El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Rússia s’encalla a l’est d’Ucraïna entre rumors de més generals morts
  • CA

Rússia s’ha encallat a l’est d’Ucraïna i l’ofensiva final sobre el Donbass avança molt més a poc a poc del que havia previst. Les pressions del Kremlin per obtenir victòries tangibles que donin força a la celebració del Dia de la Victòria, que es commemora cada 9 de maig, ha obligat els comandaments russos a prendre més riscos dels necessaris en un intent desesperat per no enfurismar Vladímir Putin.

En els últims dies les forces russes ha reforçat l’ofensiva a Izium, al sud-est de Khàrkiv, amb noves unitats, però la majoria d’analistes consideren que el problema de Rússia no és la falta de tropes, sinó un lideratge deficient i les dificultats per establir rutes de subministrament segures lluny dels seus bastions al Donbass. “És poc probable que els reforços a l’eix d’Izium permetin a les forces russes obtenir avenços significatius i desencallar l’ofensiva“, asseguren des de l’Institut de l’Estudi de la Guerra (ISW).

Situació de l’ofensiva a la zona d’Izium, a l’est d’Ucraïna / ISW

La contraofensiva ucraïnesa al nord i a l’est de Khàrkiv, on han recuperat els control de diverses poblacions als afores de la segona ciutat més gran del país, afegeix més pressió a l’exèrcit rus, que es pot veure obligat a enviar part de les seves tropes per evitar que els tallin les línies de subministrament des de la regió Belgorod, propera a la frontera ucraïnesa. “Sembla que l’exèrcit rus és cada vegada menys capaç d’obtenir avenços significatius a l’est d’Ucraïna”, insisteixen des de l’ISW, que fa un resum diari de la guerra.

Una desena de generals russos morts

L’estancament de l’ofensiva russa al Donbass arribar entre rumors de la mort d’un nou general –que seria el desè des de l’inici de la invasió– i d’un bombardeig que hauria ferit el cap de l’Estat Major de l’exèrcit rus, el general Valery Gerasimov. Segons l’exèrcit ucraïnès, dos bombardejos durant el cap de setmana sobre centres de comandament avançats de Rússia s’han saldat amb desenes d’oficials morts. La plana major de l’exèrcit rus s’hauria reunit a Izium per supervisar l’ofensiva cap al sud, on els russos esperen encerclar bona part de les tropes ucraïneses destacades al Donbass.

De confirmar-se la mort del general Andrey Simonov, comandament de les forces especialitzades en guerra electrònica del districte Oest, seria el desè alt oficial rus mort en combat en poc més de dos mesos d’invasió, una taxa elevadíssima que desconcerta la intel·ligència occidental, poc acostumada a veure generals prenent riscos tan alts en mig d’una guerra. Entre els morts hi ha Vitaly Gerasimov, nebot del cap de l’Estat Major, que segons les mateixes informacions hauria rebut l’impacte de metralla en una cama, tot i que no es tem per la seva vida.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a maig 01, 2022 | 21:05
    Anònim maig 01, 2022 | 21:05
    M'esperaré a veure la pel·lícula

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa