El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Suïssa trenca la neutralitat i se suma a les sancions contra Rússia
  • CA

Suïssa ja no és neutra. El govern del país ha anunciat aquest dilluns que el país se suma a les sancions adoptades per la Unió Europea contra Rússia per la seva ofensiva contra Ucraïna. La decisió ha estat descrita com a un pas “únic” pel president de Suïssa, Ignazio Cassis. Així, els actius de persones i empreses que figuren a la llista negra de la Unió Europea s’han bloquejat “amb efecte immediat”. La llista inclou, entre molts d’altres, el president rus, Vladimir Putin, el primer ministre rus, Mijail Mishustin, i el cap de la diplomàcia, Serguei Lavrov.

El president suís ha destacat que la decisió de trencar la neutralitat i sumar-se a les sancions de la Unió Europea no s’ha pres a la lleugera. “Les sancions estan destinades a donar suport a l’objectiu de persuadir als líders russos perquè reconsiderin la invasió”, ha explicat en una compareixença després de la reunió del govern. “Com a Estat dipositari dels Convenis de Ginebra, estem compromesos amb els imperatius humanitaris i no hem de quedar-nos de braços plegats”, ha argumentat.

Per aquest motiu, Suïssa ha acceptat “plenament” les sancions de la UE contra Rússia en considerar que la invasió és un atac a un “país independent” i, per tant, un atac contra “la llibertat, la democràcia, la població civil i les institucions d’un país lliure”.

D’aquesta manera, el govern suís ha decidit també suspendre l’acord amb Rússia del 2009 que permetia facilitar visats als ciutadans russos, tot i que les autoritats han aclarit que qui tingui passaport diplomàtic podrà continuar entrant al país sense visat com es feia fins ara. Tindran prohibicions d’entrada diverses persones pròximes al president rus i el país es sumarà també al tancament de l’espai aeri que han acordat els països de la Unió Europea. Així, l’aeroport de Suïssa quedarà fora de servei per als vols amb procedència de Rússia.

Suïssa vol reafirmar la seva “solidaritat” amb Ucraïna i el gabinet del govern ha decidit enviar articles de primera necessitat per a tots els refugiats que ja estan arribant a Polònia i Hongria. En un comunicat, el govern suís ha subratllat la seva disposició a contribuir en la solució del conflicte “de manera diplomàtica” i ha recalcat que “la pau i la seguretat i el respecte del Dret Internacional són valors que Suïssa, com a país democràtic, comparteix amb els seus veïns europeus”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Pere Llimonera i Citronell a març 01, 2022 | 13:22
    Pere Llimonera i Citronell març 01, 2022 | 13:22
    Uuuuy... Como los SuiZos -y otros "Financial & Tax Havens/Fiscal Paradises- empiecen a hacer lo mismo con todos los chorizos y mangantes en puestos de poder y politicastros en Catalunya y en el resto de Espanya, va a haber que pedir refuerzos para los juzgados, porque N0 van a dar a basto...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa