La UE dona llum verda a noves sancions contra Bielorússia

Els ministres d’Exteriors de la Unió Europea han donat el seu vistiplau “polític” al cinquè paquet de sancions contra Bielorússia, que es concretarà en els pròxims dies. L’Alt Representant de la Unió Europea, Josep Borrell, ha assegurat aquest dilluns que afectarà “un nombre important” de persones i entitats, però no ha concretat quines. Just abans de donar llum verda a noves sancions, els ministres han aprovat un nou marc legislatiu que els permetrà castigar, per exemple, aerolínies o agències de viatges implicades en el “pas il·legal” de persones des de Bielorússia a la UE.

Segons Borrell, el ministre d’Afers Exteriors de Bielorússia, Vladimir Makei, ha acceptat que l’ONU doni suport humanitari als migrants i refugiats atrapats a la frontera. “No poden entrar a la UE, però tampoc es poden morir de fred a la frontera! Se’ls ha d’ajudar”, ha dit el cap de la diplomàcia europea, remarcant que, sobretot, l’ONU i Bielorússia s’han d’encarregar d’aquesta ajuda. Així, Borrell ha recriminat al règim d’Alexandr Lukaixenko que el “100% de la responsabilitat” per la situació a les fronteres amb Polònia, Lituània i Letònia és seva: “És il·legal i inhumà”.

Aturar els vols

La prioritat de la Unió Europea ara mateix és aturar l’arribada de persones a Minsk i, per això, el vicepresident de la Comissió Europea, Margaritis Schinas, està fent una gira pel Pròxim Orient per convèncer els països d’origen perquè frenin la sortida de migrants i refugiats. De fet, Borrell s’ha mostrat confiat aquest dilluns que s’aturaran els vols. Amb tot, Borrell ha avisat que aquesta és “una crisi artificial”: “No ens hauria de distreure de la situació interna a Bielorússia i la vulneració de drets humans a gran escala”.

L’amenaça de Lukaixenko

Lukaixenko va advertir a la Unió Europea que tallarà el subministrament de gas si li imposa noves sancions per l’escalada de les tensions a la frontera amb Polònia. “Nosaltres escalfem Europa, i ells ens amenacen”, ha lamentat el president bielorús durant una reunió del seu consell de ministres, segons recull l’agència estatal BelTA. “Què passaria si bloquegem el pas de gas? Recomano als líders de Polònia, Lituània i altres capsigranys que s’ho pensin bé abans d’obrir la boca“, ha amenaçat.

Nou comentari