Espanya: fallida moral (i vergonya aliena)

"És obvi que Espanya (o Espanyistan) té unes institucions deteriorades (de vegades de manera patètica, com la dinastia regnant) i està experimentant, amb la Covid una veritable fallida moral"

Deia l’escriptor José Luis Sampedro que una societat que substitueix benestar per benefici és l’exponent d’una societat en greu decadència. Sospito que encara no existeix una paraula per descriure el que li està passant a Espanya en aquests darrers anys (tot i que l’humorista Aleix Saló va proposar el terme Espanyistan). En pocs dies hem sabut que alts càrrecs del govern de Múrcia, entre els quals el conseller de Salut, alts càrrecs i 400 alts funcionaris s’havien vaccinat saltant-se els protocols, la prioritat de preservar la vida dels interns de les residències i el personal sanitari de primera línia de foc, i el més elemental sentit de la decència. Múrcia, una regió on Vox obté resultats espectaculars (28,16% a les darreres generals, primera força política) ja va ser coneguda per escàndols com ara els abusos de tota mena (també sexuals) contra els seus jornalers en les seves plantacions o tenir un dels percentatges més elevats d’economia submergida o fracàs escolar. Tanmateix, sembla que és un dels llocs on més intens sembla el patriotisme i constitucionalisme espanyol, aquest que certa esquerra postmarxista catalana, considera tan cosmopolita

El segon escàndol, també lligat a la vaccinació, és que una part de la cúpula militar, tan valents ells, i tan presents a les conferències de premsa en un primer moment en què la lluita contra el virus semblava una mena de guerra, també s’han saltat el torn i s’han posat el vaccí d’estranquis. Els qui tenim certa edat, no podem deixar de pensar en el Sargento Arensivia, el personatge creat per l’enyorat ninotaire Ivà que a Historias de la Puta Mili descriu amb una precisió desconcertant el tarannà i paper d’un exèrcit que parla de valors, patriotisme, Constitució i unitat, i que actuen quotidianament com han fet sempre… Algú es podria preguntar si en aquest xat on demanaven 26 milions d’afusellats (tots els que els cauen malament, més de la meitat dels residents al seu país) ho deien per no haver de fer cua per ser vaccinats. Tenint en compte que es tracta d’un exèrcit que no guanya una guerra des del segle XVII i que només sembla apte per reprimir civils desarmats (i amenaçar governs democràtics), és obvi que no fan sinó mostrar una absoluta prescindibilitat en moments en què calen metges i sobren uniformats amb medalles obtingudes per colpejar àvies.

El tercer és un altre escàndol no recent, encara que sí assistim a la segona dosi. L’expresidenta Cifuentes, recordant-nos el tràfic de màsters i titulacions universitàries entre certa nomenklatura política. Recordem, per posar un exemple, els miracles acadèmics de Pablo Casado o Froilán de todos los Santos en un país on només els pringats estudiem, i on un bon cognom val més que dos doctorats (o que un bon cognom, et pot regalar dos doctorats sense fotre brot). 

I podríem afegir: els principals beneficiaris dels contractes de la Covid (i previsiblement de la pasta europea) seran un Ibex-35 que, segons el sindicat d’inspectors d’Hisenda paguen al voltant del 7% dels seus beneficis sobre l’impost nominal a les empreses (un 25% nominal i un 25,6% reals), mentre que des d’empresaris ultrarics tèxtils fins als més insuportables youtubers fixen residències a llocs inversemblants a fi de no poder contribuir a pagar vaccins, hospitals, personal sanitari o recerca mèdica. Bé, on sembla que sí contribuïm tots és en el manteniment de la seguretat, els majordoms i la manutenció de l’excap d’estat fugat i protegit com les joies de la corona.

En altres paraules, Espanya és un país on funciona encara l’antic règim (dret de cuixa inclòs, almenys a les plantacions de Múrcia). Una minoria de privilegiats exempts d’impostos, amb grans dosis d’impunitat, protegits per togats, uniformats i mitjans blanquejadors i cortesans, on tota activitat productiva es veu com a poc honorable, tota diversitat un acte contra natura i les relacions socials es fonamenten en el lema “no sabe usted con quien está hablando”. 

Ara bé. Com s’aguanta tot plegat? Aquest és un misteri que en ple segle XIX el mateix canceller Bismark es preguntava irònicament: “Espanya és el país més fort del món perquè s’ha tractat de destruir a si mateix diverses vegades sense aconseguir-ho”. Tanmateix, la història d’Espanya no comença, com proclamen propagandistes transvestits d’historiadors, amb “Isabel i Fernando”. John Darwin, en un interessant llibre de 2008, After Tamerlane: The Rise and Fall of Global Empires, 1400-2000, encetava el llistat d’imperis fracassats amb Espanya. Castella es troba, més per casualitat que per mèrit, amb un imperi a Amèrica, i des del primer moment, es converteix en un addicte a una dinàmica econòmica extractiva. L’imperi li serveix per extreure metalls precisos que dilapida en absurdes aventures europees i guerres de religió, mentre que internament imposa una uniformitat religiosa (expulsant jueus i musulmans) i tanca fronteres per esdevenir una mena de monestir aïllat incapaç d’adaptar-se a la modernitat i enemic de la ciència. Quan es va quedant sense imperi, ja al segle XIX, perd l’enèsim tren de la modernitat, i en tot cas es dedica a explotar la seva pròpia població i les nacions assimilades, que a més, són les úniques productives.

És així com es va configurant una essència espanyola fonamentada en el parasitisme, una cultura d’antic règim, cert complex d’inferioritat (sublimat a partir de patètics gestos de superioritat i suficiència) una tendència a la bipolaritat, i una terrible esterilitat com a Estat, amb el sempitern terror vers la modernitat. També persisteix el fanatisme religiós reconvertit en nacionalisme. L’odi contra els Països Catalans és això, monoteisme talibà que es fa passar per constitucionalisme, i que tanmateix, no enganyaria Noah Harari, que veu en les ideologies contemporànies, també el nacionalisme, una sublimació religiosa, especialment dura en un país on el catolicisme ha tingut un paper molt reaccionari, on l’Estat el continua blindant (misteriosament s’està salvant de les investigacions sobre abusos sexuals), i no seria d’estranyar que la seva cúpula també tingués accés irregular i prioritari als vaccins.

Si Espanya sobreviu és per sort. Com a imperi decadent, probablement si hagués participat en una de les dues guerres mundials, difícilment s’hagués mantingut una unitat absurdament artificial. Durant la Primera Guerra Mundial, l’exèrcit volia participar al costat dels alemanys. Tanmateix, era obvi que hagués estat fàcilment derrotat pels aliats, perquè era un exèrcit concebut per disparar contra civils desarmats o gasejar amb armes prohibides tribus del Rif deficientment armades. Franco va demanar a Hitler participar en la Segona Guerra Mundial amb demandes impossibles (quedar-se bona part de les colònies franceses i que l’armament i subministres anessin a càrrec de Berlín). Els alemanys, que ja durant la Guerra Civil havien constatat la incapacitat militar de l’exèrcit van pensar encertadament que això els hagués afeblit estratègicament. Finalment, la guerra freda va salvar per la campana un franquisme que va canviar de bàndol de manera poc honorable, mentre que de tant en tant anava muntant maldecaps als nord-americans (com el trist paper al Sàhara, o l’absurdament perillosa oferta espanyola d’envair militarment Portugal el 1974 durant la Revolució dels Clavells).

L’histerisme espanyol post 1 d’octubre s’explica així, com a una reacció de pànic a l’extinció, a la pèrdua del poc que encara els permet subsistir com a Estat, i com a modus vivendi. Tanmateix, és obvi que Espanya (o Espanyistan, segons l’àcida descripció d’Aleix Saló) té unes institucions deteriorades (de vegades de manera patètica, com la dinastia regnant) i està experimentant, amb la Covid-19 una veritable fallida moral. És coneguda l’anècdota de Cánovas del Castillo mentre s’estava discutint la Constitució del 1876 (que duraria fins el 1923, amb un efímer epíleg el 1930-1931). A l’hora de definir la nacionalitat espanyola, va començar amb la frase “Es español todo aquel que… [en blanc durant uns instants, sarcàsticament va continuar] … no puede ser otra cosa”. Als catalans, que tampoc som precisament un exemple de virtuts, i que constituïm una estranya i diversa amalgama d’equilibris precaris i opinions contradictòries, crec que ens uneix la voluntat de no ser espanyols. No tant per evidents afinitats culturals, personals o familiars, com per la vergonya aliena d’ésser associats a una monarquia bananera.

Comentaris

  valencia patriota 28/01/2021 5:02 pm
  per cert octubrista mira si es desperta que vox ciutadans i pp nomes tenen un esco menys que psoe ,compromis i podemos que ja no son catalanistes i els partits totalment catalanistes com esquerra del pais valencia o el psan van treure 8000 vots dels quasi 5 millons del regne, jajajaj quin despertar octubrista, la somanta d'hosties que us llevareu al creuar el senia si vos despertara pero a vosatros ,ja lo deia el meu avi als catalans ni aigua, quan mes lluny millor, i a fe meua que aixi ho farem els patriotes valencians
  valencia patriota 28/01/2021 4:55 pm
  i tant que es desperta octubrista per foteu-vos un cabas d' hosties a tots els catalufos al moment que passeu el senia, com sempre hem fet amb els catalufos i assimilats treure-los a hosties del regne de valencia altre pallaso dels condadets et dic lo mateix, vine si tens collons, i al que em diu no se que de murcia com insult dir-li que soc valencia pels 4 costats fenollosa, llavador miquel, llorens, pero en fi preferisc i em sento mes a prop efectivament de un compatriota murcia que de un catalufo indepre estelado que es i sera sempre el meu enemic, i si passa el senia, enemic eliminat esta clar pallassos estelados a pa a fer la ma i a mamarla, borinots el pal de la estelada es clar.
  Caspanya és un cagarro 28/01/2021 12:57 pm
  Un cagarro podrit, per ser més específics.
  Bot 28/01/2021 11:57 am
  Les elits de la Corona de Catalunya i Aragó van formar l'imperi espanyol, i van traspassar el control a l'altipla per no haver de ser responsables dels seus actes davant ningú: monarquia absoluta totalitària.
  jordi 28/01/2021 9:33 am
  Ostis..... menos mal que no estamos en manos de la supuesta republiqueta que nos iban a montar los delincuentes éstos.... Para los más fanáticos, os recuerdo que Puchi ya a puesto el cazo para que empecéis a apoquinar, que como está tan oprimido en la mansión de Waterloo pasa necesidad.... Para los menos fanáticos (cada vez menos uffff), pensad en nuestra querida CAT por favor
  valencia patriota 27/01/2021 7:19 pm
  veniu home veniu al regne de valencia si teniu collons mamarratxos, jo perque he de anar als condadets de merda del nord,on no n'hi ha res que m'interesi el clima una puta merda, el menjar altra la paella es valenciana i les tradicions inventades els castells es el ball dels valencians dit muixeranga que es feia a algemesi i, i al segle 19 uns catalufos van vindre i ens van copiar, ausias march el segle d'or valencia tirant lo blanch aixo es el regne de valencia vosatros sou i sereu sempre un condat de m ni principat ni res un condat nosatros un regne els palurdos dels condats van sempre al regne, els del regne mai als condats tarats, aci que veniu si teniu pit i collons que diem a valencia.
  14
  60
  Respon
   La paella valenciana es la merda mes gran que es pot fer a una cuina! 27/01/2021 8:17 pm
   Posa el corrector, PATRIOTA!!! Que ets mes garrulu que el Francisco! Regne de València? ELS MEUS COLLONS REPUBLICANS!!! Quina vergonya de valencià, si el teu “regne” parles et diria que cardesis el camp, PATRIOTA INEPTE!!! Apa! Descendent dels soldats del rei Jaume I, valent! PATRIOTA!!! Que et donin pel teu cul Murciá!
    jordi 28/01/2021 9:34 am
    Los más fanáticos....estáis enfermos, y no de covid, mucho peor
   Octubrista 27/01/2021 7:29 pm
   Que la xurma del PPSOEVOC's s'hagi de disfressar de "blavera", és bon senyal: vol dir que el País Valencià es desperta i que a l'ermot central pensen que després de perdre la mamella catalana, perdran la valenciana i la Balear.
  Traca 27/01/2021 2:54 pm
  Menudo complejo y cuanta frustración atesora este pobre hombre. Anímate hombre que seguro que pronto tío seréis una repiblica
  valencia patriota 27/01/2021 11:32 am
  vine verdugo del cid al regne de valencia si tens collons creua el senia i veuras la somanta de hosties que t'emportes pallasso, el trabuco que portes d'una hostia valenciano patriota , anti estelado , pot acabar en fi al forat negre que tens darrere, vine pallasso al regne de valencia vine et dona la meua dreca al barri de russafa en valencia carrer matuias perello 19 porta 7 vine imbecil si tens collons, a fer la ma tu i tots els pallasos estelados com tu borinot.
   Suposo que “valencia patriota” vol dir “Valencià Patriota”, no? 27/01/2021 4:16 pm
   Si vols pots venir tu a BCN, si tens el passaport en regla. L’adreça es Rambla dels Fills de les 10.000 Putes que el Rei Jaume I va enviar a València, el número no te importància, total quan posis un peu a terra et menjaràs totes les dents, les teves i les del teu novio, valent! PATRIOTA!!!
   Has posat 5 comes i un punt! 27/01/2021 4:07 pm
   Ets un crack! Ara ja pots menjar-me els collons, PATRIOTA!!!
   el verdugo del Cid 27/01/2021 11:55 am
   @ valencia patriota: mira, nen, si no ens va acollonir la "polisia nasioná" a via laietana quan la sentència famosa de l'1-O sinó que ben bé que van córrer davant nostre, és evident que un mitja merda com tu no ens fas por, no EM fas por. I si no fossis un merdespaÑistaÑol covard que no val l'esforç rebries el que et mereixes. Vine al principat, si tens el que cal, i crida això mateix a la plaça Catalunya de Barcelona. Potser tindràs sort i només et trobaràs botiflers pacifistes amb vocació d'esclaus, però tu prova-ho...
  el verdugo del Cid 26/01/2021 10:41 pm
  "Els catalans tampoc som precisament un exemple de virtuts" Tota la raó, però en el fons tenim el que cal per caminar l'únic camí practicable cap a la llibertat. És l'hora d'aparcar els "caganers" i desenterrar els "trabucaires". És l'hora de recordar que "els Segadors" no és un himne de cants florals sinó de guerra, i que l'enemic a batre és, per DESGRÀCIA, ben viu: cadascun dels merdespaÑistaÑols. Desperta ferro!
  Ningú respecta qui no es fa respectar 26/01/2021 9:54 pm
  Els catalans que llegiu els missatges escrits en la llengua de l'ocupant us ho hauríeu de fer mirar. Els que, a sobre, els responeu us hauríeu de preocupar de veritat. Aquells que, a més de respondre, ho feu en el seu cony de llengua, us costarà de recuperar-vos.
  Jaume I va conquerir València i després... 26/01/2021 6:04 pm
  Va fer arribar un batalló de putes per entretenir als soldats que s’aborrien com ostres... això durant molt temps, suficient com per tornar a pobla València de catalanets. Així que molt València patriota, però ja saps d’on veniu...
  un exèrcit que no guanya una guerra des del segle XVII 26/01/2021 4:58 pm
  O sigui que en 1714-1715 (segle XVIII) un exèrcit d'inútils es va polir a la Nació Catalana, la sal de la Terra. No vegis com queda Catalunya, xaval, absorbida per el pitjor del pitjor.
  70
  51
  Respon
  sro284 26/01/2021 4:23 pm
  Zzzzzzzzzzzzz... Uy perdona, que me estaba pegado una siestecita... De que hablaba? A si! Venga sigue trabajando y pagando los impuestos como todos para hacienda de España...juajuajuajua Porque por mucho que te empeñes de creertelo...sigues en España...juajuajuajua Tu independencia solo duro...8 segundos! Juajuajuajua. Ni siquiera se bajo...la bandera de España de la Generalitat! Juajuajuajua! A mi me daría vergüenza y frustración de lo que hizo el Fuigpelmon! Juajuajuajua Apa nois! Me voy a jugar al padel!
   otro 26/01/2021 5:09 pm
   Se ve que te gusta eso de ser español,se te mean en la boca ,te dicen que llueve y estas contento,menudo paleto.
  Huddayin 26/01/2021 2:59 pm
  Ahora entiendo porque hace falta invertir más en defensa. Solo el primer párrafo debe encantar a Murcia. vae victis.
  valencia patriota 26/01/2021 2:25 pm
  a l'atar banada del senia no maneu vosatros com a polonia o els condadets aci al regne de valencia encara quedem molts patriotes valencians, i en fi els 4 catalufos pagats i els tres que tenim autoctons, els valencians tambe tenim imbecils a sou de l'enemic polaco no se han anat mai de rositas de valencia, sino mes be calentets uns a polonia i els altres als pobles on encara viuen els traidors deia el tal sort que faria neteja d'espanyols puix be a valencia ja n'hi ha qui pensa coses paregudes aci que tranquils i us doneu pel cul o sac als vostres condadets aci no us volem ho entens.
  valencia patriota 26/01/2021 2:18 pm
  per si de cas millor el senia ni creuar-lo xaval es pel teu be creu-me aci al regne de valencia som molts els patriotes, que en fi ens calentem amb els catalufos millor no el creues es per la teva xalut xiquet de res
  23
  124
  Respon
   Andreu 26/01/2021 3:51 pm
   Ets un ignorant i un malalt paranoic, fes to mirar
   fat boy 26/01/2021 2:31 pm
   Regne?, es que en "valencia" comunitat es diu regne?, com regne de veins?.
   66
   52
   Respon
    No @fat boy 26/01/2021 4:10 pm
    Jaume I va configurar València com a regne per putejar la confictiva noblesa aragonesa que volia la incorporació del territori valencià al Regne d'Aragó. La denominació "País valencià" és una estupidesa més del nacionalisme catalanet.
    42
    60
    Respon
     fat boy 27/01/2021 10:07 am
     O sigui, que el crack del Jaume I us va regalar un Regne i vosaltres l'heu convertit en una Comunidad. I a sobre orgullosos de llepar el cul als invasors. Au, ves a oferir noves glories a Espanya que t'ho agrairan amb una puntada de peu als collons.
  Xavier 26/01/2021 2:01 pm
  Aquest escrit el subscric totalment. Els comentaris crítics son de gent tan imbècil que ni la seva pròpia llengua sap escriure.
  Ferran 26/01/2021 1:24 pm
  He intentado tres o cuatro veces que me publiquen un texto, y HA SIDO CENSURADO
   Ferran 26/01/2021 1:26 pm
   Me he adelantado Pido Disculpas y agradezco la publicación
  Ferran 26/01/2021 1:13 pm
  Hola,:Avaricia, envidia, insolidaridad, latrocinio, enchufes, corruptelas, falta de preparación, procrastinacion, dejadez,autoritarismo, vaguedad, mentiras al engros, son algunas de las características de EspaÑistan. Todo ello en grandes dosis y repartido a mansalva a derecha e izquierda del espectro político o de la jujujudicatura etc... Hacen que EspaÑistan no haya cambiado en absoluto en los últimos 70 años. La mayoría de leyes " a favor" de las personas (no me gusta lo de clases)más necesitadas, o son un cuento, o únicamente existen en el papel, o llegar a ellas HOY,ACTUALMENTE a través de la inexistente atención telefónica de cualquier organismo y la devolución de formularios "mal rellenados" es prácticamente imposible. Hemos perdido el sentido primitivo de la tribu, donde las puertas están abiertas y la gente se ayuda. No nos merecemos llamarnos seres humanos. La mayoría de animales son mejores que nosotros. Necesitamos un gobierno fuerte que nos aleje del pifostio del Central, y permita DE VERDAD un cambio en la sociedad.
  146
  13
  Respon
  Valencia patriota 26/01/2021 1:09 pm
  A ver payaso adoctrinado lo primero los apellidos más Castellanos que el mío Cid 10 Rodríguez así que que tú hables de esencias catalanas en fin te c**** la cosa que decimos en Valencia un tío que es más castellano que el Cid diez Rodríguez el payo y lo segundo mamarracho del crinado cuando hables de Países catalanes límpiate la boca aquí en la comunidad Valenciana no os queremos ni ver en pintura de hecho cuando he venido a Valencia os hemos sacado a hostias a los cuatro catalanistas aquí ya los tres que mandabann de allá así que hala para Polonia y tranquilito charnego garrulo
  9
  141
  Respon
   Bot 27/01/2021 7:54 am
   Espanyistan és una creació de les elits catalanes des de fa segles, principalment de les elits dels templers.
   Los habreis sacado a ostias, sí 26/01/2021 6:13 pm
   Por que dialogando lo veo difícil! Si hablas igual que escribes, no te van a entender ni pidiendo una caña en un bar... que supongo, por las pistas, que es tu sitio por naturaleza, PATRIOTA!!! Vosaltres no sou països catalans, només vàreu ser colònia catalana, PATRIOTA!!! Et pots quedar el teu “regne” i el teu català modificat, PATRIOTA!!! I no trepitgis Catalunya, quedat a la teva Espanya, PATRIOTA!!!
   Julio 26/01/2021 3:57 pm
   A que escuela fuiste? No has aprendido nada, no hay nada más atrevido que la ignorancia
   Xavier 26/01/2021 1:59 pm
   Como te desvistes ingrato insultador. Aprende tu lengua antes de oler a mierda.
  Valencia patriota 26/01/2021 1:05 pm
  No creas un chiste y lo digo en castellano es que un payo que se llama Díaz Rodríguez hablé de esencias catalanas y esencias españolas pero si tu tus dos apellidos son mas Castellanos que mío Cid payaso y lo de Países catalanes te lo metes por el culo aquí en la comunidad Valenciana nos queremos ni ver en pintura me oyes imbécil de hecho cuando yo llegue aquí unos cuantos habéis salido a hostias de Valencia así que volverlo a intentar volveréis a ir a Polonia calentitos
  Cansada d'España i dels españols 26/01/2021 12:50 pm
  Fas començas el viure robant de Castella amb el descobriment d'Amèrica, no és veritat, ja feia 800 anys que les elits castellanes vivien de robar a les ciutats `d'al.Andalús, quan necessitaven diners, apa a assetjar, agafar el botí, matar la població... Després ho van fer 500 anys a Amèrica i aquests darrers segles a Catalunya i, de diferent manera a Europa que també desaprofiten els diners que els donen que no arriben a la població, sols a les elits, als nobles, a l'íbex... La violència i el poc raonament castellà també ve d'aquí: robar i matar durant més de 15 segles.
  federalista 26/01/2021 11:54 am
  als catalans ens uneix la voluntat de no ser espanyols diu aquest hiperventilat, si concretament al 47.8 per cent dels catalans al 52.2 per cent no volem seguir sent espanyols son matematiques de primer de primaria indepre es una resta de res jajajajajajaa.
   A veure federalista, perquè matemàtic... 26/01/2021 12:46 pm
   Ja que parles de 1er de primària, et parlarem de 1er de sentit comú. Només amb les abstencions ja no et surten els números... després tens vots nuls, vots en blanc... Si vols continuar vivin el “somni espanyol”, tu mateixa... Jo et faria una sugerencia: DESPERTA D’UNA VEGADA!!! Encara que el tarannà del les espanyoles es el de no escoltar. En fi. Tu mateixa...
  federalista 26/01/2021 11:52 am
  als catalans ens uneix la voluntat de no ser espanyols diu aquest hiperventilat, si concretament al 47.8 per cent dels catalans al 52.2 per cent no volem seguir sent espanyols son matematiques de primer de primaria indepre es una resta jajajajajajaa.
  Me temo que sus parrafadas no ha logrado seducirme, Sr Diez 26/01/2021 11:29 am
  Pruebe a fustigarme con sucintos tuits, como el Sr. Sort. A ver si así...
  28
  84
  Respon
  RAMON A 26/01/2021 11:13 am
  Fa cinc sents anys que viuen de robar lhort del vei perque no saben fer altre cosa. aixo si amb pretensions de grandesa.per sert mai han guanyat una guerra en tota la hitoria
  Molt fluixet Xavier Diez 26/01/2021 10:46 am
  L'article és pura merdeta indepe catalaneta amb molts errors i males maneres.
  18
  98
  Respon
   jo 26/01/2021 5:13 pm
   Et cagues fluixet?
  sro284 26/01/2021 10:32 am
  No os equivoqueis! Yo me levanto, vivo y respiro cada día de mi existencia en mi zona de confort, en Catalunya, en España! Sois vosotros lo que vivís en un calvario sacando espuma por la boca, viendo que vuestros políticos os han engañado, y ya va para 10 años, que penitencia! Juajuajuajua! A mi si que me jode vivir con gente como vosotros, iros todos a Bélgica y construir un poblado Grocñordo con el druida Fuigpelmont y la hechicera Ponsati! Juajuajuajua
  53
  180
  Respon
  farmaco 26/01/2021 9:34 am
  España es un pais de PANDERETA.
  114
  23
  Respon
  "Els catalans només tenim dues opcions: independitzar-nos al preu que sigui o rebolcar-nos en la merda" 26/01/2021 9:04 am
  Los indepes llevan años revolcandose en la mierda, pero no parecen particularmente felices. ¿Extender la mierda al resto de la población? No, gracias.
  33
  116
  Respon
   Cansada d'España i dels españols 26/01/2021 12:42 pm
   Ets feliç veient com se't queden una tercera part dels impostos que pagues? Ets feliç quan veus que el gobierno de madrid no et responen per res ara que potser ho necessites tu o algun familiar? Ets feliç quan els diners que aportes per a la jubilació els distribueixen por las tierras de España sense que et retornin a tu, sols per a pagar pensions de gent que poc ha treballat i poc hi ha aportat? Ets feliç veient que a Catalunya, on vius, oi?, no es poden destinar més diners a Sanitat o a Educació, perquè aquests diners s'han de destinar a las otras regiones de la España unitaria (amb sort) o a l'exèrcit, funcionaris de madrid, PERs d'Andalusia... casa reial... O potser ets un funcionari amb el sou regalat per aquesta España que sap que no fots res. Ara sols escriure aquí
   122
   1
   Respon
  vendetta 26/01/2021 8:28 am
  putaespanya sempre
  Luisnomeacuerdo 26/01/2021 12:28 am
  Uffff que vida más triste lleváis los lazinazis acostándoos por la noche soñando con la repugblica de tractoria y despertar por las mañanas en una monarquía bananera y así un día y otro durante al menos otros 1714 añitos.
   a no me acuerdo 26/01/2021 9:44 am
   Si, aunque no más triste que los hidalgos de Espanyistan, creyendo que viven en una democrácia...y pagando las putas del rey, como si ellos también las catasen...
  Ningú respecta qui no es fa respectar 25/01/2021 10:49 pm
  Els catalans només tenim dues opcions: independitzar-nos al preu que sigui o rebolcar-nos en la merda, desaparèixer com a poble i tornar-nos com ells.
   sro284 26/01/2021 10:31 am
   No os equivoqueis! Yo me levanto, vivo y respiro cada día de mi existencia en mi zona de confort, en Catalunya, en España! Sois vosotros lo que vivís en un calvario sacando espuma por la boca, viendo que vuestros políticos os han engañado, y ya va para 10 años, que penitencia! Juajuajuajua! A mi si que me jode vivir con gente como vosotros, iros todos a Bélgica y construir un poblado Grocñordo con el druida Fuigpelmont y la hechicera Ponsati! Juajuajuajua
   7
   111
   Respon
    Pobrecita sro284, sufres mucho con tanta ira? 26/01/2021 12:59 pm
    En España hay muy buenos sanatorios para lo tuyo. Puedes seguir “escribiendo” aquí si eso te relaja, però desde España, aquí no tienes nada que hacer. Tu “zona de confort” es una ilusion, tu donde estaràs a gusto es en España. Aquí la seleccion natural acabaria eliminandote, y en España te recompensarian juntandote con los tuyos. Creeme es por tu bien. En España estaras mejor. De nada.
     sro284 26/01/2021 4:22 pm
     Zzzzzzzzzzzzz... Uy perdona, que me estaba pegado una siestecita... De que hablaba? A si! Venga sigue trabajando y pagando los impuestos como todos para hacienda de España...juajuajuajua Porque por mucho que te empeñes de creertelo...sigues en España...juajuajuajua Tu independencia solo duro...8 segundos! Juajuajuajua. Ni siquiera se bajo...la bandera de España de la Generalitat! Juajuajuajua! A mi me daría vergüenza y frustración de lo que hizo el Fuigpelmon! Juajuajuajua Apa nois! Me voy a jugar al padel!
  lluis 25/01/2021 10:39 pm
  Mol bo!!!!
   sro284 26/01/2021 12:35 am
   Juajuajuajua! Me encanta tío, cuanto odio acumulado, tiene que ser un placer despertar todas las mañanas en España! Juajuajuajua Y eso el resto de tu vida!!juajuajuajua es con lo que más drisfruto. Siempre te quedará tu andapandansiaaaa de 8 segundos con el pelo mocho fugitivo, juajuajuajua A cascarla cobardes
   1
   115
   Respon
    Rosa. 26/01/2021 11:39 am
    Un plaer recordar que hi ha gent com tu, sro 284. Aquest odi de sainet, fortifica els que tenim la raó, els que estem al costat correcte de la història. Temps al temps.
     sro284 26/01/2021 4:31 pm
     Rosa, te recuerdo que sois vosotros lo que habéis querido pegar una patada y romper algo que existe desde hace siglos, y lo peor de todo, sin contar con la otra mitad de catalanes. Yo he nacido, vivo, viviré y moriré en Cataluña, mi tierra, pero como lo también es el resto de mi país España. Como ves, yo no tengo ninguna rabia interna porque me protege nuestra constitución y sigo siendo español, en cambio tu, todos los días te levantas y suspiras...otro día más en España...juajuajuajua
     10
     55
     Respon
    Lo dicho, pocos recursos y pocos argumentos... 26/01/2021 10:09 am
    Y que haya que convivir con gente asi...????
    Lisa 26/01/2021 9:46 am
    Si aquesta és la teva manera de disfrutar, la teva vida deu ser molt trista i solitària...fas molta pena ñordo!

Nou comentari