El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Bielorússia amenaça amb tallar el subministrament de gas a Europa
  • CA

Continua l’escalada de tensió entre Europa i Bielorússia provocada pel conflicte entre aquest país i Polònia. El líder de Bielorússia, Aleksandr Lukaixenko, ha advertit la Unió Europea que tallarà el subministrament de gas si li imposa noves sancions per l’escalada de les tensions a la frontera amb Polònia. “Nosaltres escalfem Europea, i ells ens amenacen”, ha lamentat el president bielorús durant una reunió del seu consell de ministres, segons recull l’agència estatal BelTA. “Què passaria si bloquegem el pas de gas? Recomano als líders de Polònia, Lituània i altres capsigranys que s’ho pensin bé abans d’obrir la boca“, ha amenaçat.

Lukaixenko també ha amenaçat que si s’apliquen noves sancions el seu règim “respondrà”. “Depèn d’ells. Si volen tancar la frontera, endavant. El ministeri d’Exteriors hauria d’advertir tothom a Europa que si imposen sancions addicionals, indigeribles i inacceptables per nosaltres, ens hi tornarem”, ha assegurat el líder bielorús. Dimecres, el president del Consell Europeu, Charles Michel, va admetre des de Polònia que estaven estudiant noves sancions contra Lukaixenko.

Bielorússia no és l’únic país que pressiona Europa amb el gas. L’augment de la demanda i la disminució de l’oferta provocada per la intervenció de la Xina és la raó principal per la qual Europa ha de comptar amb Rússia per aconseguir el gas que li falta, i Putin amenaça amb no enviar-ne més si no s’autoritza el gasoducte rus Nord Stream 2. En aquest punt també entra en joc el conflicte de Crimea i les sancions que la Unió Europea els va imposar, que no han sentat bé al màxim mandatari rus.

Europa s’enfronta, segons diversos experts, a una situació caòtica derivada d’aquest increment en el preu del gas i, de retruc, de la llum. Ara, a més, s’hi sumen nous conflictes geopolítics que posen els líders europeus entre l’espasa i la paret.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ton c. a novembre 11, 2021 | 17:10
    ton c. novembre 11, 2021 | 17:10
    ara ja se de que anaba l´apagada general, n´hi han que estàn molt ben informats.
  2. Icona del comentari de: ozito ruzo a novembre 11, 2021 | 19:33
    ozito ruzo novembre 11, 2021 | 19:33
    claaaro
  3. Icona del comentari de: jul a novembre 11, 2021 | 20:50
    jul novembre 11, 2021 | 20:50
    Digne sussesor de Stalin.
  4. Icona del comentari de: remigio III a novembre 11, 2021 | 23:12
    remigio III novembre 11, 2021 | 23:12
    Potser els EUA tenien raó al denunciar la dependència del gas rus.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa