Vejats miracle! Ni la més polièdrica i endimoniada de les nits electoral ha donat peu a unes interpretacions tan singulars i contradictòries com les que ha desgranat la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea -TJUE-, en resposta a la bateria de preguntes que li va presentar el jutge Pablo Llarena. De cap a cap i de punta i punta, algunes de les portades de la premsa d’ací i d’allà venien a dir exactament el contrari: “Guanya Espanya!” versus “Guanya l’exili independentista!”. Com contrària ha estat també la interpretació que n’han fet el govern de l’Estat i els advocats dels dirigents independentistes a l’exili. Per a Gonzalo Boye, per exemple, les euroordres futures mancaran d’efectivitat. Més encara, Llarena ja no n’hauria de fer cap perquè no tindran cap marge per a prosperar. I Carles Puigdemont ha fet una gran passa per a tornar a Catalunya. Per al govern de Pedro Sánchez, la decisió del TJUE “avala l’ordenament jurídic espanyol” i accelerarà, no el retorn, sinó l’extradició del president, la qual, segons s’han atrevit a aventurar, podria fer-se efectiva “abans de les pròximes eleccions generals”.

Aquesta eufòria dels dos costats no pot ser. Correcció: és, perquè passa. Però no és lògica. O algú s’equivoca o algú enganya. Dràsticament. I tot això per què? A part que alguna premsa siga encara molt més sectària i tramposa que la mitjana i a part que els governs i els partits han desenvolupat un sentit interessat de la interpretació de la realitat que fa riure, el contingut de la sentència del TJUE conté una sèrie de punts que permeten interpretacions oposades. Sempre, com és el cas, que els interessos siguen oposats.

D’altra banda, el text inclou afirmacions que poden satisfer a la part inquiridora -el jutge Llanera- i observacions que poden agradar a l’altra, la que es defensa de la seua ira. Per tant, la temptació de només destacar allò que et convé i descartar valorar allò que et perjudica s’ha concretat en aquest cas més que mai. És possible, doncs, fer-ne una interpretació més distant i equitativa? És difícil, perquè en la guerra calenta de l’Estat espanyol contra l’independentisme català ha pres partit des del rei fins al bufó. I malgrat això, i malgrat tot, caldria intentar-ho. Ni que siga sense la seguretat de no valorar amb precisió cada punt de la sentència, perquè quasi tots remeten al dret comunitari -a articles i sentències-, que cal conèixer per apamar-los correctament.

En tot cas, i a risc de rebre crítiques -o exabruptes- des de tots els fronts, es pot afirmar que aquesta sentència no pot deixar eufòric a ningú. D’un costat, perquè reconeix, en base al “principi de confiança i de reconeixement mutu” dels Estats dins la Unió, que els tribunals belgues a partir d’ara hauran de justificar molt més les raons per no concedir l’extradició d’un perseguit per l’espanyola. I aclareix igualment la legitimitat de l’autoritat emissora -en aquest cas, del Tribunal Suprem espanyol-, sense que aquesta puga ser qüestionada per la que ha d’executar l’euroordre. Finalment, accepta també que aquesta darrera autoritat pot enviar tantes euroordres com considere adient, però també emmarca aquesta possibilitat en uns límits i unes consideracions que el jutge Llarena no ha tingut en compte fins ara.

Tot això és cert, com també ho és el fet que el TJUE ha sentenciat que, per rebutjar una euroordre, els tribunals, en aquest cas belgues, hauran de fer-ho en base “elements objectius, fiables, precisos i degudament actualitzats”. I això els obligarà a demanar a l’autoritat judicial espanyola molta més informació i aclariment.

Aquest és un dels plats de la romana. Podria donar un cert marge de satisfacció a la part espanyola. Però en cap cas permet sentenciar que “el lliurament de Carles Puigdemont [sembla que només hi haja un “fugat” que els motive]” estiga més “a prop que mai”. Ni tampoc que la sentència permeta deduir, amb cofoisme excessivament arrogant, que “avala l’ordenament jurídic espanyol”. Ni l’espanyol ni cap altre de la mateixa Unió.

A l’altre plat, la sentència determina que “no pot considerar-se un tribunal establert per llei un tribunal suprem nacional que resolga en primera i última instància sobre un afer penal sense disposar d’una base legal expressa que li atorgue la competència”. No ha fet això el Suprem espanyol?

I també -dada que ha estat molt destacada pels advocats dels exiliats independentistes– que “correspon a l’autoritat judicial d’execució” considerar que, si hi ha “un risc real en l’Estat emissor de vulnerar el dret fonamental a un procés equitatiu, a causa de deficiències sistèmiques o generalitzades [això no seria gens fàcil de demostrar en el cas espanyol, per aquest principi de “confiança i reconeixement mutu”], pot denegar l’extradició requerida. Per contra, seria més fàcilment demostrable que sí que n’hi ha -de risc, i ben real- de violar “deficiències que afecten un grup objectivament identificable de persones”.

El concepte -“grup objectivament identificable”- fa riure a les autoritats -totes- espanyoles. Potser no farà riure tant a les belgues, acostumades a resoldre les pròpies deficiències nacionals des del respecte i una equitat molt marcada. No són “un grup identificable”, amb tractament penal particular, els milers d’acusats arran del procés i el referèndum? L’independentisme català és ben identificable i viu en una excepció permanent -policial i judicial- que el singularitza.

Tampoc no hauria de fer riure a les autoritats espanyoles que un dels elements “objectius, fiables, precisos i degudament actualitzats” per concedir o rebutjar una extradició siguen “documents elaborats a òrgans pertanyents al sistema de Nacions Unides”. Perquè alguns d’aquests documents els han rebolcat pel propi tarquim, encara que fins ara els hagen menyspreat imperialment.

La sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea no hauria de causar cap eufòria. En cap de les parts. Determina, a partir d’ara, un camí molt més concret, que poden utilitzar tots. Per a atacar i per a defensar-se. Pablo Llarena no se’n valdrà del tot. Superb i sobrat, es dedica a perdonar la vida als que considera insectes. Res fa pensar que aprofitarà amb humilitat i habilitat les noves eines de què disposa. Per contra, les defenses dels independentistes exiliats saben espigolar sempre el marge que els concedeixen. La xitxarra sol ser molt més estúpida que la formiga.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a febrer 04, 2023 | 21:26
  Luisnomeacuerdo febrer 04, 2023 | 21:26
  España nos folla. El lema de los fascistas independentistas de tractoria para las próximas elecciones nacionales. Sois más tontos que el que aso la manteca.
  • Icona del comentari de: Victor a febrer 05, 2023 | 14:09
   Victor febrer 05, 2023 | 14:09
   Quin nivell. Ni que fóssis en Carrizosa !
 2. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 04, 2023 | 22:17
  Pere Llimonera i Citronell febrer 04, 2023 | 22:17
  Vinga Llarena, envia una nova euroordre, si vols pots posar-hi: si no les gustan estos delitos tengo estos otros, i en castellà, que collons, que s'ho tradueixin. Campeón!
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 05, 2023 | 09:29
   Pere Llimonera i Citronell febrer 05, 2023 | 09:29
   ... TRoLL_ete separata supremata inventa patrias, N0 me suplantes, y menos para escribir y enviar sandeces y B0badas... Y al Sanchis, mas le valdría N0 perder el tiempo en escribir tanta cosa rara, sin pies ni cabeza; abandonar las tesis fantasiosas de minorías adoctrinadas y abducidas en quimeras y sinsentidos, justificadas con inventos, ficciones y "Sofismones" del C0póN populistas y demagogos. Separatas suprematas, al menos, aporten ustedes algún razonamiento lógico e irrefutable y alguna prueba empica fehaciente e innegable... Que los sueños, sueños son... "Clar i català"... "De debò ho sento molt, però Algú ho havia de dir!"... "Apa, Adéu!"
   • Icona del comentari de: El cit Campejador a febrer 05, 2023 | 13:00
    El cit Campejador febrer 05, 2023 | 13:00
    Que ha te hemos dicho muchas veces que la minoria sois vosotros, los unionistas.
    • Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 05, 2023 | 17:17
     Gonzalo febrer 05, 2023 | 17:17
     La minoría sois vosotros. Así os han calificado, y así lo habéis aplaudido y aceptado.
     • Icona del comentari de: Obol a febrer 06, 2023 | 14:16
      Obol febrer 06, 2023 | 14:16
      Votem? I ens conten?
     • Icona del comentari de: Tururut a febrer 06, 2023 | 14:19
      Tururut febrer 06, 2023 | 14:19
      Som una minoria nacional dins del reino de Espanya, per això ens volem independitzar, per ser simplement catalans de Catalunya. Dins de l'actual Catalunya els unionistes com tu sou minoria.
 3. Icona del comentari de: Victor a febrer 04, 2023 | 23:02
  Victor febrer 04, 2023 | 23:02
  Spin doctor, es la seva feina. Quant l’independentisme guanya una victoria l”ha de rebaixar. Si fos el contrari diria que per aixó defensa l’independentisme “realista” o sigui la derrota. Cinics, sou uns cinics.
  • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 05, 2023 | 10:02
   Pere Llimonera i Citronell febrer 05, 2023 | 10:02
   Cierto Victor, el Sanchis y otros muchos en la prensa "subvencionada" del Régimen son "Spin doctors"... pienso que el Sanchis debería dejar de perder el tiempo con fantasías e intentar justificar ficciones con sofismas, que se le cae el pelo de tanto cavilar para inventarse justificaciones y sofismas varios; y agarrar el primer avión directo para Estambul, que en Turquía parece que te hacen unos implantes capilares a precios muy módicos (Ojo, que también he oído, que aunque en muchos caso van bien, en otros hay graves problemas por infecciones capilares, y otros riesgos; parece que la medidas medicas y garantías sanitarias N0 siempre son las adecuadas. Tampoco queremos que los separatas suprematas, por muy errados, obtusos y fantasiosos que sean sufran ningún problema de salud)... "Clar i català"... "De debò ho sento molt, però Algú ho havia de dir!"... "Apa, Adéu!"
 4. Icona del comentari de: 1 d'octubre: Diada Nacional de Catalunya a febrer 04, 2023 | 23:15
  1 d'octubre: Diada Nacional de Catalunya febrer 04, 2023 | 23:15
  Els catalans, els exiliats i els seus advocats especialment, hem d'aprofitar els aspectes positius de la sentència, però ens equivocaríem i d'un bon tros creuant-nos de braços esperant que a Europa ens ho facin tot. Per mi, que no tinc coneixements jurídics, el més important de la sentència és el pas vers el reconeixement de l'independentisme català com a grup perseguit pel colonialisme espanyol. Això pot ser molt important i és el fruit de molts anys de lluita i de resistència en front dels intents de l'estat de matriu castellana de destruir-nos com a poble. El tret més important que ens defineix com a poble és la llengua i per això és contra la llengua que dirigeixen els atacs els colonialistes i el col·laboracionisme botifler. Cada pas de cadascú de nosaltres en defensa de la llengua és un pasr cap a la independència
 5. Icona del comentari de: Rubens a febrer 04, 2023 | 23:19
  Rubens febrer 04, 2023 | 23:19
  Luis no me acuerdo... Fa pena llegir un comentari teu, només fas que confirmar el que molts (de la teva espècie) sou: energúmens o curts monolingües inadaptats
  • Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 05, 2023 | 17:19
   Gonzalo febrer 05, 2023 | 17:19
   Inadaptado monolingüe pese a haber nacido en Cataluña..... jajaja! Menuda empanada mental arrastrais. Jajaja!
 6. Icona del comentari de: airausu a febrer 05, 2023 | 09:03
  airausu febrer 05, 2023 | 09:03
  En Sanchís defensant en Llarena i l'R78 per ordres de Ñerk... La realitat ens diu que si realment hagués sigut un èxit per la banda Ñola haguèssin fet inclús programes especials 24/7, com quan van detindre al MHP a Alemania, i no haguèssin contraprogramat els pressupostos pel dia següent a la sentència per treure-li el focus.
 7. Icona del comentari de: Edgar a febrer 05, 2023 | 09:22
  Edgar febrer 05, 2023 | 09:22
  És evident que la sentència té molts “sí però...” però el resultat final és que limita molt més els excessos que comet Espanya i dóna noves eines als exiliats per defensar-se. Llarena no ha enviat una nova euroordre perquè íntimament sap que ho té molt més difícil. Res de superb ni sobrat ni perdona vides: ben fotut i res més.
  • Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 05, 2023 | 10:34
   Gonzalo febrer 05, 2023 | 10:34
   Más bien limita los excesos de la "justicia" belga a la hora de denegar euroordenes. Hay que evitar que se repitan casos como la de la entrega después de 20 años de la etarra asesina.
   • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 05, 2023 | 19:15
    Pere Llimonera i Citronell febrer 05, 2023 | 19:15
    Ya habéis mandao la nueva euroorden? Aún no?........y ahora?
 8. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a febrer 05, 2023 | 09:46
  Doctor Strangelove febrer 05, 2023 | 09:46
  Sanchis, dos matissos 1. Llarena no considera insectes als hiperventilats, només els considera batxillers. 2. No cal escriure "fugat" quan et refereixes al batxiller de Waterloo, només fugat! Doc.
  • Icona del comentari de: uno que vive en Tabarnia a febrer 05, 2023 | 15:55
   uno que vive en Tabarnia febrer 05, 2023 | 15:55
   estas a la mateixa alçada del Llarena, foten el ridicul espantos per aixo es te que ser DOC
   • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 05, 2023 | 17:17
    Pere Llimonera i Citronell febrer 05, 2023 | 17:17
    És el que té la mala praxi de la lex artis
 9. Icona del comentari de: Roger de Sarria a febrer 05, 2023 | 10:32
  Roger de Sarria febrer 05, 2023 | 10:32
  Un equidistant mes. L edat no perdona Vicenç. Quan estaves a l Observador i et barellaves ambs els progresistes espanyolistes sense tanta comedia m agradaves mes.
 10. Icona del comentari de: Narcís ( no perdem-hi el temps amb el desvergonyiment d' aquesta premsa anticatalana ! ) a febrer 05, 2023 | 11:16
  Narcís ( no perdem-hi el temps amb el desvergonyiment d' aquesta premsa anticatalana ! ) febrer 05, 2023 | 11:16
  Ras i curt : deixem-nos-en de punyetes o dues lectures . . ha estat diàfana pro el bé, la veritat, la raó i el dret així pro els exiliats ( l' únic és que n' és dit amb ' diplomàcia ' / qui tingui orelles que hi senti .. no semblés massa cru, no semblés desenterrar la destral de guerra contra aquest miserable poder judicial ! ) ! PD : les tergiversacions/ deformacions/ depravacions made in spain massa ens són conegudes àdhuc fora !
  • Icona del comentari de: lagrimitas a febrer 05, 2023 | 17:32
   lagrimitas febrer 05, 2023 | 17:32
   ras i curt: esteu ben fotuts i ho sabeu, contineu amb la mandra pero sabeu lo que ni ha
 11. Icona del comentari de: Llarena a l'aguait a febrer 05, 2023 | 14:00
  Llarena a l'aguait febrer 05, 2023 | 14:00
  Llarena espera la sentència del Tribunal General de la Unió Europea de la immunitat de Puchi, Toni Tontin i la Ponsata. Fins aleshores no farà res i ho ha manifestat per activa i per passiva.
 12. Icona del comentari de: Roger de Sarria a febrer 05, 2023 | 16:17
  Roger de Sarria febrer 05, 2023 | 16:17
  El senyor Llarena i el senyor Marchena aquesta sentencia es una ostia impresionant.
 13. Icona del comentari de: Abel Fortuny a febrer 05, 2023 | 21:29
  Abel Fortuny febrer 05, 2023 | 21:29
  Ets un traïdor Vicenç. No et creus el nostre MHP Puigdemont. No et creus el que diu el seu advocat, al qual Españistan vol mort. Et quedes en un punt d’interpretació laxa i neutra com el equidistant que ets buscant que els sociates es reconciliin amb tu i et donin un càrrec. S’ha de ser miserable.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa