Espanya, envestida per la realitat

"El postfranquisme, el nacionalisme espanyol més xaró, ha pres les brides de l’Estat"

Va succeir a la corrida inicial de la fira de San Isidro, la festa major de Madrid. Després de més d’un any de restriccions hi havia moltes ganes i expectatives entre els afeccionats als toros, màxima expressió de llibertat segons la presidenta de la Comunitat. Potser era el primer brau de la tarda que el torero esperava agenollat davant la porta, amb la capota esperant la primer envestida –Porta Gayola, en diuen d’aquesta figura– . La jugada no va sortir bé, i el brau va passar, literalment per sobre del torero com  un autobús.  Sembla que les coses no han fet més que empitjorar perquè, a les mateixes fires, un altre brau va treure literalment els budells a un torero en una espectacular cogida –sisplau, que els lectors llatinoamericans no riguin amb aquesta polisèmica expressió–. Tot plegat, una metàfora de la dura i crua realitat que, a mesura que la boira de la pandèmia s’aixeca, sembla voler envestir una Espanya que, des de l’1 d’Octubre no ha fet altra cosa que autolesionar-se.

Efectivament, aquesta setmana va començar amb els fets de Ceuta. Ja sigui com a resposta a l’asil al president del Sàhara, ja sigui com a revenja per l’òbvia discriminació i maltractaments de les autoritats espanyoles respecte als centenars de milers de súbdits marroquins a l’Estat (inclosos els que apareixen als cartells electorals de Vox, santificats per la JEC), ja sigui com a fórmula de pressió contra la presència colonial, ja sigui com a eina d’extorsió contra Espanya, i per extensió Europa (és a dir, imitant el que fa Erdogan amb Brussel·les, quan cobra per no enviar refugiats al cor del continent), s’ha muntat una operació que empeny Madrid contra les cordes. En certa mesura, el Marroc, amb major rellevància geoestratègica que Espanya, que compta amb major protecció diplomàtica dels Estats Units, està posant a prova la fragilitat d’un Estat molt tocat per les imatges de l’1 d’octubre, i que sembla en fase descomposició avançada.

Més enllà de la qüestió territorial, és obvi que el búnquer franquista, retirat durant dècades a les seves casernes d’hivern (“casernes” no és cap metàfora), no ha fet sinó dilapidar en poc temps el capital democràtic acumulat en les darreres dècades. I el pitjor de tot, la constatació que el govern d’Espanya no sembla capaç de controlar la situació, entre la desinhibida impunitat postfranquista. El mateix dia que van succeir els esdeveniments de Ceuta, manifestants ultradretans (d’aquests que mai no van a la presó) van sacsejar el vehicle blindat del president Sánchez (si això hagués passat a Catalunya, ja haurien aplicat la llei antiterrorista). Durant l’agra campanya electoral madrilenya, Marlaska i altres ministres van rebre bales amenaçadores. Els sectors més reaccionaris de la Guàrdia Civil imposen ascensos a persones afins mentre que cap mesura disciplinària s’imposa a uns uniformats que haurien de mantenir una estricta neutralitat política. Mentrestant, a còpia de la suïcida i contemporitzadora política d’appeasement respecte del feixisme, s’ha propiciat una radicalització ultra entre les noves generacions –els votants de Vox són inquietantment joves benestants de la Castella i el Madrid profunds– en què es fan ressuscitar els arnats esquemes ideològics del nacional catolicisme. De fet, l’èxit de Vox ha estat enllaçar amb aquest corrent profund d’opinió, que va més enllà del franquisme, i que compra els mites nacionals (la Reconquista, el Descubrimiento, la Hispanidad,…) que van ser cisellats durant el segle XIX per intel·lectuals orgànics per compensar la descomposició de l’imperi i sublimar la inferiorització del món llatí durant els canvis de la societat industrial. Tot plegat, un entotsolament (el del XIX i el del XXI) que no fa sinó dissimular el pànic davant la modernitat i la impotència dels propis fracassos.

Les males notícies i les envestides no fan sinó empitjorar a mesura que passen els mesos. A banda de la tensió diplomàtica al Marroc (que es planteja retirar la seva ambaixadora, i que, poca broma, en un conflicte bèl·lic tindria les de guanyar), l’Estat es troba amb una sentència europea que pot impedir la reiteració de les euroordres contra els exiliats. Es tracta d’un clar missatge que s’envia diplomàticament perquè es negociï, de debò, la qüestió catalana. I, ara per ara, això sembla difícil. Convé recordar que les darreres eleccions van ser provocades quan es va parlar d’incloure “relators internacionals” a l’estèril taula de negociació, i és de preveure operacions desestabilitzadores si el govern es planteja pactar solucions raonables. De la mateixa manera, Rússia, adversari geoestratègic de la UE cada vegada fa servir més la qüestió catalana, no pas per afavorir l’independentisme, sinó per afeblir Europa, cosa que, evidentment, incomoda Brussel·les.

Espanya amb els seus fantasmes del passat, certament, afebleix Europa. Els estats centrals detecten cada vegada més aquesta irracional deriva de serbització dels poders fàctics espanyols. Uns poders fàctics que recorren a un nacionalisme intolerant que, de la mateixa manera que esvaït el comunisme, les elits militars i polítiques sèrbies van traduir en una centralització desestabilitzadora de la regió, que el va dur a la catàstrofe.

En España, de cada diez cabezas, nueve embisten y una piensa”. Aquesta és una frase d’Antonio Machado, aquell poeta que, segons alguns textos escolars potenciats per aquesta deriva reaccionària “va morir a França”, de la mateixa manera que García Lorca “va morir el 1936”, sense fer referència a l’exili i l’extermini de la dissidència sobre el qual es fonamenta l’Espanya actual. El postfranquisme, el nacionalisme espanyol més xaró, ha pres les brides de l’Estat, i com en l’activitat del toreig, tot plegat acaba esdevenint un lamentable espectacle esquitxat de sang, violència i masses enardides; allò que alguns anomenen “art” o “fiesta nacional”, i que no resulta altra cosa que irracional barbàrie. Espanya s’està suïcidant entre la inconsciència de la majoria de súbdits espanyols. I mentrestant, la realitat envesteix…

Comentaris

  @"No sabia que Penpinya, la Catalana, era Espanya" 23/05/2021 8:49 am
  Te refieres a Perpinyà la radiant? Es Francia, no España.
  El embate democrático viene de Marruecos? 23/05/2021 8:41 am
  Alabado sea Alllah, amén.
  jordi 23/05/2021 7:53 am
  Bon dia . Bon article i la senyal que es bo es que tots el Ñordos Ñoles i Myu Ñoles estac cabrejats amb tu . Gracies
  Mira l'escut "espanyol" @Ricard 22/05/2021 8:18 pm
  Apareixen quatre quarters: Castella, Lleó (clarament diferenciats), Aragó i Navarra. Dins d'aquests símbols està representada tota Espanya; Catalunya, per exemple, està representada pel Senyal Real d'Aragó.
   fat boy 22/05/2021 11:16 pm
   I Granada, no t'oblidis de Granada. I mira't com estan enquadernats un munt de llibres de la legislacio al Congreso: Un escut oval al llom amb un castell a l'esquerra i un lleo a la dreta. No hasse falta dessir nada mas.
  No t'equivoquis @Ricard 22/05/2021 2:50 pm
  Castella és Castella. I Catalunya és Catalunya. I les dues espanyoles com les altres 14 autonomies espanyoles (Castella està dividida en dues autonomies diferents) que no són ni Castella ni Catalunya.
  39
  43
  Respon
   fat boy 22/05/2021 11:18 pm
   No sabia que Penpinya, la Catalana, era Espanya...
   Narcís 22/05/2021 4:44 pm
   Sí Catalunya és Catalunya i Castella és Castella i ambdues són espanyoles així han de ser en sa natura intrínseca o identitària protegides .. perquè volen castellanitzar la primera si aquesta no vol catalanitzar la segona ? PD : viviu i deixeu viure, sigueu i deixeu ser, féu i deixeu fer d' una punyetera vegada .. desapareguèu de nostres vides com nosaltres no som a les vostres !
    Ningú vol castellanitzar Catalunya @Narcís 22/05/2021 7:18 pm
    Això només són fantasies cutres nacionalistes catalanetas.
     Narcís 22/05/2021 11:57 pm
     Què no pas ? Sia demanant bitllet a estació Renfe .. sia preguntant a conductor de línea regular .. sia dient voler un tallat .. sia . . . . . . . . munt de casos, casos a dojo ( i entenent-te' n .. tot aprofitant-se' no de la presa, la necessitat o el que sigui d' hom ! ) ! PD : i què dir-ne de les lleis com normatives i, no diguem-ne res, com comunicació natural amb tot allò que implica pel que fa a l' ànima d' una societat així el seu desenvolupament !
  Socarrat 22/05/2021 1:32 pm
  Gracias desde valencia. Seguid con estas cosas y no paréis: nuestro PIB os lo agradece
   Puto tio Paloma 22/05/2021 9:59 pm
   Y tu no olvides quien son los padres de valencia despues de que hecharan a los moros...
   odisea 22/05/2021 2:34 pm
   Pues procura que no se desinfle ,si Catalunya se va no tendreis futuro no sois viables,deuda impagable,
  Narcís 22/05/2021 1:25 pm
  La corrupció, la malversació, el malbaratament àdhuc, perquè no dir-ho, l' atracament, ensems amb el frau i mateixa estafa , que fum aquest estat, és d' allò més fora mida, no n' és d' estranyar el munt de fallides que ha tingut i esperem-nos hi ... ! PD : van contra Catalunya per demanar autonomia , quan a ells copiar-nos-ho els ha implicat sortir de la misèria perenne .. no són estúpids ni res!
  Independentista 22/05/2021 11:38 am
  A Juli Vert. doncs mira, noi. Jo el guanyo: sóc fill d'un voluntari de la División Azul que, un cop se n'ordenà la retirada, es va quedar a Alemanya , es va fer de les Waffen S.S. i va participar en la defensa del Reichstag.. Jo, que he patit en primera persona les consqeqüències d'aquesta ideologia nefasta, pugc garantir que penso tot el contrar del que pensava ell.
  Ona 22/05/2021 11:05 am
  Com sempre un plaer llegir-te, sr. Cot. I un plaer imaginar els esbodellaments dels matadors. Gràcies per la imatge. Visca Catalunya Lliure!
  19
  13
  Respon
   Ets del Betis, oi? 22/05/2021 11:56 am
   Dir Visca Catalunya Lliure és exactament com el que diuen els bètics: viva er Beti manque pierda.
    Ona 22/05/2021 4:57 pm
    És evident que creia que llegia un article del sr. Cot. Perdona, Xavier Diez. Visca Catalunya Lliure!
     Viva er Beti manque pierda ... 22/05/2021 8:06 pm
     ... Ona.
  Seguint Machado 22/05/2021 10:41 am
  “En España, de cada diez cabezas, nueve embisten y una piensa”, ergo a l'espanyola Catalunya, "de cada deu caps indepes, nou envesteixen i un hi pensa". El que pensa no és el cap de l'autor de l'article.
  15
  31
  Respon
  Juli Vert 22/05/2021 9:54 am
  Per postfranquisme guay, tenir un president de la Generalitat que es net d'un alcalde franquista.
  24
  15
  Respon
  Ricard 22/05/2021 8:38 am
  Només una precisió: Madrid, Sanlúcar de Barrameda, Toro, Saragossa o Orio també són Castella.
  23
  23
  Respon
   Sargento Gorila 22/05/2021 9:55 am
   o Fraga
    Ricard 22/05/2021 11:01 am
    Per vostes TOT es Castella. Però resulta que són tan integradors que us fan fora d'arreu. Fins i tot els bascos, aliats tradicionals de vostès, s'ho estan rumiant.
     No t'equivoquis @Ricard 22/05/2021 12:24 pm
     Per TU TOT és Castella però no pels castellans, lleonesos, aragonesos, asturians, andalusos, valencians (no oblidis que no són catalans), etc. El discurs aquest de Castella i tal que intentes sostenir ve del catalanisme inicial del segle XIX i està més que superat, encara que potser no per Jaume Sobrequés i Callicó i d'altres tordos.
      Ricard 22/05/2021 1:36 pm
      Castella és Castella. I Catalunya és Catalunya. I cadascú a casa seva. Es el que els castellans no suporten, i empren la violència per imposar-se. Mira l'escut "espanyol". Ni andalusos, ni asturians, ni murcians: castellans, i racistes amb els que no en som.
      9
      6
  Doctor Strangelove 22/05/2021 8:02 am
  No paga la pena ni comentar a aquest "fascineroso". I no parlis dels matadors, car la mel no està feta per a la boca de l'ase! Doc.
  13
  23
  Respon
   No son matadors, son assasins! 22/05/2021 10:03 pm
   I tu un colaborador...
  Evolucion geopolítica de la Dinamarca del Sur 22/05/2021 6:47 am
  (1) Europa, help us! (2) Putin, help us!! (3) Mohamed, help us!!!
  47
  37
  Respon
   La mare superiora 22/05/2021 9:56 am
   Europa ens roba
   16
   10
   Respon
    Ricard 22/05/2021 11:04 am
    Exacte. Som contribuents nets a la UE, malgrat estar a un nivell de desenvolupament mitjà... gràcies a pertànyer al mateix Estat que els castellans, farcit d'altres territoris, aquests si, receptors de massives ajudes inútils.
    17
    13
    Respon
     Sense xifres i les seves fonts el comentari no val per a res 22/05/2021 12:26 pm
     Doncs això.
     Ricard 22/05/2021 11:32 am
     En tot cas Catalunya sola quintuplica, amb el desequilibri fiscal criminal que pateix, l'ajuda europea a Castella. Evidentment els castellans agraeixen l'ajuda europea, i donen per descomptada la catalana, mai reconeguda.
     19
     16
     Respon
      Sense xifres i les seves fonts el comentari no val per a res 22/05/2021 12:26 pm
      Doncs això.
      6
      4
      Ricard 22/05/2021 11:38 am
      Demano disculpes. L'estat espanyol es contribuent net a la Unió. Per tant els UNICS que aportem tant a la Unió com a Castella som els catalans. Els bascos si fa no fa estan equilibrats entre ingressos i aportacions.
      9
      14
  enricsvh 21/05/2021 11:19 pm
  Es exactament així.
  Luisnomeacuerdo 21/05/2021 10:47 pm
  Este odiador subvencionado y su charlotada de siempre contra su país,suerte tienes de no haber nacido en Turquía en dos días se te quitaban todas las tonterías.
   Va contra Ecspanya... 22/05/2021 7:25 am
   ...no contra su país!
   Quitos 22/05/2021 2:23 am
   Descripción muy acertada de lo que se cuece en el nacionalismo español, q, por mucho q lo intente ya no puede simular su facherío casposo ante el mundo.
   Sepet 22/05/2021 1:49 am
   Això és cert, ja s'explica a la vida es sueño: si ho mires bé sempre hi ha un malparit més gran que tu, però no es cap excusa. Erdogan es més cabronas, val, però els del imperio deixa'ls correr
  Vendetta 21/05/2021 9:59 pm
  Putacacanya sempre

Nou comentari