És l’encertadíssima doctrina de Ferdinand Lassalle, jove i brillant advocat romàntic alemany del segle XIX. La majoria dels països civilitzats tenen dues constitucions, una de formal i una altra de material. La formal és el text legal amb les normes racionalment organitzades d’abast constitucional, que afecten la totalitat. La material és el mode real en què aquesta totalitat està organitzada i funciona. La formal és el que hauria de ser; la material, el que és. La formal és la força de la llei; la material, la llei de la força.

L’ideal, al qual Lassalle havia dedicat la seva vida, fins a morir en un duel per una dama, és que hi hagi una plena coincidència entre les dues constitucions, però, com que és un ideal, no s’assoleix mai. Les relacions entre les dues constitucions oscil·len entre la major o menor proximitat, quan les normes regulen efectivament una realitat que se’ls adapta, i la més absoluta oposició, quan les normes regulen el buit perquè la realitat té la seva pròpia dinàmica.

Amb el feliç motiu de l’aniversari de la Constitució del 1978 s’ha fet palès una altra vegada que aquesta constitució és un cas paradigmàtic no només d’oposició entre la constitució formal i la material, sinó, fins i tot, d’antagonisme.

Hi ha moltes formes d’argumentar la il·legitimitat de la Constitució del 1978, com el seu continuisme del règim il·legítim del 18 de juliol, l’absència d’un referèndum previ sobre la forma d’Estat, etc. No cal fer-les valer. La il·legitimitat del text rau al seu propi fonament i raó de ser. El subjecte del poder constituent és el poble espanyol i la nació espanyola, que es volen sinònims. Tots dos en singular, un poble espanyol, una nació espanyola que dicten les normes per als pobles i nacions no espanyoles sobre la base de no reconèixer llur existència. Hi ha, sens dubte, un poble i una nació espanyoles (constitució formal); però no estan sols, al seu costat hi ha d’altres pobles i nacions (constitució material) no reconegudes per la constitució formal.

Això és un vici de naixement que invalida la resta del text. Quan la Constitució parla de poble espanyol i nació espanyola només pot voler dir dues coses: o la Constitució és la constitució dels espanyols, però no dels gallecs, bascos i catalans, o s’imposa als catalans, bascos i gallecs la condició d’espanyols sense demanar llur parer.

Si es disposa de paciència i temps lliure, es pot matar esbrinant tots els casos en què hi ha absoluta discordança entre el text i la realitat, que són innombrables. Penseu en termes de drets, com la llibertat d’expressió, la de circulació, el dret a l’habitatge, al treball, a la sanitat i l’educació públiques i no acabareu mai. Al capdavall podreu calibrar l’abast de l’admonició pietrina que cal complir la Constitució “de pe a pa”, del primer a l’últim article. S’ha acabat el bròquil de la discordança entre la constitució formal i la material. Ja sabeu, gent de poca fe, que si encara no en sou, d’espanyols, en sereu per mandat constitucional. I abandoneu també tota esperança de trobar un amagatall mitjançant una reforma de la Constitució. No calen reformes, explica la ministra de defensa, amb 7.000 milions més de pressupost per fer l’exèrcit, diu, “més competitiu”, cosa que sona a acudit negre.

No hi ha lloc per a Catalunya a la Constitució espanyola. L’enèsima comprovació d’aquest fet ha revifat l’ànim independentista del MHP Aragonès que ha celebrat l’aniversari de la Constitució espanyola reclamant-ne una per a Catalunya com a culminació de l’estratègia independentista. Com a militant d’ERC, el president accepta l’ajornament de la culminació fins al 2050, quan hi haurà una constitució catalana, però, mira, almenys parla d’independència i constitució.

Quina constitució? La formal o la material? De la formal no hi haurà escassetat. Diversos organismes i iniciatives estan redactant codis constitucionals per a una Catalunya que encara no és i ningú no sap com serà. Són constitucions projectives, que no regulen cap realitat institucional, sinó desitjos. Les constitucions culminen les revolucions, no les provoquen. Tal serà també tasca de l’assemblea de representants del CxR com a assemblea constituent.

De l’altra banda, mentre hi ha diversos projectes de constitució formal per a Catalunya, la constitució material està per fer. La realitat material de la Catalunya autonòmica i colonial ha d’esdevenir la d’un país independent i sobirà; un procés de mutació estructural, gairebé una metamorfosi tan profunda com la dels insectes. I això no s’improvisa.

Comentaris

  Gonzalo Desembre 07, 2021 | 22:17
  31 de agosto de 2021. Twitter de Ramón Cotarelo: Vista la seva inoperància i falta d'aclariments i explicacions de tota mena, jo també em desvinculo del CxR. Això de "tot per al poble, però sense el poble" no es pot admetre. Junto al texto, se adjuntaba una foto del personajillo rompiendo el carnet del consejito por la republikita.
  Luisnomeacuerdo Desembre 07, 2021 | 23:20
  Una Cataluña colonial dice el lisensiado de Castilla, como tiene la perola, cada vez carbura peor, debe ser por estar atento tiempo con los fascistas independentistas y ver tanto mierdatv3 y leer libelos de la madriguera groc como este o el ultranazional.cat .
   Anònim Desembre 08, 2021 | 10:22
   LUisqueniteacuerdas de quien eres...compasión por ti. Cerebro ofuscado
  Narcís Desembre 07, 2021 | 23:22
  Ben pensat, ben raonat, ben conclòs .. només un detall : tenim la ' dogmàtica ' qual és l' existència mil·lènaria de Catalunya així sa història, sa llengua/ idioma/ llenguatge, sa cultura, sos usos i costums ensems amb terres germanes, germanes de sang, tot plegat, PPCC ! PD : ara cal fer-la efectiva en llibertat, efectiva mitjançant la ' sobirania popular ' .. avui, ara i ací representada pel CXR !
   Psiquiatra d'en Narcís Desembre 08, 2021 | 15:15
   Prenguis la medicació abans de vomitar les seves incoherències, altrament l'hauré de tornar a ingressar al frenopàtic d'on mai l'hauria d'haver deixat sortir.
    Erc.SS Desembre 10, 2021 | 09:04
    Ets un nazi.erc, dictadura dels gossos de goebbels.junqueras
  Gonzalo Desembre 08, 2021 | 08:31
  El bigote de una gamba por el ojete.
  Veterà antifranquista. Desembre 08, 2021 | 08:33
  No hi estic d'acord: el poble gallec no ho recordo, el poble basc va refusar de plé la constitució espanyola, el poble català la va acceptar per amplíssima majoria - la més gran de l'estat. Ara cal acceptar-ne també les conseqüències d'aquest monumental error. I no em surtin amb alló de que aquella fou una altra generació que ho decidí. El que va fer la generació del 1714 encara té conseqüències avui.
   Ricard Desembre 08, 2021 | 10:37
   Estimat comentarista, no entenc el seu determinisme. Per la mateixa regla de tres no caldria votar mai més.
   Ustrell Desembre 08, 2021 | 13:30
   Llavors que no canvii mai més res.
  Veterà antifranquista. Desembre 08, 2021 | 08:33
  No hi estic d'acord: el poble gallec no ho recordo, el poble basc va refusar de plé la constitució espanyola, el poble català la va acceptar per amplíssima majoria - la més gran de l'estat. Ara cal acceptar-ne també les conseqüències d'aquest monumental error. I no em surtin amb alló de que aquella fou una altra generació que ho decidí. El que va fer la generació del 1714 encara té conseqüències avui.
   Sofia Desembre 09, 2021 | 12:04
   No es va escollir entre diverses possibilitats. Era continuar amb el règim o intentar una aproximació a la democràcia. El pragmatisme va dur a escollir el mal menor. Si tothom hagués fet el basc, hi hauria continuació de règim. El que no se sabia aleshores és que que la constitució s'havia redactat supeditada a soroll de sabres i que, en realitat, les dues opcions eren pràcticament la mateixa.
  Español de veras. Desembre 08, 2021 | 08:33
  Viva la monarquía constitucional. Gracias al monarca estoy de puente, como todo buen español, y no pienso dejar un comentario más.
  La constitución es la constitución. Desembre 08, 2021 | 10:02
  Esperamos con ánsia el retorno de Juan Carlos I, el rey de todos los españoles, no tendría que haberse ido nunca.
   Gonzalo Desembre 08, 2021 | 12:46
   Bien dicho! veo que somos mayoría los españoles con sentido común.
  Ricard Desembre 08, 2021 | 10:40
  Efectivament, hi ha una constitució formal. I en aquest cas més formal que mai, atesa la també constituent fressa de sabres, majoria demogràfica castellanista a part.
  Doctor Strangelove Desembre 08, 2021 | 12:27
  Diu una metamorfosi tan profunda com la dels insectes. El paio aquest deu parlar per pròpia experiència, ell va mutar com un escarbat: de comunista a sectari dels corrupgents! En fi, ric per no plorar, quin individu més lamentable! Doc.
   Gonzalo Desembre 09, 2021 | 08:06
   Habla en cristiano, que se te entienda.
  Que asco del marrano sexual Juan Carlitos Desembre 08, 2021 | 12:49
  la prostitucion es la prostitucio del Juan Carlitos el follador de putas, pinguinas y sofias con cuernos. ESPAÑA EL PROSTIBULO DE JUAN CARLITOS, el tita suelta
  El corruptgent convers del comunisme i vividor Cotalelo 🤑🤑🤑 Desembre 08, 2021 | 15:12
  Diu: "Com a militant d’ERC, el president accepta l’ajornament de la culminació fins al 2050". Si fa una afirmació així ho hauria de demostrar... Quan i on ho ha dit el MHP Aragonès això del 2050??? L'agüelo cebolleta sembla que està ga-ga, o més sembla que al reciclar-se de comunista a neocon corruptgent ha canviat els principis pels calés. Com diu el savi refranero español: "Poderoso caballero Don Dineros".
   El bisbe junqueras, quan l'ordenen? Desembre 08, 2021 | 16:17
   Ai ferrovial, camorrista de labanda de quinquis del Junqueras.155, 17 milions i 20.000 velles assassinades por la gracia del junqueras and homrani. ERC pur espanyolisme tronat, catolicisme del coroneta junqueras, el fugat de 3 anys del seminari, per penalty com el bisbe de vic. Capellans calents, ercistes cagats
    Us presento al nostrat Sonat Desembre 09, 2021 | 11:31
    Aquests son els teus arguments? Només vomitar insults sense cap argument que'ls respaldin? En fi, com a qualsevol País hem de tenir una quota de frikis i sonats...
     ERC.155.SS Desembre 10, 2021 | 09:06
     Ets un nazi.erc, dictadura dels gossos de goebbels.junqueras
  OK GAL Desembre 08, 2021 | 17:01
  La formal es fa ràpid: igual que la Ń però per complir-se, fins i tot la part de l'exèrcit que ens vol protegir i lligar, sí però amb la nostra. Fins i tot els anticat la voldran. La material: complir el dret a l'autodeterminació.
   Gonzalo Desembre 08, 2021 | 22:14
   Ya lo dijo el que fuese secretario general de la ONU. El territorio catalán no entra en los supuestos con derecho a autodeterminación. Palabra de la ONU.
  Guillem Ben-Aviat Desembre 09, 2021 | 13:11
  Es pot mesurar la qualitat d'un article a favor dels drets del poble català per la quantitat de bilis que fa segregar entre la xurma pro-colonial. Mesurat així, hem de dir que els articles del senyor Cotarelo excel·leixen .
   Confrontar als independentistes posicionan-te amb meny de la mitat d'independentistes és bon senyal??? Desembre 09, 2021 | 19:39
   Tu ets Ñordo, Corruptgent, anarquista o borderline?
    ERComuna.155 Desembre 10, 2021 | 09:02
    Escrius en l'idioma junqueril, l'idioma unic de San Vicente de sus Huertos, del seu latifundista Manolo Junqueras del Bombo.155
    ERC.155.SS Desembre 10, 2021 | 09:05
    Ets un nazi.erc, dictadura dels gossos de goebbels.junqueras
    ERC.155.SS Desembre 10, 2021 | 09:07
    Ets un nazi.erc, dictadura dels gossos de goebbels.junqueras, discapacitat
  Horaci Desembre 09, 2021 | 17:15
  Quina virtut tenen els articles de Cotarelo ? que sempre aixequen uns quants escurçons enravenats i escopint verí "made in spanish".
   Gonzalo Desembre 09, 2021 | 22:13
   Tienen el mismo efecto que mis comentarios.
  Junqueras el ferrovial enriquit Desembre 09, 2021 | 17:51
  Junqueras reciclat pel Marchena es un español com cal, la pela es lapela. ERC un psoe dengenteta incultai catolica, pura calderilla torrent. Ufff quina merda de erc
  OK GAL Desembre 10, 2021 | 00:13
  Amb la constitució Cat, com la Ñ, però per complir-se, es solucionen els dos conflictes. Cat és independent amb la constitució Ñ, i l'exèrcit de psicos manté la integritat. Se és independent i unit alhora.
  Desenganyat Desembre 11, 2021 | 23:03
  Constitusió no, avi. Prostitusió. Els nostres indepes fa anys que s'han venut al enemic, però mentrestant han continuat demanant diners i vots. Ningú espera res d'aquests traidors que volten x aquí ni de la farsa del CXR. Venedors de fum
  federalista Desembre 15, 2021 | 13:40
  res l'avi xarnego a sou ha parlat despres de llepar els ous corrupgents, si li donen l'ou incorrupte del wellos, i el seu membre el vell xarnego xucla tambe hahahahaah be ha parlat i s'ha quedat tan ample, aixo si amb la boca plena de 3 per cent, hahah i sobr etot de lo que tiren per baix els del 3 per cent, si es que xucla molt be com deu mana,el vell xarnego hahahahahahaa.

Nou comentari