El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Hi ha coses que el 8M no vindrà a fer per tu

Quan veig Irene Montero, ministra d’Igualtat d’Espanya, reclamant posar al centre del debat polític què és el que dona plaer a les dones i el que no, intento imaginar-me-la a casa seva, mirant una sèrie a Netflix amb la seva parella, que també abandera el feminisme, en el moment en què plora un dels seus fills des del llit. Les enquestes, els estudis, les desenes de casos que conec al meu voltant, incloent el meu, apunten que és ella qui normalment s’aixeca, va a l’habitació i el calma, quedant-se adormida al seu costat en un 70% dels casos.

Quan Tània Verge, consellera d’Igualtat de la Generalitat, reivindica el fet que les dones polítiques no tenen temps ni per rascar-se, i que per això pot aparèixer una nota oblidada al text d’una convocatòria de subvenció al Butlletí Oficial de l’Aragó on una dona contempla la possibilitat que no els doni la vida per fer un model separat de la memòria d’actuació de la justificació de l’ajut, intento imaginar qui se’n recorda a casa seva de la cita al dentista dels seus fills, si és que en té, o qui coneix les seves mestres pel seu nom.

És cert que considero que el plaer sexual de les dones no és sempre un afer privat, sobre tot quan encara hi ha qui defensa que una violació dins de la parella no és una violació, perquè hi ha a qui li agrada cardar obligada, de la mateixa manera que sóc conscient que les dones amb elevades responsabilitats estan en el punt de mira molt més que els homes, no només a la política, sinó també als mitjans de comunicació o al capdavant de les poques empreses que dirigeixen quan superen el sostre de vidre. Com explica aquest article, tenim molta feina a fer per fer efectiva la igualtat entre homes i dones, encara que és una bona notícia que el 8M els darrers anys ha interpel·lat més gent que mai.

El que passa és que no puc evitar pensar que moltes de les dones que reivindiquem públicament que per poder prosperar a la societat s’ha de fer recular els homes perquè ningú cedeix privilegis voluntàriament no som coherents a casa. Una enquesta recent apunta que les dones encara assumim de forma majoritària les tasques de la llar. I no només això, una recerca de la Universitat de Cambridge apunta que hi ha molts homes que directament no entenen de la mateixa manera que les dones que aquestes tasques s’han de fer. És a dir que moltes de les dones que avui es manifestin per reivindicar acabar amb la bretxa salarial i els feminicidis o per defensar un millor repartiment de les tasques i més conciliació, hauran deixat sopar fet a casa i quan arribin encara faran una rentadora.

Em fa l’efecte que moltes dones estem demanant, legítimament, grans polítiques als governs per garantir la igualtat mentre dimitim de fer-ho a casa, que és un lloc on comencen les desigualtats (els nostres fills i filles s’hi socialitzen) i on no ens vindrà ningú a salvar: ni tan sols les dones amb les quals establim un lligam estret en el compartiment d’experiències, interessos, preocupacions, etc., que és allò que en diem sororitat, i que de vegades em sembla que fins i tot fa la funció que feien les xerrades de dones a la perruqueria posant a parir els marits per fer més suportable una vida que continuaria sense canviar.

Per assolir la igualtat a casa necessitem ajuda de tota mena, és cert. La dels governs per afavorir la conciliació, l’accés als llocs de responsabilitat, penalitzar la violència masclista i educar en l’abolició dels rols de gènere a les escoles. I la sororitat de les nostres companyes de viatge, sí. Però també la valentia de fer-nos respectar superant la por de quedar-nos soles si és necessari (perquè no és imprescindible un home a la nostra vida), amb tots els estereotips als quals encara avui això s’associa (i on tornen a ser necessaris els governs per portar a terme campanyes de sensibilització), començant per quelcom que mai no es dirà a un home, que es farà vell sol i envoltat de gats, o pel fet que una dona que no vol saber-ne res dels homes és lesbiana o milita en un partit determinat. Per fer recular els homes en totes les posicions de poder, hem de començar per fer-los recular a casa.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Narcís ( de ferits, greus i molt greus o esguerrats i traspassats .. ni en parlem ! ) a març 08, 2023 | 09:42
  Narcís ( de ferits, greus i molt greus o esguerrats i traspassats .. ni en parlem ! ) març 08, 2023 | 09:42
  Sí que resta molts feina per fer : vinga, a la construcció, a l' escorxador, a la siderúrgia, a la metal·lúrgia, al camp, a l' (mal anomenada ) hosteleria, a . . . . . . . . . . i l' home es romangui a casa amb sos fills amb la tasca domèstica, ço és, que millor que ser amb els fillets tot treballant per a sa llar familiar ! PD : quan totes aquestes baliga-balaga sàpiguen de treballs forçats i perillosos, sinó durs i perillosos, sinó forçats, sinó durs, on hom necessita/ pateix de força, resistència, esforç, sacrifici, voluntat de por i .. munt d'hores, a corre-cuita, quasi sense lleure, tot plegat, pel que fa físicament i, què dir-ne, de fastig/ tedi emocional . . . de ben segur, deixarien de ser o pocavergonyes, descarades i cíniques ( si saben de ser així) o infantils ( per ignorància) !
  • Icona del comentari de: Ben cert a març 08, 2023 | 19:52
   Ben cert març 08, 2023 | 19:52
   La visió maniquea de les feministes no les permet veure la majoria d'homes putejats que hi ha i la duresa de moltes feines. Només veuen i volen els llocs de poder i l'home el consideren sempre un privilegiat. Sempre es té la raó quan et construeixes la realitat a mida del que t'interessa.
   • Icona del comentari de: Observador a març 09, 2023 | 14:13
    Observador març 09, 2023 | 14:13
    Completament d'acord: m'agradaria veure aquesters femellistes (que no feministes) treballant en el fons d'una mina, aterrant pins per fer-ne taulons o posant barrinades en una pedrera. Llavors potser no farien tant el ximple.
    • Icona del comentari de: Dona a març 10, 2023 | 12:33
     Dona març 10, 2023 | 12:33
     Soc una dona gran, molt gran, però tambè vull dir la meva. Crec que el que s'hauria d'aconseguir no és tant fer les mateixes feines que els homes nomès per dir que som iguals, sinò que qualsevol feina (o opiniò o desig o el que es vulgui) que fa o tè una dona ha de tenir el mateix valor que el que fa o pensa un home. Naturalment una dona ha de poder accedir, si vol i li interessa, a qualsevol treball, no per quotes reservades sino perque tè els requisits fisics o intel.lectuals o psicològics que es demanen i dels quals en va el resultat de la feina. Jo no he volgut mai ser COM un home, però si tenir el MATEIX VALOR que un home, i si a mi m'ha donat mès satisfacciò ocupar-me de les persones estimades intentant fer-les felices, que fer de bombera, i cuinar en comptes que serrar un arbre, doncs no veig perquè això s'ha de desmerèixer, al contrari, perquè en aquest mon tot és necessari. Sempre tenint present que un home ha de poder fer una truita, adormir el fill, cosir-se un botò de la camisa o qualsevol cosa sigui necessaria dins i fora de la vida familiar, respectant i col.laborant amb la feina de qui tè al voltant, siguin homes o dones. De totes maneres reconec que hi ha molt de camì per fer, no totes les dones han sigut tant afortunades com jo que he viscut el treball dins i fora de casa amb respecte, col.laboraciò i sentint-me dona amb la serenitat i orgull de ser-ho, fent lliurement el que mès satisfacciò m'ha donat.
     • Icona del comentari de: Narcís ( verament, parlar d' allò que és obvi , fum ràbia! ) a març 10, 2023 | 16:02
      Narcís ( verament, parlar d' allò que és obvi , fum ràbia! ) març 10, 2023 | 16:02
      Deixem-nos-en de punyetes . . ui, si un home es romangués a casa i sa dona a treballar defora àdhuc fent tasca no penosa/ física ( ni ella ho permetria i, ja no diguem, la societat que l' envolta ! ) ! PD : mentrestant els herniats, els amputats, els paraplègics , els tetraplègics i els morts en treballs, allò que són treballs, que no pas tasques, feines, ocupacions, molèsties àdhuc no poques vegades entreteniments . . són homes ( fos només perquè no falti l' essencial a sa casa, a sa família i, per descomptat, no hagi de ser ella qui pateixi l' explotació de torn ! ) !
   • Icona del comentari de: La majoria de les dones tambè està putejada a març 10, 2023 | 12:50
    La majoria de les dones tambè està putejada març 10, 2023 | 12:50
    I no sols a la feina, que pot ser tant o mès dura, fatigant o fastigosa que la d'un home, sinò tambè a molts altres àmbits socials i especialment familiars o de parella. No es tracta nomès de feina, ni de poder. Es tracta d'una altra cosa i ès això el que encara heu de entendre molts homes.
    • Icona del comentari de: Narcís ( quina llàstima .. sempre és queixen les menys adients ! ) a març 10, 2023 | 16:09
     Narcís ( quina llàstima .. sempre és queixen les menys adients ! ) març 10, 2023 | 16:09
     A treballar a pic i pala ( no estic d' ànims per fer-te una relació de ' treballs forçats ' així com de cap respecte a Conveni quin fos ! ) ! PD : ni ho entendries .. fos només per interès espuri !
 2. Icona del comentari de: Gonzalo a març 08, 2023 | 12:46
  Gonzalo març 08, 2023 | 12:46
  ja, ja, ja cojones, ja, ja, ja, cojones.
 3. Icona del comentari de: Lluis Coromina a març 08, 2023 | 13:30
  Lluis Coromina març 08, 2023 | 13:30
  Aquest tal gonzalo, a part de “corones” te alguna cosa mes. Si es aixi, ho dissimula mol be. Quina pena…
 4. Icona del comentari de: airausu a març 09, 2023 | 11:17
  airausu març 09, 2023 | 11:17
  Esperava més exigència per part de na Carracelas als governs, no sols autocrítica amb la seva parella, que també està bé. Demanem grans polítiques als governs però des de Madrid, en comptes de fer lleis d'igualtat de debó, es dediquen a treure els violadors abans d'hora als carrers i a dir-nos que no podem disfrutar amb la penetració perquè és donar poder als homes. A CAT ens donen calces reutilitzables... sense comentaris. En serio algú es pot creure que podem millorar alguna cosa com a dones (persones mentruants pels Comuns) tenint aquestes polítiques de fireta??
 5. Icona del comentari de: Els que proposen un nou referèndum autoritzat per Espanya escupen a la cara dels 2.266498 catalans que vam anar a votar el 1d'octubre del 2017 a març 09, 2023 | 19:38
  Els que proposen un nou referèndum autoritzat per Espanya escupen a la cara dels 2.266498 catalans que vam anar a votar el 1d'octubre del 2017 març 09, 2023 | 19:38
  Als /les que manen, tant les dones com els homes els importen un borrall. Tota la xerrameca pro-feminista que gasten és només per desviar l'atenció de l'explotació econòmica que patim, dones i homes, a mans dels monopolis, els banksters i l'estat-claveguera, dirigits per homes i algunes dones. I, a més, en el cas de Catalunya, també desviar l'atenció sobre la situació colonial, l'espoli de 20.000 milions l'any i el genocidi cultural que patim. Per això no té res d'estrany que tota la trepa que va fer boicot a les manifestacions del 11-S i 1-O els veiéssim ahir manifestant-se a primera fila.
  • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a març 10, 2023 | 15:24
   Luisnomeacuerdo març 10, 2023 | 15:24
   Jajaja!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa