El bisbe de Solsona té nòvia

"L'honestedat hauria de ser la principal virtut de qualsevol persona, però encara més d'aquells que tenen una projecció pública"

La sorprenent notícia del dimissionari bisbe de Solsona, Xavier Novell, i la seva nova vida a Manresa al costat d’una escriptora de novel·les pujades de to ha deixat Catalunya ben sacsejada aquest cap de setmana. Realment el que sorprèn de la notícia no és que un home s’enamori d’una dona i que aquesta sigui autora de literatura eròtica i satànica. Això és intranscendent. El fet sorprenent és que el protagonista de la història és precisament un conservador recalcitrant de la pitjor espècie: aquells que no viuen ni deixen viure.

Perquè és perfectament legítim ser un conservador i conduir la teva vida per les estretors de la moral que hagis triat lliurement, però no ho és tant que vulguis fer passar tothom pel camí que consideres l’únic correcte. No hi ha causa més important que la llibertat individual —en convivència amb la col·lectiva— i aquesta també inclou que puguis ser una persona conservadora. Ara bé, cal tenir present que cadascú ha de ser lliure de conduir la seva ànima per camins rectes o bé per d’altres alternatius, més amples o entortolligats. Això vindria a ser la reivindicació de l’esperit d’aquella col·lecció de llibres “Tria la teva aventura”, de l’editorial Timun Mas, que molts infants catalans llegíem als anys 1980 gràcies a les noves bibliotques de la xarxa que va crear el pujolisme. Les històries podien tenir fins a 24 desenllaços i això és el que les feia més apassionants!

D’ençà que la informació ha aparegut en un digital especiatlizat en religió s’han fet milers de bromes amb la notícia. Però el cert és que es podria aprofitar per fer una reflexió més profunda al voltant de la manca d’honestedat en algunes figures públiques. És evident que el bisbe va utilitzar el seu càrrec per anar en contra el col·lectiu el LGBTI —les declaracions s’han repetit en les darreres hores—; les seves prèdiques es van invertir en jutjar i menysprear vides que a ell no li semblaven correctes, fins i tot per acusar les dones que decideixen avortar.

L’honestedat hauria de ser la principal virtut de qualsevol persona, però encara més d’aquells que tenen una projecció pública. La manca d’honestedat en un mateix representa haver de viure de cara a la galeria, per sotenir una mentida, per projectar la ficció en la que t’has convertit per agradar a la resta. Celebrem que Xavier Novell hagi trobat un nou cami, allunyat de l’estretor eclesiàstica, que li permeti ser més feliç a partir d’ara, encara que això suposi apartar-se de l’exemplaritat que potser hagués anhelat en una altra vida. L’honestedat de vegades ja ho té això, t’allunya dels camins que altres t’havien indicat. Però és la única manera de viure en pau la teva única, exclusiva i finita vida.

Comentaris

  Espectador 06/09/2021 8:24 pm
  Em fa molta gràcia tant de progressisme i respecte de les opcions de vida, però a la que hi ha una mica de morbo i clerical com és el cas tots hi suquen pa. Em fa l'efecte que moltes persones no han superat l'adolescència. En quant a l'homosexualitt, si es considera una opció igual que l'heterosexualitat s'ha d'ensenyar lliurement a les escoles dins de l'educació sexual, ras i curt, em refereixo a ensenyar la sodomia al mateix nivell que l'acte "tradicional". No sé molts pares que de portes enfora sómn molt tolerants i comparteixen la ideologia de l'articulista, en realitat estarien tan d'acord amb això, i amb que la iniciaició sexual dels nanos comenci entre ells sense distinció de sexe. Ja sé que això que dic sembla molt fatxa, però és el corolari coherent del principi, sino es vol ser hipòcrita, és clar! Encara que aquesta societat és molt hipòcrita em sembla, liberal però de portes enfora, no quedessim mai malament. En fi, penso que segurament l'articulista em despatxaria amb un parell d'ajectius, fatxa i estret, i ja està. I aquí pau i després glòria.
   fat boy 07/09/2021 5:50 pm
   No es el mateix. Els unics que prediquen el que no creuen son els capellans i els beats que, com aquell diputat conservador angles que era un defensor acerrim de la familia i contrari a qualsevol practica "degenerada" i, despres els troben morts vestits amb lenceria femenina i una bossa de plastic al cap. El que es repugnant no es la seva opcio sino la hipocresia en la que han viscut, i, francament, la tabarra que han donat..
  Luisnomeacuerdo 06/09/2021 8:53 pm
  Semen retemtum , venenum est. Al pobre avispillo lo ha puesto la cachonda de la novia a ver esteladas de todos los colores, eso es felicidad , no lo que promete el pastelero loco .
   Tururut-ginjola 07/09/2021 12:12 pm
   El camarada Luisnomea....... continua amb les seves intervencions "cuarteleras" de baixa estofa.
  Gorg 06/09/2021 10:55 pm
  A aquest l’hi han penjat el reclam al devant dels nasos i ell hi ha caigut com un babau. La matajari i el pobre d’esprit, una nova novela.
  Miserable vulgaritat d'articulista 06/09/2021 11:16 pm
  Aquest "periodista" cada dia fot més fàstic. De ser portaveu del vacunisme, ara ha passat a l'anticlericalisme més repugnant. Si tanta llibertat pregones, per què li negues a aquest bisbe el dret a opinar des de la seva fe als parroquians que comparteixen aquesta fe? O és que potser algú estava obligat a escoltar-lo? Si creu que certes pràctiques són una aberració cristiana té el mateix dret a renegar-ne com els de LGTBI a despotricar d'ell, com fan. Però a diferència d'aquests, ell no va denunciar ningú ni va mirar de tapar-li la boca a ningú. I el que ja no té nom és el "morbo" amb què ara us fiqueu en la seva vida privada. Encara menys fent veure que es fa des d'una exigència moral d'honestedat. No ets més que un mal periodista del nivell del CASO intentant fer veure que recorres al morbo en nom de la moral. El que he dit. Fastigós a més no poder. No vals una m.
   fat boy 07/09/2021 8:12 pm
   Perque no es opinar sino amenaçar amb el que et passara si no creus. Es com quan un gangster et diu que el que et diu no es una amenaça sino un "consell".
  Narcís 06/09/2021 11:26 pm
  Ras i curt : no entenc que compon deixar els hàbits tot sent amb parella femenina . . amb res del que deia quan n' era bisbe, ço és, on n' és sa absència d' honestedat ? PD : quina manera de barrejar no sé pas què .. per ventura s'ha desdit del que deia/ digué ?
  Doctor Strangelove 07/09/2021 9:58 am
  Ras i curt com diu el sonat d'en Narcís: les religions que provenen del Déu d'Abraham (cristians, jueus i musulmans) són institucions jeràrquiques on el seu cap suprem no era gaire amant dels col·lectius homosexuals i derivats, i això és veu clarament en el passatge de l'antic testament on es relata la història d'en Lot. Per tant, un bisbe, cardenal o capellà ha de defensar aquestes idees i és així, i a qui no li agrada que es foti. Ara anant al bisbe aquest, doncs nois, ja sabeu quin és l'objectiu del dimoni a la Terra segons aquesta institució! Fixeu-vos en Jesús i com va ser provat pel maligne! Aquest pobre bisbe no ho ha sabut suportar, i ja està! I al tonto-lava que escriu aquest pseudo-article, doncs ni cas, car no sap ni el que diu! Doc.
   fat boy 07/09/2021 8:17 pm
   Homeee, es que Jesus jugava amb avantatge perque ja ho sabia tot per endavant. Igual que quan el van crucificar ja sabia que la molestia d'estar mort nomes duraria tres dies. Aixi qualsevol...
  Carmen 07/09/2021 11:22 am
  No te sentit que en el segle 21 l’esglesia Catòlica encara segueixi preceptes medievals. Penso que els capellans s’haurian de poder casar i les dones ser sacerdots si així volguessin! Hem d’aprendre molt de les esglésies protestants que estam mes vives i actives que la església Catolica que sembla estar ja a ia agonia!
  Ricard 07/09/2021 11:55 am
  Com no fer certa befa de qui ha caigut en bona part de les suposades immoralitats que denunciava? Una cosa és ser progressista exemplar i defensar que un professional de la religió pugui tenir una vida amorosa equiparable a la de qualsevol altra persona, però resulta del tot inevitable no riure's de l'enorme contradicció personificada en aquest home. En fi, que ningú és perfecte, tampoc els progres. I si us plau, permeteu que se'n faci befa, que s'ho ha ben buscat l'home, que per cert seguirà cobrant durant uns anyets un bon sou de Bisbe emèrit (no us sona això d'emèrit?). I no patiu per ella: a partir d'ara vendrà més llibres.
  Tururut-ginjola 07/09/2021 12:27 pm
  En tot cas l'ex-bisbe de Solsona té "novia" o com li vulgui dir. En un temps anterior el bisbe de Solsona tenia molta relació amb una feligresa. No barregem, perquè si nosaltres no tenim les coses clares ............
  Donec Perficiam 07/09/2021 2:58 pm
  Tota l'esglesia (hi han excepcions) hauria de ser abolida per crims contra la humanitat. La dita "a Dios rogando y con el mazo dando" és absolutament veritat. L'esglesia i el cristianisme sempre han afavorit les guerres (Croades i guerra Santa), la Santa Inquisició (tortures i crema de gent amb impunitat i crueltat), el seu favor i ajuda a tot tipus de goberns de dretes (la iglesia va ajudar Franco i Franco va ajudar a la iglesia), els pederastes (sense paraules..), etc etc.... no necessitem més motius per saber que són tòxics. Si algú surt d'aquesta secta de pervertits, m'en alegro per ell.
  Josep Minguell Ribes 07/09/2021 7:46 pm
  L'església és una institució decadent, retrògrada, totalitaria i senil. La religió es basa en històries de ficció, en la conversió de creences no comprovades en veritats incontestables, mitjançant el poder de les institucions i el pas del temps.
  Octogenari 07/09/2021 8:08 pm
  La esglèsia católica esta a les acaballes. Als de la meva generació encara ens podien fer empassar les seves mentides. Al jovant actual no. Conec una persona que, de ove, em va dir, referint-se a la doctrina católica "Em volen fer creure unes coses que jo no me les crec". Absolutament d'acord.

Nou comentari