L’episodi de la taula del diàleg s’ha acabat. L’han estirat més que Sherezade el seu conte perpetu de les mil i una nits. Amb la mateixa finalitat, perquè si la filla del visir tractava de salvar el seu coll, el govern d’ERC tractava de mantenir viu el mite, la ficció d’un govern independentista amb majoria absoluta al Parlament. Però ja no hi ha més promeses que fer; estan totes incomplides. La taula del diàleg, de la que ja ningú no parla, habita la regió de l’oblit, fent companyia a “l’estratègia pragmàtica”, la millor, deien, perquè, davant les bogeries de la unilateralitat, era l’única possible. Doncs, ha resultat impossible. 

Però l’exigència de realisme continua sent un imperatiu per a qualsevol persona amb seny i, com que la natura avorreix el buit, ha estat necessari trobar una nova proposta per substituir la taula de les mil i una nits. Una proposta capaç d’engrescar els decaiguts ànims independentistes dels votants republicans que encara volen creure que voten independència. La part més delicada del negoci republicà. Els vots dels electors no independentistes, gairebé la meitat, es donen per descomptats.

La nova proposta és “l’acord de claredat” per aconseguir un referèndum d’independència pactat amb l’estat. Al seu dia va ser rebutjat per majoria simple al Parlament Però, tenint en compte que, des de la ruptura de la coalició del govern, al MHP Aragonès li és més fàcil governar des de fora del Parlament que des de dins, la proposta tira endavant per decisió omnímoda del president, animat de l’esperit de Sherezade: perllongar la seva vida política. I la prova fefaent és que ha encarregat la seva preparació a un equip acadèmic, que no tinc cap mena dubte, farà una tasca modèlica, exemplar per quan vingui un altre juny. 

En el mentrestant i com cal fer política quotidiana, administrar el dia a dia amb polítiques feministes, ecologistes, socials, democràtiques, etc., cal també ser més realistes que mai i aprofitar les circumstàncies per continuar embolicant la troca fent-se dir “partits independentistes”. Perquè, amics, al capdavall, ho són. O no estan preparant una proposició que ens durà a la independència de comú acord amb l’estat? 

Imbuït d’aquest ànim pragmàtic i realista, el MHP se’n va de viatge a Amèrica Llatina. És un lloable intent de donar projecció internacional a la seva persona i contrapesar la que té el MHP Puigdemont. Calia també aprofitar la recent gira del seu president de partit, Junqueras, i, de fet va visitar els mateixos països, Colòmbia, l’Argentina i Xili, amb l’afegit de l’Uruguay. La ironia de la qüestió és que la projecció internacional d’aquest independentisme realista no es fa a Europa, sinó més com en família, dins del món hispànic, on les autoritats espanyoles li posaran tota mena d’entrebancs i faran tota mena de boicots. És part de la realitat que Aragonès està disposat a acceptar.

Com sembla que cal acceptar la resta de la realitat espanyola, de la qual fuig el president per una estona. Una realitat que no vol deixar una escletxa, un interstici pels quals s’albiri l’ombra d’una independència. Una realitat fosca, feixuga, enemiga de Catalunya. 

La realitat que fa possible un “Pegasus” o una “operació Catalunya”, que ara es tracta d’encobrir per por que la realitat que revelen encara sigui pitjor que la que ja hi és. La mateixa realitat que alimenta un “lawfare” sistemàtic contra l’independentisme, amb la col·laboració (probablement per ignorància) dels independentistes pragmàtics. La que assetja la MHP Laura Borràs en un cas patent de persecució política, davant la inhibició, sinó participació d’altres dits independentistes. La que encara persegueix judicialment milers d’independentistes a tot arreu.

Una realitat feta d’anorreament de la llengua, des del Congrés espanyol fins a les diverses institucions públiques catalanes de la sanitat, l’ensenyament, la judicatura. La realitat que ofega la nació que es mor d’un atac de realisme sense que el govern de la Generalitat se senti obligat a fer valer, no ja l’objectiu de la independència, sinó els drets fonamentals dels ciutadans d’una minoria nacional.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ok gal a març 08, 2023 | 22:31
    Ok gal març 08, 2023 | 22:31
    Que vull ser de gran? Convergent i amic del Gal. Després critiquen i boicotegen els del INH, que en el pitjor dels casos inventen, no pas copien.
  2. Icona del comentari de: Ara venen eleccións, colla de porcs traïdors. a març 08, 2023 | 23:41
    Ara venen eleccións, colla de porcs traïdors. març 08, 2023 | 23:41
    Ara venen eleccións, colla de porcs traïdors. He vist els d'erc del meu poble reunits i fotien cara de carn d'escorxador. Cal ajudar-los tocar fons per fer net de colaboracionistes, per aixafar l'estructura de repressió i control que te el estado colonitzador através de les cúpules d'ERC, Junts I Cup.
    25
    Icona de dislike al comentari de: Ara venen eleccións, colla de porcs traïdors. a març 08, 2023 | 23:41 13
    Respon
    • Icona del comentari de: ErÑ, merda espaÑola a març 11, 2023 | 06:08
      ErÑ, merda espaÑola març 11, 2023 | 06:08
      Al poble l'alcalde de la mafia erc.españa, no surt de casa. Cap vot als españolisyes del Junqueras de España.Una.erc
  3. Icona del comentari de: ho farem a març 08, 2023 | 23:45
    ho farem març 08, 2023 | 23:45
    Els Almogàvers entregàven els traïdors a l'enemic. Això farem. No votarem dins un sistema borbònic. Votarem quen siguem Estat Català.
    • Icona del comentari de: Doctor Strangelove a març 09, 2023 | 09:52
      Doctor Strangelove març 09, 2023 | 09:52
      Això, això, voteu quan sigueu un estat català! Sort que no passaran molts i molts anys per que això passi, i de moment la bona gent podrem continuar vivint i tindrem polítics que realment es preocupin per millorar el país! Mira que n'arribeu a ser de justets! Doc.
      • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 09, 2023 | 16:31
        Pere Llimonera i Citronell març 09, 2023 | 16:31
        Ho sento doctor, els unionistes sou pocs i dolents.
  4. Icona del comentari de: Independentista a març 09, 2023 | 05:04
    Independentista març 09, 2023 | 05:04
    Claríssim . És pot resumir així: cap partit polític no vol la independència de Catalunya; ja els va bé anar tirant de la rifeta i viure a l'esquena dels pobres badocs que els voten.
  5. Icona del comentari de: almogaver,cat a març 09, 2023 | 05:40
    almogaver,cat març 09, 2023 | 05:40
    " Vae victis" (ai dels vençuts) Va dir Brenno desdient-se de la seva paraula i demanant encara més or als romans. De la mateixa manera que l'estado espanyol, ens espolia a mans plenes i incompleix els seus deures i obligacions amb Catalunya, com un vulgar lladre (o l'URSS desmantellava a Alemanya i amb una desenfonyaria que fa precedent. Com els pirates del SSupremo desatenent les seves pròpies lleis. Per revertir tot el seu mal i odi possible i el impossivble tambe, en contra de la Minoria Catalana. Ara ja sabem que no tenim retorn. Que la persecució a la nostra ancestral llengua i manera de viure i sentir; persecució de la nostra història (la part més notable falsificant-la i fent-la seva). El rei fatxa, fent de búlgar venedor d'API (Agent de la propietat) i demanant a la SEAT que es traslladés a Villaverde i a l'Oreja de la Porqueja. Perquè "tendrian/darien, un bueng chollo)" No tenim ja, res a perdre els Catalans Nous i Vells, perque que això anirà a més, la seva desvergonyiria ja no té fre, amb l'exemple del Ssuprem i narcos ja toca el control del Deep-estao. Millor Anem tots com la França Lliure, va anar amb el Gral. Degaulle, I Nos, amb el President a l'Exili democràticament elegit. MHP de Catalunya Sr. Puigdemont i el Consell X La República, Ara amb renovada força fem l'embrancida a la Independència. No sé si es publicarà però apel·lo si possible, al nostre Byron, Si Lord Byron va lluitar per la llibertat de Grècia, enfront de la bestial Turquia i el seu Serrallo, el Professor Cotarelo està amb nos, per la l'alliberament de Catalunya. Enfront de l Deep stao el xanxullo i narcotraficants a punt de tocar poder, com la màfia a Cuba abans de Fidel.
    20
    Icona de dislike al comentari de: almogaver,cat a març 09, 2023 | 05:40 29
    Respon
    • Icona del comentari de: Gonzalo a març 09, 2023 | 09:20
      Gonzalo març 09, 2023 | 09:20
      ja, ja, ja cojones, ja, ja, ja, cojones.
  6. Icona del comentari de: Boniatosi ferrovials junqueras a març 09, 2023 | 06:12
    Boniatosi ferrovials junqueras març 09, 2023 | 06:12
    La ratzia nazional.comunista delmFerrovial Junqueras i el seu monaguillo cagati curtet, fuig com rata atrapada en un GOVERN MISERABLE, AUTONOMO I ESPAÑOLISTA. President irreal, fuig com rata a sudamerica, per que el politic Tony Cruanyes li faci un PUBLIRETORTAGE DIARI, com bon corrupte a sou d'erc i marido chorizon, diputado d'ERÑ.155. JUNQUERAS REBENTA CATALUNYA PER SALVARSE, el moltmiserable LLADRE DE FERROVIAL I GDRMA FERROVIAL, I lafiscalia del psoe.podemos.erc.bildu el protegeix de forma escandolosa i mafiosa. Fiscalia d'erc, hasta cuando, cuando, cuando?
    17
    Icona de dislike al comentari de: Boniatosi ferrovials junqueras a març 09, 2023 | 06:12 19
    Respon
    • Icona del comentari de: Erc. Tit9s i junqueras a març 09, 2023 | 15:53
      Erc. Tit9s i junqueras març 09, 2023 | 15:53
      Junqueras un lladre legal, quin pocavergonya
      • Icona del comentari de: Traca a març 11, 2023 | 14:23
        Traca març 11, 2023 | 14:23
        155.ferrovial Y sé contesta a si mismo jajajajaajajaj J.
    • Icona del comentari de: Anònim a març 09, 2023 | 17:52
      Anònim març 09, 2023 | 17:52
      Ja et vaig dir que si tens proves ho denúncies i si no ves amb compte perquè ja tens una demanda per difamació, tu i aquest diari que ho publica.
      • Icona del comentari de: Junqueras te quiero como a la Morcilla a març 11, 2023 | 16:08
        Junqueras te quiero como a la Morcilla març 11, 2023 | 16:08
        Com es que Junts no denuncia la corrupcio dels hermanos Junqueras sa? Qu8na famiglia mes mafiosa, el molt honrat sant oriol de la bruticia española
  7. Icona del comentari de: Angelblau a març 09, 2023 | 08:20
    Angelblau març 09, 2023 | 08:20
    Esquerra Renegada de Catalunya
    30
    Icona de dislike al comentari de: Angelblau a març 09, 2023 | 08:20 23
    Respon
    • Icona del comentari de: Anònim a març 09, 2023 | 17:53
      Anònim març 09, 2023 | 17:53
      JuÑtsxcash i juÑrsxdividir, que hi pot haver més egspaÑol?
  8. Icona del comentari de: Miren a març 09, 2023 | 08:59
    Miren març 09, 2023 | 08:59
    Totes les promeses incomplides, i no solament dels nostres. També el PSOE i els pressupostos, el precari finançament i com no parlar del famós Corredor Mediterrani que ja no sé en quin grau està de cinisme i presa de pel. L'acord de claredat, un referèndum 'pactat', per favor no ens insulteu. Senyors del Govern -i de Foment- adoradors del PSOE, que referent a Catalunya és igualet que el PP. Ahir deien "pluja de milions" 16 mil milions! Per el Corredor Atlàntic i el Mediterrani? Aquest pot esperar o potser no es farà mai. Volen ensorrar Catalunya i el País Valencià. Faran alguna cosa aquest Govern nostre... i Foment? Una queixa oficial i 'rigorosa'? Foment més preocupat pels impostos als Bancs que tenen beneficis milionaris i el Govern mirant el dit i no la lluna. Ara tenim un altre entreteniment per entretenir la gana 'acord de claredat' La seva inoperància és indignant i ofensiva per la majoria de catalans. Faran alguna cosa? Com sales d'oci nocturn a Barcelona?
  9. Icona del comentari de: Groc a març 09, 2023 | 09:49
    Groc març 09, 2023 | 09:49
    Doneu gracies a Cotarelo per treures de l'ignorancia poítica. El madrileño os obra els ulls per dirigi al vot direcció a ladreta catalana (els millors del mon)
    22
    Icona de dislike al comentari de: Groc a març 09, 2023 | 09:49 18
    Respon
    • Icona del comentari de: ErÑ , mafia comunista.putinesca a març 09, 2023 | 16:18
      ErÑ , mafia comunista.putinesca març 09, 2023 | 16:18
      Esquerram, gossos i lladres, junqueras, aragonez i el tito Rufian
    • Icona del comentari de: Joan a març 10, 2023 | 14:07
      Joan març 10, 2023 | 14:07
      Gracies Groc, per dirigir-nos al PSOE
      • Icona del comentari de: Groc a març 11, 2023 | 09:56
        Groc març 11, 2023 | 09:56
        Joan , es nota l'inteligencia política que tens
  10. Icona del comentari de: Narcís a març 09, 2023 | 11:33
    Narcís març 09, 2023 | 11:33
    Allò que no sé és si en MHP Aragonès anirà a Sudamérica com representant de Catalunya ( nació ) o com un perllongament de Castella ( nació aliena ) i . . a aconseguir quina cosa ! PD : no n' és normal haver promogut la ruptura, desvinculació, tot plegat, la pèrdua de la unitat pro la independència, pro la llibertat !
    14
    Icona de dislike al comentari de: Narcís a març 09, 2023 | 11:33 20
    Respon
    • Icona del comentari de: 1 d'octubre: Diada Nacional de Catalunya a març 09, 2023 | 13:09
      1 d'octubre: Diada Nacional de Catalunya març 09, 2023 | 13:09
      Anirà a les ex-colònies de Castella, com a masover de la colònia catalana, els parlarà en la llengua dels castellans i evitarà dir, fer o acordar res que pugui molestar els seus amos. P.S. Si vols entrar a "MonPlaneta" has de clicar una de tres opcions escrites en la llengua dels castellans, sota un avís també redactat en la llengua d’ells. El mateix passa amb el digital “LaRepública”. En aquestes webs de merda que menyspreen la llengua dels seus lectors no s’hi ha d’entrar
    • Icona del comentari de: Què va begut avi? a març 09, 2023 | 19:02
      Què va begut avi? març 09, 2023 | 19:02
      Normal que no sapiga res, només s'enrrevotds de pagar la quota de corruptgència, o la té domiciliada a La Caixa?
      11
      Icona de dislike al comentari de: Què va begut avi? a març 09, 2023 | 19:02 14
      Respon
  11. Icona del comentari de: Anònim a març 09, 2023 | 17:57
    Anònim març 09, 2023 | 17:57
    Home cotorra, aquí el mestre de la fugida i del cobro pasta llarga es el dels 8 segons que va desproclamar la independència per dialogar amb el estado español i ara és un diputat del mateix estado en la UE. Tot mentre cobra carnets de bambú de clubs privats que ni tant sols han fet res de res. Si el que tu defenses es viu, anem de mal borras.
    15
    Icona de dislike al comentari de: Anònim a març 09, 2023 | 17:57 15
    Respon
  12. Icona del comentari de: Els que proposen un nou referèndum autoritzat per Espanya escupen a la cara dels 2.266498 catalans que vam anar a votar el 1d'octubre del 2017 a març 09, 2023 | 20:05
    Els que proposen un nou referèndum autoritzat per Espanya escupen a la cara dels 2.266498 catalans que vam anar a votar el 1d'octubre del 2017 març 09, 2023 | 20:05
    Ben segur que el nostre president no es deixarà enredar per l'estat-claveguera i els cants de sirena dels quintacolumnistes catalans que el voldrien veure humiliat i engarjolat pels espanyols. Els catalans necessitem Puigdemont viu i lliure per dirigir la resistència al front del Consell de la República, per això ha d'evitar posar.se a l'abast de les urpes colonialistes, sigui a Flandes, a Suïssa o on calgui
    15
    Icona de dislike al comentari de: Els que proposen un nou referèndum autoritzat per Espanya escupen a la cara dels 2.266498 catalans que vam anar a votar el 1d'octubre del 2017 a març 09, 2023 | 20:05 11
    Respon
    • Icona del comentari de: Continua el frau convergent a març 10, 2023 | 10:34
      Continua el frau convergent març 10, 2023 | 10:34
      Els catalans no necessitem cap més traïdor. Que tu et creguis que pots parlar per tothom com feia Pujol ja et defineix com un corrupgent més i prou
      • Icona del comentari de: Joan a març 10, 2023 | 14:10
        Joan març 10, 2023 | 14:10
        Ok. Tens raó. L'unic que pot parlar en nom dels catalans, es el PSOE. Ahir, via Chacon. Avui, via Junqueras.
        12
        Icona de dislike al comentari de: Joan a març 10, 2023 | 14:10 12
        Respon
        • Icona del comentari de: No home, no a març 10, 2023 | 19:16
          No home, no març 10, 2023 | 19:16
          Millor que parli el traïdor que va suspendre la DUI abans de fugir, o la xoni que diu ser jutjada per patriota i l'acusan de corrupte
          • Icona del comentari de: KK JUNQUERAS.155 a març 11, 2023 | 09:00
            KK JUNQUERAS.155 març 11, 2023 | 09:00
            KK JUNQUERAS DE ESPAÑA.UNA.ERC
  13. Icona del comentari de: kodi a març 10, 2023 | 15:10
    kodi març 10, 2023 | 15:10
    Mestre professor Cotarelo
  14. Icona del comentari de: ERC HEIL JUNQUERAS.SS a març 10, 2023 | 22:02
    ERC HEIL JUNQUERAS.SS març 10, 2023 | 22:02
    Junqueras es un Franco i poc més. Comunisme catolic i erc una ong per forrar militants i hermanos del corrupte Jesucristo Junqueras, la bofia borbonica psoe.feixista
  15. Icona del comentari de: Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) a març 12, 2023 | 00:10
    Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) març 12, 2023 | 00:10
    La santa aliança PPSOEMOC'S - ERC fent hores extres contra el que representa el 1-O i contra el president legítim de Catalunya Carles Puigdemont

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa