Hispanofòbia

"Ens trobem davant la festa nacional espanyola, convertida per la dreta en una mena de reivindicació de crims contra la humanitat, amb la connivència, silenci còmplice o entusiasme matisat d’una esquerra incapaç d’oferir un projecte alternatiu"

Fa alguns dies, el diari mexicà La Jornada, una de les principals capçaleres d’un país de 128 milions de persones i amb un PIB absolut a punt de passar per davant del d’Espanya, va publicar, en primera plana, i molt destacat, una caricatura de José María Aznar disfressat de Hitler fent la salutació nazi. No és massa habitual que un mitjà internacional faci aquesta mena de gestos tan explícits, de manera que és obvi que respon a la irritació sincera de bona part de l’opinió pública mexicana respecte a les agressives paraules de l’expresident espanyol. 

Podria haver passat per una anècdota. Tanmateix, el xoc entre ambdós països té més rellevància i transcendència del que podríem pensar. La cosa va començar per les declaracions de l’actual president mexicà, Manuel López Obrador, sobre el fet que el Regne d’Espanya hauria de demanar perdó pels crims comesos contra la població indígena en la conquesta d’Amèrica, crims, per cert, que, tècnicament, i segons la legislació internacional actual, haurien de considerar-se com a “crims contra la humanitat”: massacres generalitzades, tortures, delictes sexuals, treballs forçats, tràfic d’esclaus, saquejos, espoli i qualsevol altra cosa de la qual el regne d’Espanya faria bé d’avergonyir-se, tenint en compte el context actual, segons el qual, aquesta mena d’actes són censurables i condemnables. Res d’extraordinari, tenint en compte que López Obrador no és l’únic a Llatinoamèrica que exigeix, més que una disculpa, un capteniment empàtic i responsable a la seva antiga metròpoli, de la mateixa manera que altres països colonitzats ho fan amb els seus antics ocupants estrangers. Tanmateix, Aznar, amb la seva peculiar “ironia espanyola”, va contradir el mexicà, i li va etzibar el tema de la seva heràldica –cognoms castellans– i va muntar un enfilall d’idees inconnexes, prejudicis tatuats en l’inconscient franquista, i, afegint-se a la festa, destacant els beneficis civilitzatoris dels crims espanyols. Al cor s’hi va sumar Vargas Llosa –intel·lectual que destaca per considerar inferior a tot aquell que no és blanc, ni neoliberal, ni castellanoparlant– i tot un reguitzell de corifeus a poca distància del hooliganisme més ranci.

El nacionalisme espanyol està inquiet. Passa per un moment de malenconia. Amb la suposada restauració de la democràcia (teòricament tan pacífica), durant la dècada de 1990 es donava el luxe d’anar alliçonant els països llatinoamericans que sortien de cruels dictadures militars, i societats de l’est d’Europa que deixaven enrere el comunisme. És l’època gloriosa en què el relat sobre la Transició pacífica colava i es posava a sí mateixa d’exemple sobre el que haurien de fer altres per esdevenir societats modèliques. La festa va durar poc. Malgrat l’apagada informativa propiciada per una premsa escassament lliure, el silenci de l’stablishment cultural i l’amnèsia de bona part de la societat espanyola, el principi del segle XXI va ser el de l’inici dels processos d’una agra memòria històrica, el qüestionament del relat amable d’una Transició amb criminals impunes i més de set-centes morts violentes, i la constatació que la suposada prosperitat espanyola havia estat una mena d’estafa piramidal (la bombolla immobiliària, i la productivitat en base a salaris baixos i condicions laborals penoses) i un creixement fonamentat en la pluja generosa de fons europeus. La darrera dècada, com a torna, ha tornat a mostrar l’Espanya negra de sempre, amb lawfare a les seves instàncies judicials, la persecució de la minoria nacional catalana i un descrèdit internacional cada vegada més evident, al qual sembla sumar-s’hi amb entusiasme un Aznar amb una mena d’aura que l’acosta cada vegada més al senador Palpatine, el dolent entre els dolents de La guerra de les galàxies.

Certament, el nacionalisme espanyol té la seva festa el 12 d’octubre. Una festa de la Hispanitat que va sorgir a la darrera dècada del segle XIX per reivindicar-se com a antiga potència colonial. Hauríem d’entendre el context. Espanya, en poques dècades, havia perdut la immensa majoria del seu imperi, mentre la resta de potències europees acabaven de repartir-se l’Africa i bona part d’Àsia. Qualsevol analista del moment podia endevinar que no mancava gaire per acabar de perdre la resta de l’imperi que li quedava (Cuba, Puerto Rico, Filipines i alguna illa del Pacífic), i per tant, com assenyalaven els intel·lectuals del 98, mostrava una ostensiva inferioritat civilitzatòria d’una Espanya que no sabia administrar la modernitat. Els intel·lectuals d’aleshores van anar creant un discurs nacionalista per compensar aquesta retirada, segons el qual, Espanya havia portat la civilització i el cristianisme a l’altra banda de l’Atlàntic. Reivindicava la seva superioritat “racial” (d’aquí el “dia de la raça”) mentre mostrava al món una incapacitat de governar-se a sí mateixa i tractar qualsevol problema (absència de democràcia, subdesenvolupament social, les reivindicacions obreres o de les minories nacionals) com a una qüestió d’ordre públic, I aquest discurs ha romàs inalterable fins avui, amb Aznar, PP, Ciutadans, Vox, PSOE i Vargas Llosa com a clars exponents.

A tall d’exemple, en aquesta mena de reaccionarisme identitari, s’ha de dir que un dels llibres més venuts de no ficció en aquests darrers anys, amb certes pretensions acadèmiques, és Imperiofobia d’Elvira Roca Barea, l’enèsim intent de contestar les crítiques seculars al paper internacional d’Espanya (combatre la Llegenda Negra), i que, amb certa retòrica historiogràfica, tracta de justificar el “paper civilitzatori” d’Espanya, i de contrarestar les crítiques internacionals, fonamentades en fets objectius, sobre els crims diversos que va fer Espanya al llarg de la seva història. En aquest sentit, cal destacar la implacable crítica a aquesta mena de pamflet amb forma d’assaig feta per l’historiador i filòfof Edgar Strahele que acusa l’autora de reproduir el maniqueisme propi del nacionalisme espanyol en una suma de prejudicis, i absent d’autocrítica i rigor.

En aquestes circumstàncies, ens trobem davant la festa nacional espanyola, convertida per la dreta en una mena de reivindicació de crims contra la humanitat, amb la connivència, silenci còmplice o entusiasme matisat d’una esquerra que sembla incapaç d’oferir un projecte alternatiu a una identitat espanyola arnada i incompatible amb la modernitat o la pluralitat. Objectivament, el 12 d’octubre, és indefensable. És una vergonya, per a qualsevol persona que comparteixi els valors de la democràcia, els drets humans o posseeixi el mínim sentit del ridícul. Atès que el discurs de Roca Barea, Vargas Llosa o l’stablishment nacionalista espanyol es fonamenten en el sofisticat argument “y tú más”, podríem inferir que moltes altres potències europees, o els mateixos Estats Units han comès pecats similars (el colonialisme, el racisme, l’esclavitud,…) almenys, amb més o menys sinceritat o hipocresia, han anat modulant el seu discurs tot reconeixent les faltes comeses, demanant disculpes i fan veure que munten una reparació. En altres paraules, que tracten de quedar bé i eviten fer més enemics que els imprescindibles. No és el cas d’Espanya, que continua en la lògica d’enviar Llarena a perseguir dissidents i inquisidors a encalçar heretges de l’única religió veritable: “la hispanitat”. Potser no trigarem a veure algun tribunal espanyol perseguint a López Obrador o el mateix Papa Francesc (el qual ha fet gestos de disculpa pel paper de l’església catòlica en la conquesta d’Amèrica). Tanmateix, com bé demana el president mexicà, Espanya ha de demanar perdó. I potser, el 12 d’octubre, més que una desfilada militar (on participa un exèrcit només apta per combatre civils desarmats, –a la història em remeto–), hauria de canviar de dia, de de format i de concepte, i posar-se a practicar un interessant exercici que exigeix als altres i no es demana a sí mateix: l’autocrítica.

Comentaris

  Miquel Garrido 08/10/2021 7:59 pm
  Excel.lent article. Felicitats.
  Luisnomeacuerdo 08/10/2021 9:17 pm
  Joder el odio que sueltas por esa boquita es alucinante, pues cuanto más os joda a los fascistas independentistas el 12 de octubre, fiesta nacional de España, mejor. Os jodeis que no teneis nada reseñable en la historia de la humanidad que celebrar, tal es así que os tenéis que inventar hasta la historia. Papanatas, que eres tonto hasta mediodía y por la tarde también.
   fat boy 08/10/2021 9:50 pm
   Ha, ha per una vegada que inverteixen en ciencia deu n'hi do el profit que en van treure, encara que es digui que quan Colom va sortir no sabia on anava, quan hi va ser no sabia on era i quan va tornar no sabia d'on venia.
   I a tu, per què t'hauríem d'escoltar? 09/10/2021 9:11 am
   De qui no recorda ni com es diu, poc volem saber la seva opinió. Primer que estudiï una mica d'història i no la pseudomitologia fantàstica que li han explicat
   Leya 09/10/2021 9:16 am
   Te encanta leer sus artículos, eh? Hay que reconocer que escribe bién. Y encima tiene razón.
   Victor 09/10/2021 12:19 pm
   Ja,ja,ja, Quin "españolazo estàs fet" . Embestint amb insults i cap raoinament. Típic.
  Narcís 08/10/2021 11:32 pm
  A) Si aquest ' dia ' fos exemple, model, paradigma de l' empatia i conseqüent examen de consciència de tot allò que és fumé així reconeixement de totes les malifetes i mateixos d'allò més delictes provocats . . potser podria tenir-hi un sentit ( i sentit no precisament de força animal via desfilada armada ) ! I B) Però quan allò traslladat ha estat la ' independència " de totes les terres imperialitzades mitjançant vessament de sang a dojo que no pas parlant-hi, raonant-hi i entenent-s'hi com hauria d'haver fet qui es diuen ' madre ' - patria . . . és obvi ser un dia que no ve a tomb .. ni de bon tros ! PD : com pot celebrar dia quin fos un estat gens ni mica democràtic, gens ni mica defensor de la veritat, gens ni mica pro el bé, gens ni mica potenciador de la raó i gens ni mica acompanyant de cap dret, de cap dret humà, de cap dret nacional ? PD : millor seria no amaguessin la història .. començant per mateixa història que forma/ conforma aquest estat que tant diuen d' estimar o Catalunya .. Corona catalanoaragonesa .. PPCC i tants-tes catalans-anes que tant van fer per a la civilització amb ses descobertes, amb sos invents, amb sos coneixements, amb sa ciència, amb sa cultura, amb sa humanitat i amb son coratge !
  Vendetta 08/10/2021 11:43 pm
  Jjjjaa y tan, putaejpanya sempre
  Ricard 09/10/2021 6:58 am
  Efectivament, Castella acomplexada i, per tant, perillosa.
  Veterà antifranquista. 09/10/2021 7:59 am
  Dimarts, la "Fiesta de la Raza". Instituida pel franquisme amb l'assessorament d' Heirich Himmler que, com és sabut, dominava el tema.
   Tu ets discapacitat mental, oi @Veterà antifranquista? 09/10/2021 11:27 am
   El mateix article et diu que "Una festa de la Hispanitat que va sorgir a la darrera dècada del segle XIX". Concretament va ser la reina regent Maria Cristina d'Habsburg-Lorena qui va promulgar un Reial Decret, el 1892, on es declarava el 12-O festa nacional d'Espanya per l'arribada a Amèrica de Cristòfor Colom el 1492. El "Dia de la raça" és diferent. Es commemora també l'arribada a l'Amèrica d'en Colom pero es celebra a la majoria dels països hispanoparlants i als Estats Units. El va crear l'exministre espanyol Faustino Rodríguez-San Pedro, com a president de la Unió Ibero-Americana el 1913. Si Franco es va apropiar molt de temps després és perquè passava per allà i tenia certa tendència a la rapinya.
  Doctor Strangelove 09/10/2021 8:19 am
  El que és un crim contra la humanitat són els teus escrits, pallasso ignorant! He de tornar a explicar la història d'en Hernán Cortés que amb 400 homes es va fer amb l'imperi Inca? I sobre aquest tal López Obrador, en tot cas hauria de ser ell que demanés perdó, car és ben segur que els seus avant-passats eren espanyols! Però no, sou tant i tant curts que no enteneu: 1.- que la gent no té cap responsabilitat del que fan fer els seus avant-passats. 2.- Els inques eren una colla d'assassins en un imperi decadent (vegi's Apocalypto) 3.- Els espanyols que eren quatre els van conquerir fàcilment gràcies a aliances amb els pobres salvatges que no voltaven per la ciutat i a qui sacrificaven els de la city. 4.- Els vam portar la religió i una llengua. 5.- Un altre tema són les malalties, portades d'una banda i l'altra. Ras i curt com diu el tarat d'en Narcís, tu no ets historiador ni res Diez, només ets un fracassat ple d'odi! Doc.
   Anònim 09/10/2021 11:05 am
   Increible que com referent historic tinguis una película....Es veritat que els van portar una manera de torturar y matar que duraba mes i era mes sofisticada "la Santa Inquisicio". Caldría que t'informesis lleguint lo que va escriura Bartolomé de la Casas...que descriu molt be quina mena de civilitzacio van portar els castellans
   jo 09/10/2021 11:07 am
   home parles d un assessi genocida, mercès.
   Anònim 09/10/2021 11:51 am
   "els vam portar una llengua"?
    fat boy 09/10/2021 6:36 pm
    Si, com a nosaltres. Es veu que abans que arribessin parlavem com els ximpanzes
   Aniol 09/10/2021 2:04 pm
   Disculpa'm, si et plau, però dins de la teva argumentació -que la puc compartir, o no- trobo a faltar un respecte i una educació, degut. Si allò que vàren portar els castellans (no pas "espanyols". En aquell moment, "España" no existia i fer servir el seu nom és, com a mínim, un anacronisme imperdonable) és el to i les formes que tu demostres en aquesta resposta, està prou clar, i tant¡, que no el calia tota la vostra pobresa i buidor interior. Que, per cert, de tan esgarrifosa com és, fa patir en un grau d'elevada preocupació. Per altra banda, "una religió, una llengua", dius. Ni falta que els feia. Ja tenien la seva. Tanmateix, com tots els pobles, raçes i cultures que en el món han existit.
   Amb tu queda demostrat que amb El florido pensil no és pot sortir de casa 10/10/2021 12:33 am
   Tan Cortés com Pizarro van triomfar gràcies a actuar amb traïdoria i després aprofitant les guerres civils que és van trobar. Això no treu que s'arrisquessin i anessin a totes, perquè eren uns arreplegar a que no tenien on caure morts. I com a miserables tot seguit es van matar entre ells.
   Garate 12/10/2021 4:12 pm
   Cortés y el Imperio Inca? Osas dar lecciones historia? Eres un mentecato!
  RAMON A 09/10/2021 11:14 am
  El dia de la raca pero no diuen de quina
  És veritat 09/10/2021 11:37 am
  Hispanofòbia és el que demostra l'articulista com a bon dogmàtic nacionalista català. No aporta res de nou més que la mala bava quotidiana. Li recomano a l'articulista l'obra "La leyenda negra: estudios acerca del concepto de España en el Extranjero: segunda edición completamente refundida, aumentada y provista de nuevas indicaciones bibliográficas" de Julián Juderías. Edició de 1917 de Araluce, Barcelona.
   Ricard 09/10/2021 1:30 pm
   La seva és una altra opinió, tan o més dogmàtica i nacionalista en potència que la de l'articulista.
    I tu més @Ricard 09/10/2021 6:56 pm
    No et surts del dogma indepe-nacionalista catalanet ni un mil·límetre. Tancament mental absolut.
  Queréis reescribir la historia, pero no es posible 09/10/2021 1:03 pm
  Es de ser cateto criticar lo que hizo España en América. En aquella época, si no España, hubiera llegado Portugal, Inglaterra, Francia, Holanda o Turquía. No se me ocurre otro que hubiera podido llegar antes a América. Todos estos países, con mayor tradición de trafico de esclavos que España y después del descubrimiento de América. Para los que dicen que nos inventamos la historia que se miren las selecciones de futbol de los años 60 (antes de la globalización). Podréis comprobar que en Argentina, Perú, México, incluso en España no hay jugadores de raza negra. Luego miraros las selecciones de Francia, Holanda, Inglaterra, Portugal. Los Jesuitas Españoles lucharon para que España no traficara con esclavos. Lo que hizo Inglaterra con el trafico de esclavos en el sigloXIX y lo que hubiera hecho cualquier otra potencia europea de la época del descubrimiento de América hubiese sido como mínimo lo mismo que hizo España. En el siglo XX Alemania con el Holocausto judio, Estados Unidos tira una bomba atómica en Japon y unos días despues repite, europa traficó muchos años con Esclavos hasta hace bien poco. Pero putaespaña cada día.
  Cat 09/10/2021 1:07 pm
  Dia de celebració del genocidi ñol a América, RES A CELEBRAR
  Reescribir la historia no es facial 09/10/2021 1:29 pm
  Reescribir la historia es decir que Cataluña perdió sus derechos en 1714. Perderían sus derechos las clases altas, no? La sociedad en general pocos derechos podía perder porque tenía muy pocos. Hablais de la Cataluña anterior a 1714 como de la Cataluña de los derechos sociales. Y no, la semilla de los derechos sociales en Francia y España está en la Revolución Francesa, en 1789. Sólo la semilla. En vuestra Cataluña de 1714 los únicos derechos los tenían la nobleza y la alta burguesía. A ver si resulta que en Cataluña no había ni nobleza ni alta burguesía. Rey sí que no había, porque en la edad media nunca pudisteis tenerlo, ya que siempre fuisteis parte de otro reino.
  Los verdaderos catalanes purasangre 09/10/2021 1:59 pm
  Estos catalanes purasange de donde se piensa que vienen o qué historia se piensan que tienen? si tienen la misma historia que los castellanos, geneticamente idéntica hasta antes que llegaran los Francos. No hay nada más parecido en el mundo a un catalan que un castellano o si queréis va, un francés. No se puede explicar lo que es un catalan sin explicar lo que es un castellano, porque erais exactamente lo mismo en el reino Visigodo. El idioma mas parecido al catalán: el castellano. La historia de los pueblos de Castilla y Cataluña es la misma hasta los Francos. Iberos, Romanos, Visigodos, Arabes. No se dan cuenta estos catalanes purasangre que estan todo el día insultando a sus muertos? Escocia no hace su guerra contra los ingleses, nunca quemarían el idioma ingles en una Escocia independiente. El día que os volvisteis racistas contra los castellanos perdisteis vuestras opciones de independencia. Se puede vender una independencia para tener un pais mas justo, pero no dejar al mismo tiempo a la mitad de la población catalana, la castellanoparlante, huerfana de idioma institucional. Ahora ya se os ha visto el plumero, ya sabemos de que palo vais y lo tendreis muy difícil.
  Jordi (Català i Suís) 09/10/2021 2:08 pm
  Els Espanyols són el Cul d'Europa, el Pitjor d'Europa. I només cal anar a qualsevol país de l'Amèrica Llatina per adonar-se de la merda que deixaren: són els països més perillosos i violents del Món (no hi ha pas cap guerra allà) i són tercermundistes i subdesenvolupats. Cal incloure el Brasil i Portugal que forma part d'aquest entramat del Sud Europeu endarrerit, violent i ignorant. Fa anys una noia de Veneçuela filla de diplomàtic a Europa em deia que Espanya era el Cul d'Europa. Ella havia viscut a diferents països del Centre i Nord d'Europa i quan viatjava al Sud ....... Potser la majoria de lectors Catalans no ha pas viscut al Centre i Nord d'Europa o a l'Amèrica llatina però jo sí i us puc assegurar que és una merda com Espanya.
   Espanya el cul de Europa 09/10/2021 4:57 pm
   Pero si nadie te dice que España no sea una mierda. Pero que tú tienes la misma historia que España que no te enteras. Que no tenéis la historia del norte de Europa. No sois un país protestante que vivió la ilustración y la revolución industrial en sus inicios. Es que por no ser no habéis sido ni país . Sois la misma mierda que España y Portugal, bueno mierda para vosotros para mí no. ¿De donde sacáis que vosotros petenecéis a ese grupo de paises que tanto os gusta y que hasta hace dos días no sabía ni que existíais? Que la historia de Cataluña es la que es. Insultáis cada día a la gente que mas se parece a vosotros. La diferencia entre un español y tú es que un español no vive acomplejado. Los españoles nos acordamos de cuando en el siglo XVI eramos la primera potencia europea y con eso se nos pasa el acomplejamiento que tenéis vosotros que no habéis sido nunca nada.
  Jordi (Català i Suís) 09/10/2021 2:15 pm
  Fa potser 20 anys a la sala d'espera del nostre metge a CH hi havia una dona molt gran (75 o més) que era d'origen català i arribada de jove a CH i naturalitzada, casada i amb fills i néts a CH. Em va explicar que després de retirar-se varen marxar amb el marit a CAT i no varen aguantar més d'un any. Li vaig demanar per què ? Respostes: manca de formalitat, tothom et tuteja, res funciona correctament inclòs el sistema de salut i tothom parla espanyol. Això de tutejar és una còpia fastigosa dels Espanyols. Els meus pares i avis mai tutejaven. Sempre vostè/vós, etc. Ara truques a la Generalitat i et tutegen. Fa fàstic. CAT és en procés evident de degeneració infectat per tots els vicis i defectes dels Espanyols. Només cal sentir el llenguatge sexual utilitzat pels Catalans que és una còpia del dels Espanyols que és brutal, primitiu i bàrbar. Si el compareu amb el francès us adonareu del que estic parlant. El 12/10/2021 és el Dia de la Raça Espanyola. És com dir el Dia dels Cafres.
   La fantasía mental de que sois del norte de Europa la mejor 09/10/2021 4:36 pm
   Pues en Francia no os quieren ni ver. Vuestro idioma no esta reconocido en la República Francesa. Ni el vuestro ni el Corso, en Francia solo un idioma oficial. Suerte que en 1640, cuando lo dels segadors, no caisteis en manos de la monarquía francesa que os faltó poco.
  Cristobal Colon pan pan en el culo 09/10/2021 3:27 pm
  ¿Que hubiera hecho Roger de Flor y els Almogavers si hubieran llegado ellos antes a América? Porque esa gente, que viajaron tan lejos como pudieron, lo que acostumbraba a hacer era a matar por dinero. Y sin embargo teneis muchas calles en Cataluña con sus nombres porque eran Catalanes.
  REGAL 09/10/2021 4:16 pm
  Tan civilitzats colonitzant fa segles com ara repartint garrotades a iaies que van a votar. No cal anar al passat, no assumiu ni la civilització present de mata iaies.
  ton c. 09/10/2021 4:22 pm
  ostia quina empanada que porten aquets unionistes.Els fa molt de mal tot aixó.
   @ton c. ve de toto'l cul oi? 09/10/2021 7:02 pm
   M'agrada que et defineixis amb precisió i elegància, xaval.
    ton c. 10/10/2021 8:54 am
    i hio repeteixo, perque algú no sen vol adonar, us fa molt de mal tot aixó, sinó no bramariu tant, espabilat.
  jg 09/10/2021 6:10 pm
  tenemos que exigir perdon a la republica italiana por haber masacrado iberos y celtas y habernos impuestos el latin y su cutura
  Gonzalo 09/10/2021 7:49 pm
  A ver, imbécil, si no hubiese sido colon quien llegó a esas tierras, hubiesen sido los ingleses. Y ya te aseguro que lo que hicieron los ingleses en América si que fue un genocidio. Dónde están los antiguos pobladores de Norteamérica? Como dicen los cubanos, lo mejor que hicieron los españoles en Cuba fueron las mulatas. Acaso os creéis que los almogávares, Jaime I el conquistador, etc iban regalando flores allá donde conquistaban????? Por favor, pongamos en un contexto histórico todo lo que sucedió. Ni podemos ni debemos juzgar lo que pasó en esa época desde nuestra perspectiva actual.
   Últim recurs, o recurs fàcil. 09/10/2021 10:09 pm
   La teva mare era cubana?
    Gonzalo 10/10/2021 11:13 am
    Y la tuya reputa.
  Psicòleg 09/10/2021 10:19 pm
  L'imperialisme represor espanyol és creador d'Hispanofòbia. Cada vegada som més els que la tenim. A Catalunya ningú gasa dir-ho però està disparada.

Nou comentari