Jordi Pujol, any 2011: “Després de molts anys de mirar de dissuadir els qui optaven per l’independentisme, ara em trobo que no tinc arguments per rebatre’ls”. I conclou: “Residuals o independents”. No cal que dir que Espanya, que considerava Pujol un fre contra la creixent presa de consciència nacional del poble català, no li va perdonar aquestes declaracions i va posar fil a l’agulla per dinamitar la seva figura. D’aleshores ençà, han transcorregut deu anys, deu anys durant els quals Catalunya ha experimentat una evolució portentosa de la consciència de la seva identitat i dels seus drets i ha viscut fets colpidors i inesborrables que ja formen part de la història d’Europa.

Tanmateix, ves per on, és ara, al llindar de l’any 2022 del segle XXI, que Esquerra Republicana presenta com a programa de futur un retorn al passat, un retorn al 1982 del segle XX. És a dir, una reculada de quaranta anys que retorni el país a la seva condició d’allò que aleshores, de manera ben cofoia, se’n deia “fet diferencial”. Érem tan submisos que remenàvem la cua si Espanya ens deia que tal vegada, potser, filant molt prim, amb benevolència, acceptant algun detall, algun matís, es podria vagament arribar a acceptar, ni que fos amb la boca petita, que érem un “fet diferencial”. Oh, quina joia! Petons, abraçades i expressions a l’àvia! Però trepitjant de peus a terra i deixant de banda que tot ésser humà és un fet diferencial en si mateix i que tota col·lectivitat també ho és, no em sé imaginar Espanya, França, Itàlia o Alemanya definint-se com a “fets diferencials”. Ni tan sols Escòcia.

Doncs bé, l’esborrany de la ponència política per al proper Congrés Nacional d’ERC, prevista per al març de l’any vinent, trasllada una cosa ambigua nomenada “reptes nacionals” (ni tan sols gosa dir-ne “independència”) a l’any 2050. I no pas com a data executiva de res, sinó com a data a partir de la qual, si fa bon temps, si no hi ha cap núvol al cel i els dies són nets i clars, se’n podria començar a parlar. Parlar, eh? Que ningú no pensi malament. Només parlar. És el que s’espera d’un partit conservador i possibilista que ha assumit com a propi l’ideari del pujolisme i que, a base de quatre cares noves, vol impulsar-lo de nou per anestesiar Catalunya i retornar-la a la cleda del conformisme i la submissió. Som ramat i ens convé estar calladets, no enutjar Espanya i obeir les sàvies divises immobilistes d’Esquerra Republicana.

No cal dir que aquests plantejaments han posat els pèls de punta del sector no sectari de les bases del partit. Però n’hi ha prou de sentir com parlen Pere Aragonès, Oriol Junqueras, Roger Torrent, Marta Vilalta, Marta Rovira, Sergi Sabrià…, així com tot l’estol de tertulians amb nòmina pública que tenen col·locats a ràdio i televisió, per fer-nos la sensació d’estar escoltant el Jordi Pujol dels anys vuitanta i noranta. Pujol, però, tenia al davant una Catalunya molt diferent de la que té avui Esquerra, cosa que fa inviable un pujolisme de nova generació. Inviable i grotesc

Tots els remakes, totes les segones versions cinematogràfiques es roden amb una única intenció: fer bullir l’olla. Absolutament totes. I aquesta segona versió del pujolisme, que encarna Esquerra, respon a la mateixa finalitat. Mentrestant, Catalunya s’enfonsa sotmesa al projecte espanyol d’anorreament del país. L’agreujant és que, a diferència de Jordi Pujol, els nous pujolistes tenen a Madrid el pes d’una formiga. Per això Pujol, el de debò, va aconseguir els Mossos d’Esquadra i TV3 mentre que els nous pujolistes pidolen una quota de Netflix. Val a dir que no sona malament, com a nom de partit, dir-se Pujolistes d’Esquerra. És un nom fàcil de retenir. Només té un problema: el possibilisme i l’immobilisme poden ser moltes coses, però mai esquerra.

Comentaris

  Dr Sallop Novembre 16, 2021 | 19:48
  Pescado al sistello.
  Josep Novembre 16, 2021 | 21:16
  Comparar Pujol amb Don Ferrovial es un insult a Catalunya i a la raó. Junqueras, mesurador de mamelles, o sigui estructures d'estat mamellut, es va entregar a marchena por la gracia de Dios, el mucho epañó
   traca Novembre 17, 2021 | 09:08
   figura!
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) Novembre 16, 2021 | 21:22
  Malauradament, el que diu el senyor Alexandre és la pura realitat, el partit més potent i ben organitzat que tenim a Catalunya, ERC, s'ha situat (potser ho ha estat sempre) en contra de la independència de Catalunya. I el que és pitjor, hi ha sectors de JUNTS, i no cal dir el PDeCAT en pes, tan unionistes com ells. La bona noticia és que l'Assemblea de Representants del Consell per a la República ha començat a caminar i que els pals a les rodes, els boicots i els murs de silenci no ho han pogut evitar
   Pepet Novembre 18, 2021 | 18:11
   El consell dels pallassos ha començat a caminar cap al circ. Quan s'adonin que tot és una ensarronada veurem que passa.
  lluiset Novembre 16, 2021 | 22:02
  Molt bo Victor, com sempre.
  Luisnomeacuerdo Novembre 16, 2021 | 23:28
  Mejor volver al pugleoneismo que ser ilegalizados. Es lo que os espera a los fascistas independentistas, o entráis por el aro o al trullo.
   Trullo Novembre 18, 2021 | 13:13
   Al trullo tú, por Españolerdo.
   Quitos Novembre 18, 2021 | 16:38
   "... O entráis po el aro o al trullo". Y tu nos llamas fascistas, cinismo puro.
  ernst Novembre 16, 2021 | 23:29
  el santet dels republicans el Ministro de Marina de Azaña no era independentista. No se com hi ha persones que se senten independentistes i el voten
  Marta Novembre 16, 2021 | 23:53
  Hahaha! Quin article més patètic! L’ultradreta catalana, etnicista, venedora de fum i mentidera sou lamentables.
   Quitos Novembre 18, 2021 | 16:48
   Y aparte d tus calificativos fáciles y sudados tienes algún argumento?
  fat boy Novembre 17, 2021 | 00:50
  Ni a aixo han retornat. No son mes que uns Petains d'opereta.
  Ex- votant d`' ERC. Novembre 17, 2021 | 07:46
  Tranquils, nois. A mi ERC també em va enganyar; vaig ser tan babau com per votarlos tres vegades. Per molt que visqui no serà prou per penedir-me d'haver-ho fet, però ja està fet. No hi tornaré, paraula.
   Amb el lliri a la mà Novembre 18, 2021 | 13:43
   I ara qui t'enganya? O votes una formació que jo no conec. De moment ERC fa la feina que li pertoca, mentre altres es dediquen a divagar o a fer el rondinaire.
  Ferran Ruiz Novembre 17, 2021 | 08:05
  Aquestes esquerres de ganduls, analfabetes, colaus de les rates, i mesuradors de mamelles publiques son fantàstiques. Realment les esquerres son golferia i junquerisme ferrovial. Fora l'autonomia de momios aragones, un GORRERO des de que va neixer el MOLT RICATXO BURGES, com els maragalls, serra, Alemany i tanta bruticia burgesa d'esquerra Moet.Culau.Junqueras.Dei
  Narcís Novembre 17, 2021 | 09:32
  Ras i curt : si ERC és en llur ADN ' independentista ', el partit independentista oficial i de sempre .. com és no fa pinya fora mida amb el CxR, Consell que procura/ intenta ser pro aquesta independència ? PD : jo no vull ser contra ERC ( atès que ens hi necessitem tots pro la llibertat de nostra nació ) .. però perquè no mostra, perquè no demostra, més acompanyament, més suport, més escalf pro aquesta iniciativa, iniciativa fora les urpes d' aquest estat ? PD : no vull malpensar .. però llurs actes, accions i actituds semblen d' obligar- m' hi !
   JordiP Novembre 17, 2021 | 12:25
   Ens demostres el comportament contradictori resultat de molts anys de pressumpció d'algo que no se és i d'una actitud fastigosa que es diu "Sectarisme". Segurament ERC no sent un sincer independentisme racial (recordeu les paraules d'en Companys tot entrant del balcó des d'on havia proclamant la República catalana dins la Federació Ibérica -o potser algo similar- : "Ara ja no podreu dir que no sóc catalanista".
  Josep M. Ponsa Novembre 17, 2021 | 10:46
  Del tracte donat al MHP Pujol per part del maleducat i irespectuós Sr. Junqueres, amb aquell "Gràcies Noi", aquest aspirant a polític frustrat i envejós, s'ha retratat de cos sencer. D'aquest fet, tinc clares les actuacions de ER, tant en el día a día del famós procés, com totes les teatrals actuacions que han seguit i segueixen sorprenent d'aquest antic partit. Van sobrats per haver obtingut, com una suposada victòria, amb només un diputat més que Junts. Facin si els plau, una reflexió i donin les gràcies al MHP Mas, per haver permés la escisió del PdCat, ja que sense aquest "petit detall" seguiríen a l'ombra de la política catalana. Sr. Junqueres, l'home bo, m'ha decebut absolutament.
   JordiP Novembre 17, 2021 | 12:47
   Correcte. Permete'm afegir, però un parell de conceptes que crec que aclareixen les actituds d'ERC al llarg del temps: "Sectarisme" i "Enveja". L'enveja els devora per dins i el sectarisme els porta a multiplicar els pals a la roda dels que en cada moment consideren els seus contrincants a superar: CDC i Pujol en seu moment i JxC i Puigdemont o Torra. S'han cregut que tenen el tron a tocar i apuren les polítiques brutes per a aconseguir-ho. Tanmateix, no estan tenint en compte la memòria, l'etica i la intel·ligència dels votants. Jo sóc del parer que quan siguem ciutadans d'una República independent i autogestionada aniran disolvent-se en l'obscuritat política. Aquesta actitud la pagaran cara, espero. Jo vull polítics transparents i que treballin pel país.
  Estrijol Novembre 17, 2021 | 12:14
  Felicitats Victor per un article tan rodó i esclaridor. I per cert: Espero quan serà el dia en que, saltant-se el políticament correcte, algú digui que malament pot cuidar-se del seu pais qui no se sap cuidar ni del seu propi cos. Allò de l'ull és una intervenció quasi ambulatòria. I el sobrepès denota, entre moltes altres coses i cap de bona, el que l'importa la imatge que doni la primera institució del país que aspira a presidir.
  Groc Novembre 17, 2021 | 12:16
  Bravo Alexandre Avui si tas guanyat el sou Tots el "demòcrates " anti ERC , vomitàn a les teves ordres
  El pujolisme no se n'ha anat mai Novembre 17, 2021 | 13:51
  La corrupció és la mateixa o més però l'exerceixen altres no pertanyents a la "Famíglia" en sentit estricte. La política catalana és gairebé la mateixa, però amb menys intel·ligència. No oblidem que els actuals indepes, neo-indepes i altres herbes-indepes no són res més que una conseqüència de les polítiques pujolianes del Pla 2000. La Catalunya d'avui és pujoliana, ens agradi o no.
  ALFONSITA 10% Novembre 17, 2021 | 19:13
  Mente Jordi Pujol estava a la preso de Franco, els Maragalls de Franco llepaven el cul de Porcioles un democrata com el gal del pasqualet mqragall de Franco. Ai Maragalls, que be us ha anat fent de franquistes tota la vida. Per cert, pasqualet el 3% el va inventar Alfonsita Guerra amb el 10% de totesles obres adjudicades pel psoe i tu el vas pagar al psoe, lladre
  Català Novembre 17, 2021 | 19:48
  Narcís: malpensa dels polítics i l'encertaràs.
  Català Novembre 17, 2021 | 19:48
  Narcís: malpensa dels polítics i l'encertaràs.
   Narcís Novembre 17, 2021 | 22:37
   M' agradaria que els pro la llibertat de Catalunya/ PPCC, dels catalans i del català .. no pas ! PD : d' algú ens hi hem de refiar ( en aquesta vida ) !
  Octubrista Novembre 17, 2021 | 21:26
  Si ERC aconsegueix remenar les cireres del país sense que ningú li pari els peus, enyorarem Jordi Pujol. És profecia
  Llibertat777 Novembre 17, 2021 | 21:35
  Catalans, tenim un greu problema. Tots els que som independentistes de debò estem venuts a uns polítics que són en essència espanyolistes per molt que s'anomenin independentistes. Hem de buscar nova gent que tingui el que s'ha de tenir per fer la independència de Catalunya el més aviat possible. Jo sols tinc un ideari polític. Sóc independentista i vull el millor per al meu poble i la seva gent sense importar-ne el seu orígens, raça, religió, etc. Només vull que tots visquin bé i que puguin dir que són feliços fent el que vulguin fer. CUP, ERC, JXC, la majoria són gent rica, O molt benestant. Gairebé tots han pogut pagar-se la universitat gràcies a les seves condicions familiars, i altres han anat a escoles de renom i internacionals. Amb això ja ho he dit tot. De ben segur hi ha en tots aquests partits gent que malgrat aquestes condicions que acabo d'esmentar, voldrien fer la independència ja igual que jo i d'altres de classe ben obrera i que tenim problemes per arribar a final de mes. Aquests haurien de deixar el seu lloc en aquests partits O no votar-los i formar un partit nou O votar a un partit que sols vulgui la independència i, després d'haver-la obtinguda, ja fer cadascú el seu partit i que el poble decideixi qui vol que ens condueixi cap al futur de la nostra nació. Salutacions i visca Catalunya lliure de tants hipòcrites i gent que només vol extingir la nostra cultura, llengua, terra, costums i nació.
   Catalans, tenim un greu problema: Novembre 18, 2021 | 11:56
   Es diu nacionalisme català, religió dormàtica vuitcentista que paralitza la regió. Cal superar aquesta rèmora.
    Quitos Novembre 18, 2021 | 16:42
    El independentismo es consecuencia d la "paralització del país" y no la causa como pregona el nacionalismo anexionista.
  fam Novembre 18, 2021 | 09:32
  l'articulista segueix despotricant del partit que li va obrir les portes i al veure que NO el deixarien fotre-hi mà va decidir plegar. De desagraíts n'esta ple...senyor Alexandre es patètic..tan de bo dediqués el seu temps a construir/crear i no a despotricar, repartir odis i rancunies..
  Realitat Novembre 18, 2021 | 13:40
  En l'ADN de Convergència hi havia una part significativa de corrupció, que implica una diferència fonamental. La negociació és un procediment habitual en tots els països civilitzats, no és un distintiu del pujolisme
   Quitos Novembre 18, 2021 | 18:41
   Junqueras a Artur Mas (2012); "Negociar amb l'estat espanyol no té cap sentit".
    Realitat Novembre 18, 2021 | 19:33
    Les negociacions són entre governs i no amb l'estat espanyol. Amb el PP + vox no hi hauria negociació.
     Quitos Novembre 19, 2021 | 01:02
     Por supuesto, con aquellos q nos arruinan incumpliendo lo presupuestado (exactamente igual q el PP), con lo sencillo q sería decirles "sres, cumplan primero l9 q acordamos el año pasado y entonces hablaremos", el déficit fiscal es una losa enorme para nuestra economía. Quizás el problema es q se lo permitimos.
  Temps de lladres i junqueras Novembre 18, 2021 | 16:56
  Pujol que ha robat? Don Junqueras 17 milions de Ferrovial i la justicia ESPAÑOLA no fa res de res. ERC MAFIA ESPAÑOLA, SUCADA totalment. Qui ha pagat la seu dels CALABRESSOS? JA, JA, JA
  Joan Novembre 19, 2021 | 12:30
  Que ER és una estafa autonomista és evident. El que provoca hilaritat és que l'articulista, amb el seu autoengany i moralisme habituals, pretengui fer passar per passiva JuntsxCat per independentistes. Porta anys amb la mateixa murga absurda, i espera't. Li van les pastanagues.

Nou comentari