El rei d’Espanya, ‘persona non grata’, i l’abstenció d’ERC

"És vergonyós que un rei es diu Felip VI, hereu no només de sang sinó ideològic de Felip V (...), no reuneixi prou raons per a ERC per ser declarat 'persona non grata'"

Des del 15 de març passat, gràcies a Junts per Catalunya i la CUP, el rei d’Espanya és persona non grata a Sant Cugat del Vallès. Esquerra Republicana es va abstenir. El lector que no hagi estat al cas és probable que repassi la segona frase convençut de no haver-la llegit bé. Però sí que l’ha llegida bé: ERC es va abstenir. Sobta força, sens dubte, tractant-se d’un partit que es diu a si mateix republicà, però qui hagi observat que ERC es defineix actualment com “l’independentisme moderat”, no se sorprendrà gens. El problema és que l’independentisme, com més es modera, més es confon amb el seu adversari.

És prou sabut que els dos partits catalans més odiats per PSOE, PP, Vox i Ciudadanos són Junts per Catalunya i la CUP, que estan a favor de la confrontació amb l’Estat. No és que l’Estat simpatitzi amb Esquerra, és clar que no, però la veu com un mal menor. Algú que proclama “sóc independentista moderat” no amoïna a ningú. És com si digués: “Sóc independentista, però no em facis cas”. S’entén, per tant, que Esquerra fos el mal menor més desitjat per l’Ibex 35 en les eleccions catalanes. Qui millor que aquell partit que ha agafat la torxa del pujolisme afirmant que la independència “ara no toca”. D’aquí a un parell de generacions, és a dir, d’aquí a mig segle, en podríem tornar a parlar, però ara no, ara no toca. 

Tot i això, com que hi deu haver persones que continuen sense entendre que Esquerra Republicana s’hagi abstingut a l’hora de declarar el rei d’Espanya persona non grata a Sant Cugat del Vallès, serà bo saber l’explicació que n’ha donat la seva màxima representant, l’alcaldessa Mireia Ingla. És aquesta: “Declarar persona non grata només victimitza la persona i no va a l’arrel del problema. Nosaltres condemnem la monarquia, sigui Felip VI o qui sigui”.

Mol interessant. Ves per on, van ser la senyora Ingla i ERC els qui el mes de juny del 2016, aleshores a l’oposició, van presentar una proposta demanant que el rei d’Espanya fos declarat persona non grata a Sant Cugat. Ho argumentaven així: “Si volem ser independents, és probable que algun dia haurem de trencar la legalitat vigent”. La proposta, malauradament, no va prosperar perquè la majoria de Convergència i Unió ho va impedir. Però ara, cinc anys després, resulta que tant Convergència Democràtica com Unió són mortes i enterrades, com ho demostra la iniciativa que comentem en tàndem JxCat-CUP, i és Esquerra qui se situa al lloc de Convergència.

Un altre aspecte interessant de la qüestió és l’excusa donada per l’alcaldessa Mireia Ingla i Esquerra per tal d’abstenir-se adduint que declarar non grata la persona del rei d’Espanya seria “victimitzar-lo”. Pobre Felipe! Tan bo i tan demòcrata que és, i ara vénen aquests malparits de Junts per Catalunya i la CUP a dir-li: “Felipe go home”. No hi ha dret, home, no hi ha dret! Ja ho deia la padrina: on anirem a parar! 

El problema d’haver de justificar una cosa tan injustificable com aquesta, és que la justificació encara posa més en evidència el justificador. En primer lloc, és injustificable que un partit que es diu republicà s’abstingui en la reprovació d’un rei tan declaradament enemic de les llibertats de Catalunya. En segon lloc, és ridícul afirmar que el problema no és el rei, sinó la monarquia; és ridícul perquè votar en contra de la monarquia no és incompatible amb el fet de votar contra el rei. Quin problema hi ha a votar ambdues coses alhora? I també és ridícul perquè la monarquia només té sentit si té un monarca. El rei és el símbol màxim de la monarquia, sense la seva figura queda decapitada i deixa de tenir sentit. I en tercer lloc, és vergonyós que un rei que es fa dir Felip VI, que és hereu no només de sang, sinó ideològic de Felip V, i que s’ha mostrat com a principal avalador del crit de guerra espanyol “¡A por ellos!”, referit al poble català, no reuneixi prou raons, des del punt de vista d’Esquerra Republicana, per ser declarat persona non grata.

Per sort, com dèiem, des del 15 de març passat, gràcies a Junts per Catalunya i la CUP, el rei d’Espanya és persona non grata a Sant Cugat del Vallès. Així ho recollirà la història, inclosa l’abstenció d’Esquerra Republicana.

Comentaris

  Donec Perficiam 24/03/2021 1:42 pm
  Me la sua el que voti o pensi ERC, perque fa temps que m'ha decebut (per mi ha passat a la paperera de la història com un blufff absolut). Respecte a la familia Corleone-Franco-Borbònica, a mi no em representen ni m'interessa res del que fan o diuen. Només m'interessarà saber el dia que desapareguin i no puguin aplicar el seu poder a Catalunya (a Caspaña que facin el que els roti). I per descomptat, deixarem de pagar-los la vidorra.
  17
  15
  Respon
   Si noi, 24/03/2021 4:41 pm
   a mi em va decebre Fuigpelmón quan va suspendre la DUI en segons i va fugir deixant-ho tot empantanegat i a un pallasso curtet d'hereu.
  ciutada del mon 24/03/2021 11:54 am
  jajaja el consell de la republica, puix si aquest grupet de panxuts a sou son els que volen fer la indapandenchia, ai que em pixe ariure ja ho teniu a tocar nens, amb el puig la vella ponsati, el fuigpelmont, i el comino ja ho teniu nens.
  Bot 24/03/2021 10:24 am
  El rei és deep state igual que l’stablishment polític català.
  Lluís 24/03/2021 8:53 am
  El que falta son líders amb pit i collons. Aquest Aragonés serà un titelleta obeint al PSOE o al PP i amb el cagallonent al cul amb el TS al igual que Torrent. El President Torra tot i no ser polític de base els hi dona tres tombs.
  44
  37
  Respon
   És clar que si Lluiset 24/03/2021 4:45 pm
   El pallasso Torra és el que va estar jugant amb pancartetes per acabar obeint als jutges, oi?
  Pau 24/03/2021 12:20 am
  Veig que el senyor Víctor Alexandre només hi veu d’un ull atès s’oblida que a Vimbodi-Poblet la moció fou al revés, ERC votant persona non grata al Rei Felip VI i Junts abstenint-se. Però tot sigui per atacar a Esquerra de forma barroera i demagògica.
  112
  11
  Respon
   Serafín 24/03/2021 8:35 am
   El que Víctor Alexandre ve a dir es que, a Sant Cugat, Esquerra Republicana de Catalunya, s'hauria d'anomenar Esquerra Monàrquica de Catalunya. De fet, ha fet un "Tardà" o un "Rubalcava" i amb el temps veurem si també un "Rufián". I això és veure-hi amb els dos ulls.
   29
   27
   Respon
    pel Serafín 24/03/2021 4:53 pm
    Doncs seguin el teu raonament, hauriem de dir Junts per la monarquia borbònica bananera de ejpaÑistán, oi? Un poc honorable va fer un fuigpelmón: trigar un mes en donar els resultats, suspendre la DUI en segons, fugir, i actuar com un monarca absolut quan anomena hereu, el contradiu i no deixa d'emprenyar als que han guanyat les eleccions.
  Pere 23/03/2021 10:35 pm
  Una denúncia contu dent Víctor. Com podem creure en aquest partit per fer la independéncia!
  45
  69
  Respon
   Si noi, 24/03/2021 6:54 am
   Com podem creure que fulgui la independència un partit que suspen la DUI en segons i fuig?
  Jordi Romaguera 23/03/2021 8:56 pm
  Qui té el cul llogat no seu on vol. Que ERC no vulgui declarar persona non grata al Borbó ja denota que ha pactat amb el partit del PSOE-GAL-CALÇ VIVA. Com s´han dxe veure per un plat de llenties. i el pitjor de tot és que ara agafarà la Presidència de la Generalitat i no ens ha dit quan portarà la Independència? O tampoc no és independentista ara? Si tenen majoria absoluta en escons i vots què esperen? Ah?. Ho diu un servidor que a les darreres eleccions em vaig abstenir per primer cop a les eleccions nacionals. Si no volen la independència que tinguin el valor de dir-ho i si no que pleguin i s´hi posin uns altres que la vulguin. Ara, dir que la vols, no portar-la i cobrar d´això se´n diu BOTIFLERS. Almenys si són valents que diuin que no cobraran mentre no portin la independència. A veure si aixís´espavilen. Altrament, hauran perdut la credibilitat. i consti que tinc uns quants amics a dintre ERC que són militants de fa anys.
  150
  214
  Respon
   Si noi, 24/03/2021 4:56 pm
   Com el que va suspendre la DUI en segons i va fugir o com el pallasso que jugava amb pancartetes i sempre acabava obeint als jutges i les treia?
  Narcís 23/03/2021 7:48 pm
  Ras i caurt : llavors per a ser ' excellent type' hem de ser com qui està dret/ estirat amb la mà a la sien uns minuts any ? hem de ser omissos/ callats davant regals de tota mena ensems amb detalls o comissions fora mida que no van a parar als súbdits ? PD : una institució com aquesta no té res a veure amb qui la fa protagonitza així etèria ?
  Sant Cugat del feixisme 23/03/2021 5:10 pm
  Sant Cugat d'erc.vox, quins feixistes
  19
  57
  Respon
  Aiii dels adjectius darrera la paraula independentisme! 23/03/2021 3:05 pm
  Independentisme moderat, independentisme reformista, independentisme.... A veure: o és independència o no és independència. No pot ser independència a mitges o només una miqueta (moderada). Encara menys independència reformista, un pot reformar un vestit del qual no agrada la forma però si el teixit o l'estampat, o reformar una casa per millorar la distribució però sense vendre-la perquè agrada el lloc, perquè hi ha records etc. Independència vol dir RUPTURA, SEPARACIÓ, llençar el vestit o vendre la casa, i començar de nou. I mentre seguim pensant en si els personatges d'aquesta monarquia son o no son grats, estem reformant vestit i perdent el temps.
  Donec Perficiam 23/03/2021 1:59 pm
  A Caspaña no es mereixen res millor, tenen el que són....un Rei feixista, absolutista i vividor. I com els plats s'assemblen a les olles, aviat el seu estimat Felipe serà igual o pitjor que el Juanca. El que és segur, és que a Catalunya haurien de tenir prohibida l'entrada (com si de mafia Rusa es tractés)....
  Jo 23/03/2021 10:29 am
  El tema polític a Catalunya ja està finiquitat. Seguirem com sempre. Una trista regió espanyola. I la llengua anar-se extingint.
  31
  19
  Respon
   JordiP 23/03/2021 3:38 pm
   No ho crec. D'acord en que som els reis de la pallassada política, però en veure les burrades feixistoïdes que fan a la resta de la península (Portugal a part) els catalans (sobre tot els nous) veuran clarament que cal decantar-se per la independencia nacional i el reforç de la personalitat social catalana.. La llengua serà una mica més difícil: a més d'una presa de posició, exigeig estudi i empeny diari, la qual cosa complica la qüestió.
  Non grata 23/03/2021 9:35 am
  Totes les accións de rebuig a l'emèrit són una forma de desviar l'atenció sobre l' inviolable Felip VI/ A por ellos. Ell és el que ara ens perjudica. És a ell a qui s'ha de denunciar. No caiguem en la trampa.
  Ex- votant d`' ERC. 23/03/2021 8:42 am
  Guillem, ERC d 'ença1978, ha estat SEMPRE sota control de botiflerisme. Tanmateix no és pas extrany que caiguessis en el parany; jo mateix hi vaig caure. I no vjuré prou per avergonyir-me'n.
  55
  117
  Respon
   Ai que'm pixo... 24/03/2021 7:01 am
   Tu has votat tants cops ERC com la Ferrussola.
  Anònim 23/03/2021 7:52 am
  Cualquier unionista que lea estos comentarios , tendrá la certeza que el independentismo es agua pasada , ya pueden dormir tranquilos , hemos hecho exactamente lo que ellos tanto soñaban ,dividirnos , mucho me temo que ya no habrá otra oportunidad de caminar juntos , !!!!una pena !!!
  72
  98
  Respon
  Ex- votant d`' ERC. 23/03/2021 7:41 am
  Be, vaja. Un motiu més per avergonyir-me d'haver-los votat. Després de 31 anys sense votar vaig tornar a fer-los confiança. M'està bé, per babau.
  48
  69
  Respon
   Ai que'm pixo... 24/03/2021 7:04 am
   Tu has votat tants cops ERC com la Ferrussola.
  Ex- votant d`' ERC. 23/03/2021 7:41 am
  Be, vaja. Un motiu més per avergonyir-me d'haver-los votat. Després de 31 anys sense votar vaig tornar a fer-los confiança. M'està bé, per babau.
  25
  33
  Respon
   Ai que'm pixo... 24/03/2021 7:05 am
   Tu has votat tants cops ERC com la Ferrussola.
  Doctor Strangelove 23/03/2021 6:26 am
  Aquest tal Alexandre és un altre dels vells, com en Cotarelo, fitxats per JxCash per a fer de sicaris contra ERÑ! Suposo que els vells també han de guanyar-se la vida, encara que sigui tan indignament! Doc.
  9
  111
  Respon
   Jo 23/03/2021 9:25 am
   Ja es veu que a tu la cultura et molesta, perquè els teus comentaris són tant ridículs com tú, et deu anar més els comentaris de la Ana Rosa, o de la Griso...estàn més a la teva linea
   Jo 23/03/2021 9:17 am
   Tu també ets un sicari, però dels franquistes, que varen posar al putero i ara tenim al preparao, per vergonya dels catalans que ademès l'hem de mantenir!
  Antoni 23/03/2021 6:10 am
  España, Rey, Constitucion (ERC), junquerisme cardenalici espanyol
  59
  16
  Respon
  David. 22/03/2021 10:25 pm
  Doncs el resum és que ,un cop més, ha guanyat Espanya i l'Ibex-35. Sempre troben alguna escletxa de botiflerisme. També penso que hi ha molt independentisme de postureig com diu l'articulista. Un altre exemple , a banda d'ERC , és l'ANC.
   Ramon 22/03/2021 11:59 pm
   L'ANC prou que fa. La clau i el desllorigador és ERC. Tant si l'objectiu és l'estat propi, com si hem de tornar al de sempre, cal que ERC rebenti.
   47
   69
   Respon
  Ramon 22/03/2021 9:30 pm
  Els espanyols no simpatitzen ni amb el Jordi Cañas. I és clar, que no simpatitzen pas amb ERC! És més, els espanyols, l'espanyol normal i corrent, inclòs l'espanyol que vota sociata, odia ERC. Ells no estan per matisacions entre catalans. Sempre s'han sentit més propers, més compatriotes, d'un etarra que d'un botifler. Ja no diguem d'algú que suposadament és independentista. Però aquest és el gran problema que té el Deep State sociata. L'aparatxik de la màfia sociata té i vol ERC de soci a Catalunya. Per manta raons. Però encara que no facin cap concessió nacional, el sol fet de tenir-los de mariatxis ja els desgasta moltíssim a Espanya. Quan els tripartits va passar-los exactament això. Jo sempre he dit que la catalanofòbia era la meva gran esperança.
  43
  53
  Respon
  Guillem 22/03/2021 9:06 pm
  M'ha costat molt acceptar que un partit com ERC ha caigut sota el control de l'unionisme, al final m'he hagut de rendir a l'evidència. M'ha costat tant perquè admetre-ho és tant com acceptar que la independència del meu país va per llarg. La bona notícia és que sé, perquè n'he conegut uns quants, que dins ERC hi ha una majoria d'independentistes honrats que tard o d'hora fotran fora tots els infiltrats del poder colonial que avui controlen aquest partit històric. Quan això passí, les coses es precipitaran i tindrem la independència a tocar.
  105
  13
  Respon
  El rei d’Espanya, ‘persona non grata’. I què?. 22/03/2021 9:02 pm
  A nivell d'Ajuntament no té cap conseqüència jurídica, tot i qui ho pronunciï o aprovi serà una administració pública. Pel que fa a la cobertura legal, la declaració de persona non grata, com a tal no està recollida entre les competències dels ens municipals (veure art. 25 de la Llei de Bases de Règim local). O sigui, un bonic passatemps municipal per marcar paquet i poc mes.
  108
  54
  Respon
   Els corruptgents en saben molt de marcar paquet 24/03/2021 7:17 am
   Portan 10 anys processant cap enlloc i cobrant, van suspendre la DUI en segons i va fugir. Ara que han perdut el lideratge, volen institucionalitzar una menjadora particular com és el consell per la república de 9 segons. Només posaran pals a les rodes, jo no els voldria al Govern, quedaran retratats per només posar pegues i entrebancs. Si han frenat la independència durant 10 anys, algú pot creure que vulguin la llibertat de Catalunya?
  GROC 22/03/2021 6:43 pm
  Alexandre es el Rahola dos Fa cinc anys els i reia la gracia a CDC ara a JXC ,questio de menjadora
  202
  133
  Respon
   Ramon 22/03/2021 10:29 pm
   Aquest Groc és tan curt que segur que és d'ERC. Ruqueries de tal dimensió, només a ERC.
   30
   57
   Respon
  LLiures per sempre 22/03/2021 6:13 pm
  Potols insultadors Visca l Oriol.
   Religió i catolicisme, republica vaticana 22/03/2021 6:24 pm
   Potols i sotanes, erc de sempre
    Lisa 23/03/2021 9:28 am
    Ja sabem que a St Cugat i viu molta gent de dretes..i això de la monarquia vesteix molt...esperem que mica en mica vagi fen un gir tot plegat i es prioritzi l'interès dels catalans al dels benestants..
  President Jonqueres, som a punt per l embat a l Estat!!! 22/03/2021 6:12 pm
  S ha de ser molt pòtol per insultar la gent que s està mamant la presó, i vosaltres colla de pijos de merda fotent vos quintos pels bars. Sapastres de merda, escoria del pais. Si aquesta gent són a la garjola és pel compromís amb 1 octubre. En part nosaltres , tots plegats, els vam indicar el cami que els ha portat a la garjola. I ARA insulteu en Jonqueres colla de pòtols sense enteniment ni vergonya. A fer la ma!
  175
  112
  Respon
   Andreu 23/03/2021 7:05 pm
   Tots els separados sou els del 3%,esteu rabiosos per haber perdut les eleccions
   66
   11
   Respon
   vendetta 23/03/2021 11:57 am
   es van entregar al enemic com xaiets nosaltres tb els jutjarem y les penas seran molt mes dures catalunya no paga botiflers
   17
   43
   Respon
    Es va entregar? 24/03/2021 7:26 am
    Rull, Turull, Sanchez i Forn també son botiflers?
   Erc es psoe 22/03/2021 6:14 pm
   Si es torna boig, i es fa borbonic.sanchista, tu que??
   39
   43
   Respon
  Junqueras la indignitat suprema-dei 22/03/2021 6:05 pm
  junquerisme borbonic, erc franquista, FORA JUNQUERAS, FORA EL GENERALISIMO D'ERC.ESPAÑA.UNA,MERDA
  enterrador 22/03/2021 5:32 pm
  ERC, increíble lo bajo y rastrero que has caído, espero que JXC , os haga la vida imposible , sino , doy mi baja de JXC, y lo único que queda , que defiende los valores de una República Catalana, es el Consell de la República , con el , todo mi soporte, los años y décadas que hagan falta. adiós ERC , hasta nunca.
  68
  16
  Respon
   Ferran 23/03/2021 1:34 pm
   Pues yo no puedo ser "un poquito indepe" lo soy al 100% El Mossèn ha aprendido en el reclinatorio las tácticas de Pujol que tanto denostaba,porque le deben ir bien aunque los ciudadanos no las entendamos. ES MUY VERGONZOSO!!! Los de Caspañastan son capaces de inventar la monarquía republicana instaurada por el antifalangista Jefe de la Falange, Dictador y fascista.

Nou comentari