Salvador Puig Antich, sempre

"Cada 2 de març ens horroritzem, un any més, recordant l'execució cruelíssima de Salvador Puig Antich i compartim, profundament, el patiment infinit de les seves germanes"

D’entre totes les salvatjades del poder que ha patit aquest país, dos assassinats legals destaquen per la capacitat -encara- de causar un dolor, permanent i intergeneracional, en la societat catalana. Cada 2 de març ens horroritzem, un any més, recordant l’execució cruelíssima de Salvador Puig Antich i compartim, profundament, el patiment infinit de les seves germanes. Puig Antich ens ha remogut sempre, de la mateixa manera que encara notem aquella angoixa dels que escoltaven la ràdio, incrèduls, esperant fins a l’últim moment que el dictador conservés alguna resta d’humanitat en la seva ànima negra. Aquell crim ens ha deixat un parell de cançons inesborrables, una pel·lícula molt popular i un llibre definitiu. Però, sobretot, la inquietud de la injustícia que el poder es nega a reparar perquè és el mateix poder.

D’aquí la talla moral de personatges com Tomás Gil, el fill del cap de la policia política franquista a Barcelona que va dirigir l’operatiu contra Salvador Puig Antich. Una persona que ha demanat perdó per una culpa que no és seva, però que amb aquesta acció encara ha posat més de relleu la continuïtat del règim sorgit de la transició. La fotografia de Gil amb les germanes Puig Antich és l’autèntica pau reparadora a la què aquest país no renunciarà mai.

M’he referit a dos assassinats legals i, per sort, també ho podré fer a dos gegants morals. Perquè José Luis Urraca, fill de l’agent franquista que va deportar Lluís Companys, també va demanar perdó a la societat catalana per l’actuació del seu pare. No només això, sinó que la documentació personal d’aquell policia de la dictadura ha estat donada pel fill a l’Arxiu Nacional de Catalunya.

“… ja ho veus, encara estem així”, acabava el missatge íntim i familiar de l’Imma Puig Antich al seu germà en aquest 47è aniversari de l’horror. I encara estem així, sí, però que ells s’oblidin del nostre oblit.

Comentaris

  Ricard 03/03/2021 10:10 am
  El Sr. Gil demostra una gran qualitat humana. Chapeau.
  Donec Perficiam 03/03/2021 9:42 am
  Estudiavem juntes amb la Mercè, la germana de Salvador, quan el van assesinar. Mai he aconseguit no plorar quan ho recordo. Mai us podreu imaginar el dolor tant intens que aixó va provocar i les conseqüencies de tot tipus per a tota la familia Puig. L'assasinat d'en Salvador va ser un escarment com el del General Moragues i estic segura que també els hauria agradat penjar els seu cap al mig de la Pl. Catalunya....Caspaña ha estat, és i serà fatxa pels segles dels segles amén. Res canviarà ni millorarà, res no podem esperar d'aquest estat en fallida que no canviarà la seva genètica dèspota, inculta, colonialista i sanguinaria. Qué més necessiteu veure i patir per saber que hem de fotre el camp abans no sigui massa tard? Només hi ha un camí, la DUI, i Caspaña no deixarà que sigui pacific....
  52
  12
  Respon
  Doctor Strangelove 03/03/2021 8:50 am
  A veure, no sé qui coi es pensa que és aquest tal Urraca per demanar perdó pels actes del seu pare. On coi és la llibertat individual? En tot cas a de ser l'Urraca pare el que havia de demanar perdó, si realment creia que havia comès quelcom malfet! I sobre aquest Puig Antich, totalment d'acord que no s'ha d'executar a la gent, ni que siguin comunistes i vagin fotent trets. Doc.
   Ramon 03/03/2021 11:30 am
   Mont bon comentari, doctor. A veure si jo ara hauria de demanar perdó perquè a la meva mare li agradava el Pirri.
   Doctor StrangeBipolar 03/03/2021 11:20 am
   El puto Doctor Peter StrangeSellers tan haviat està en contra de les execucions, com vol afusellar 26 milions de fills de puta. Si es que estem rodejats d’imperfeccions... En fi, genteta menor...
  Bot 03/03/2021 2:53 am
  La ideologia d’esquerres triomfant l’han feta els fills rics de la falsa, traidora i messella burgesia comercial catalana llepaculs del l’espanya imperial.
   Aquí Pau i després guerra... 03/03/2021 8:46 am
   Lo que tu creas no le importa a nadie ni es relevante. No huvo juicio, solo sentencia, y esa muerte, de esa manera, con la justícia que habia... solo pudo provocar lo que paso los siguientes años, Pardines, Manzanas, El cohete Carrero... ¡A joderse!
  Pau 03/03/2021 12:27 am
  A mí tampoco me agrada la muerte de nadie ,ni el dolor de la familia,pero los demás también tienen familia,y este hombre eligió para defender sus ideas un camino equivocado,creo que los atracos y los tiroteos no son inventados.
   Aquí Pau i després guerra... 03/03/2021 8:46 am
   Lo que tu creas no le importa a nadie ni es relevante. No huvo juicio, solo sentencia, y esa muerte, de esa manera, con la justícia que habia... solo pudo provocar lo que paso los siguientes años, Pardines, Manzanas, El cohete Carrero... ¡A joderse!

Nou comentari