Venien de la “revolució permanent”. No pas els socialistes, que van abandonar tota idea de revolució fa decennis. Els de Podemos, entre els quals, imagino, encara n’hi ha de trotskistes. Vet aquí la darrera desfeta de Lev Davidovich: la revolució permanent s’ha apaivagat en diàleg permanent. No ho dic jo, sinó la ministra de Política Territorial i portaveu del gobierno, Isabel Rodríguez. Instal·lats en aquesta dialèctica de gent que s’entén, raona la ministra, no cal cap taula de diàleg perquè el diàleg és permanent, atès que el conflicte s’ha acabat.

Arran d’aquest judici taxatiu, el president Aragonès va saltar com una molla a dir que no es pot tancar l’assumpte així, de vespres a completes; que el conflicte no s’ha resolt i, per tant, res no s’ha acabat. Semblava tan ferm en la seva convicció com els crits d'”aquí no s’ha acabat res!” dels manifestants contra la passada cimera Espanya-França i el nou tractat d’amistat entre els dos països amb plena ignorància de Catalunya, que el seu govern va tractar de torpedinar. La manifestació; no la cimera.

De cap manera, diu ara Aragonès, el conflicte no s’ha acabat. Aquests girs copernicans sovintegen en política, però això no els eximeix pas de l’obligació de donar algun tipus d’explicació, per minsa o inversemblant que sigui, si més no a cura dels fidels seguidors. Aleshores, s’ha acabat o no s’ha acabat el que sigui que pugui acabar-se? Depèn de quina cosa concreta es tracti.

Pel que fa al referèndum –una cosa ben concreta, i ja no parlem de la independència, encara més concreta, concretíssima– l’assumpte sembla acabat, tancat, mort. Ha estat sempre el criteri públic i privat del president Sánchez. Ho va reblar fa poc el ministre Bolaños: deixeu tota esperança i torneu a la normalitat autonòmica o, millor dit, marxem tots pel camí de la Constitució, cap a la nova normalitat autonòmica. Al govern d’ERC ja li va bé la perspectiva, car s’ha compromès a moure’s dins del marc constitucional, on és òbviament impossible encaixar-ne cap referèndum. La il·lusió d’un nou referèndum s’ha acabat, està sepultada i, al damunt li han posat la creu de la no-desjudicialització, com l’estaca al cor del vampir.

A canvi, Pedro Sánchez, Pedro el reformista, Pedro el patriota, té guanyades les eleccions legislatives. Amb l’esquerra espanyola ha fet reformes socials per revifar l’esmorteït estat del benestar i, amb la catalana, ha cohesionat l’Espanya de la unitat de destí en allò que és universal. Ha tancat el Procés, expressant l’esperança de portar el president Puigdemont davant els tribunals espanyols.

L’admonició del president Aragonès, doncs, es refereix a l’altre factor concret en joc, la taula mateixa, la taula com a mitjà i fi de l’estratègia d’ERC, la taula en si, que diria el filòsof, la taula com a símbol místic. El símbol mateix del diàleg. És indigne, fins i tot pecaminós, menysprear-la, donar-la per acabada com una construcció extraordinària, una andròmina del passat, com diu amb típica esquerperia manxega la ministra. El diàleg, l’essència mateixa de la democràcia, no pot acabar-se; ha de continuar, ha de ser permanent.

El mateix que diu la ministra, oi? On rau la diferència? No es troba en la idea mateixa del diàleg, que n’és comú perquè és innòcua, sinó en la seva posada en escena, en fer-se veure dialogant, encara que sigui sobre el sexe dels àngels. La diferència està en la deferència. Les aparences, com sempre.

Té mèrit l’omnipresència d’Oriol Junqueras en l’esfera pública catalana predicant a tot arreu l’evangeli de la taula de salvació dialogada. L’única estratègia possible, a la qual s’han d’afegir els altres, en comptes d’anar sense rumb per la vida. És veritat que, atesos els resultats fins aleshores, el camí predicat, més que una via lluminosa cap a la victòria, sembla una via al calvari. És la mentalitat sacrificial que s’expressa en al·locucions carregades de fogosa retòrica de l’estel de la tramuntana.

La seva dèria per la fracassada taula, a despit de totes les potències del mal, l’hemeroteca inclosa, sembla una bogeria tan furiosa com la d’Orlando per la traïció d’Angèlica. Davant una situació tan greu, tenim una alternativa: viatjar a la Lluna per tal de retornar la raó al nostre home o bé esperar que, com deia Poloni, de Hamlet, hi hagi algun mètode en la seva bogeria.

Ambdues coses igualment realistes.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Junqueras la VOX DE ESPAÑA.UNA a febrer 28, 2023 | 21:56
    Junqueras la VOX DE ESPAÑA.UNA febrer 28, 2023 | 21:56
    Junqueras es clau per españa per destruir Catalunya. Junqueras es mes español que l'aznar. I erc un VOX A LA CATALANA, pero comunista.pagesots
  2. Icona del comentari de: Diferencia entre Espanya i ERC? Cap. Tots dos dominen. a febrer 28, 2023 | 23:49
    Diferencia entre Espanya i ERC? Cap. Tots dos dominen. febrer 28, 2023 | 23:49
    Quina diferencia hi ha entre el govern espanyol i el govern català ? Cap ni una. Perquè el govern espanyol vol que seguim sent una autonomia i ERC vol que seguim amb la taula de diàleg. Tots dos menyspreen, obliguen, forcen la voluntat del poble claudicar i renunciar a la independència. Controlant i sotmetent-nos als seus interessos i arbitratge.
    • Icona del comentari de: Diferències entre PP i Corruptgents? a març 01, 2023 | 09:09
      Diferències entre PP i Corruptgents? març 01, 2023 | 09:09
      Cap ni una, uns son el partit més corrupte i mentider de Catalunya i els altres de la monarquia Bananera.
  3. Icona del comentari de: Aigues avall a març 01, 2023 | 00:27
    Aigues avall març 01, 2023 | 00:27
    La presa contra l'independència que el estado podrit ha fet amb l'ajuda d'ERC es trenca. Ara venen les aigues.
    • Icona del comentari de: Unes preguntes a març 01, 2023 | 09:12
      Unes preguntes març 01, 2023 | 09:12
      Què també ha suspès la DUI i fugit deixant-ho tot i tothom enmerdats ERC? Què també tenen una xoni com Borràs que diu ser jutjada per patriota quan ho és per corrupte? Il·luminans amb dades, els corruptgents sou kassa de tirar la pedra i amagar la mà...
      • Icona del comentari de: Adonae a març 01, 2023 | 18:40
        Adonae març 01, 2023 | 18:40
        ERC no sols volia suspendre la DUI sinó que ja no s'arribés aquí. Pensaven que els convergents no anirien tan lluny i esperaven que avancessin eleccions per poder-los titllar de traïdors (cosa evident amb les 155 monedes de plata), però els va sortir el tret per la culata i han hagut de pagar alguns d'ells el que no pensaven ni volien. A la fi tot era i segueix sent una lluita per l'hegemonia autonòmica i els càrrecs i, conseqüentment, els beneficis econòmics que això comporta.
        • Icona del comentari de: Tu en saps molt del que volen els altres, oi? a març 02, 2023 | 04:48
          Tu en saps molt del que volen els altres, oi? març 02, 2023 | 04:48
          Ens pots dir què volia el batxiller suspenent la DUI i fugint deixant-ho tot enmerdat? I què vol la xoni dient que la jutjan per patriota quan ho fan per corrupció?
  4. Icona del comentari de: Sisplau a març 01, 2023 | 00:49
    Sisplau març 01, 2023 | 00:49
    Parlant d'altres temes. Hòstia, estimat Cotarelo. A l'apartat de "Gent" d'aquest diari no es poden fer comentaris. No m'extranya. El diari tindria problemes. Comenta-ho a direcció, sosplau. Es vergonyós i un mal auguri.
    • Icona del comentari de: Anònim a març 01, 2023 | 12:23
      Anònim març 01, 2023 | 12:23
      I, de passada, que els pregunti perquè, si vols entrar a MonPlaneta, et surt un missatge que ocupa tota la pantalla en la llengua dels castellans i amb tres possibilitats per clicar a sota en la mateixa llengua. (La meva opinió, és que en aquestes pàgines presidides per un missatge en llengua colonial, no s'hi ha d'entrar)
  5. Icona del comentari de: kodi a març 01, 2023 | 01:33
    kodi març 01, 2023 | 01:33
    El vell professor continua fent classes magistrals
    • Icona del comentari de: Magistrals? a març 01, 2023 | 09:15
      Magistrals? març 01, 2023 | 09:15
      Pobre home, no va arribar mai a catedràtic, professor i associat... A Madrit han quedat ben descansats enviant la merda a Catalunya, sempre hi ha els porcs que li agrada.
  6. Icona del comentari de: 'normalitat autonòmica”? a març 01, 2023 | 07:38
    "normalitat autonòmica”? març 01, 2023 | 07:38
    A veure Cotarelo, es refereix al batxiller quan va suspendre la DUI en 8 segons abans de fugir deixant-ho tot enmerdat? O a quan va prometre tornar per guanyar unes eleccions autonòmiques i fa 6 anys que l'esperem? Potser al pallasso que jugava amb pancartetes i sempre obeïa als jutges i les retirava? O a la xoni Borràs que va sortir del Govern autonòmic, amb el vot de 3000 militants que li deuen el sou al partit, el mateix dia que la noticia era l'obertura de judici oral per haver fracturat factures durant 4 anys i evitar el control dels calers públics per part del Parlament? Creu que la jutjan per patriota quan els càrrecs i les proves demostran corrupció? L'hidalgo mesetario cada dia més prUcessista cap enlloc. Tot un corruptgent...
  7. Icona del comentari de: Ok Gal a març 01, 2023 | 08:26
    Ok Gal març 01, 2023 | 08:26
    El mètode del Gal ja el sabem, i funciona! Qui no veu la tala de cames perquè sigui permanent la visió d‘asseguts a la taula penjada al coll és perquè no vol. El que no conec tant és el mètode dels seus votants no cecs o sords. Els votants dels seus amics ho tenen més fàcil, no fan res de bo, és dirà, però com a mínim tallen les cames dels meus ben volguts enemics.
  8. Icona del comentari de: Miren a març 01, 2023 | 09:02
    Miren març 01, 2023 | 09:02
    Dues cites de "Catorze"/El Món .--"A la nostra monarquia (austríaca) gairebé mil·lenària tot li semblava creat per a durar i el mateix Estat semblava la garantia suprema d'aquesta estabilitat" S. Zweig--- .-"Entre un govern que ho fa malament i un poble que ho permet, hi ha una complicitat vergonyosa "V.Hugo . Al segle XXI encara és vigent. Passi que passi, estem en xoc i no reaccionem, ho anem assumint tot, per això estan tan tranquils i fan i desfan al marge dels seus ciutadans. Una bona mostra és Sau, on l'alcalde i la seva població s'assabenta per la premsa d'una decisió del govern important que els afecta. I per mostra també, el cas de Sallent, negant des del principi i mantenir-ho molt temps al marge de la realitat. Tot això sense parlar de colonitzadors i administradors d'engrunes.
  9. Icona del comentari de: A veure Cotarelo a març 01, 2023 | 09:53
    A veure Cotarelo març 01, 2023 | 09:53
    D'on treu que la taula de diàleg sigui un objectiu? La taula era un objectiu fins que's va aconseguir, i ha començat a donar fruits com l'alliberament dels presos polítics. Ara és un mitjà per seguir cap a la independència de Catalunya, per molt que a un hidalgo mesetario apestat a la seva terra no li agradi i sempre busqui la confrontació entre independentistes com fa la malcarada Feliu.
    • Icona del comentari de: David86 a març 01, 2023 | 18:56
      David86 març 01, 2023 | 18:56
      La taula de diàleg fantasma és un mètode per aconseguir la independència? Però qui s'ho pot creure això?
      • Icona del comentari de: Ens ho creiem els demòcrates a març 02, 2023 | 04:36
        Ens ho creiem els demòcrates març 02, 2023 | 04:36
        De moment la taula ha aconseguit lliberar els presos polítics que'ns va deixar el batxiller, ara toca negociar un referèndum acordat i vinculant que és l'únic que acceptarà EU. Què va aconseguir el batxiller foll suspenent la DUI i fugint? Presos polítics, multes, encausats i el ridícul devant del món, bueno també viure a un palauet a un barri ric de Waterloo i una generosa pensió vitalícia que mai s'ha guanyat.
      • Icona del comentari de: No ben bé a març 02, 2023 | 04:44
        No ben bé març 02, 2023 | 04:44
        La taula de diàleg és per aconseguir un referèndum d'autodeterminació acordat i vinculant, que és l'únic que acceptarà EU. Que ha aconseguit els corruptgents en 10 anys? Presos polítics, multes millonaries, encausats, distreure el focus de la corrupció que vam coneixer a la Famiglia corruptgent i seguir visquent del momo amb calers publics. Quina diferència d'objectius, oi?
      • Icona del comentari de: Als adoctrinats se os ha d'explicar tot... a març 02, 2023 | 04:52
        Als adoctrinats se os ha d'explicar tot... març 02, 2023 | 04:52
        La taula de diàleg és un mitjà per aconseguir un referèndum d'autodeterminació acordat i vinculant, que és l'únic que acceptarà EU. Molt millor que fer una DUI, suspendrela en 8 segons i fugir deixant-ho tot en!erdat, oi?
  10. Icona del comentari de: Groc a març 01, 2023 | 10:04
    Groc març 01, 2023 | 10:04
    Coterelo igual que Tamames de comunista a fer de pregoner de la dreta catalana Madrid fabricans d'inteligens anti catalans
  11. Icona del comentari de: Narcís a març 01, 2023 | 10:59
    Narcís març 01, 2023 | 10:59
    Mentres els fàctics o mateixos militars via rei/ no ningú manin aquest estat amb sa pantalla ' toguera ' així sense vessament de sang que sí tota la resta . . n' Aragonès hauria de donar suport màxim al vertader president de la Generalitat descavalcat antidemocràticament, il·legal, il·legítima i il·lícita ! PD : seria un/ el primer pas per posar les coses al seu lloc sinó qualsevulla política a Catalunya mai serà política, no pas política catalana, que sí un conte, una falsedat !
  12. Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a març 01, 2023 | 11:20
    Pere LLimonera i Citronell març 01, 2023 | 11:20
    Diálogo, diálogo, diálogo, es pensoso, ridículoso, sonrojarte, de vergüenza ajena, pero destornillante ver Chinos, u otros asiáticos (Mongoles, o túrquicos, India, Roma, Imperio Arabo-Musulmán, Otomano, etc.) Chinos, u otros asiáticos (Mongoles, o túrquicos, India, Roma, Imperio Arabo-Musulmán, Otomano, etc.),y aquí en cataLUÑA, región de España, de "La llengua de l'univers universal", tengo que decirles CLaRaMeNTe, que N0 se por que las respuestas que recibe son las típicas falacias e imposturas del supremacismo independenciero... A mi me da igual el Imperio Español: es cosa del pasado y N0 pretendo restituirlo, ni creo que vaya a pasar, como aun hay algunos -cada vez mas últimamente- que lo hacen... en Todo caso, Cataluña participó, de pleno en el Imperio Español, como todas las regiones de España, y desde el principio. Fuera o N0, Colon, Catalán y saliera la expedición de Cataluña y no de Andalucía como muchos Catalanes y Catalanistas pretenden. Lo cierto es que, sin hablar del Comercio en Cuba, P Rico, etc, y el Trafico de Esclavos de los Ca veritat; de debò lamento no estar d'acord amb l'autor en algunes cosetes: el desastre és en sanitat, educació i cultura, i en tota la resta; i l'Estat colonial és el de la T0nteria... Colonitzats mentalment per la T0NTeria i per liders polítics suprematas, cínics, sectaris, totalitaris, impostadors, falsificadors, populistes, demagogs, fantasiosos, repressors, anti-Demòcrates i corruptes... Y algunos no cejan con lo de "Castella i el castellà"... Catalunya está en "Deuda Basura", tras varias décadas en el P0DeR con continua corrupción, continuos y masivos despilfarros enormes en quimeras, Governs nefastos y gestión inadecuada en Sanidad, Educación y en todo, o casi... Y lo peor es que los separatas suprematas inventa patrias anti-Democráticos con sus continuos mangoneos, chiringuitos, SueldaZ0s, "Industria del Catalanismo 3.0", derroches mil-millonarios, 3%s y corrupción extensiva, "modus vivendi" siguen arruinado todo... N0 paran de llevarse el "Peix al C0Ve" y de mamar de toda "mamela" que pillan. Siguen con toda suerte de barrabasadas tangando y/o "Malbaratando" todo y en todo... Una colla de desnortados, sectarios, corruptos, totalitarios y fantasiosos que, mientras despotrican de aquellos a quien están agarrados, siguen agarraos por sistema a "la Mamela" del FLA y de la "paguita" que reparte el Estado de la Nación; y sin decoro, vergüenza o aprensión alguna en su golfería comportamental; que quede claro... "Clar i català: Mamant i agarrats a la Mamela"... y esto es así, sin duda: agarraos por sistema a "la Mamela", porque Catalunya vive y sobrevive gracias al resto de España: "Deuda Basura" (Calificada así por todas las Agencias de Rating) y a vivir del FLA, que lo paga el resto de España (y a esta le paga la UE y Banco Central Europeo); y a gastar y derrochar Millones y Millones de €uros en sandeces y fantasías identitarias a cascoporro; eso SÍ... N0 se pueden hacer peor las cosas; y lo mas grave es que muchos de ellos (aunque cada vez, menos) N0 lo reconocen y mantienen la obcecación e intransigencia cerril y la irracionalidad a espuertas... Mientras, la situación real: Huelgas: será eso o único en lo que está Catalunya a la par con Madrid y Andalucía, o las supera; porque en lo demás: como los cangrejos: pa atras; y en todo... Por poner un ejemplo: hoy en día, solo Madrit, tiene mas Congresos y Convenciones que Barcelona y toda Catalunya... Hasta ahí han llegado las cosas... "De debò ho sento molt, però Algú ho havia de dir!" ... "Apa, Siau!"
  13. Icona del comentari de: Els que proposen un nou referèndum autoritzat per Espanya escupen a la cara dels 2.266498 catalans que vam anar a votar el 1d'octubre del 2017 a març 01, 2023 | 12:15
    Els que proposen un nou referèndum autoritzat per Espanya escupen a la cara dels 2.266498 catalans que vam anar a votar el 1d'octubre del 2017 març 01, 2023 | 12:15
    L'únic diàleg pertinent de Catalunya amb Espanya és la delimitació de fronteres, el balanç d'actius i passius i el calendari de retirada de les forces d'ocupació. És clar que, perquè aquest diàleg tingui algun sentit, cal aixecar la suspensió de la Declaració d'Independència que va fer el darrer Parlament legítim que ha tingut aquest país el 27 d'octubre del 2017 i això, els que escalfen les trones a Vichy, els fa tremolar només de pensar-ho
    • Icona del comentari de: Ja ens va escupir un batxiller a març 01, 2023 | 17:01
      Ja ens va escupir un batxiller març 01, 2023 | 17:01
      Quan va suspendre la DUI i va fugir deixant-ho tot i tothom enmerdats. Ho va repetir prometent tornar per guanyar unes eleccions i 6 anys després encara l'esperem...
  14. Icona del comentari de: Gonzalo a març 01, 2023 | 12:48
    Gonzalo març 01, 2023 | 12:48
    ja, ja, ja cojones, dices "CLaRaMeNTe", ja, ja, ja CLaRa-MeNTe, ja, ja, ja cojones, eres un crack

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa