L’independentisme ho guanya tot

"ERC ha superat els tres mil regidors a tot el país, esdevenint la primera força municipal"

L’independentisme ha fet la major part dels deures. I, com sempre, amb tot en contra. ERC ha obtingut una victòria justíssima, però incontestable. L’aposta per Ernest Maragall ha resultat guanyadora i Barcelona torna a ser el Cap i Casal d’una nació orgullosa del seu passat i determinada a construir el seu futur. Maragall serà el nou alcalde republicà, el lligam històric amb aquells alcaldes van fer de Barcelona una capital avançada i democràtica durant els anys de la Segona República. Més enllà d’això, ERC ha superat els tres mil regidors a tot el país, esdevenint la primera força municipal. No es pot demanar més a un partit contínuament assetjat per la repressió de l’Estat.

 

Junts per Catalunya ha fet, també, un resultat extraordinari. Carles Puigdemont ha superat el milió de vots i l’independentisme, per primera vegada, frega la majoria dels vots, amb un 49’75% del suport. JxCat s’ha acostat als tres milers de regidors i ha superat el mig milió de vots, completant, amb ERC, la CUP, Primàries i moltes llistes independents, una majoria molt homogènia al llarg de la major part del territori català. Des del punt de vista de l’independentisme -sobretot als espais més urbans- l’únic fracàs ha estat el de la CUP i Primàries que, tot i obtenir resultats apreciables, s’han quedat fora del plenari de Barcelona i altres ciutats grans. 

 

Incontestable, també, ha estat el bon resultat del PSC, que recupera posicions a molts municipis, entre ells el de Barcelona. Dependrà dels socialistes catalans l’orientació futura de la seva estratègia, que no podrà recuperar la centralitat fins que es distanciï, del tot i per sempre, del que va significar aquell 155 amb què es van autoexcloure del catalanisme polític.

Nou comentari