Els paranys de la campanya electoral

"Alguns parlen d’una possible desmobilització de l’independentisme el 14-F. No em sorprèn. Al capdavall, els votants no són tan passerells com ells voldrien"

El pitjor que li pot passar a un partit quan encara unes eleccions és que no tingui res substanciós a dir. Que tot soni a passat i res a futur. Un déjà vu, en definitiva. En aquestes circumstàncies, mobilitzar el vot a través de l’esperança en l’esdevenidor, és una quimera. Qui voti ho farà per rutina, però amb la certesa que el seu sufragi no serveix per regenerar res. 

Poc més o menys, aquest és l’escenari en el qual es mouen els tres partits de l’independentisme oficial representats actualment en el Parlament. El relat espanyol que la independència és impossible ha estat acceptat per tot ells sense gaire dificultat. Confonen les seves limitacions amb les de Catalunya i ho amaguen darrere la mentida i la incompetència. 

Esquerra ha esdevingut el campió del diàleg en una lliga on no es presenta mai el rival. Repeteixen com a lloros que cal eixamplar la base fins a un 70-80% sense entendre que cal guanyar la guerra per poder negociar. En cas contrari, només parlaràs dels termes de la teva pròpia claudicació. Però què poden saber d’aquestes coses  aquells que fan d’estimar a l’enemic una estratègia per guanyar?

Altres (els de la CUP) parlen d’un referèndum cap allà el 2025. S’autoanomenen “revolucionaris”, però si les revolucions s’haguessin fet segons el seu ritme tropical, les dones encara no votarien i la setmana laboral seria de set dies. Encara que el pitjor no és aquesta dèria per posar dates sense solta ni volta. Allò que insulta la intel.ligència és no explicar les raons per les quals aquesta votació s’ha de produir d’aquí quatre o cinc anys i no pas la tardor vinent, posem per cas. 

Amb tot, els més pinxos de tots són els de Junts per Catalunya. Diuen representar l’independentisme més conseqüent. La seva candidata va arrencar la campanya electoral a velocitat supersònica tot dient que si l’independentisme superava el 50%, proclamaria la DUI. Les càmeres la seguien arreu i les seves declaracions van marcar l’inici de campanya. Feina feta, devien pensar els seus assessors. Com que tothom mira les campanyes per televisió i pràcticament ningú es mira els programes electorals, passen desapercebuts aquells detalls que justifiquen l’incompliment de les promeses. 

Així, mentre llueixen la DUI com si fos l’espasa salvadora de Catalunya, publiquen al mateix temps les “50 mesures principals per un govern fort i eficient” on en el punt 3 pot llegir-se textualment el següent: “Si les formacions independentistes obtenim més del 50% dels vots, sol.licitar la intervenció dels organismes europeus per assolir un referèndum acordat i vinculant”. Màgia Borràs! La DUI ha desaparegut!

Alguns parlen d’una possible desmobilització de l’independentisme el 14-F. No em sorprèn.  Al capdavall, els votants no són tan passerells com ells voldrien. De forma més o menys conscient, sospiten que un estat català no pot arribar de la mà dels qui demostren que no saber per on tirar. Creix la sensació que tot és una paròdia per amagar la seva veritable intenció: perpetuar un conflicte de baixa intensitat que mantingui el paradigma autonòmic sota el qual tothom conserva càrrec i sou. Votar-los és donar corda a la decadència de Catalunya. 

Comentaris

  LSO 04/02/2021 11:30 am
  Primaries.Cat, y fuera los tres autonomistas, son el PRI mexicano, quieren perpetuarse, para asegurarse salarios y privilegios incluidos familiares, dejémosles que se devoren entre ellos, como están haciendo, de espaldas a los que hemos salidos a la calle siempre. Su enfrentamiento con el estado Ñ, no pasa de decir, (no estamos de acuerdo, condenamos, no aceptamos, etc.) y la Cup los que siempre hablaban de desobediencia, se han encogido tanto que ni se ven. Y a la Assemblea le doy de tiempo para que se posiciones, hasta el día 14F, depende el papel que hagan, el 15F solicito la baja, están muy apáticos, y yo no pago una cuota, para tirar el dinero a la basura.
  Narcís 04/02/2021 8:15 am
  Ras i curt : de desmobilització, cap ni una , ço és, els catalans no som suïcides així que ' a por ellos ' via vots a dojo, tot plegat, llibertat ! PD : ja cansa fúmer's amb qui procura trobar eixida i , què dir-ne , amb sos sous !
  46
  42
  Respon
  Santiago Espot es va quedar fora de les eleccions a mitjans de gener 03/02/2021 6:38 pm
  La candidatura Unitat Primer d'octubre, coalició formada pel partit de Santiago Espot (Força Catalunya), el Bloc Sobiranista Català i el Partit Nacionalista Andalús, no podrà presentar-se a les eleccions a Parlament perquè no ha aconseguit els avals necessaris. O sigui, que són quatre gats i Espot parla per no callar.
  14
  12
  Respon
  Mateu 03/02/2021 12:04 pm
  Al final es presenta vostè Sr. Espot? Si és així van junts amb Primàries o altres, o sols pel seu compte? No és una pregunta retòrica, per primera vegada a la vida no sé a qui votar en aquestes eleccions. ERC i la CUP no són independentistes (els primers són espanyols "d'esquerres", els segons espanyols "anti-sistema"), i JxCat potser sí que ho és però no em refio d'ells (Puigdemont va fer bé d'exiliar-se, però també la va cagar suspenent la declaració d'independència). Penso que les llistes alternatives s'havien de fusionar i presentar juntes per tenir una oportunitat, però encara que no surtin no puc votar als que han malbaratat l'empenta i la il·lusió de la gent, ERC, JxCat i CUP.
  164
  147
  Respon
   pel troll Mateo 03/02/2021 4:00 pm
   queda clar que tu el que vols és dividir encara més el vot independentista. pagan bé les clavagueres de la monarquia bananera?
   27
   48
   Respon
    Mateu 03/02/2021 4:16 pm
    De quin vot independentista parles? D'ERC, que "estima Espanya" i vota els pressupostos del PSOE gratis? De la CUP, que només ha posat pals a les rodes? De JxCat, que en fot una de freda i una de calenta (s'exilien però pacten amb el PSOE del 155 a la diputació)? Aquests lluitaran per la independència? No pas. Així que per què els hauria de votar altre cop? Una nova legislatura de "taula de diàleg", "govern efectiu", "ho tornarem a fer", blablabla blablaba però anar cobrant i la independència cada cop més lluny? No gràcies. Vota'ls tu si vols,
    52
    24
    Respon
   vendetta 03/02/2021 12:18 pm
   tens primaries y el fnc donemlis una opurtunitat
   77
   51
   Respon
    pel troll vendetta 03/02/2021 3:57 pm
    queda clar que tu el que vols és dividir encara més el vot independentista. pagan bé les clavagueres de la monarquia bananera?
    24
    87
    Respon
     vendetta 04/02/2021 9:09 am
     la veritat fal mal e espanyol???? torna al teu cau o ets processista botifler o directamen un colon
      Santo Job 04/02/2021 3:07 pm
      Resulta que l´espanyol-botifler-processista-colonitzador escriu català millor que tu noi.
  jg 03/02/2021 11:25 am
  por primera vez suscribo de arriba bajo lo que dice spot
  32
  18
  Respon
  ciutada del mon 03/02/2021 10:09 am
  jajajaj res voteu al espot i amb sort si li vota tota la familia i mitja escala, pot treure mig esco jajaja de 135 apa a omplir un trolebus no molt gran eh amb els seus votants.
  Toni 03/02/2021 8:35 am
  Ricard prefereixes una mentida agradable que una veritat incòmoda. Vius feliç a sa teva república imaginària, és molt curiós.
  31
  17
  Respon
   Pere G. 04/02/2021 7:36 pm
   Toni, prefereixes no aprendre a llegir i fer comentaris alegres que no tenen res a veure amb allò que s'ha dit.
    Toni 05/02/2021 10:03 pm
    Pere, potser ho he interpretat malament. L'ha acusat de deshonest quan l'únic que fa és dir la veritat. A qui no li agradi la veritat només li queda la seva república imaginària, perque les repúbliques reals només es poden fer desde la veritat. T'ha quedat més clar?
  vendetta 03/02/2021 8:17 am
  cuanta rao sr espot jo el volia votar a voste ara estaria be ke voste apoyes publicament al fnc o a primaries
  117
  151
  Respon
   Remissió 03/02/2021 10:47 am
   Trobo que no té gaire raó. Quanta ? Molt poca. Jo a vós no sé si us votaria, mentrestant estaria bé que donéssim suport a les urnes a Junts per Catalunya, ERC, les CUP o fins i tot si algú ho creu útil al PDeCAT. I millor si ens llegim els programes electorals.
   24
   27
   Respon
  Un represaliat 03/02/2021 7:51 am
  No hi puc estar més d'acord. Però vostè s'ha parat a pensar si els que els voten no ho fan des del mateix cinisme i autoengany cofoi que marca la decadència d'aquest poble?
  74
  34
  Respon
  Ricard 03/02/2021 7:48 am
  Aquest article, carregat de raó, consisteix tanmateix a ensabonar el votant català tractant-lo d'intel.ligent en relació als seus polítics, però alhora dubtant de la seva intel.ligència recordant-li a qui no ha de votar. Sempre el mateix mecanisme deshonest i ineficaç.
  45
  72
  Respon
  Georgiana 03/02/2021 2:17 am
  No em crec aquests que diuen (ERC) que cal eixemplar la base, perque no han fet ni fan res per que el vot exterior no es perdi i mira que per no fer no tindrien ni que treballar per convencen's per votar independencia . Sembla que el que volen eixemplar es la base del seu partit. Good luck Mr. Espot and your party.
  107
  71
  Respon
   Oi que ets corruptgent, Georgina? 03/02/2021 2:08 pm
   Explicans què ha fet corruptgència en 10 anys per afavorir el vot extranger? Ja friso...
   165
   78
   Respon
    uno que vive en Tabarnia 03/02/2021 4:14 pm
    el mateix que la famosa ERC, exactament el mateix, o sigui, voste donguis la explicacio que l,hi agradi mes, recordhi el tema de les vegueries, una posible manera de revaloritzar els vots de la formacio que voste defense pero per la porta del darrera

Nou comentari