Aquesta setmana ha arribat un d’aquells moments que fa molt de temps que havíem previst que viuríem. L’havíem previst tot recordant aquell poema de Niemöller que acaba dient “Quan van venir a buscar-me, no hi havia ningú més que pogués protestar”. I és que la repressió que hem patit els independentistes amb molts pretesos demòcrates mirant cap a una altra banda és difícil d’oblidar. 

L’aplicació de la doctrina Torra a un diputat de Podemos, incloent amenaces de tot tipus a la presidenta del Congrés, tenia tots els elements per agafar les crispetes i asseure’s a esperar el desenllaç. El diari ABC deixava clar fa uns dies quina era la seua sentència: “Rodríguez, auténtico símbolo de la llegada de un partido antisistema al Congreso, debe marcharse con deshonor. Por delincuente.”

La doctrina Torra, creada per apartar el 131è president de Catalunya del seu càrrec, ja és això. Algú que no mereix ocupar un càrrec “por delincuente”, no perquè ho digui cap llei sinó perquè ho diuen ells. En d’altres paraules, és la fórmula per alterar la composició d’un parlament, privant els ciutadans d’un representant elegit per ells, amb el pretext d’una sentència que legalment no hauria de comportar mai la inhabilitació. 

A aquestes alçades ja hem après que, a Espanya, Marchena és la llei. Qualsevol diria que ho hauria de ser el Congrés de Diputats, on rau el poder legislatiu. Però el Tribunal Suprem ja concentra els tres poders de l’Estat sense que ningú gosi posar-s’hi en contra.  Molt menys la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que per a més inri és Catalana. “Se le está poniendo cara de Forcadell”, li han arribat a dir aquesta setmana. 

Quan va arriba la sentència del diputat de Podemos, el Congrés va fer una cosa molt raonable: demanar informe als lletrats. Aquests, amb bon criteri, varen concloure que no hi havia base per a deixar-lo sense escó. Passant de puntetes sobre la doctrina Torra, tot s’ha de dir. I la mesa de la Cambra va fer allò que tantes vegades ens havien dit que era ineludible: fer cas al lletrats. Error greu.  

Aquí el que importa per damunt de tot és fer el que ordena l’extrema dreta judicial. A Oriol Junqueras, Jordi Sànchez, Jordi Turull i Josep Rull també els varen robar l’escó abans d’haver estat jutjats i condemnats. De fet, ho varen fer a partir de l’acusació de rebel·lió, que ni Marchena es va veure amb cor de mantenir a la sentència. Al final va ser només sedició i per aquest delicte no es podia apartar ningú del seu escó. El mal ja estava fet i ningú no se’n fa responsable. 

I aleshores va ser també ni més ni menys que Meritxell Batet qui els va foragitar del Congrés sense cap garantia i sense fer cas del Reglament. Va aplicar la suspensió a la primera que Marchena li va insinuar, sense necessitat de demanar aclariments. I va ser exactament davant la suspensió dels presos com a diputats quan Errejón va dir allò de “me pilla lejos”. Què esperen que diguem nosaltres ara?

Ara no els agafa tan lluny. Ara responen amenaçant amb querelles i acusant els jutges i la presidenta del Congrés de prevaricació. Serà que no. La mesa del Congrés no pot prevaricar, perquè és inviolable i perquè els seus membres no són  mers funcionaris. Això ho haurien de saber i s’estalviarien de fer el ridícul. I en tot cas, si apliquen la mateixa doctrina que a Espanya no va qüestionar ningú quan se la varen inventar per al president Torra, amb més motiu no pot ser prevaricació. 

Crispetes. Que es barallin. Que s’inhabilitin. Que es posin querelles. Jo reivindicaré  davant d’aquest cas la igualtat en l’aplicació de la llei. O pretenien que el president Torra fos l’única persona de la història apartada del càrrec per aquest mètode antidemocràtic? Doncs, miri, no. Si aquesta és la llei, és lògic que s’apliqui a tothom. O tots o ningú.

El fet és que quan ja fa més d’un any que va deixar de ser-ho, el president Torra segueix eixamplant les esquerdes del règim. Segueix podent dir que tenia raó quan deia que davant d’un estat repressor només pots tenir una actitud de confrontació. I que si volen exercir la repressió, que paguin el preu del conflicte. Ara també cal dir que si a algú li queda lluny tot plegat, que ja s’ho trobarà. 

Espanya va decidir que la unitat de l’Estat era més important que la democràcia i varen deixar anar el llop autoritari. Ara aquest llop és l’amo del tros i la democràcia és un decorat de cartró-pedra. Serà un plaer veure com s’ensorra poc a poc. I nosaltres no hem d’ajudar a mantenir-lo sinó contribuir a enderrocar-lo tant com puguem. Crispetes. 

(*) Josep Costa és politòleg i advocat.

Comentaris

  Maria Octubre 23, 2021 | 21:43
  Completament d'acord! Milers de Joseps Costa necessitem. Gràcies per tanta dignitat.
  Robert Octubre 23, 2021 | 22:41
  Si, si que es barallin i s'escanyin entre ells. Però el resultat ja veiem que serà el mateix: els directament afectats com el President Torra o el diputat de Podem seguiran lluitant amb dignitat mentre els seus partits i la resta dels que teòricament els haurien de donar suport amargaran el cap sota l'ala. Batet ha fet amb el diputat dels seus socis de govern el mateix que Torrent va fer amb el president Torra. Amb l'agreujant que feia fora no un diputat sinó al president de la Generalitat, cosa que li venia molt bé al seu partit, ER. per avançar eleccions i posar al Delfí (o bastard?) de Junqueras al capdavant de la Generalitat. Tal com ha acabat passant. Cap diferència entre la podrida política espanyola i la catalana.
  Guillem Ben-Aviat Octubre 23, 2021 | 22:42
  Que s0'ho facin. Nosaltres, tot l'esforç l'hem de posar en cardar el camp quan abans millor
  Luisnomeacuerdo Octubre 23, 2021 | 23:14
  A ver primo tonto de Santiago segura, la ley hay que cumplirla, y tu como abogado que te precies y te defines ,deberías saberlo a menos que ese día y el resto del curso faltase a clase por estar repartiendo papeletas del partido de fascistas independentistas al que perteneces
   Ferran Octubre 24, 2021 | 09:24
   La demencia senil o el Alzheimer que sufres, lo deduzco de tu avatar, te "permiten" no sólo insultar, sino emitir juicios absolutamente alejados de la realidad y falsos. Cierra esta etapa vergonzosa. En Catalunya estás en minoría.
   Guillem Octubre 24, 2021 | 09:44
   Sr. Luis es la mateixa llei q no sap qui es M.Rajoy en els papers d Barcenas o tampoc veu indicis d delicte al putero de,n J.Carlos d Borbon oi?? Doncs sap què, fotis aqa llei q tan predica pel cul...per si no ho ha entès, per vostè",ojete".
   Jordi 35 Octubre 24, 2021 | 14:34
   Luisito, veo que no te acuerdas que en cumplir la ley, lo que es cumplir, España y sus Juezes no son demasiado expertos, más bien al contrario, la interpretan cuando y como les conviene y les da la gana. La sentencia del procés no ha sido una condemna a unos políticos catalanes, más bien está siendo, y será todavía más, la condena internacional del sistema democrático español, Marchena y cía psarana la historia como unos auténticos campeones de arruinar la poca credibilidad democrática internacional española
  La Guineu sense Carasseta Octubre 24, 2021 | 01:07
  Estimat sr.Costa m'agradat el seu article però quan Errejón va dir allò estava en campanya electoral a la comunitat de Madrid i estava treballant el vot, no l i pots demanar que pergui vots, el seu compromís és amb els madrilenys no amb els catalans, és algo que pensen jo que teniu que considerar, el vostre compromís és amb els catalans i amb ningú més.
  Sanchez terrorisme judupicial Octubre 24, 2021 | 05:45
  EL FRANQUISNE JUDICIAL ES TERRORISME CONTRA LA DEMOCRACIA. Marchena es GOLPE DE ESTADO
  Harrymadas Octubre 24, 2021 | 08:45
  estos pitbull, doberman, rottweiler y otros, sirven a un amo, NO van por libre, solo OBEDECEN, ellos en realidad no son nadie, quien maneja LOS HILOS ? ....todos lo sabemos . algo de v con un palito, los herederos económicos de un tal tutankamon 2.0, instituciones del pleistoceno , atavismos propios de homos neanderthalensis....cosas asi.
  Cge Octubre 24, 2021 | 09:13
  GRÀCIES JOSEP COSTA PER SER COM ETS, SI TOTS FOSIN IGUAL JA SERIEM UN PAÍS LLIURE.
  Abstencionista. Octubre 24, 2021 | 09:55
  Si, Robert La política és aixo, aqui i arreu.
  Ricard Octubre 24, 2021 | 10:16
  Castella si aplica la democràcia és només als castellans. Als demés els aplica la dictadura. El problema és que sovint tampoc aplica democràcia als seus. En tot cas els castellans mai es penediran de la dictadura a que sotmeten als demés. I és que en definitiva per ells la democràcia és important...fins a cert punt. Miserables.
  Regal Octubre 24, 2021 | 11:15
  No recordo quantes querelles per prevaricació han presentat els perseguits de Junts o els amics del Gal. Cap ni una? Sí recordo molts perseguits anant com xais a declarar i lliurar-se al suprem.
  El cit campejador Octubre 24, 2021 | 11:17
  Jua jua jua .. m'encanta llegir a Josep Cista, "el rabiós". Ha vingut de les Illes Balears com a súbdit dels indepes, tot el dia agenollat a aquest supremacisme. És el "sí bwuana, senyor independentista" dels eivissencs. I ningú l'estranya, només les rates supremacistes hiperventil•lades
   Ricard Octubre 24, 2021 | 14:04
   El Sr. Costa no ha vingut d'enlloc. Sempre és a la seva pàtria, Catalunya.
  MHP Octubre 24, 2021 | 11:40
  A veure, babau, qui no cumpleix la llei, es un delinqüent, es bastant fàcil d'entendre, crec, inclosos els curts de gambals com aquest paio del article.
   Quitos Octubre 24, 2021 | 12:15
   A MHP- También decían de las sufragistas que eran delincuentes por querer ir contra la ley aberrante q entonces imperaba. Tu postura viene a ser la misma, supongo q también defenderás q en su día había q respetar el apartheid en sudáfrica pq era la ley verdad? Sin valientes q en su día se jugaron la vida contra leyes injustas y sus crueles aplicadores la democracia jamás habría evolucionado.
    Traca Octubre 24, 2021 | 14:29
    Menudo ejercicio de demagogia barata para defender a un delincuente condenado.
     Quitos Octubre 24, 2021 | 17:41
     Son sólo hechos, como lo es q Puigdemont se ha presentado ante un sinfín d justicias ya en Europa... Y su caso no ha lugar, pq afortunadamente, no caben l9s delitos políticos. Los delicuentes d verdad son los magistrad9s franquistas.
   Gali Boadella Montserrat Octubre 24, 2021 | 17:59
   La llei de quí ? Vosté encara creu allí de Caudillo por la gracia de Dios. O sigui que las lleis que hi ha a España han baixat del cel ? Les fan ells a la seva mida, i si no els hi convenen se les salten a la torera i n´inventen un altre o senzillament se la passen pel folro. Vosté no sap que la mateixa Esglesia diu que quan una llei es injusta no estem obligats a complirla, mena d´ignorant ??
  Clar Octubre 24, 2021 | 15:20
  el problema ve del 1945 quan amb la. victoria contra el feixisme es va deixar sobreviure al feixisme espanyol (franquisme), que està intacte i agressiu encara que els “ MHPs” ho vulguin amagar. La societat espanyola està massa impregnada d’ethos feixista i els catalans som un reducte que cal combatre al seu crit d’”Arriba España”
  resabío Octubre 24, 2021 | 17:35
  ! TODO POR LA PATRIA ! y sanseacabó
   ??? Octubre 24, 2021 | 22:05
   Quina patria?
  LLARENA dPENA Octubre 24, 2021 | 18:32
  Si, ben cert que nosaltres no hem d'ajudar a l'estat escanyol a mantenir.se. Lamentablement, no és el mateix que pensa, vol i fa la gent d'ESGUERRO AUTONOMISTA d CAT, l'antiga ERC, i alguns de JxCAT, que, tots ells, estan disposats al que sigui per guanyar alguna almoina d'en P. Sánchez, sense crear-li cap problema. Malhauradament, veurem com els Junqueras, Aragonés de torn i companya, ens tornaran a fer sortir el vermell a la cara de tanta misseri, vergonya i mentides amb tanta renúncia.
  ERC el nou GAL DEL PSOE.155 Octubre 24, 2021 | 18:55
  Junqueras es unacarod sense calces, el venut Judes de España
  Ocurrències Costa Societat Il·limitada Octubre 26, 2021 | 20:18
  By (*) Josep Costa politòleg, advocat and huevón.

Nou comentari