Catalunya és més que Barcelona?

Pensar que farem de la Generalitat un govern de veritat és enganyar-se

Ai, mira, tu, i com ens en sortirem? Veurem un dia una Catalunya independent? Coses que et pregunten, com si tinguessis una bola màgica… I jo què sé. Ja m’agradaria saber-ho…

1) Els indults acabaran malament per a gairebé tothom. Per als indultats que no volen demanar l’indult però no es neguen a ser indultats… Per als que no el volen, per als que saben que és el parany definitiu que permetrà que Espanya netegi una mica la seva horrorosa imatge internacional. Per al president del govern espanyol que s’emportarà una patacada històrica, per al monarca dels inquisidors, que haurà de firmar contra la seva voluntat… Però els indults acabaran fantàsticament bé per als partits de l’odi, PP, Ciudadanos, Vox… I per al Gobierno Supremo de los Jueces del Supremo y los Colegas Menores del Constitucional. I fatal per als que no volen caure a l’espiral de l’odi, com l’extraordinari Cuixart. L’embolic serà apoteòsic, possiblement després de la pausa de l’agost. La recollida de firmes i tota l’escenografia del nacionalisme espanyol ajudarà, sens dubte, a aclarir algunes idees. I l’exili i la resta de represàlies ajudaran a entendre de què va això: de la rendició, la compres o no.

2) Pensar que farem de la Generalitat un govern de veritat, continuar amb la fantasia del pujolisme o del maragallisme (que va ser útil durant tres dècades), és enganyar-se. És una gestoria regional, amb les ales tallades des de fa anys. Ara és més evident que mai. El 155 va ser tan cru, tan bèstia, que no hi ha relat seriós que pugui aguantar-ho: quan vulguem, us tallem l’aixeta, però de moment aneu fent i no us passeu ni un mil·límetre. Això, en el millor dels casos. La realitat s’imposa, per dura que sigui: mana qui mana, qui té la paella pel mànec. 

3) Estarà bé gestionar, aportar una mica d’estabilitat, prendre alguna decisió assenyada, vetllar per les coses bàsiques, sens dubte que sí. Ja toca, sense grans esperances: les cartes de joc estan marcades perquè hi perdem sempre. L’Aragonès pot fer-ho, té el perfil necessari per gestionar el mentrestant. Menystenir això és una estupidesa, però no n’esperem molt més. I agraïm una etapa que permeti endreçar unes quantes coses, sense embogir amb allò de «com pitjor, millor». 

4) Qui es pensi que la petita Catalunya posarà de genolls estats poderosos com França o Espanya, amb l’ajut d’uns subtils estabilitzadors jurídics europeus, va llest. Aquest no és el camí, porta a una nova derrota. Molt bonica de celebrar, sens dubte, però derrota. Acompanyada, sempre, d’una factura brutal, com totes les derrotes. 

5) Qui es pensi que la independència serà com al segle XIX o com al segle XV, va llest. Europa existeix i ha retallat totes les independències. Caldrà buscar la nostra mesura d’independència. «Fer  l’andorrà» o «Fer la puta i la Ramoneta» són estratègies que es poden vestir amb una mica més de gràcia i de consistència argumental, però són infinitament intel·ligents si saps on vas i a què t’enfrontes. Si et vols estavellar, endavant: podem muntar dos o tres 1714 i uns quants Primers d’Octubre i ni així ens en sortirem. La intel·ligència és la clau, no la força bruta.

6) Qui es pensi que es pot fer una Catalunya molt diferent a l’actual amb menys de la meitat de la ciutadania, té un problema greu. No es pot, en una democràcia, per molta raó que et pensis que tens. Cal trobar la manera, i existeix, i aquesta via val per a la Catalunya central, la del nord, la del sud, la de les illes…  Això sí, és una via lenta. No s’hi val això de «tenim pressa» ni tampoc la idea implícita que Barcelona és la capital, el centre, d’aquest món nou. No és així. Som una vella nació rareta… o moderníssima, o federalíssima, més aviat: Lleida, Perpinyà, València, Tortosa, Mallorca, L’Alguer, Nimes, Tolosa, Carcassona, Tarragona, Girona, Alacant, Castelló, l’Aragó, Múrcia, Almeria… En la qual, oh quin drama per al barcelonacentrisme, Barcelona és una més. O és que ho volem canviar tot per fer de Barcelona la nostra Madrid catalana? Au, va, sisplau… Barcelona sola no va enlloc i necessita que algú ho digui.

7) Tot això és el que fa que un estat intel·ligent com França (i no neolític com Espanya) mogui fitxa, una fitxa impensable fa uns anys. Les elits franceses més espavilades veuen l’onada i es prepararen per digerir-la, amb totes les contradiccions del món, d’una manera més intel·ligent que la fórmula borbònica del sud. Pendents com estem de qualsevol barbaritat que diuen a Madrid, no ens adonem de les coses sensates que es diuen a París…

I això no és cap bola màgica, perquè servidor no té cap mena de poder especial per endevinar el futur. Simplement cal llegir atentament el que va passant i intentar intuir el fil conductor. Hi ha una realitat, tant o més vella que Hispània o Frànkia, que es resisteix a desaparèixer de la història, i la petita Catalunya barcelonina en forma part… si sap entendre que forma part d’una cosa més gran, més diversa i tan forta que ho ha aguantat tot durant segles. 

L’espai entre França i Espanya és la clau del que som. En una Europa complexa, d’equilibris no medievals, pot ser la porta al que podem ser. No del tot independents, no del tot esclaus. I no hi ha molt més que això, que no és poc. 

Comentaris

  Pep 31/05/2021 5:06 pm
  Recordatori als Independentistes Catalans: Assolir la Independència no té res a veure amb "fer un país nou, més social". Això és una ensarronada originada sobretot a ERC i venuda als Catalans per amagar la renúncia a la llengua i a la identitat catalanes que fa anys varen engegar. La Independència aquí i a qualsevol país ocupat del Món és l'expulsió dels Ocupants. Punt. El cas del Sud-CAT és l'expulsió dels Espanyols com el cas Irlandès fou l'expulsió dels Britànics.
  LlunyDeCAt 31/05/2021 5:00 pm
  Un dels plaers de qualsevol Català que viu lluny del Sud CAT és no tenir pas cap mena de contacte amb Espanyols. No haver de sentir llurs repugnants comentaris, insults, grolleries, renecs i paraulotes. Més anys passen lluny d'aquest contacte infecciós, més difícil és suportar-los quan malhauradament me'n trobo algun al racó del món on visc. Imagineu els Catalans del Sud CAT sense haver de sentir parlar Espanyol ? És el Cel a la Terra. Malhauradament una majoria de Catalans de l'Interior han acceptat la llengua dels Espanyols com a pròpia seguint les idees d'en Junqueras que diu que aquesta llengua imposada pel Terror pels Ocupants és patrimoni dels Catalans. La desespanyolització psicològica és un dels requisits per assolir la Independència i passa pel boicot total als Espanyols i a llur llengua. No hi ha pas una altra via.
  34
  24
  Respon
   DinsDeCat 31/05/2021 5:23 pm
   Un dels plaers de qualsevol Català que viu a Catalunya és no haver de suportar a un paio que es fa dir @LlunyDeCAt. No tornis, si us plau.
   12
   16
   Respon
  Vè. sap molt poquet de la formació de Catalunya, oi Sr. Rovira?, o ho fa veure? 31/05/2021 4:57 pm
  Quatre coses: 1. El nom de "Hispania" (nom romà) es coneix documentalment des de l'any 200 AC. 2. La primera vegada que els autors clàssics de l'antiguitat nomenen el territori dels francs és a principis de segle IV DC. 3. Conquesta de Girona pels francs: 785 DC; de Barcelona: 800 DC, ambdues en poder de l'Islam. 4. Només amb saber raonar com EPI i BLAS es pot deduir fàcilment què va ser abans i què va ser després i aixó que per arribar a "Catalunya" encara falten uns quants segles.
  Iyol 31/05/2021 4:16 pm
  Barcelona sense Catalunya es Valencia i psc. Sola ,sola, aviat sería c’s i pp perqué el votant dels comuns facilment o pot ser de pp i cs com ja s’ha vist amb els pactes que ha fet la Colau per mantenir se al poder. El triangle Colau, Aragonés i Sabadell funciona molt bé per Predalbes. Per aixó tenien tant d’interés en separar la de Cat.
  Es pot rebutjar l'indult? 31/05/2021 3:47 pm
  Jo no ho sé, però si es pot la solució és ben fàcil: els colpistes catalans el rebutgen i ja està ia més confrontació amb l'estat feta. Ara bé, un cop fet això, que ningú demani el tercer grau, que es va haver d'anul·lar no fa gaire per irregular, que els va concedir la Generalitat i que cap dels presos va rebutjar. A més que quan poden s'apunten a un bombardeig per sortir de la garjola, que s'entén i que es disculpa, però que ningú sembla tenir-ho en compte.
  Doctor fil strangefilips de merda 31/05/2021 12:23 pm
  Fas i dones pena! Fas i dones fàstic! Fas i dones llàstima pensant que ets algú, que ets català o que ets alguna cosa. Tothom t’ha agafat la mida i no t’aguanten ni els de la teva corda. Per descomptat que a casa teva, si es que en tens, no et poden ni veure. Per totes les mancances i inseguretats que es nota que tens, deus ser lleig de mena, i mala persona i mal català, que s’intueix en la merda que vomites... I que no et tanquin i haguem de conviure amb tu🤦🏻🤦🏻🤦🏻
  Narcís 31/05/2021 12:22 pm
  Catalunya no és més que Barcelona perquè aquesta és aquella i viceversa , ço és, una osmosi amb concentracions diferents, però amb mateix dissolvent, tot plegat, nació ! PD : res a veure amb defora/ espanya, madrid de la qual s' ha fet i es fa delinquint a la resta, a sos mateixos nacionals tan ufanosos en ser ' Las Hurdes ' si sa capital exerceix de punta d' espasa de sa nacionalitat .. nacionalitat que menys sofreix ara amb l' espoli de nostra nació ! PD : amb els politicastres que tenen o que no valen un xavo .. ja podrien agrair demanéssim autonomia així ells aprofitar-se'n tot sortint de la deixadesa de sa capital ( malgrat ser son país un país que viu de franc o1bilió i 1/4 d' euros de deute .. sense tenir en retret les desenes de milers de milions d' euros sostrets a la nació catalana/ PPCC ! ) !
  Català 31/05/2021 7:28 am
  Ja fa molts anys que Barcelona ésCatalunya; tot el que no està o no passa a Barcelona, no existeix.
  LlunyDeCat 31/05/2021 2:54 am
  ... i l'entrevista a la Pepa Plana descriu detalladament com està funcionant la nova burocràcia... Un plaer de llegir... No pas com en Voltas, evidentment.
   Gonzalo 31/05/2021 1:57 pm
   Sobretodo, Valencia,Murcia, Almería... jajajajajajajaja!!!! Y luego llamáis colonos a los catalanes que no piensan como vosotros...que laZisnaZis sois!!!!!!
    ¡Ademas de español eres tonto! 31/05/2021 4:54 pm
    ¡Los colonos son los ecspanyordos! Pobre españolito...
  LlunyDeCat 31/05/2021 2:52 am
  La nova burocràcia domesticadora (falsament independentista) que no és pas només ERC farà amb els indults el Pacte dels Impotents però només guanyaran una mica de temps. En Partal ho explica amb deler.
  LlunyDeCat 31/05/2021 2:50 am
  Fantàstic article d'en Partal a anys-llum d'en Voltas i de tota la claca venuda als Espanyols per un plat de llenties (o més aviat per un molt bon salari): https://www.vilaweb.cat/noticies/els-indults-son-un-pacte-entre-impotents-abans-de-la-catastrofe-immanejable/
   Comun's,crostadrégimen78 31/05/2021 8:20 am
   Abraçar a l'Iceta es blanquejar franquismo con sus COlauboradores. Iceta es d'aquelles persones que sí estiguéssim en gerra por un buen precio mandaría a matar als republicans sense cap mena de remordiments igual com ha fet apoyando los 155 ostias franquistas. Impresentable. L'abraçada que ha fet Cuixart a l'Iceta es ofensiu.
  Ramon 30/05/2021 10:55 pm
  "... continuar amb la fantasia del pujolisme i el maragallisme...". Quina doble infàmia.
  16
  25
  Respon
   Ramon 31/05/2021 2:10 pm
   Infàmia insinuar que el pujolisme era fantasia i infàmia posar el maragallisme del mateix costat nacional
  Luisnomeacuerdo 30/05/2021 10:23 pm
  Oyes extreñio inteligencia y fascistas independentistas no casan. Comentarios a [email protected]
  Doctor Strangelove 30/05/2021 9:21 pm
  A la pregunta, no. I emulant a la presidenta Ayuso us diré que Barcelona és Catalunya i Catalunya és Barcelona! I al cara de pomes agres, ni cas, és vell, lleig i no gaire espavilat! Doc.

Nou comentari