L’escriptor i periodista català Josep Maria Espinàs ha mort aquest diumenge a 95 anys. Espinàs, nascut a Barcelona el març de 1927, era un referent de la literatura catalana i del periodisme, conegut per una extensa obra amb gairebé un centenar de llibres de diversos gèneres i pels seus articles periodístics. Juntament amb Isabel Martí, van crear l’editorial La Campana, va ser cofundador del grup Els Setze Jutges, va posar lletra a l’himne del FC Barcelona amb Jaume Picas (el Cant del Barça) i va ser presentador el programa de converses de TV3, Identitats. Al llarg de la seva trajectòria i després d’una extensa obra narrativa, Espinàs ha rebut diversos reconeixements, entre els quals el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, el Premi Sant Jordi i el Premi Víctor Català.

Una llarga llista d’articles i gairebé 100 llibres
La trajectòria literària comença amb un Espinàs molt jove, de només 26 anys, quan publica la novel·la Com ganivets o flames, el qual li va permetre guanyar el Premi Joanot Martorell. Des d’aleshores, va escriure desenes de llibres -uns 90- de gèneres diversos. L’escriptor català també és reconegut pels seus llibres sobre viatges -aproximadament una vintena-, els quals va escriure recorrent gran part de la península, sobretot a peu.
El teu nom és Olga, un exemple dels llibres autobiogràfics que ha escrit Espinàs i que protagonitzava la seva filla, Olga, amb síndrome de Down i que va morir el febrer 2019, quan tenia 64 anys.
Com a col·laborador del diari Avui i d’El Periodico de Catalunya, Espinàs va escriure milers d’articles periodístics. El 1983, Espinàs va ser reconegut amb la Creu de Sant Jordi, el 2002 va rebre el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes i, el 2015, la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya. També va guanyar el Premi Víctor Català pels seus llibres de contes. El seu reconeixement també ha traspassat fronteres amb la traducció de les seves obres a diversos idiomes, entre els quals l’alemany, l’anglès, el francès, el japonès i l’italià.

Fundador del grup Els Setze Jutges
Espinàs també és considerat com un dels pioners del moviment de la Nova Cançó i un dels fundadors del grup de cantants de llengua catalana Els Setze Jutges. De fet, ell mateix va cantar i enregistrar cançons de Georges Brassens per posar en marxa el moviment, però es va ertirar quan van aparèixer els cantants professionals.