El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La nova variant aixeca una onada de nerviosisme global
  • CA

La nova variant de la Covid-19 que s’ha identificat en països africans, segons s’ha anunciat aquesta setmana, ha acabat desfermant una onada de nerviosisme global, que està impactant també fins i tot en les borses mundials: s’han registrat caigudes des del Dow Jones a l’Íbex 35 i Tòquio. Ahir al vespre Israel va anunciar que tancava fronteres amb Sud-Àfrica —però avui la premsa d’aquell país informa que ja s’ha localitzat un cas— i aquest matí el Regne Unit, Alemanya i Itàlia han fet el mateix. En paral·lel, la Comissió Europea ha proposat la suspensió dels vols entre els països africans del sud.

Científics han identificat una nova variant de la Covid-19 amb una “constel·lació inusual de mutacions” a Botswana. Almenys quatre soques de la nova variant del virus han estat identificades a l’Àfrica subsahariana, segons va avançar dijous la premsa britànica. La variant B.1.1529 és probable que hagi evolucionat durant “una infecció crònica d’una persona inmunodeprimida, que és possible que s’hagi produït en un pacient de VIH no tractat”, apunta un expert citat pel mitjà Sky News.

El director de l’UCL Genetics Institute, el professor François Balloux, ha explicat sobre la variant: “B.1.1529 és un nou llinatge que s’ha trobat a Botswana que porta una constel·lació de mutacions inusual”. “És difícil saber què fer amb la combinació de les mutacions P681H i N679K. És una combinació que només veiem en casos molt excepcionals”, apunta l’expert. “Sospito que generalment no és ‘estable’, però podria ser-ho, en combinació amb altres mutacions/eliminacions”, declara el científic a Sky News.

La nova variant podria estar present en altres parts d’Àfrica. “És difícil predir com de transmissible pot ser aquest nova variant en aquest estadi”, ha afegit Balloux. “De moment, s’hauria de controlar i analitzar de prop, però no hi ha motius per preocupar-se massa, tret que comenci a augmentar de freqüència aviat”, ha afegit.

L’aparició de noves variants és un fet que els científics han de vigilar constantment per comprovar si n’apareix alguna que pugui ser resistent a les vacunes i per tant restar-los-hi eficàcia. La darrera variant que ha generat certa preocupació ha estat la Delta Plus, però finalment aquesta amenaça ha estat menor que la variant originària, la Delta, que en el cas de Catalunya va ser l’origen de la cinquena onada de l’estiu. Precisament aquest dimecres la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, va tornar a dir que la variant Delta Plus no s’ha estès com en principi es preveia, de manera que ha de moment ha deixat de ser una variant que preocupi més del compte.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Els nous totalitarisme a novembre 26, 2021 | 11:01
    Els nous totalitarisme novembre 26, 2021 | 11:01
    Encara no en saben res, però el primer és espantar tothom i restringir més drets. Qeè fàcil que ho tenen ara per esdevenir règims totalitaris. EN tenen prou amb anunciar una nova variant.
    • Icona del comentari de: Al rondinaire populista i poca-solta a novembre 26, 2021 | 11:32
      Al rondinaire populista i poca-solta novembre 26, 2021 | 11:32
      Vatua el món ! Quin comentari més poca-solta. Després aquests son els que estan tothora enganxats a l'aparell "smart" per a posar-se al dia de xafarderies, "novetats" i altres collonades. Aquests populistes babaus que s'omplen la boca amb els "drets" en temps de pandèmia, haurien de fer un tour per una UCI d'un hospital. Després encara son els que quan s'aplica una nova "mesura" en funcionament a la resta d'Europa de fa mesos, diuen que arriba "tard"... i "malament", com el patró de l'oci (nocturn), i resten tant amples. Fart d'aquesta mena de gent.
    • Icona del comentari de: Gavanenc a novembre 26, 2021 | 11:36
      Gavanenc novembre 26, 2021 | 11:36
      Quin comentari més ximplet. Un situació com la pandèmia, ja en portem més de 20 mesos retrata molta de gent. Hi molts de sonats i mala gent, com aquest comentarista que ens escriu de "drets" i "totalitarisme" sense tenir-ne ni idea. Que no intenti insultar als que sabem que son els drets i el totalitarisme.
  2. Icona del comentari de: DesDelBrasil a novembre 26, 2021 | 11:47
    DesDelBrasil novembre 26, 2021 | 11:47
    Fins i tot el psicòpata i ignorant Bolsonaro ha dit que la nova onada arribarà al Brasil i que només serà frenada per la tercera dosi.
  3. Icona del comentari de: jaume m a novembre 26, 2021 | 13:39
    jaume m novembre 26, 2021 | 13:39
    L'onada d'engoixa l'aixeca el Govern i els mitjans. La gent sabem el que hem de fer. Mes recomenacions i menys restriccions IL·LEGALS, segur. Estic a favor de la vacuna però no d'acabat sotmesos a "cremar llibres al carrer".
    • Icona del comentari de: Sergi G a novembre 26, 2021 | 19:05
      Sergi G novembre 26, 2021 | 19:05
      Un altre... Però, d'on surten aquests ? Personatges que és pensen que ho saben tot i que saben tots sola, el "què" han de fer en temps d'una pandèmia son els menys de fiar. No els hi feu cas, ni us en refieu.
    • Icona del comentari de: @Jaume m a novembre 26, 2021 | 19:08
      @Jaume m novembre 26, 2021 | 19:08
      Això ho dius tu, no ens intentis aixecar la camisa, babau i llumenera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa