El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La importància de la generació Espinàs
  • CA

La mort de Josep Maria Espinàs ens obliga a pensar en el paper d’una generació del catalanisme sense la qual probablement l’independentisme actual seria diferent. Nascuts abans de la guerra, la van viure de nens o d’adolescents –lluny del front, però plenament conscients del que implicava– i es van fer adults en plena postguerra. El seu activisme, vehiculat a través de la cultura, va ser constant, poc estrident i sòlid. I mai va defallir.

Espinàs, planer i alhora profund, lluny de la grandiloqüència encara que fos brillant, era el referent de molts homes i dones que, dedicats professionalment al que podien, llegien, voltaven llibreries de vell, cantaven en corals i anaven al Palau de la Música –quan podien permetre-s’ho– els dissabtes i diumenges. Un exèrcit de petits espinàs treballava pel país en moltes cases, a molt petita escala, sense fer soroll, amb un sigil motivat moltes vegades no només per la humilitat sinó també per una por que va trigar a marxar. Figures com la d’Espinàs –promotor de la Nova Cançó, escriptor, articulista, editor– van empènyer suaument aquesta generació a trencar barreres mentals.

Era la generació dels avis dels que ara tenim entre 40 i 50 anys i escaig, la que va alimentar –en tots els sentits– els nostres pares, la que va deixar pas a una part de la multitud que cada any, des de fa una dècada, converteix en massiva la manifestació de la Diada. Els seus fills ja no tenen por i els nets no l’hem coneguda. Però sí que hem heretat el seu bagatge cultural –el de les cases modestes plenes de llibres, amb l’Enciclopèdia Catalana en lleixes barates – i un sentit de país al qual després hem anat donant forma.

Sense ells, sense la generació Espinàs, potser l’independentisme seria el suflé que somia l’unionisme.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 06, 2023 | 08:43
    Pere Llimonera i Citronell febrer 06, 2023 | 08:43
    ... Para espinas las del camino del supremacismo independenciero supremata sectario, totalitario, populista, fantasioso y demagogo... Y las de la corona de espinas en la cabeza de cualquier ser racional con un mínimo de 2 dedos de frente, que representa el Movimiento separata supremata del Nacional Catalanismo inventa patrias; ajeno a toda suerte de racionalidad, lógica, prueba empírica o metodología científica al uso, y amigo de fantasías, inventos, imposturas, falsificaciones y ficciones varias...
  2. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 06, 2023 | 09:23
    Pere Llimonera i Citronell febrer 06, 2023 | 09:23
    N0 se acaba de entender bajo ningún aspecto racional que se quieran promover u homenajear, quizás, a los responsables, y por tanto culpables, del Camino de Espinas por el que han llevado a toda Catalunya y resto de España elementos como el tal Espinàs... N0 se explica eso de: "Els seus fills ja no tenen por i els nets no l’hem coneguda. Però sí que hem heretat el seu bagatge cultural"... "Por"? ... A lo único a lo que hay que tener "por" es a la fantasía y falsificación continua, al adoctrinamiento radical, a la abducción sistemática de toda clase de crédulos, cándidos, pueriles e ignaros, y a la T0Ntería falsificadora intrínseca y continua del Movimiento y el Régimen del Nacional Catalanismo inventa patrias... Yo N0 lo llamaría "bagatge cultural", sino bagaje falsificacional; y si me apuran, "bagatge delincuencial"... La fatua pretensión de querer imponer la impostura, de querer borrar, ignorar y falsificar todo el compendio de enlaces y raíces históricas y de todo tipo de Cataluña con el resto de España; y de ignorar, todo el 'acquis' de Catalunya en Espanya misma y en Europa, N0 va, ni irá a ningún lado... N0 tiene recorrido, porque es un Movimiento 'contra-natura'; va contra la historia, raíces y esencia real de las cosas... No es que baje o suba el suflé, es que, ya no queda suflé, o apenas queda: minorías de fanáticos radicales adoctrinados todavía quedan -hace siglo y pico que los hay-, SÍ, aunque disminuyen en caída libre; pero suflé, queda poco: 6500 abueletes y 'tietas' de Viacrucis, como se vio hace pocas semanas en Barcelona, con su 'performance' del "Ballet, Coros y Danzas de la Sección Femenina" del Nacional Catalanismo, y poco mas... N0 es "el suflé que somia l'unionisme"; es el suflécito que hay... Quina Corona d'Espines i quina Creu que són els separatas suprematas impostadors, falsifica tot... i quina Corona d'Espines i quina Creu per a tot Catalunya i tota la resta d'Espanya i de Europa... "Clar i català"... "De debò ho sento molt, però Algú ho havia de dir!"... "Apa, Adéu!"
    • Icona del comentari de: Hispanico a febrer 06, 2023 | 18:40
      Hispanico febrer 06, 2023 | 18:40
      Estas enfermo.
    • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a febrer 06, 2023 | 22:11
      Luisnomeacuerdo febrer 06, 2023 | 22:11
      Coño Limonera que te pasa? Eres tú o no eres tú? No te entiendo Limonera, creo que es imposible que seas tú, el auténtico limonera, que se parece muy mucho a Gonzalo, ay señor, nosotros que solo somos españoles de bien, nada nacionalistas pues ya se sabe que el español nunca ha sido lengua de imposición. Eres el auténtico Limonera? O no? Bueno auténtico auténtico tampoco porque con ese nombre ya me dirás... pero bueno, me encantan tus artículos de opinión de la web Galaxia Militar
      • Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a febrer 07, 2023 | 08:19
        Pere Llimonera i Citronell febrer 07, 2023 | 08:19
        Coño TRoLL_ete usurpa nombres separata supremata, que te pasa? Eres tú o no eres tú? No te entiendo TRoLL suplantador, creo que es imposible que seas tú, el auténtico TRoLL independenciero, porque meses y meses suplantando a otros comentaristas con absoluta falta de ninguna clase de Ética o Espíritu Democrático dan que pensar... supongo que sois una colla "feixiste" de desoCUPats o una colla de TRoLLs a sueldo de algún partido inventa patrias como JuntxCash o Esquerra Republicana y de les JONS, quizás... "que se parece muy mucho a Gonzalo", dices? ??? ... Aay señor, como en todo y siempre N0 os enteráis de nada y andáis mas perdidos que un pulpo en un garaje... El Servidor de ustedes y del Estado de Derecho y Democracia en Catalunya, me da la impresión de que N0 tiene los mismos preceptos políticos que Gonzalo u otros comentaristas aquí, pero C0mo iba a sospecharlo o entenderlo gente tan limitada y tan obtusa en todos sentidos? N0 espero que lo haga, la verdad... Yo, desde luego, NO soy de los Catalanes o "españoles de bien, nada nacionalistas", como sois vosotros... pues ya se sabe que el español se impuso en toda la península por ser la lengua mayoritaria en población y extensión surgida de entre todos los dialectos de aldeanos del LATÍN vulgar -que impuso Roma y N0 era lengua de nuestros antepasados- y la usaban comerciantes y gentes que viajaban, y por el Gobierno o Estado, en cualquier época; y habrá sido tanta "lengua de imposición" como el Catalán lo ha sido, o seguramente menos... O te crees que hace siglos N0 se impuso el dialecto Occitano Lemosín a la fuerza, y que la gente del noreste peninsular se levanto una mañana y se dijo -todos a la vez-: vamos a hablar Lemosín, que es muy guay... Eres el auténtico TRoLL_ete usurpa nombres separata supremata,? O no? Bueno auténtico auténtico tampoco porque con ese nombre, que es es suplantando a otro comentarista siempre, ya me dirás... pero bueno, me encantan tus comentarios de des-opinión y sandeces sectarias y totalitarias, fascistoides, anti-Democraticas, sofisticas, populistas y demagogas en El Món, en la web Galaxia Militar, o en cualquier otra... Y dejad de escribir payasadas... tú -ni ninguno de los Trolls-, N0 has leído nunca un comentario de Pere Llimonera en esa Web... Repetís simplezas como loros; N0 hacéis sino comentar sandeces y repetir mantras que ois, etc... Puro runrún de sinsentidos, vacuo y banal, mientras que el pueblo de Catalunya, consciente de todo ello, cada vez pasa mas de vuestras veleidades, L0curas y banalidades dañinas... Apa, Siau, TRoLL_ete!
  3. Icona del comentari de: ciutadà a febrer 06, 2023 | 09:35
    ciutadà febrer 06, 2023 | 09:35
    Mai vaig entendre què escrivís a "La Vanguàrdia". És clar que cal fer bullir l'olla, però.....
  4. Icona del comentari de: Francesc a febrer 06, 2023 | 12:46
    Francesc febrer 06, 2023 | 12:46
    Sr. Pere Llimonera, quina mosca li ha picat ?. No cal que se'n vagi caminant al Maestrat, però no cal que insulti a tants catalans.
    • Icona del comentari de: Luisnomeacuerdo a febrer 06, 2023 | 22:13
      Luisnomeacuerdo febrer 06, 2023 | 22:13
      Es que en Llimonera també es escriptor però ningú li vol publicar res i està molest amb els companys de professió. Només el deixen publicar aquí , cosa extraordinària, i a Galàxia Militar, una web compañera.
  5. Icona del comentari de: Narcís ( al cel sigui ! ) a febrer 06, 2023 | 13:42
    Narcís ( al cel sigui ! ) febrer 06, 2023 | 13:42
    Sí no fos per l' amor que sempre ha alliberat/ desprès Catalunya, el català, els catalans, la nació catalana, faria segles seria desapareguda, així llurs ciutadans a terra propia, tot plegat, nació, són qui l' han feta i la fan ser, qui la fan existir i qui la faran lliure ! PD : així llurs valors, criteris, raó i voluntad sempre hi seran a ca pròpia, ca pròpia origen de la llibertat demandada amb l' únic límit de la llibertat aliena de ses respectives nacions !
  6. Icona del comentari de: Esteu molt mancats d'intel·lectuals, indepes a febrer 06, 2023 | 16:58
    Esteu molt mancats d'intel·lectuals, indepes febrer 06, 2023 | 16:58
    Si heu de vindicar a secundons com Josep Maria Espinàs o Espar Tico és que no teniu ni intel·lectuals ni gent de qualitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa