No és una coincidència. El context és de preocupació i incertesa sobre el futur de l’ús social del català i, en paral·lel, el moment polític és just quan el PSOE ha d’aprovar els pressuspostos amb els partits bascos i catalans. El Tribunal Suprem (TS) -sense cap criteri pedagògic, ni sociolingüístic- ha decidit tombar el sistema d’immersió lingüística que funciona, mal que bé, des dels anys vuitanta. Un 25 per cent, perquè ho diuen ells.

L’objectiu dels magistrats del TS és, a curt, rebentar la majoria governamental i provocar eleccions anticipades. Però, a llarg, es tracta de continuar l’impuls històric d’enginyeria social amb què el nacionalisme espanyol intenta, des de fa tres segles, eliminar la llengua catalana en benefici de l’homogeneïtzació lingüística de l’Estat. No és cap secret; es busca una Catalunya castellanitzada i políticament inert.

L’atac és frontal i ofensivament colonial. La resposta, per tant, ha de ser al maxim nivell. El personal docent i els alumnes han de mobilitzar-se, però el lideratge ha de recaure en els partits polítics catalans, que s’han de mullar. No només els independentistes, perquè la llengua va molt més enllà. Així les coses, el PSC i l’espai dels comuns han de decidir si es mantenen dins del perímetre del catalanisme o se’n queden fora. O amb Vox, PP i la ultrada judicial o amb la majoria de la societat catalana. No hi ha mitges tintes.

ERC té el privilegi de dirigir el Govern al màxim nivell i, per tant, ha de prendre nota i actuar en funció de la posició del socialisme espanyol. El Tribunal Suprem no deixa espai per a la maniobra curta, ni la conjuntura partidista. Ha arribat el momentum lingüístic i, com a societat, haurem d’estar a l’altura de vint generacions de resistència per la llengua. Ni hi ha alternativa, ni s’acceptaran excuses.

Comentaris

  Malcom Ç Novembre 24, 2021 | 23:51
  Tinc el gran temor, Sr. Cot, que els nostres polítics no estarán a l'alçada. De moment el PSC ja s'ha despenjat (la pela es la pela), I dels Comuns millor no parlar-ne. La única manera de que defensin la llengua i la societat catalanes és fer-los pagar molt car la seva actitud a totes les eleccions. Per molt socialiste que algú es senti, deixar-los de votar, que el PSC esdevingui tan residual com el PP.
  LlunyDeCat Novembre 25, 2021 | 02:01
  Remarques: 1- No és pas el Nacionalisme Espanyol sinó els Espanyols; 2- "el sistema d’immersió lingüística que funciona, mal que bé, des dels anys vuitanta". Fa anys que no funciona i sembla que tothom ho sabia. Quin país de merda ! Totes les elits protestant per la sentència quan tots sabien que la immersió lingüística fa anys que ha desaparegut com el català a les universitats ! Cap líder independentista i menys els PSC-Comuns faran res. Només parlar. I vint generacions de resistència han acabat amb l'arribada massiva de Colons Espanyols i després d'Amèrica del Sud, del Marroc i del Paquistà. De resistència gens ni mica perquè la majoria de Catalans es caga en llur pròpia llengua. Sempre hem estat els mateixos a resistir i des dels anys 70. Els mateixos que ja érem independentistes i que només parlàvem català. Ni Momentum Lingüístic ni momentum de res. És l'inici de la fi dels Catalans. Només una Revolta Lingüística i un Boicot Total als Espanyols i a llur llengua ens salvarà. Però qui ho dirigirà això? Els carallots d'ERC-JXCAT-CUP-OMNIUM ?
   Què et fa res a tu, capullini? Novembre 25, 2021 | 11:57
   Suposant que estiguis LlunyDeCat, només ets un colon espanyol procedent de Catalunya en aquest pobre país que té la mala sort d'haver-te acollit.
  PROU IMMIGRACIÓ, PROU ATUR DEL JOVES, PROU SUBVENCIONS Novembre 25, 2021 | 05:26
  L'US DEL CATALÀ en caiguda lliure brutal gràcies a la desgracia de la immersió, un error garrofal, fet per gent nefasta i inculta. Cal un nou plantejament linguistic i aturar la immigració descomunsl i franquista que han fabricat les esquerres i principalment,el junquerisme i el Amoros. SOM 8 MILIONS DIU JUNQUERAS, EL GENOCIDA, quin miserable español
  Veterà antifranquista. Novembre 25, 2021 | 07:49
  Doncs el partits -tots- faran el que els asseguri el càrrec el sou i la poltrona. sigui el què sigui.
  Veterà antifranquista. Novembre 25, 2021 | 07:49
  Doncs el partits -tots- faran el que els asseguri el càrrec el sou i la poltrona. sigui el què sigui.
  Josep C. Vergés Novembre 25, 2021 | 07:50
  He fet l'arbre de la família i des de 1714 són dotze generacions, no vint. Per cert arribo fins les 14 generacions quan el meu avi Franc Vergés va haver de fugir d'Elna al Rosselló in instal.lar-se a l'Agullana al costat de La Jonquera fugint dels invasors francesos.
   Gonzalo Novembre 25, 2021 | 09:08
   256 apellidos catalanes. La historia que emocionó a Steven Spielberg.
    Fart de pallassos Novembre 25, 2021 | 12:04
    Amb un nom de xarnego com el teu, tens la desgràcia de ni tant sols tenir 10 generacions ñoles. Au pal pueblo
  Pep Novembre 25, 2021 | 08:48
  Votaré F.N.C. Fora No Catalans
  Narcís Novembre 25, 2021 | 09:30
  És obvi que una nació sense Estat així envaït, ocupat i colonitzat àdhuc cercant sa desaparició i esfondrament econòmic via el vessament de sang . . si llur població no parla son idioma .. no ho farà estat botxí ! PD : si 20 generacions ( en números rodons ) ens l' han conservat com mitjà de comunicació així sentiment i caràcter d' aquesta terra .. ara menys que mai el podem perdre ! Nota : una cosa n' és ser flexibles ( no debades molts compatriotes són casats amb espanyols ) i d' altra molt diferent ser ' covards ' davant miserables o gens humils ! Anotació al marge : en l' endemig .. massa tipus fent-se'n els ' humanitaris ' amb diners d'altri o impostos de catalans mil del carrer que no pas de ses butxaques, a l' inrevés, folrant-s'hi ! Incidència : a CATalunya, el CATalà .. òbviament ( res que no digui constitució de nostre violador : " patrimonio cultural que será objeto de especial respeto y protección " .. los muy constitucionalistas !
   El problema no és la manca d'estat Novembre 25, 2021 | 12:05
   És la manca de nació. Catalunya no és una nació ni ho ha estat mai. Sí que ha estat, més o menys, un estat i ara gairebé ho és com qualsevol comunitat autònoma espanyola.
    Narcís Novembre 25, 2021 | 16:09
    Sí, cuca, sí ( som Castilla La Seminueva ! ) ! PD : comentarista bon paradigma de la ignorància o/ i malevolencia d' aquests éssers !
     La malvolença, Narcís, és voler enganyar la gent Novembre 25, 2021 | 21:29
     Catalunya no és una nació i això és a dir la veritat. Que no li agrada a molts fanàtics?, mala sort, però és la veritat, i ho saps, mentider.
  Fart de pallassos Novembre 25, 2021 | 12:07
  Fins que no entenguem que ens volen aniquilar, no farem res. I els xarnegos ñols són tant ignorants que ni tant sols veuen que ells són els primers que perden una riquesa pel país. Qui fa 40 anys que viu aquí i no ha dit ni una paraula en català mai, no necessita un mestre, es evident que necessita un psicòleg
   Doctor Strangelove Novembre 25, 2021 | 14:46
   Home, a tu potser sí, per idiota, als altres em sembla que no! De bon rotllo, Doc.
    Fart de pallassos Novembre 25, 2021 | 16:14
    De bon rotllo vés-te'n a la merda així que surtis del psiquiatre. Però recorda bé que es de bon rotllo xarnego.
    Cat Novembre 25, 2021 | 16:17
    Mira, un típic inadaptat malparlat mancat de respecte. Com la majoria dels putus immigrants de las espanyes, vaja
  Rosa Novembre 25, 2021 | 14:13
  Només que el departament d'ensenyament és poses dur amb tots els que no compleixen la llei, és a dir, que hi hagi el 75% de les classes en català, el panorama canviaria. Ens lamentem d'aquesta llei però actualment no es compleix el 75% de la immersió i els polítics, ni els ciutadans no hi fem res.
  Som el 90.18 % (el 1-O de 2.266498 votants, 2.044.038 vam votar SÍ a la independència) Novembre 25, 2021 | 14:35
  Malgrat que dins la Generalitat de Vichy hi pugui haver algunes persones honestes, en conjunt està sota control espanyol i no cal esperar-ne res que no sigui xerrameca, mentides i col·laboració amb el poder colonial per destruir-nos com a poble. Salvar la llengua implica un canvi d'actitud personal, a l'hora de comunicar-nos amb els demés, i en les decisions de compra, no canviant de llengua davant els inadaptats, no admetent ni signant documents que no siguin en la llengua del país, evitant els establiments físics i virtuals que no atenen en català, deixant de consumir productes audiovisuals en la llengua que ens volen imposar i, sempre que sigui possible, els productes mal etiquetats. Tot això a nivell de comportament estrictament individual. A banda, donant suport a les associacions i organismes que defensen la llengua. Jo només en conec dos: la Plataforma per la Llengua i el Consell per la República Catalana
  Espectador Novembre 25, 2021 | 15:24
  El lideratge no pot recaure en els partits polítics.Els polítics catalans son ineptes,covards i venuts,o es que encare no ho heu vist prou? Es el poble qui ha de reaccionar i pendre la iniciativa, pero francament no veig cap intenció de fer-ho mes enllá de les parules de tota la vida que fa 300 anys ,que expliquen la mateixe" peliculeta".El mes greu no obstant es que els polítics han estat votats per els catalans incomprensiblement.El gran problema que s'hauría de analitzar en profunditat es,perquè a Catalunya hi han tants traïdors?
  nano Novembre 25, 2021 | 16:18
  L'espanyolisme contra la llengua catalana, ahir i avui: https://eapc-rld.blog.gencat.cat/2021/10/21/nacionalisme-espanyol-i-llengua-catalana-josep-grau-mateu/
  simonet Novembre 25, 2021 | 16:22
  Un altre problema és el de les biblioteques públiques. A les de Barcelona, els bibliotecaries i bibliotecàries s'adrecen gairebé sempre en castellà als usuaris que els parlen en castellà. A la biblioteca de Sagrada Família, per exemple, no he vist mai un bibliotecari que mantingui el català amb algú que li parla en castellà. Això de canviar al castellà, és una consigna que tenen des de la direcció? El resultat és que es perd una ocasió -una més- perquè els usuaris castellanoparlants, la majoria dels quals segur que entenen el català, participin en una conversa bilingüe i, per tant, millorin el seu català i es vegin en cor de parlar-lo en el futur.
  Georgiana Novembre 25, 2021 | 17:23
  Deixem de pagar i enviar el 25% d'impostos a l'Hisenda espanyola.
   Traca Novembre 25, 2021 | 18:52
   Endavant bocamoll
  LlunyDeCAt Novembre 25, 2021 | 18:49
  Els lectors Catalans d'aquesta web ja hauran copsat que vénen a visitar-la i a penjar-hi comentaris en Espanyol i alguns en català infecte. No hi ha pas Botiflers per aquí. Són part de la Colònia Espanyola, barreja de Colons i Ocupants. Els qui escriuen en català infecte omplen llurs comentaris d'insults. Són allò que deia l'Humberto Eco: "l'Internet ha donat veu a milions de cretins que fins ara llurs bestieses restaven dins del món de la taverna". La realitat és que la infecció espanyola a aquesta web és la mateixa que la tenim a tot el Sud de l'Albera. La presència massiva d'Espanyols a CAT ha fet baixar moltíssim el nivell d'evolució de la societat. La vulgaritat, violència, renecs, masclisme i endarreriment són trets propis dels Espanyols, el Cul d'Europa. Només cal veure llurs tvs i llur llenguatge sexual repugnant, únic per la vulgaritat a tot Europa. A voltes em sorprèn que els Catalans s'hagin deixat assimilar per aquesta raça bàrbara i primitiva. Només parlar Espanyol ja rebaixa de nivell qualsevol Català. Qui vol ésser un Cafre a Europa ?
   D'acord Novembre 25, 2021 | 20:13
   "l'Internet ha donat veu a milions de cretins que fins ara llurs bestieses restaven dins del món de la taverna". Perfecta definició del colon on sigui @LlunyDeCAt i els seus comentaris tavernaris i grullers. Recordem Joaquim Maria Bartrina i d'Aixemús (Reus): "y quien habla mal de España es español".
  LlunyDeCAT Novembre 25, 2021 | 18:59
  El veritable "Momentum Lingüístic" arribarà quan els Catalans diran prou i boicotaran la llengua dels Espanyols, refusant de parlar Espanyol, de contestar si els parlen Espanyol, d'exigir tot en Català i de deixar de veure les repugnants tvs espanyoles. Boicot a llur llengua i boicot a tots llurs productes. I boicot als Colons/Ocupants Espanyols que voldran continuar parlant-los en Espanyol. Fixeu-vos bé: aquest boicot lingo-mitjans-productes és impossible de combatre pels Espanyols i per llurs jutges a CAT o a Madrid. Com ho farien? Les Crides al Boicot als Espanyols haurien de fer-se discretament perquè els Espanyols maldarien per empresonar qualsevulla persona pública que es manifestés a favor. Recordeu-ho: és l'eina inaturable i a més ens dóna dignitat i autoestima. I ells... que es fotin. Els Flamencs ho varen fer fa molts anys i es varen desempallegar del Francès.
  LlunyDeCat Novembre 25, 2021 | 19:14
  Cal que els Catalans prenguin consciència que els jutges a Catalunya són majoritàriament Espanyols o si són Catalans han de seguir la llei dels Espanyols. Policies i Guàrdia Civils són tots Espanyols com el Militars. Als Mossos ja sabem que n'és ple d'Espanyols. Només cal veure i escoltar els vídeos de la BRIMO parlant entre ells: sempre en Espanyol. Tot plegat és una situació Colonial i d'Ocupació com la dels Alemanys a França o als Països Baixos. El cas francès és interessant perquè hi haguà allò que en diuen la "Collaboration", els francesos que col.laboraren amb els Alemanys. I que finiren tots penjats o afusellats. I quin és l'element que Ocupants i Col.laboradors volen neutralitzar perquè saben que és el signe d'identitat únic dels Catalans ? La Llengua Catalana. Si els Catalans es deixen assimilar ja no seran pas Catalans. I ells ho saben. I què fan els Catalans contra això ? Llurs miserables elits res. La població no pas gran cosa. Només la minoria de sempre parla només Català i no consumeix mitjans espanyols. Però quan hom utilitza l'expressió "Cinema en Català" en lloc de Cinema Català com Cinema Francès, aleshores la cosa està fotuda.
  Dic jo que: Novembre 25, 2021 | 21:55
  Als professionals que no vulguin complir el 75% en catala, ==> Acomiadament inmediat.
  Luisnomeacuerdo Novembre 25, 2021 | 22:07
  Salvador de tractoria, poco me parece la obligación de la sentencia del 25%, este porcentaje debería ser a lo sumo para dar las clases en catalán, para ver si aprendeis a ser más civilizados los fascistas independentistas. De todos es sabido la proyección mundial del tractorio, segunda lengua más hablada después del chino mandarín.
  Guillem Ben-Aviat Novembre 25, 2021 | 22:44
  La desídia i el "tantsemenfotisme" dels catalans han conduït la llengua fins la situació d'extrema precarietat actual. El que el poder colonial no va aconseguir en 500 anys a sang i foc, sembla més a prop d'aconseguir-ho ara. Només ho sembla, no és la primera vegada que ho sembla. Hi ha una reacció, no se de quanta gent ni quin recorregut tindrà. Jo veig dues possibilitats: la optimista que consistiria que la preocupació per la llengua que fins fa poc era de minories, s'estengui fins arribar a girar com un mitjó la situació actual i que es faci difícil viure a Catalunya sense parlar i entendre la llengua del país. L'altra, la pessimista, que el nucli dur de defensors de la llengua que mai ha deixat d'existir s'ampliï, potser no gaire, es blindi i es prepari per aprofitar les oportunitats que s'obriran amb l'enfonsament de Borbònia quan la UE els retiri la beneficència

Nou comentari