Sau i em responguè "que aixó no tenia importància. En un parell de mesos farem un pacte emb el govern de Madrid i llestos". Era el setembre del 1979.... i ja ho estem veient.
  21. Icona del comentari de: Endavant Sr Cotarelo! a maig 25, 2022 | 16:15
    Endavant Sr Cotarelo! maig 25, 2022 | 16:15
    ABSOLUTAMENT D'ACORD amb el professor i savi Sr. Cotarelo. Tant de bo hi hagués més gent valenta com vostè i no tants mesells i botiflers a la Generalitat i arreu
  22. Icona del comentari de: Narcís a maig 25, 2022 | 20:07
    Narcís maig 25, 2022 | 20:07
    Què cal afegir .. si tot el que diu l' article cau pel seu propi pes ? PD : gràcies Cotarelo per defendre el bé, la veritat, la raó i el dret ( mateix dret natural ) !
    • Icona del comentari de: Psiquiatra d'en Narcís a maig 25, 2022 | 21:16
      Psiquiatra d'en Narcís maig 25, 2022 | 21:16
      Cóm és que ha sortit del frenopàtic? S'ha tornat a escapar? Pel que escriu encara no està curat, segueix dient bajanades que pensa en lloc de la realitat...
      • Icona del comentari de: Ricard a maig 26, 2022 | 08:00
        Ricard maig 26, 2022 | 08:00
        El "psiquiatre" és un imbècil. Perdoneu, però algú ho havia de dir.
        • Icona del comentari de: La realitat a maig 26, 2022 | 12:01
          La realitat maig 26, 2022 | 12:01
          Aquest sonat d'en Narcís és el mateix becari corruptgent que'l Ricard. Algú ho dubta?
  23. Icona del comentari de: Fart total de Caspanya a maig 25, 2022 | 23:58
    Fart total de Caspanya maig 25, 2022 | 23:58
    1r pas DESOBEDIÈNCIA CIVIL començant pel més bàsic: Renfe 2n pas PAGAMENT IMPOSTOS a la Gene. 3r pas DESOBEDIÈNCIA CIVIL a cada ajuntament: Si no paguen a la Gene, manifestació contra l'ajuntament 3 dies a la setmana. 4r pas DESOBEDIÈNCIA CIVIL: marxa caminant a peu, de milers i milers i milers de persones des de Barcelona a Lisboa passant per Madrid durant l'estiu. 5è pas DESOBEDIÈNCIA CIVIL: marxa lenta (40 km hora) en cotxe de Barcelona a València amb milers i milers de cotxes 6è pas DESOBEDIÈNCIA CIVIL: ocupació de Plaça Catalunya de cada població per explicar durant 7 dies perquè cal la Independència del nostre poble de l'estat Caspanyol Cal explicar MÉS BÉ i clarament, punt per punt, perquè la independència és necessària. Números i lletres per escrit. La majoria de gent no sap si serà bo o no ser independents. Cal ser més clar i pedagògic. 7è pas OBLIDAR-SE DELS PARTITS POLÍTICS. Oblidar-se de líders dels partits polítics. Cal fer com si no hi fóssin. El 99% prefereix seguir cobrant i ser una col·lònia caspanyola que no cobrar i ser lliures

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa